Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaBu qidalarla səhər yeməyi yemək məsləhət görülmür

Dieotoloqlar səhər yeməyində hansı qidaları insanlara məsləhət görmürlər?
Bəzi alimlərin fikrinə görə günə erkən başlarkən qəbul olunan qidaların heçdə hamısı orqanizm üçün tam faydalı və xeyrli hesab olunmur.
Xüsusilə, yoqurtu səhər acqarına qəbul etdikdə bunun orqanizmə faydası çox olmayacaq. Bu səbəbdən səhərlər qəbul olunacaq qidaların faydalılığına diqqət yetirmək vacibdir. Meddaily jurnalı yazır ki bu məhsul acqarına əhəmiyyətsizdir. Banan, xurma və hətta pomidor hardasa zərərli hesab olunur. Onların tərkibində bəzi maddələr var ki, həmin maddələr səhərlər maqnezium-kalsium balansına təsir göstərir.
Ümumiyyətlə, tərəvəz və acqarına portağal kimi meyvələrin qəbulu xəstə insanlarda müxtəlif xoraların sağalmamasına və allergiyaya səbəb ola bilər.
Konservləşdirilmiş qida, və soyuq Ardı »

Qidalanma və DietaSaqqızın faydaları

Bəzən ictimai yerlərdə istifadəsi mədəniyyətsizlik sayılan saqqız sən demə insan sağlamlığı üçün çox faydalı imiş.
Saqqızın yaranma və istifadə tarixi çox qədimlərə dayanır belə ki, qədim Roma və Yunanıstanda saqqızdan istifadə edilib. İlk olaraq 1848-ci ildə Jhon Curtis tərəfindən satılmağa başlayan saqqızın patenti 2 il sonra William Finely Semple tərəfindən alınmışdır. Lakin ilk təkmilləşdirilmiş saqqız 1869-cu ildə Tomas Adams tərəfindən hazırlanmışdır. Günümüzdə vitrinlərin əvəzedilməzlərindən olan saqqızın nə kimi faydaları var.

• Saqqız iştahı azaldır və arıqlamağa səbəb olur.
• Gərginliyi azaldır ki, bu da stres zamanı çox yiyənlər üçün xeyirdir.
• Kalori itkisinə səbəb olur. Araşdırmalar göstərir ki, saqqız ceynəmək saatda 11 kalori itkisinə səbəb Ardı »

Qidalanma və DietaSəhər yeməyini çox yemək insanı arıqlatmır

Səhər çoxlu yeməklə günorta və axşam az yeyəcəklərini düşünənlər yanılırlar. Bunu Almaniya alimlər deyirlər.
Qidalanma jurnalında dərc edilmiş tədqiqata əsasən, səhər yaxşı yeyən adamlar nahar və şam zamanı da eyni miqdarda kaloriyə ehtyac duyurlar.
Alimlər hesab edirlər ki, səhər yeməyindən aldıqları kalorini azaltmaqla insanlar daha çox çəki itirə bilərlər.
Britaniya Dieta Assosiasiyası səhər yeməyinin balanslı pəhrizin mühüm hissəsi olduğunu deyir.
Çox zaman səhərlər çox yeməklə arıqlamaq arasında əlaqənin olduğu düşünülür.
Amma Münhen universitetinin alimləri iki həftə ərzində 400 şəxsi izləyərək fərqli nəticəyə gəliblər.
Onlardan bir qrupu səhər çox, digəri az yeyib. Başqa qrup isə ümumiyyətlə qəhvəaltı etməyib.
Doktor Volker Şuzdziarra deyib:"Nəticələr göstərir ki, səhər yeməyindən asılı olmayaraq, adamlar Ardı »

Qidalanma və DietaÜzüm suyu yaddaşı möhkəmləndirir

Bir çox xəstəliyə qarşı orqanizmin müqavimətini artıran üzüm suyunun həmçinin yaddaşı da gücləndirdiyi ortaya çıxmışdır.
Qidalanma sahəsində fəaliyyət göstərən bir tədqiqat mərkəzinin apardığı araşdırma zamanı tədqiqatçılar yaddaş zəifliyindən şikayətlənən 12 nəfəri iki qrupa ayıraraq 3 ay müşahidə etmişdilər. Birinci qrupun üzvlərinə müntəzəm olaraq qara üzüm suyu verdilər və gündəlik hər iki qrupa yaddaş testi həll etdirildi 3 ay sonra isə birinci qrupun ikinciyə nisbətən yaddaş probleminin aradan qalxdığı müşahidə olunmuşdur. Ardı »

