Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaDondurmalı pəhriz

Bildiyimiz kimi yaz və yay aylarının ləzzətli dadlarından biri dondurmadır. Dondurma pəhrizi saxlamaqla 1 ay ərzində 4 kq artıq çəkini azaltmaq mümkündür.
Məlumata görə bu metod vasitəsi ilə 1200 kalorilik pəhrizlə həm dadından doymaq olmayan dondurmalar yemək və bir ay boyunca artıq çəkidən azad olmaq olar.
Şəkər xəstələri, artıq çəkisi olanlar və s. pəhrizə ehtiyac duyan insanlar üçün hazırlanan dondurmaları öz səmərəliyi ilə seçilir.
Məlumata görə həmin dondurmaların 5 növündə şəkər əlavəsi yoxdur və standart dondurmadan 50% daha az kaloriyə malikdir.
Həmin pəhriz çeşidlərinə sadə dondurmalarla bərabər şokoladlı, çiyələkli, albalılı və limonlu dondurmalar aid edilir.
İstanbul Universitetinin tibb fakültəsinin daxili xəstəliklər üzrə elm sahəsində Ardı »

Qidalanma və DietaKivinin möcüzəvi xüsusiyyətləri

Məlumata görə kivi meyvəsi vitamin, flavonoid və minerallar baxımından zəngindir. Bütünlüklə isə kivi C vitamini mənbəyi hesab olunur.
Bir günlük alınması lazım olan C vitamininin məhz kividə olduğu bildirilir. Kivi meyvəsinin tərkibində C, E, və A vitamini olduğundan bədənimizi qoruduğu sübut edilmişdir. Bir sıra yapon alimləri hesab edirlər ki, kivi qədər faydalı ikinci meyvə yoxdur. Onlar bir çox qida maddələrini, meyvələri tədqiq edərək, kivinin tərkibinə görə portağal, limon, almanı da üstələdiyini aşkar ediblər.
Alimlərin fikrincə kivi yüksək antioksidant xüsusiyyətlərə malik olduğundan bir çox təhlükəli xəstəliklərin inkişafının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Kivi meyvəsinin aktinida (yemişan) ilə birlikdə istifadə edildikdə isə xolesterinə kömək Ardı »

Qidalanma və DietaAlimlər mükəmməl çay formulasını müəyyən ediblər

Britaniya alimləri komponentlərin nisbətini və uyğun temperaturu araşdıraraq çay dəmlənilməsinin ən optimal yolunu müəyyən ediblər.

Northumberland Univesiteinin tədqiqatlarına qatılmış könüllülər toplam 185 saat çəkən sınaqlar vaxtı ən azı 285 fincan çay içiblər.
Bu araşdırma nəticəsində dünyanın ən populyar içkilərindən birinin ideal formulasını əldə etmək mümkün olub.
Tədqiqatın yekunlarına görə 200 qram qaynar suda bir çay paketini iki dəqiqə ərzində dəmləmək tələb olunur.

Bundan sonra çaya 10 qram süd əlavə oluna bilər ki, əsl ingilis çayı alınsın.
Təqribən 6 dəqiqə keçmiş (içkinin soyuması ətraf mühitin temperaturuna bağlıdır) çayın temperaturu içmək üçün ən optimal olan 60 dərəcəyə yaxın olacaq.
Müəyyən səbəblər üzündən yubananların 17 dəqiqə 37 saniyəsi qalır.

Məhz, bu Ardı »

Qidalanma və DietaDüyünün faydaları

Dənli bitkilər arasında düyü xüsusi fərqlənir. İnsan bədənini B1 vitamini ilə təmin edən bu qida növü insana enerji verməkdə, bağırsaqları yaxşılaşdırmaqda, qanda olan şəkəri tənzimləməkdə, yaşlanma müddətini azaltmaqda köməkçi olur.
İnsanı mədə xəstəliklərindən qoruyur. Düyüdə orqanizm üçün qiymətli olan amin turşusu, nişasta, D vitamini, kalsium, lif, dəmir və riboflavin var. Sağlam immunitet sistemi üçün bu vitaminlər təsirlidir.
Nişasta baxımından zəngin olan düyü, insanı enerji ilə təmin edən qidalardan biridir. Həmçinin vitaminlər baxımından olduqca qiymətlidir.
Məlumata görə düyüdə B1, B2, C və E vitaminləri, natrium, maqnezium, kalium, kalsium, dəmir və fosfor mineralları var.
Bütün bunların sayəsində düyü bədən inkişafını dəstəkləyir. Bədənə enerji və qüvvət Ardı »

