Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaBu meyvələr "dərman" kimidir

Yay meyvələrinin insan sağlamlığı baxımından nə qədər əhəmiyyətli olduğunu bilirik. Xüsusilə istilərə görə bədənin müqavimətini artırmaq üçün bol-bol meyvə istifadə etmək lazımdır.
Albalı: C vitamini baxımından zəngin bir meyvə hesab olunur. Onun tərkibində B1, B2, B5 vitaminləri, maqnezium və kalsium da olur. Albalının ağrı kəsici xüsusiyyəti də var.
Üzüm: Bədəni zərərli maddələrin təsirlərinə qarşı qoruyur. Qan azlığının müalicəsində təsirlidir. Yüksək təzyiqə nəzarət etməyə köməkçi olur. Ürək və s. xəstəliklərə qarşı qorumanı təmin edir.
Şaftalı: Tərkibində bol miqdarda A və C vitaminləri var. Su, mineral duzlar və şəkər baxımından zəngin olduğu bildirilir. Qəbizliyi aradan qaldırmağa da kömək göstərir. Həzmi asanlaşdırmağa, sidik yollarını təmizləməyə Ardı »

Qidalanma və DietaÇiy qidalanma bədənin tarazlığını qoruyur..

Orqanizmin tarazlığını qoruyan qidalardan biri çiy qidalanmadır. Bura bütün tərəvəzlər, otlar, meyvələr, taxıllar, paxlalılar, meyvə quruları, cücərti, balıq və dəniz bitkiləri aiddir. Həmin qidaların tərkibində müxtəlif ferment, vitamin və minerallar var. Bu qidaların sayəsində çəki vermək asanlaşır. Həzm sistemi ciddi mənada güclənir. Yəni çəki vermək və ya almaq lazım olduqda heç bir problem olmur.
İstilik temperaturuna baxmayaraq bu cür qidalarda fermentlər, vitamin və minerallar itmir. Həmçinin saçları, dırnaqları və dərini gözəlləşdirir, enerji səviyyəsini artırır. Bu qidalar sızanaqlara, göbələklərə və s. narahatlıq yaradan xəstəliklərə qarşı təsirlidir. Ona görə son dövrlərdə daha çox istifadə edilir.
Çiy qidalanmaya yeni başladınızsa nisbəti az artırmaq lazımdır. Ardı »

Qidalanma və Dietaİsti çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqə

İran alimləri iddia ediblər ki, həddindən çox isti çay içmək, qida borusunun xərçəngi riskini artırır.
Britaniya Tibb Jurnalında dərc edilmiş araşdırmaya əsasən, Selsium cədvəli ilə 70 dərəcə və ondan çox temperaturda çay içmək riskin 8 dəfə artmasına səbəb ola bilər.

Ekspertlər deyirlər ki, bu, qeyri-qərb ölkələrində xərçəngin məhz bu növünün niyə daha çox yayıldığını izah edə bilər.
Bir çox qərb ölkələrində çaya süd qatırlar ki, bu da içkinin temperaturunu tələb olunan qədər azaldır.
Qida borusu xərçəngi hər il dünya üzrə yarım milyon insanın ölümünə səbəb olur.

Avropa və Amerikada bu xəstəliyin əsas səbəbinin spirtli içkilər və türün olduğu düşünülürdü. Amma dünyanın Ardı »

Qidalanma və DietaTəbii duzdan istifadənin faydası

Ərzaq məhsulu olan xörək duzu, kimyada natrium xlorid (NaCl) adı ilə tanınan ağ kristal quruluşlu birləşmədir.
Yediyimiz təbii qidaların tərkibində qatdığımız duzun faydalı və zərərli tərəfləri də var.
Duz daha çox ləzzət və sağlamlıq (qidaların bədən tərəfindən həzm olunmasına kömək edir) üçün istifadə edilir.
İnsan da daxil olmaqla əksər canlıların qida məhsulu kimi faydalandığı duzun müsbət təsirləri çoxdur. Xüsusi ilə təbii duzdan istifadə xeyirlidir.
Bu nemətin aşağıdakı faydaları var:
• Bədəndə tapılması lazım olan su miqdarını tarazlaşmasına kömək edir
• Bədənin ehtiyac duyduğu enerji axışına və hüceyrələrin yaxşılamasına şərait yaradır
• Qidaların daha rahat həzm olunmasına və əmilməsinə təsir edir
• Noy krampları və sinusların meydana Ardı »

Qidalanma və DietaArıqlaya bilməmənin əsl səbəbi...