Qidalanma və DietaDüzgün pəhriz beyinə faydalıdır

Türkiyəli qida və pəhriz mütəxəssisi Demet Sayar bildirib ki, beyin funksiyalarının normal olması üçün düzgün pəhriz saxlamaq lazımdır.
Onun sözlərinə görə daha çox beyin hüceyrələri bu vəziyyətdən təsirlənir. Pəhriz saxlayanlar rasionda qlükoza istifadəsinə fikir verməlidirlər.
Onun sözlərindən aydın olur ki, səhv edilən pəhrizlərdə bədəndə şəkər əskikliyi olur və metabolik problemlər yaranır. Bu cür hallarda beyin tam mənasıyla işləyə bilmir.
Həmin problemlərin olmaması üçün səhər, günorta, axşam yeməklərinə fikir verilməlidir. Xüsusilə qan şəkəri mövzusunda problem yaşayanlar üçün bu daha vacibdir. Səhər yeməyi yeməyənlərdə bədən enerji almadığından enerji yandırdığı üçün qan şəkəri düşür. Qan şəkəri düşdükdə isə əzələ və beyində olan funksiyalar yavaşlayır. Bu cür hallarda Ardı »

Qidalanma və DietaMəktəb çağındakı uşaqların ən əhəmiyyətli qida qaynağı süd hesab olunur

Bir sıra mütəxəssislərin fikrincə süd məktəb çağındakı uşaqların balanslı bəslənməsini təmin edən əsas qidalardan hesab olunur.
Uşaqların kalsium və protein ehtiyaclarının qarşılanmasında südün əhəmiyyətini qeyd edən mütəxəsislərdən biri, qidalanma haqqında danışarkən insanın böyüməsi, inkişafı, sağlam və məhsuldar olaraq uzun müddət yaşaması üçün lazımlı olan enerji və qida elementlərinin kafi miqdarda və nizamlı olaraq alınmasını söyləyib. Uşaqların kalsium və protein almaq üzrə ehtiyaclarının qarşılanmasında ən əhəmiyyətli qida qruplarından biri süddür. Südün kafi miqdarlarda istifadəsi xüsusilə böyümənin inkişafına sürətli və effektiv təsir göstərdiyindən, məktəb çağı uşaqların balanslı qidalanmaları üçün çox əhəmiyyətli hesab olunur. Eyni zamanda güclü dişlərin meydana gəlməsinə, sümük sıxlığının artmasına köməkçi Ardı »

Qidalanma və DietaAclığı aradan qaldıran qidalar?

Ananas
200 qr. ananası incə doğrayın və süzgəcdən keçirin. İçinə 100 qr. kefir və təzə nanə əlavə edin. Ananasın içindəki fermentlər, zülal həzmi sürətləndirdiyi üçün olduqca doydurucudur.

Balıq
Balığın tərkibindəki yod, qalxanabənzər vəzinin funksiyalarını sürətləndirdiyi üçün aclıq hissini aradan qaldırılır.

Gül Kələm
Gül kələmini yüngülcə qaynadıb qatıq əlavə edin. Bu qarışıq lif baxımından zəngin olduğu üçün sizi uzun müddət tox saxlayacaq.

Qırmızı Alma
Qırmızı almanı incə dilimlə kəsib 1 çay qaşığı doğranmış qoz və yarım çay qaşığı balla qarışdırın. Bu qarışığın tərkibindəki liflər həm doydurucu olacaq, həm də bağırsaqların işini fəallaşdıracaq.

Quru Ərik
Acanda quru ərik yeyin. Quru ərik qan şəkərinin düşməsinə mane olur. Ancaq çox yeməyin. Çünki bir quru Ardı »

Qidalanma və DietaSu, meyvə şirəsi və süddən nə zaman istifadə etmək olar?

Məktəb yaşındakı uşaqların inkişafının qızıl açarlarından biri pendirdir.
Uşaqların sağlam qidalanması üçün bir çox mütəxəssislər pendir qidasını məsləhət görürlər.
A və B1, B6, B12 vitaminləri baxımından da olduqca zəngin olan pendir, eyni zamanda bir mineral anbarıdır.

Səhər yeməyinin əhəmiyyətli olduğu, lakin naharda zəngin bir kalsium qaynağı kimi pendirdən yararlanmaq olar.
Naharda qan şəkərini sürətlə yüksəldən və sonra salan şəkərli qidalar yerinə məktəblilərə böyümək üçün lazımi qidalardan əlavə istəyə uyğun zülal baxımından zəngin olan pendir, süd, yumurta, müxtəlif vitaminlər və minerallar vermək vacibdir.

Süd, pendir, qatıq kimi kalsiumla zəngin qidalar bu dövrdə xüsusilə diqqətə alınmalı istək əsnasında gündəlik 3 ədəd pendir, 2-3 su stəkanı süd Ardı »