Bütün pis şeylərdən, inadci təbii çirkləndiricilərdən, doymuş yağlardan, qatqı maddələri və qida boyalarından xilas olmaq üçün, qidalanmanızı nizamlarkən ehtiyacınız olan yodu tükədə bilərsiniz. Bunun mənası, sağlamlığa ziyan verən yeməklər yeməyə başlamaq deyil amma yaxşı yod qaynaqlarınızın olmasına diqqət yetirməniz lazım olduğudur, çünki yod azlığını uzun müddət təbii qarşılaya bilmərik.
Beynəlxalq Səhiyyə Təşkilatının verdiyi məlumata görə, 5 yaşına qədər uşaqlar - 80-100 mkq dək, 12 yaşına qədər uşaqlar - 130 mkq dək, böyüklər və 12 yaşından sonra uşaqlar - 160 mkq dək, hamilə və uşaq əmizdirən qadınlar - təqribən 200 mkq. yoda tələbatı var. Tərkibində yod olan məhsullardan kifayət qədər istifadə olunmaması (balıq, süd, yumurta, yağ, mal əti, portağal, lumu, banan, yemiş, üzüm, ananas, çiyələk, alma, xurma, sarımsaq, turp, çuğundur, kartof, kök, pomidor) və yodsuz duzun istifadəsi bu xəstəliklərin başında duran zob xəstəliyinin yaranmasına səbəb olur.
Bunun mənası, sağlamlıqsız yeməklər yeməyə başlamaq deyil, sadəcə yod çatışmazlığına diqqət yetirilməlidir.
Məlumata görə qadınlar arasında yod əskikliyi kişilərdən iki qat çoxdur. Yod çatışmazlığı qadınların 23 faizinə 40 yaşlarında, 15 faizinə hamiləlik vaxtı təsir edir.
Harvard Tibb Məktəbi tədqiqatçıları, ən çox hamilə qadınlar üçün narahat olurlar. Onların fikrincə hamilə qadınların daha çox yoda ehtiyacı var.
Aşağı səviyyədə bir yod çatışmazlığı dölə təsir göstərərək körpələrin zehni inkişafına pis təsir göstərir.
Tarix: 08.01.2015 / 11:55 Müəllif: Aziza Baxılıb: 42 Bölmə: Saglamliq