Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Qidalanma və DietaQovun, qarpız və üzümü birlikdə yeməyin

Qovun, qarpız, üzüm kimi meyvələri qarışdıraraq istehlak etmə ishala səbəb olur.
Daxili Xəstəliklər Mütəxəssisi Dr. Murad Soysal, yaz ayının qovun, qarpız, üzüm kimi meyvələri qarışdıraraq istehlak etmənin ishala səbəb olduğunu bildirib.
Tibbdə "qastroenterit" olaraq adlandırılan qida zəhərlənməsində isə ürək bulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı baş verir. Qastroenteritdə, mədə və bağırsaq hərəkətləri pozulur, ağızdan alınan yeməklərin həzm sistemini sürətli və əriməmiş tərk etmələri nəticəsində ishal ortaya çıxır.
Bəzi yeməkləri az miqdarda istehlak etmək problemi meydana gətirməsə də çox miqdarda yemək ishala səbəb olur: təzə ərik (ərik suyu), üzüm (üzüm suyu), ərik, albalı, qovun, qarpız.

Soysalın verdiyi məlumata görə alma, armud, şaftalıdan bir dənə, qarpız qovunda bir Ardı »

Qidalanma və DietaAlimlər, bu məhsulların uşağın sağlam doğulma şanslarını artırdığını deyir

Alimlərin müəyyən etdikləri qida məhsulu körpələrin sağlam bir şəkildə dünyaya gəlmə şansını artırır.

Yeni bir tədqiqata görə bir sıra qida məhsulları var ki, bu qida məhsulları sağlam körpənin dünyaya gəlmə şansını artır.

Böyük Britaniyada Southampton Universitetinin tədqiqatçıları qeyd ediblər ki, omega-6 kimi yağ turşuları olan məhsullar, əhəmiyyətli bir məhsul hesab olunur və dünyaya gələcək körpənin sağlam bir şəkildə doğulmasına, optimal bədən çəkisinə malik olmasına səbəb olur.

Ənənəvi olaraq körpənin ilk illərinədə olacaq hər hansı xəstəliklərə qarşı bu məhsullar aşağı doğum ağırlığı ilə dünyaya gələn uşaqları belə
bu cür həssas problemlərdən də qoruyur. Ardı »

Qidalanma və DietaBanan həm də yuxu gətirir

A, B1, B2, C və E vitaminləri, dəmir, kalsium, fosfor, kalium, natrium və yodla zəngin olan banan həm də yüksək kaloriyə malikdir. 1 ədəd almada 60, 1 ədəd portağalda 53 kalori var, 1 ədəd bananın enerjisi isə 130 kaloridir.
A, B1, B2, C və E vitaminləri, dəmir, kalsium, fosfor, kalium, natrium və yodla zəngin olan banan həm də yüksək kaloriyə malikdir. 1 ədəd almada 60, 1 ədəd portağalda 53 kalori var, 1 ədəd bananın enerjisi isə 130 kaloridir.
Lakin buna baxmayaraq banan xolesterol yaratmır. Banan ürək əzələlərini inkişaf etdirir, təzyiqi aşağı salır. Banan yetişdikcə faydası da çoxalır. Kal banan qəbizliyi, yetişmiş, şirin Ardı »

Qidalanma və DietaKökəlmənin daha bir səbəbi tapıldı

Çoxlu qida qəbulu piylənməyə səbəbidir
Məlumata görə piylənməni, bəzi anticisimlərin toxluq hissini gecikdirməsindən qaynaqlanır ola biləcəyi təyin olunmuşdur.
Fransa Milli Sağlamlıq və Tibb Araşdırmaları İnstitutunun elm adamları təcrübələr zamanı, həddindən artıq qida qəbulunun toxluq hissini yavaşlatdığını müəyyən ediblər. Hemoqlobin adı verilən anticisimlər aclıq hormonunun qanda sürətlə itməsini önləməyə kömək edir. Bu şəkildə, hormon beyni hərəkətə keçirərək iştahı nizamlayır. Piylənmə də anticisimlərin beyinə daha çox aclıq hormonunun daşınmasına yol açaraq toxluq hissini gecikdirir.
Artıq çəki xəstəliyinə və anoreksiya müalicəsinə işıq tutan tədqiqat nəticələri "Nature Communications" jurnalında dərc olunub. Ardı »

Qidalanma və Dieta2014 ci ilin ən faydalı tərəvəzləri hansılardır?