Əgər arıqlamağa qərar vermisinizsə əvvəlcə sağlamlığınıza diqqət etməlisiniz. Bunun nəticəsində çəkiniz öz-özünə normallaşacaq.

Əslində yedikləriniz və içdiklərinizin sizin üçün faydalı olmadığını bilirsiz. Bu qidalar şəkər tərkibli qidalardır. Şəkərlə dolu qidalar yeyirsiz və nəticədə orqanizminiz bunu həzm etməkdə çətinlik çəkir və yağ kimi depolayır. Bununla yanaşı orqanizminiz toksinlərlə nə edəcəyini bilmədiyi üçün bunu yağ kimi depolayır və bu yağlar selülitə çevrilir.

Belə qidalar orqanizmdə turşuların əmələ gəlməsinə səbəb olur. Həmçinin stres də turşuların miqdarını artırır. Nəticədə orqanizm turşu təbəqəsindən qorunmaq üçün onun üzərini yağla örtür.

Turşulardan qorunmaq üçün orqanizminiz depoladığı yağların əridilməsinə icazə vermir. Mütəmadi olaraq idman etsək belə, turşuların orqanlarımıza zərər verməməsi üçün orqanizm Ardı »

Qidalanma və DietaŞaftalının daha bir faydası

Şaftalı həzmə təsirli olan meyvələrdən biridir. Bədəndəki zəhərli maddələri ifraz etməyə kömək edən şaftalıda su, şəkər və mədən duzlarının olduğu da bildirilir.
Türkiyəli Prof. Dr. Neriman Dinin sözlərindən aydın olur ki, həzm sistemində yaranan çətinlikləri aradan qaldırmaq üçün daha çox A, B3 və C vitaminlərini saxlayan şaftalıdan istifadə etmək lazımdır. Bu meyvəni xoşlayanlar daha çox ətirlisinə fikir verməlidir.
Çünki, tam yetişmiş şaftalı yumşaq olur. Bu meyvə digər faydaları ilə birlikdə sidik yollarını təmizləməyə və susuzluğa da təsirlidir.
Onuda qeyd etmək lazımdır ki, yeməklərdən sonra içilən bir stəkan şaftalı suyu da həzm problemlərinin yüngülləşməsinə kömək edir. Ardı »

Qidalanma və DietaBunlar artıq çəki probleminə xeyirlidir

Günümüzdə piylənmə, artıq çəki və buna bənzər digər cəmiyyəti narahat edən problemlər get-gedə həll edilməkdədir.
Lakin, idman, gündəlik rejim kimi həyat tərzində xüsusi çəkiyə malik ünsürlər belə bəzi hallarda piylənmə problemini tam həll edə bilmir.
Bu halda prosedur baxımından düzgün addımlar atılmalı və qidalanmaya fikir verilməlidir. Yay aylarında xüsusi ilə xiyarın, nanənin, limonun və zəncəfilin istifadəsi məsləhətdir. Bəzi məlumat mənbələrində bunların orqanizmə daha çox faydası olduğu bildirilir.
Xiyarın tərkibində az kalori olmağına baxmayaraq, tərkibində çoxlu maqnezium və kalsium vardır.
Bu tərəvəzi içki halında hazırlayıb içmək şlakları və artıq mayeni çıxarmağa, orqanizmin tonusunu isə qaldırmağa kömək edir.
Nanənin iştahı tez yatırdığı, maddələr mübadiləsini Ardı »

Qidalanma və DietaBəzi qidalar günəşin zərərli təsirinə qarşı faydalıdır

Müasir dövrdə günəşin zərərli şüalarına qarşı qorunmağın müxtəlif yolları vardır. Təyin olunmuş vaxtlarda günəşə çıxmaq, yüksək qoruma faktorlu kremlərdən və eynəklərdən istifadə əhəmiyyətlidir. Xüsusən yay aylarında qida rasionuna ciddi fikir vermək də vacibdir. Məlumata görə bəzi qidalar dərini ultra bənövşəyi şüalara qarşı qoruyur. Həmin qidalara omega 3, pomidor, bitter şokoladı, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, yaşıl çay və çiyələk aid edilir.
Omega-3 zəngin qida olmaqla bərabər hüceyrəyə dəyən zərəri önləyən xüsusiyyəti vardır.
Tərkibində likopen maddəsi və antioksidant olan pomidor UV şüaları səbəbindən dəridə meydana gələ biləcək ziyanı önləyir.
Bitter şokoladının tərkibində olan falvonoidlər dərini qoruyucu xüsusiyyəti baxımından əhəmiyyətlidir və sağlamlıq üçün önəmlidir.
Dəri altı Ardı »