Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaGündəlik qidalarımız xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər

Gündəlik istifadə etdiyimiz qidalarda xərçəng təhlükəsi olduğu haqqda faktlar ortaya çıxıb. Bu xəstəliklər əsasən uşaq yeməklərində, çörəkdə, qəhvədə və kartof çipsisində aşkar olunub.

Bu qidaların törətdikləri xəstəliklər sidik kisəsi, bağırsaq və böyrək xərçəngi tipli xəstəliklərdir. Alimlərin 23 ölkədə istehsal olunan 22 fərqli qida məhsulları üzərində apardıqları araşdırma nəticəsində məlum olub ki, 2007-2009-cu illər ərzində istehsal olunan qidaların tərkibində kimyəvi maddələrdən istifadənin azalması müşahidə olunmayıb.

Araşdırma aparan alimlər insanlara təzə istehsal olunmuş qidalardan istifadə etməyi məsləhət görüblər. Alimlər xərçəng xəstəliyi törədəcək maddənin qida tərkibinə necə düşdüyünü hələdə aşkar edə bilməyiblər. Lakin alimlər bu maddənin bişirmə və kimyəvi proseslər zamanı qidaların tərkibinə düşməsi ehtimalı üzərində Ardı »

Qidalanma və DietaQatıq hamilə olanlara çox faydalıdı

Məlumata görə qatıq hamilə qadınlara daha çox faydalıdlr. Mütəxəssislərin fikrincə bu məhsul hamiləlik müddətində bolca istifadə edilməlidir.
Ümumiyyətlə qatıq qida məzmunu baxımından əhəmiyyətli zülal qaynaqlarından biridir. Həmçinin qatıqda ana bətnində inkişaf etməkdə olan dölün, sümük və diş köklərinin meydana gəlməsi, böyüməsi üçün lazım olan kalsium var. Xüsusilə hamiləliyin üçüncü ayında bədənin kalsiuma olan ehtiyacı artdığından lazımi kalsium almamış analar, sonrakı illərdə osteoporoz problemi ilə qarşılaşa bilərlər. Kalsium bədənin əzələ, ürək və sinir sistemi funksiyalarının yerinə yetirilməsində, qan laxtalanmasında və bəzi enzimatik fəaliyyətlərdə əhəmiyyətlidir.
Qatıq hamilə olanlarda yüksək təzyiq, astma, böyrək daşının meydana gəlməsi, diş çürüməsi, sümük problemləri və s. xətəliklərin qarşısını almağa kömək Ardı »

Qidalanma və DietaDondurma yeyərkən bunlara diqqət etmək lazımdır

İsti havalarda sərinlənmək üçün istifadə etdiyimiz ləzzətli qidalardan biri dondurmadır. Bu qida süd xoşlamayan uşaqlar üçün də əhəmiyyətlidir.
Lakin, bəzi qaydalar var ki, sağlamlıq baxımından onlara riayət etmək lazımdır. Bir çoxlarının fikrincə dondurma yedikdən sonra üzərindən soyuq su içmək olmaz. Bu sağlamlığa pis təsir göstərir. Boğazın həssaslığını qorumaq üçün dondurma yedikdən sonra üzərinə 1 fincan ilıq su və ya 1 fincan nanə çayı içmək olar. Həmçinin diş sağlamlığını qorumaq üçün ağzı ilıq su ilə yaxalamaq lazımdır.
Bildiyimiz kimi, dondurmanın tərkibində protein, karbohidrat, yağ və faydalı maddələr (vitamin və minerallar) var. Bol südlü sadə dondurma eyni zamanda yaxşı bir kalsium və az da olsa Ardı »

Qidalanma və DietaBalıq yemək faydalıdır

İngiltərənin "Cambridge" Universiteti 15 ölkədə 800 min insan arasında 38 araşdırmanı analiz edərək bu nəticəyə gəlmişdir ki, qandaki omeqa 3 turşuları səviyyəsi baxımından balıq yağı dərmanını qəbul edənlərlə etmiyənlər arasında diqqətə çarpan fərq yoxdur.

Lakin həftə ərzində ən azı 2-4 dəfə balıq yeyən insanların iflic xəstəliyinə tutulma riskini 6% azaltdığını yuxarıdakı araşdırmalarda müşahidə edilmişdir.
Bu baxımdan balıqla yanaşı balıq yağı dərmanlarının da ürəyə, oynaq xəstəliklərinə və beyinə faydalı olduğu qandakı omeqa 3 turşuları səviyyəsi baxımından müəyyən edilmişdir. Ardı »