Qidalanma və DietaBəhməz körpə beyninin enerji qaynağı olan qlükoza ilə zəngindir

Üzüm, əncir və tut kimi meyvələrin əzilərək qaynadılması ilə hazırlanan bəhməzdən milli mətbəximizlə yanaşı, xalq təbabətində də istifadə olunur.
Bu şəfalı qida məhsulu insanların gündəlik kalsium, dəmir, kalium və maqnezium ehtiyaclarının böyük bir qismini ödəmək gücündədir. İki yemək qaşığı bəhməzin insan bədəni üçün çox qiymətli olan 2 milliqram dəmir, 80 milliqram kalsium verdiyi bildirilir. Gündəlik vitamin ehtiyacının isə 20 faizini ödəyir.
Bəhməzin 100 qramında təxminən 400 milliqram kalsium, 10 milliqram dəmir vardır. Hətta bəhməzin dəmir baxımından baldan da zəngin olduğu bildirilir.
Araşdırmalara görə, 200 qram bəhməz kalori baxımından 1150 qr südə, 300 qr çörəyə, 390 qr ətə bərabərdir.
Bəhməz enerji ehtiyacını da Ardı »

Qidalanma və DietaSüdün daha bir faydası,...

Bildiyimiz kimi, əhəmiyyətli qida prosedurlarından biri alınan kalori miqdarını tarazlamaqdır.
İnsanı acdıran və ya tez zəifləmə təmin edən pəhrizlər qarın və bel bölgəsində yaranmış artıq yağları əritməyə kömək etmir.
Qarın bölgəsində olan yağları azaltmaq üçün meyvə-tərəvəzlərdən, taxıl və lifli məhsullardan, az yağlı süddən istifadə təsirlidir.
Bu cür qidalar toxluq hissi yaradaraq aclığı azaldır. Həmin qidaların tərkibində daha az kalori olur. Xüsusən az yağlı süd məhsulları toxluq hissini artırmağa kömək edir. Bu baxımdan mütəxəssislər qarın nahiyəsində olan artıq yağları əritmək üçün gündə 2 istəkan süd içməyi məsləhət görür.
Çünki, bədənin ehtiyac duyduğu protein, vitamin, yağ və karbohidratlar yetərli dozada südün tərkibində var.
Məlumata görə az yağlı südlərdə Ardı »

Qidalanma və DietaGündə xərclənən kalorilərə diqqət!

Məlumata görə, kişilər və qadınlarda olan gündəlik kalori qəbulunda fərqlər mövcuddur.
Kalori qəbulu yaş, cins, həyat tərzi, xəstəliklər, dərman qəbuluna görə dəyişir.
Orta göstərici olaraq kişilər gündə 2300, qadınlar isə 1800 kalori qəbul etməlidirlər. Amma verilən rəqəmlər insandan asılı olaraq müxtəlifdir.
Kalori qəbulu ətraf mühitin təsirindən də asılı olaraq da dəyişir. Məsələn soyuq, şaxtalı havada bədənin enerjisini artırmaq lazımdır, yaz və yayda isə bu tələbat azalır.
Həyat funksiyaları və sağlamlıq üçün kalori almağımız vacibdir. Gün ərzində qəbul etdiyimiz kalorinin beşdən biri beynin fəaliyyətinə sərf edilir.
Bu baxımdan gün ərzində pəhriz saxlayarkən və ya idman edərkən sərf olunan kaloriyə diqqət etmək lazımdır.
Xüsusi ilə Ardı »

Qidalanma və DietaÇeynəmənin həzmdə rolu

Bildiyimiz kimi, bədənimiz yeməklərin mədədə parçalanmasına köməkçi olmaq üçün həzm fermentləri ifraz edir və beləcə qəbul olunan qidaları enerjiyə çevirir.
Yeməklərin tələsik qəbulu isə həzmsizlik, qəbizlik və digər həzm problemlərinə imkan yaradır.
Sağlam bir həzm üçün qidanı düzgün çeynəmək vacibdir. Çeynəmə zamanı böyük parçalar daha kiçik hissəciklər halına gəlir və həzm prosesi asanlaşır.
Əks alda enerji səviyyəsində düşmə olur.
Onuda qeyd etmək lazımdır ki, kifayət qədər parçalanmamış yeməklər yoğun bağırsaqda bakteriyaların həddindən artıq çoxalmasına səbəb olur.
Misal olaraq, çoxlu ət yemək mədədə yalançı «toxluq» hissi yaratmaqla qan damarlarında korluq yaradır. Bununla da yoğun bağırsağa düşmüş ətin böyük hissəsi qana sorula bilmir və nəticədə uzun müddət Ardı »