Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaKökəlmənin daha bir səbəbi tapıldı

Çoxlu qida qəbulu piylənməyə səbəbidir
Məlumata görə piylənməni, bəzi anticisimlərin toxluq hissini gecikdirməsindən qaynaqlanır ola biləcəyi təyin olunmuşdur.
Fransa Milli Sağlamlıq və Tibb Araşdırmaları İnstitutunun elm adamları təcrübələr zamanı, həddindən artıq qida qəbulunun toxluq hissini yavaşlatdığını müəyyən ediblər. Hemoqlobin adı verilən anticisimlər aclıq hormonunun qanda sürətlə itməsini önləməyə kömək edir. Bu şəkildə, hormon beyni hərəkətə keçirərək iştahı nizamlayır. Piylənmə də anticisimlərin beyinə daha çox aclıq hormonunun daşınmasına yol açaraq toxluq hissini gecikdirir.
Artıq çəki xəstəliyinə və anoreksiya müalicəsinə işıq tutan tədqiqat nəticələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunub. Ardı »

Qidalanma və DietaHamilə qadınlara kofeinin təsiri

Hamilə qadınlara çox kofe içmək məsləhət görülmür. Amerikan alimləri sübüt etmişdilər ki, gundə 200 mg kofe hamilə qadınlarda erkən doğum və ya heç bir digər qüsur yaratmır. Lakin bu miqdardan artığı yarana biləcək riskləri artırır.

Doktor Uliyam Bartın dediyinə görə:
"Gün ərzində az bir miqdarda kofein erkən doğuma və ya düşük ehtimalına hər hansı bir təsiri müşahidə olunmur" və bu faktları nəzərə nalaraq, gün ərzində bir fincan kofenin heç bir zərəri olmayacağını xanimlarımıza anlatmalıyıq.

Kofe dünyada ən çox içilən içkilərdən biridir və eyni zamanda kofein psixoaktiv maddələr içində ən çox istifadə olunanlar sırasındadır.
Kofeinin yaratdığı bəzi effektlər, məsələn həyacanlılıq, digər kokain və amfitomin kimi Ardı »

Qidalanma və DietaTəbii duzdan istifadənin faydası

Ərzaq məhsulu olan xörək duzu, kimyada natrium xlorid (NaCl) adı ilə tanınan ağ kristal quruluşlu birləşmədir.
Yediyimiz təbii qidaların tərkibində qatdığımız duzun faydalı və zərərli tərəfləri də var.
Duz daha çox ləzzət və sağlamlıq (qidaların bədən tərəfindən həzm olunmasına kömək edir) üçün istifadə edilir.
İnsan da daxil olmaqla əksər canlıların qida məhsulu kimi faydalandığı duzun müsbət təsirləri çoxdur. Xüsusi ilə təbii duzdan istifadə xeyirlidir.
Bu nemətin aşağıdakı faydaları var:
• Bədəndə tapılması lazım olan su miqdarını tarazlaşmasına kömək edir
• Bədənin ehtiyac duyduğu enerji axışına və hüceyrələrin yaxşılamasına şərait yaradır
• Qidaların daha rahat həzm olunmasına və əmilməsinə təsir edir
• Noy krampları və sinusların meydana Ardı »

Qidalanma və DietaQışda bunları yemək üşütməni azaldır

Bu soyuq havalardan bir çoxlarımız soyuqdan titrəməkdən dayana bilmirik.
Amma elə qidalar var ki, onların sayəsində canımızı qızdıra bilərik.

Qırmızı pul bibər: Bədən temperaturunu artırdığından eyni zamanda metabolizmi də sürətləndirir. Tərkibində olan kapsaisin adlı piqment gündəlik sərf olunan enerjinin artırılmasına kömək edir. Amma mədə və sinir sistemi problemleri olanlar onu diqqətli istifadə etməlidirlər.

Zəncəfil: Bədən temperaturunu artırır. Onun qışı rahat keçirmək olar. İmmuniteti sistemini gücləndirir və metabolizmi sürətləndirir.

