Ancaq salat yeyərək kilo verəcəyinizi sanırsınızsa yanılırsınız. İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ayça Kaya salatın arıqlatmasının səbəblərini və arıqlama müddətində salatı necə istifadə etməmiz lazım olduğunu izah edir.
Arıqlama dəyincə bir çoxumuzun ağılına dərhal salat gəlir. Salat hər nə qədər aşağı kalorili tərəvəz qarışıqlarından hazırlansa da, arıqlama müddətində çox vaxt tək başına çox işə yaramaz və hətta bəzən təhlükəli ola bilər. İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ayça Kaya salatın arıqlatmasının səbəblərini izah edir.
1. Yalnız salat yeyərək qidalanmaq tək növ yemək mənasını verər. Bu vəziyyətdə bədən zülal və karbonhidrat almadığı üçün özünü həzm etməyə başlar və yağ itkisi yerinə əzələlərdən kilo itirilər. Əzələ itkisi maddələr mübadiləsi sürətini yavaşladar. Bu vəziyyətdə adam kilo itirsə belə normal qidalanmasına keçdiyi an iki qat daha çox kilo alar
2. Tərəvəzlərin yüzdə 70-80-i su olduğu üçün, salat mədədən çox sürətli boşalar və sürətlə acımanıza səbəb olar. Xüsusilə hipoglisemi yaşayanlar üçün doyma hislərini itirib daha böyük miqdarda və daha çox qida qəbuluna yol aça bilər.
3. Salatlara əlavə olunan souslar çox vaxt gözə görünməz. Ancaq bu souslarda istifadə edilən vəsaitlərə görə ciddi kalori çoxluğu yarada bilər. Məsələn ağ souslarda; mayonez çoxluğu, yaşıl souslarda zeytunyağı çoxluğu, sarı souslarda isə xardal və mayonez çoxluğuna bağlı ciddi kalori qəbulu ortaya çıxar.
4. Çox vaxt salat hazırlanarkən içinə qarğıdalı, qoz kimi kalori dəyəri yüksək qidalar əlavə olunar. Bu yeməklər bir də sous ilə qarışdığında ortaya kalori baxımından tam bir bomba çıxa bilər.
Salatlar doğru istifadə edildiyində kilo vermə müddətində faydalı olar. Arıqlama müddətində salatı necə istifadə etməmiz lazım olduğuna da baxaq:
Salatı sağlam bir qidalanma qidası halına gətirmək üçün ediləcəklər:
1. Salatı əsla tək başına bir pay olaraq qəbul etməyin.
2. Salatlar əslində yaxşı bir lif qaynağıdır. Yeməklə birlikdə yeyilsə mədədə şişər və mədədən dərhal həzm olunmaz.
3. Yeməyə şorba yerinə salat ilə başlasanız, çeynəmədə duyğunuzu dad ana yeməyi daha az yemənizə səbəb olar.
4. Salat ilə başladığınız yeməkdə 1 stəkan ayran və ya qatıq yeməyə laqeyd yanaşmayın. Salat və ayranınız bitdikdən sonra bir ət və ya tərəvəz yeməyi seçim edə bilərsiniz. Yanında da sağlam qidalanmaq üçün bir dilim qara çörək əlavə etməyi unutmayın.
5. Salat ilə başladığınız yeməkdə, qurtum-qurtum iki stəkan su içməyə diqqət göstərsəniz, mədənizdə doluluq hiss edərsiniz və yeməyi daha az yeyərsiniz. Eyni zamanda qəbizlik çəkənlər üçün də yaxşı bir həll olar. Çünki su salat ilə birlikdə bağırsaqda yaxşı təsiri göstərər.
6. Salata ət, toyuq, balıq, yumurta əlavə etdiyinizdə doyğunluq müddətinizi artırarsınız. Eyni zamanda tək növ yeməklə qidalanmaqdan qaçınmış olarsınız.
7. Həmişə bişirərək yeməyə vərdiş etdiyiniz ispanaq, quzu qulağı, kök otu kimi tərəvəzləri çiy istifadə etməkdə fayda var.
8. Salata sous əlavə edərkən yağdan az istifadə edin. Limon, sirkə, nar turşu, sarımsaq, kəklik, nanə kimi köməkçi ədviyyatları daha çox, amma zeytun yağını adam başı 1 çay qaşığı hesablayaraq əlavə etməkdə fayda var. Bəzən mayonez yerinə qatıqla da çox ləzzətli souslar hazırlaya biləcəyinizi unutmayın.
Tarix: 25.11.2014 / 12:28 Müəllif: Aziza Baxılıb: 46 Bölmə: Maraqli Melumatlar ve gozellik sirleri