Pomidor 2012-ci ilin ən faydalı qidası seçilib. Bunu uzun müddətli araşdırmalardan sonra amerikalı alimlər müəyyən ediblər. Xarici mətbuatın verdiyi məlumata görə, siyahıya tərkibində daha çox antioksidant olan pomidorlar liderlik edir.

Tərkibində qlükoza, fruktoza, yod, marqanez, sink, natrium, A, B, B2, B6, K, PP, E vitaminləri olan tomat sousları insana güc verir və orqanizmin saat kimi işləməsinə kömək edir.

İkinci C vitamini ilə zəngin yerdə şirin istiot gəlir. Üçüncü isə vitamin və mineral kompleksləri ilə bol olan giləmeyvələrdir. Siyahının növbəti yerlərində qeyd edilənlər isə aşağıdakılardır.

4. Soya fındığı
5. Təbii yoqurt
6. İspanaq
7. Brokolli
8. Zeytun yağı
9. Yağsız ət
10. Qızıl balıq

Adətən bayramlarda ziyan çəkən ciyər üçün ən Ardı »

Qidalanma və DietaYağlı yemək beyni dağıdır

Yağlı qida insan beynində iştaha cavabdeh olan hüceyrələri dağıdır. Alimlərin fikrincə, məhz bu amil piylənməyə gətirib çıxarır. "The Daily Mail" in verdiyi məlumata görə, artıq çəkili insanlarda məhz bunun arıqlamağa mane olduğu ehtimal edilir.

Vaşinqton Universitetinin diabet və piylənmə araşdırmaları mərkəzinin mütəxəssisləri eksperiment aparıblar. Onlar siçanları tipik yüksək kalorili Amerika yeməkləri ilə qidalandırıblar və 3 gündən sonra gəmiricilərin iki dəfə çox kalori qəbul etməyə başladığını müəyyən ediblər.

Təcrübə zamanı qlizom adlanan baş beynin travma reaksiyası da qeydə alınıb. Qlioz - baş beyin toxumalarının bərpası prosesidir. Bu, bədəndə olan yara sağalandan sonra orada izin qalmasına bənzəyir. Bu cür toxuma artıq sağlam neyronlar kimi Ardı »

Qidalanma və DietaSüd məhsullarının faydaları..

Əks təsiri olmadan möcüzəli qidalar hesab olunan süd məhsullarını necə qəbul etmək olar?
Bunun cavabı çox sadədir. Yalnız yağlılığı az olan süd məhsullarını qəbul etməklə bu problemi həll etmək olur!
Bu yaxınlarda aparılan tədqiqata görə, yetişkin insanlar günlük qida rasionlarına nə qədər çox süd məhsulu əlavə etsələr, doymuş yağlardan gələn kalorilərin cəmdəki faizi o qədər artar. Bu da sağlamlıq üçün mənfi nəticələr doğurur. Lakin digər tərəfdən zülal, kalsium, maqnezium, fol turşusu, B1, B2, B6, B12, A, D və E vitaminləri kimi digər əhəmiyyətli qidaların alış miqdarı da qida rasionunda süd məhsulları ilə birlikdə artır.
Bəs mənfi təsiri olmadan bütün bu möcüzəli qidaları süd Ardı »

Qidalanma və DietaŞərabın faydası

Qırmızı şərab xərçəng və piylənmənin qarşısını almağa kömək edir. Alimlərin fikrincə, sağlamlığı barədə düşünən insanlar bu işçini rasionlarına daxil edə bilərlər.
Təbii ki, az miqdarda (kişilər üçün gündə iki bokal, qadınlar üçün gündə 1). "Komsomolskaya pravda"-nın verdiyi məlumata görə, bu şərab növünün depresiyada da faydalı olduğu bəlli olub. Bundan əlavə o, həzmi asanlaşdırır.

Amerikanın Perdyu universitetinin professoru Ki Xu Kim iddia edir ki, qırmızı şərab piy hüseyrələrini məhv edərək, piylənmə ilə effektiv mübarizə aparır.
Belə ki, onun tərkibindəki piseatanol adlı kimyəvi maddə orqanizmdə yeni piy hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alır. Bu maddə ürək-damar və onkoloji xəstəliklərlədə mübarizəyə kömək edir.

İndi amerikalı alimlər insanların hər hansı pəhriz Ardı »