Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Qidalanma və DietaGöbələk haqqında bilmədiklərimiz

On minlərlə növü olan göbələk zülal, dəmir, A, B, D, P və K vitaminləri, kalsium, kalium, fosfor və mis mineralları ilə zəngindir. Göbələk immunitet sistemini qüvvətləndirərək orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır, fiziki və zehni inkişafı gücləndirir, qavrama qabiliyyətini artırır, yorğunluğu aradan qaldırır.
Bol miqdarda dəmir mineralına malik olan göbələk qanda xolesterolun səviyyəsini aşağı salaraq insanı ürək-damar xəstəliklərindən, həmçinin infarktdan qoruyur. Göbələyin zülal dəyəri yüksək olsa da, yağ nisbəti aşağıdır. Ona görə də pəhriz zamanı daha çox istifadə olunur. Lakin zəhərli və yeməli göbələyi mütləq ayırmaq lazımdır. Buna görə də göbələyin mütəxəssislər tərəfindən toplanması məsləhətdir.

Qeyd: revmatizm xəstələrinə göbələk yemək tövsiyə olunmur. Ardı »

Qidalanma və DietaHansı qida məhsulları uşaqlar üçün təhlükəlidir?

Amerikanın Pediatriya Akademiyası uşaqlar üçün təhlükəli olan qidaların siyahısını açıqlayıb. Akademiya aşağıdakı qidalarla bağlı valideynlərə xəbərdarlıq edib. Beləliklə, uşaqlar üçün təhlükəli olan qida maddələri aşağıdakılardır:

1-Hamburger: Hazırlanmasında ən zərərli yağ növü olan doymamış yağlardan istifadə edildiyi üçün hamburger uşaqlarda artıq çəkiyə zəmin yaradır və ürək-damar xəstəlikləri də başda olmaqla bir çox xəstəliyin riskini ciddi şəkildə artırır.
2. Kartof qızartması: İçərisində yüksək miqdarda akrilamid maddəsi olduğuna görə tez-tez istifadə olunduqda damar sərtləşməsi, köklük və xərçəngə səbəb olur.
3. Rəngli qənd: İçində boyaq əmələ gətirən kimyəvi maddələri toplayan qəndlər diş çürüməsi başda olmaqla, köklük, şəkər, ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, yüksək təzyiq, iflic, astma, revmatizm, xroniki yorğunluq sindromu Ardı »

Qidalanma və DietaNecə və nə cür qidalanmaq lazımdır?

Sağlamlığı qoruyan əsas şərtlərdən biri də tam dəyərli qidalanmadır. Hələ qədimdə mülayim qidalanma sağlamlığın qorunmasında vacib amil hesab olunub.
Düzgün qidalanma insanların həyat və fəaliyyətinə təsir edən əsas faktordur. Piylənmə, düzgün seçilməyən qidanın insan orqanizmində yaratdığı fəsadlar, bəzi yemək və içkilərin çox istifadəsindən yaranan xəstəliklər, ekoloji təmiz olmayan məhsullardan istifadə ilə yanaşı, son zamanlar doğru olmayan qidalanma müxtəlif problemlərə səbəb olur. Bu baxımdan qidalanmada uyğun bir şəkildə qida rasionu tərtib edilməli və həmin qida rasionuna əməl edilməlidir.
Sağlam qidalanmaq üçün etməniz lazım olan ilk addım yeməklərin kalorilərini öyrənmək də ola bilər. Ardı »

Qidalanma və DietaQocalmağa əngəl olan 5 qida

Xəstəliklər bədəni qüvvədən salaraq yaşlanmağa səbəb olur. Buna görə hər şeydən əvvəl nizamlı və balanslı qidalanma da seçim edilməlidir.

Həmin qidalar arasında meşə meyveləri, nar, sarımsaq, şokolad, avokado xüsusi fərqlənir.
Meşə giləmeyvələri
Bədəndə olan bir sıra xəstəliklər yaşlılığa səbəb olduğundan meşə meyvələri yaxşı seçimlərdən biridir. Həmin qidalara böyürtkən, moruq, qara üzüm, qaragilə kimi antioksidant tərkibli meyvələr daxildir. Bu meyvələr dərini qorumağa kömək edir.
Nar
Qırışların meydana gəlməsinə maneə törədərək tərkibində olan C vitamini ilə dərini sağlam edir.
Sarımsaq
Sarımsaq bir çox xəstəlikləri qoruyan bir antioksidantdır. Həmçinin bəzi dərmanlardan təsirli olduğu, qanı durultduğu, xolesterolu azaltdığı bildirilir.
Şokolad
Kakao, sahib olduğu flavonoiddən ötəri, dərini günəşin zərərli təsirlərindən qoruyarkən eyni zamanda qan dövranını Ardı »

