Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Qidalanma və DietaMəktəb çağındakı uşaqların ən əhəmiyyətli qida qaynağı süd hesab olunur

Bir sıra mütəxəssislərin fikrincə süd məktəb çağındakı uşaqların balanslı bəslənməsini təmin edən əsas qidalardan hesab olunur.
Uşaqların kalsium və protein ehtiyaclarının qarşılanmasında südün əhəmiyyətini qeyd edən mütəxəsislərdən biri, qidalanma haqqında danışarkən insanın böyüməsi, inkişafı, sağlam və məhsuldar olaraq uzun müddət yaşaması üçün lazımlı olan enerji və qida elementlərinin kafi miqdarda və nizamlı olaraq alınmasını söyləyib. Uşaqların kalsium və protein almaq üzrə ehtiyaclarının qarşılanmasında ən əhəmiyyətli qida qruplarından biri süddür. Südün kafi miqdarlarda istifadəsi xüsusilə böyümənin inkişafına sürətli və effektiv təsir göstərdiyindən, məktəb çağı uşaqların balanslı qidalanmaları üçün çox əhəmiyyətli hesab olunur. Eyni zamanda güclü dişlərin meydana gəlməsinə, sümük sıxlığının artmasına köməkçi Ardı »

Qidalanma və DietaŞərab qadınlarda cinsi istəyi artırır

İtaliyada elm adamlarının apardığı bir tədqiqat zamanı məlum olmuşdur ki, güclü bir antioksidant olan qırmızı şərabı az miqdarda qəbul etdikdə ürəyə xeyirli olmaqla yanaşı orqanizmdə qan dövranını və qadınlarda cinsi istəyi də artırır.
Tədqiqat üç ayrı qrupun iştirakı ilə aparılmış birinci qrup yaşıl çay içənlər ikinci qrup çox miqdarda spirtli içki qəbul edənlər və nəhayət üçüncü qrup qırmızı şərab içənlər. 18-50 yaş arası qadınlardan ibarət qrup üzvlərinə onların cinsi əlaqələri və cinsi həyatları ilə bağlı suallar verilmiş həmçinin onların cinsəl istəkləri müqayisə edilmişdir. Tədqiqatın sonunda şərab içən qadın qrupunun cinsi arzularının digər qrupa nisbətən daha yüksək olduğu ortaya çıxmışdır. Ardı »

Qidalanma və DietaÇiyələk yeyin sağlam qalın

ABŞ və İsveçdə aparılan elmi araşdırma zamanı məlum olub ki, çiyələk arıqlamağa və bir çox xəstəlikdən qorunmağa yardım edir. Mütəxəssislərin fikrincə, çiyələyin tərkibində olan zəngin qida maddələri insan sağlamlığında əhəmiyyətli rol oynayır.

Qeyd edək ki, çiyələyin içindəki bəzi maddələr iştahın azalmasını təmin edir. Meyvə qan şəkərini idarə edərək insanın artıq çəkidən azad olmasına səbəb olur.

XRONİKİ XƏSTƏLİKLƏRƏ QARŞI QORUYUR: Çiyələkdə olan ellagic turşu və COX fermentləri yaraların və iltihablanmaların sürətlə yaxşılaşmasında əhəmiyyətli rol oynayır. Xroniki xəstəliklərə qarşı da qoruyucu təsirə malikdir.

AĞCİYƏR XƏRÇƏNGİNİN İNKİŞAFINI ÖNLƏYİR: Çiyələk şirəsində olan anti-şiş maddələri, ağciyər xərçəngi hüceyrələrinin inkişafını önləyir.
Təcrübələr göstərir ki, çiyələk beynin yaşlanmasını da gecikdirir.

ÜRƏYİ QORUYUR: Ardı »

Qidalanma və DietaBalıq ürəyin dərmanıdır

Balıq əti, yüksək xolesterinin salınmasına, maddələr mübadiləsinin güclənməsinə, dəri gözəlliyindən tutmuş oynaq sağlamlığına qədər bir çox narahatlıqlara şəfa verir. Daimi bir şəkildə balıq yemək ürək xəstəliklərinə xeyrli hesab olunur. Verilən məlumata görə Harvard Universitetinin mütəxəssislərinin balığın sağlamlığa təsirləri üzrə apardığı işlər sayəsində, balığın insan bədəninə olan faydalarının olduğu bildirilib. Son 20 ildə bu sahədə görülən işlərə görə toplanan mütəxəssislər, balığın faydaları yanında zərərinin cuzi olduğu nəticəsinə varmışlar. Onların fikrinə görə balığın faydaları saymaqla bitmir.
Hətta bu məlumatda qeyd olunur ki, balıq yemək ürək xəstəliklərindən ölüm riskinə kimi problemləri 36% azaldır. Yağlı balığın tərkibində daha çox Omeqa 3 olması sağlamlığa daha faydalı Ardı »

Qidalanma və DietaKofe və çay ana bətnində körpənin çəkisini azaldır

Orqanizmi gümrah və enerjili saxlayan qəhvə və çayın tərkibində kofein olduğundan ciddi zərərlər də verə bilər.

