MATERİAL SİYAHISI:
4,5 su stəkanı un
Yarım paket yaş maya
100 q çərkəz pendiri
150 q ağ pendir
1 çay stəkanı süd
Yarım çay stəkanı zeytun yağı
1 yumurta
Duz
Su
QAT ARALARI ÜÇÜN:
100 q kərə yağı
ÜZƏRİ ÜÇÜN:
Yumurta sarısı
Çörək otu
Küncüt
İÇİ:
Kərə yağını tavada əridirik və soyumağa qoyuruq. Unu qarışdırma qabına alırıq, duzunu tökürük. Ortasını hovuz kimi açırıq. Maya ortaya qoyuruq. Üzərinə südü və zeytun yağını tökürük. Yumurtasını qırırıq. Bir az da ilıq su tökürük. Ortadakı mayelərlə əvvəl maya əridirik. Üzərinə ağ pendiri və çərkəz pendiri rəndələyirik. Xəmiri yaxşıca birlikdə olana qədər yoğururuq. Yumşaq bir xəmir əldə edirik.
Xəmiri 3 hissəyə bölürük, bir hissə orta hissəsi yaradacağı üçün portağaldan bir az daha böyük bir hissə olur. Qalan xəmiri da iki hissəyə bölürük, amma biri digərindən bir az daha böyük olacaq. Böyük olan xəmirdən 6 parçaya ayırıb yuvarlayırıq. Xəmir üzərinə un səpərək şirin boşqabından bir az daha böyük açırıq. Aralarına kərə yağı sürərək 6 dəfə üst-üstə qoyuruq. Orta boy xəmirdən 5 vəziyə bölürük və un səpərək desert boşqabı böyüklüyündə açırıq. Aralarını kərə yağı yağlayaraq üst-üstə qoyuruq. Son xəmiri da əlimizlə böyüdüb qalan kərə yağından sürürük və uclarını birləşdirib, yuvarlayırıq. Yuvarlaq soba xonçasına yağlı kağız etdiririk. 6 mərtəbəli xəmiri pərlə bir az da böyüdürük. Soba xonçasına xəmiri alırıq. Xəmirin ortasından başlayıb bıçaqla və ya qumarla əvvəl üstəgəl, sonra çarpı formasında kəsirik. Kənar hissəsi bütün qalır. Ortadakı üçbucaq ucları tutub geriyə doğru yatırırıq. Ortadakı dairəvi boşluğa 5 mərtəbəli xəmiri qoyuruq. Əgər sığmasa 5 mərtəbəli xəmirin çox kənarını kəsərik. 5 mərtəbəli xəmiri da ortaya qoyuruq. Bu xəmirin da yenə orta hissəsini 6 üçbucaq çıxacaq şəkildə kəsirik. Bu üçbucaqların ucundan tutub yenə geriyə doğru yatırırıq. Ortadakı boşluğa da qalan xəmiri qoyub, əlimizlə yayırıq. Xəmirin üzərini istəyə görə kəs balaca balaca kəsərək şəkil veririk. Xəmirin üzərinə yumurta sarısı sürürük. Çörekotu və küncüt sürürük. Xəmiri məcməyidə mayalanmaya buraxırıq. Mayalanan xəmiri əvvəldən isidilmiş 180 dərəcəlik sobada bişiririk.
Tarix: 22.04.2015 / 21:23 Müəllif: Nurana Baxılıb: 146 Bölmə: Xəmir xörəkləri