Qidalanma və DietaCavan qalmağa təsirli olan yay meyvələri

Gənc qalmaq üçün bəziləri əməliyyata bəziləri isə müxtəlif reseptlərə əməl edir. Lakin günümüzdə elə üsullar var ki, cavanlaşmağa birbaşa təsir göstərir.
Onlardan biri düzgün qidalanmadır. Qidalanma zamanı istəyə uyğun yay meyvələri rasiona əlavə edilməlidir. Çünki, bu meyvələr də gənc qalmağa təsir edir.
Həmçinin dəri, yaddaş və sümüklərin güclü olması üçün də faydalıdır. Həmin meyvələrin tərkibində orqanizm üçün faydalı olan vitamin və minerallar var.
Sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli olan bu meyvələr xarici görünüş və zehni inkişaf üçün də istifadə oluna bilər.
Üzüm, ərik, çiyələk və qarpız kimi yay meyvələri də təsirlidir. Bu meyvələrin mineralları itirilmədən yeyilməlidir.
Yay meyvələrindən ərik qurudulmuş olaraq istifadə edildiyində orqanizmə yaxşı təsir göstərir. Sümük Ardı »

Qidalanma və DietaSağlam həzm və gözəllik üçün şaftalı

Məlumata görə bir sıra mütəxəssislər, həzm problemlərindən qorunmaq üçün şaftalı nektarı içilməsini təklif edirlər.
Şaftalı və şaftalı nektarının tərkibində olan vitamin və minerallar həzm sisteminə faydalı hesab olunur. Həmçinin bədənin müdafiə etmə mexanizmini də gücləndirdiyi bildirilir. Həzm sistemində yaranan çətinlikləri aradan qaldırmaq üçün istək əsnasında gün ərzində bir stəkan şaftalı nektarından içmək pis olmaz.
Şaftalı həm də gözəllik üçün faydalı bir vasitə hesab olunur. Bu meyvə ən dərin təbəqələrə təsir edərək dərinin hamarlığının və elasitikliyinin artmasına kömək edir. Məlumatda, həmçinin şaftalı meyvəsinin epidermisi yaxşı nəmləndirmə və tonusu artırma funksiyalarının olduğu da deyilir.
Tərkibində askorbin, sirkə və alma turşuları sayəsində bu meyvə Ardı »

Qidalanma və DietaSağlamlığı təhdid edən 10 yemək

Məlumata görə bəzi zərərli qidalar var ki, onlardan mütamadi istifadə etdikdə sağlamlığımıza zərər vurmuş oluruq. Həmin qidalara qızardılmış kartof və ya kartof cipsi, qazlı içkilər, ağ düyü, toyuq qızartması, qırmızı ət, şəkərli taxıllar, qəhvə, kolbasa və marqarin də aid edilir.
Qızarmış kartof:
Verilən məlumata görə kartofun ən kiçik porsiyonunda belə çoxlu miqdarda kalori olur. Lakin, yüksək kalorisi omasına baxmayaraq bədəni kifayət qədər qidalandırmır. Tez-tez qızarmış kartof yemək piylənmə xəstəliyinə səbəb olar.
Kartof cipsi:
Xüsusilə uşaqlar olmaq üzrə bir çoxları kartof cipsi yeməyi sevir. Ancaq kartof cipsi sağlamlığa müsbət təsir göstərmir. Məlumatlarda kartof cipslərində bol miqdarda qoruyucu olması bildirilsədə, kalori baxımından qida dəyəri çox deyil.
Qazlı Ardı »

Qidalanma və DietaŞabalıd balı təbii antibiotikdir

Türkiyəli arıçıların bol miqdarda çıxardığı və satışa təqdim etdiyi şabalıdı bal, meşəlik bölgələrdə şabalıd ağaclarının sıx olduğu yerlərdə yetişdirilir.
Arılar bu balı yeməli şabalıddan və atşabalıdının çiçəklərindən toplayır. Atşabalıdı çiçəklərindən toplanan bal rəngsiz – sulu olur.
Yeməli şabalıd çiçəyindən toplanan bal isə tutqun rəngli – çox duru və acı olduğuna görə ondan yalnız şirniyyat sənayəsində istifadə edilir.
Bu balın özünə xas dadı, qoxusu və rəngi var. Şabalıdı bal, üst tənəffüs yolları infeksiyalarının müalicəsində təbii antibiotik olaraq istifadə edilir.
Bu təbii antibiotik daha çox mədə və bağırsaq narahatlıqlarında, həzmsizlik kimi problemlərin aradan qaldırılmasında, bədən müqavimətinin artırılmasında istifadə edilir. Ardı »