Xüsusən də, hamilə qadınların həddən çox kofein qəbul etməsi dölün çəkisinə mənfi təsir göstərir.

Kofein çay və qəhvə vasitəsilə orqanizmə daha sürətlə nüfuz etdiyindən körpənin ana bətnində inkişafı zəifləyir, gündə 200 milliqram qəbul edilən kofein
körpənin çəkisinin 60-70 qram azalmasına səbəb olur. Ardı »

Qidalanma və DietaQurudulmuş meyvələr vitamin anbarıdır..

Qurudulmuş meyvələrin, faydalarını açıqlayan mütəxəssislər, quru meyvələrdə C-dən başqa bütün vitaminlərin olduğunu bildiriblər.

Əncir, ərik, tut, üzüm kimi meyvələrin qəbul edilməsinin xüsusilə uşaqlar, gənclər və südverən analar üçün faydalı olduğu qeyd edilib.

Quru meyvələrdə uşaqlarda zəka inkişafına səbəb olan dəmir olduqca zəngindir. Sümük inkişafı üçün lazımlı olan kalsium da var.

Quru meyvələr, zəngin A vitamini qaynağıdır. Enerjisi yüksək olduğu üçün uşaq, gənc, idmançı və qan azlığı olanlara qəbul ediləcək ən yaxşı qida quru meyvələrdir. Ardı »

Qidalanma və DietaBu meyvələr "dərman" kimidir

Yay meyvələrinin insan sağlamlığı baxımından nə qədər əhəmiyyətli olduğunu bilirik. Xüsusilə istilərə görə bədənin müqavimətini artırmaq üçün bol-bol meyvə istifadə etmək lazımdır.
Albalı: C vitamini baxımından zəngin bir meyvə hesab olunur. Onun tərkibində B1, B2, B5 vitaminləri, maqnezium və kalsium da olur. Albalının ağrı kəsici xüsusiyyəti də var.
Üzüm: Bədəni zərərli maddələrin təsirlərinə qarşı qoruyur. Qan azlığının müalicəsində təsirlidir. Yüksək təzyiqə nəzarət etməyə köməkçi olur. Ürək və s. xəstəliklərə qarşı qorumanı təmin edir.
Şaftalı: Tərkibində bol miqdarda A və C vitaminləri var. Su, mineral duzlar və şəkər baxımından zəngin olduğu bildirilir. Qəbizliyi aradan qaldırmağa da kömək göstərir. Həzmi asanlaşdırmağa, sidik yollarını təmizləməyə Ardı »

Qidalanma və DietaÜzümün insan orqanizmi üçün faydası

Üzüm meyvəsi illərdir sağlamlıq məqsədi ilə istifadə olunan əsas meyvələrdən biridir. Üzümün tərkibi və xüsusiyyətləri geniş şəkildə araşdırılmış və tərkibində xeyli miqdarda fenolik maddə aşkar olunmuşdur. Bu maddələrin, insan orqanizmində ürək-damar sağlamlığının qorunmasına, erkən yaşlanma və xərçəng riskinin azaldılmasına çox faydalı təsirləri vardır.

Üzümün insan orqanizminə olan faydaları:

Dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərinə qarşı qoruyur.
Allergik reaksiyaları azaldır.
İnsanda immunitet sistemini gücləndirir.
Xərçəng xəstəliyinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Dərinin dəstək zülalları olan kolajen və elastikliyini qoruyaraq, yaraların yaxşılaşmasını dəstəkləyir.
Bədənin bənzərsiz həyat şifrəsi olan DNT -ni qoruyur; kollajen və elastinin parçalanmasına mane olur. Həmçinin dəri yaşlanmasının qarşısını alır.
Bundan əlavə dəridəki ləkələrin də azalmasını təmi edir.
Saç kökündəki epitel hüceyrələrini Ardı »