Qırmızı ət: Bədəndə dəmir mineralları çatışmayanda vücudda qansızlıq əmələ gəlir. Bu da öz növbəsində üşüməni ən çox artıran elementlərdən biridir. Ona görə də orqanizmi gündəlik dəmir mineralı ilə təmin etmək üçün bu cür Ardı »

Qidalanma və DietaNarın saymaqla bitməyən faydaları

Əsasən Asiya ölkələrində yetişdirilən nar insan sağlamlığı üçün əvəzedilməz meyvələrdəndir. Bəzən narı təbii antibiotik adlandırırlar. Latınca adı Punica Granatum olan narı əsasən tərkibindəki antioksidantlarla orqanizmin müdafiə sistemini gücləndirir. Bir stəkan nar suyunun tərkibində 10 stəkan yaşıl çaya bərabər antioksidant mövcuddur.
Aparılan bəzi tədqiqatlarda nar suyunun qadınlarda dəri xərçənginə kişilərdə isə prostat xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsirə malik olduğu ortaya çıxmışdır.
Narın ən önəmli xüsusiyyətlərindən biri onun ürək damar xəstəliklərinə əsasəndə ürəyə olan faydalarıdır.
Narın insan sağlamlığına olan digər faydaları aşağıdakı kimidir.

• Qan təzyiqini nizamlayır
• İmmunitet sistemini möhkəmləndirir
• Sidik qovuculuq qabilliyəti ilə orqanizmdəki toksiki maddələri xaric edir
• Xolesterolu və qandakı şəkəri nizamlayır artmasına mane olur
Ardı »

Qidalanma və DietaYağlı yemək beyni dağıdır

Yağlı qida insan beynində iştaha cavabdeh olan hüceyrələri dağıdır. Alimlərin fikrincə, məhz bu amil piylənməyə gətirib çıxarır. "The Daily Mail" in verdiyi məlumata görə, artıq çəkili insanlarda məhz bunun arıqlamağa mane olduğu ehtimal edilir.

Vaşinqton Universitetinin diabet və piylənmə araşdırmaları mərkəzinin mütəxəssisləri eksperiment aparıblar. Onlar siçanları tipik yüksək kalorili Amerika yeməkləri ilə qidalandırıblar və 3 gündən sonra gəmiricilərin iki dəfə çox kalori qəbul etməyə başladığını müəyyən ediblər.

Təcrübə zamanı qlizom adlanan baş beynin travma reaksiyası da qeydə alınıb. Qlioz - baş beyin toxumalarının bərpası prosesidir. Bu, bədəndə olan yara sağalandan sonra orada izin qalmasına bənzəyir. Bu cür toxuma artıq sağlam neyronlar kimi Ardı »

Qidalanma və DietaNarahatlıq hallarında doğru seçim

Gün içərisində yaşadığımız çətinlik, yorğunluq, narahatlıq kimi müxtəlif psixoloji halları, seçdiyimiz yeməklərin növ və miqdarlarını da təyin edə bilər.
Bu vəziyyət bəzən iştah itkisinə səbəb olarkən, çox vaxt da səhv və nəzarətsiz qidalanmaya səbəb olmaqdadır. Bu baxımdan aşağıdakı məsləhətlər vacibdr:
Əgər yorğunluq halları olarsa C vitamini alın. Bədənin yorğun olmağı, iştahın azalmasına səbəb olar. Kişilərdə müxtəlif səbəblərdən yemək və ya iştahsızlıq problemləri ola bilər. Diqqət edilmədiyi təqdirdə düşən bədən müqaviməti xəstəliklərin meydana gəlməsinə şərait yaradır. Belə dövrlərdə C vitamini istifadəsinin xüsusilə artırılması lazımdır. Təzə meyvə və tərəvəzlər ən ideal seçimlərdən hesab olunur. Vitamin itkisinə uğramamaları üçün çiy istifadə edilməyi tövsiyə edilir. Suyunu Ardı »

Qidalanma və DietaBu meyvə şirəsində antioksidant daha çoxdur

Aparılan elmi işlərə görə albalı meyvəsinin suyunda antioksidant daha çoxdur. Bu meyvə şirəsi tərkibində olan C vitamininin 60%-ni qoruyur.
Albalı əsl vitamin deposudur. Tərkibindəki A və B vitamini sodium, potasium, kalsium və fosfor mineralları ilə insanı xəstəliklərdən qoruyur.
Damarların sərtləşməsinə mane olur, qan dövranını nizama salıb, iltihablanmanın qarşısını alır.
Albalı suyu xalq arasında zehni açması ilə tanınır, yaddaşı möhkəmləndirmək üçün son dərəcə faydalıdır.
Mütəxəssislər, tələbə və şagirdlərə gündə bir stəkan albalı suyu içməyi məsləhət görür.
Albalının suyunda olan bütün bioaktiv komponentlərin miqdarı və dəyişmələri albalı şirəsini digər meyvə sularından fərqləndirir.
Albalı suyunun tərkibi minerallar və vitaminlər sayəsində bir çox xəstəliyə qarşı qoruma təşkil edir. Qırmızı Ardı »