Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaBədən əzələlərini inkişaf etdirən ən yaxşı zülal qaynaqları hansılardır?

Məşqdən maksimum səviyyədə nəticə almaq üçün əvvəlcə qidalanmamıza diqqət yetirməliyik və lazımi işləri görməliyik. İdmandan sonra qida qəbul edərkən çiy tərəvəzlərdən, qazlı içkilərdən, duzlu cipslərdən, şirniyyatlardan uzaq durmaq lazımdır. Lakin məşqdən sonra itirdiyimiz enerjini sağlam bir şəkildə yığmaq üçün qidalanma əhəmiyyətlidir.
Bədən inkişaf etdirmənin əhəmiyyətli ünsürlərindən biri olan qidalanma kor təbii olmamalıdır. Qidalanma orqan və hüceyrələrin inkişafını təmin edərək əzələ sistemini gücləndirir. Bu baxımdan bədənin qidalanmasında aktiv iştirak edən elementlərə önəm verilməlidir. Məs: proteinlər, yağlar, karbohidratlar, vitamin və minerallar və s.
Proteinlər zülal baxımından zəngindir. Bədənin inkişafı onun zülal tarazlığının təmin edilməsi ilə bağlıdır. Buna görə yumurta, yağsız, dərisiz, sümüksüz toyuq əti, Ardı »

Qidalanma və Dietaİsti havalarda albalı suyu

Bildiyimiz kimi albalı şirəsi iştahı və həzmi yaxşılaşdırır, susluğu yatızdırır. İsti havalarda albalı şirəsindən bol miqdarda istifadə sağlamlıq baxımından faydalıdır.
Çünki, bu meyvənin şirəsi yay aylarında düşən müqaviməti artırmağa təsir göstərir. Bunu NUH NACİ YAZGAN Universitetinin sağlamlıq elmləri fakültəsində fəaliyyət göstərən Prof. Dr. Nəriman Din söyləyib. Onun sözlərinə görə albalı və onun şirəsi mədə və qaraciyərin nizamlı işləməsinə kömək edir.
Yaz aylarında tərləmə ilə bədəndə yüksək nisbətdə maye itkisinin yaşandığını ifadə edən Prof. Dr. Neriman gündə ən azı bir stəkan albalı şirəsi içməyi tövsiyyə edib. Mütəxəssislər də isti havalarda yaşanan maye itkisinə qarşı vitamin, mineral, antioksidant xüsusiyyəti ilə bilinən albalı şirəsinin içilməsini təklif Ardı »

Qidalanma və DietaPayızda qidalanma rejiminə diqqət edin

Havaların soyuduğu, xəstəliklərin artdığı,
bədənin temperaturunun azaldığı, infeksion xəstəliklərin çoxaldığı bu dönəmdə düzgün qidalanma çox önəmlidir. Dünyanın ən geniş yayılmış sağlamlıq problemlərindən olan infeksion xəstəliklərin, payız və qış aylarında artdığını, daha çox isə qrip və soyuqdəymə baş verdiyini göstərən mütəxəssislər payızda lazımlı qidalardan kifayət qədər istifadə olunmasını vacib sayır. Mütəxəssislər payız mövsümündə qidalanma ilə bağlı aşağıdakı məsləhətləri verirlər: “Payız aylarında immuniteti qoruyaraq, daha da gücləndirmək üçün təsiredici vasitələrdən biri yetərincə və planlı qidalanmadır.
Xüsusi ilə infeksiyalara qarşı daha həssas olan uşaqlar, hamilə qadınlar, süd verən analar və
qocalar üçün düzgün qidalanma daha çox önəmlidir. ”

Bədənin vitamin və mineral ehtiyacını ödəyin

Düzgün qidalanma, Ardı »

Qidalanma və DietaQaz və köp yaradan qidalar

Bədəndə bir qayda olaraq qazın meydana gəlməsi normal bir vəziyyət olsa da, bu qazın bədəndən çıxmaması, bağırsaqlarda yığılması və köp yaratması olduqca narahat edici bir vəziyyət hesab olunur.
Süd məhsulları, paxlalılar, köklü qidalar, şirinləşdirici qidalar, qızartmalar, saqqız, bəzi meyvələr (banan, ərik və s.) insan orqanizmində qaz və köp yarada bilir.
Süd məhsulları - süd, pendir, qatıq, kərə yağı kimi tərkibində laktoza ilə zəngin olan məhsullar qaz yaradır. Südün qaz yaratmaması üçün onu qızdırıb içmək məsləhət görülür. Eyni zamanda südə kakao əlavə etmək də qaz problemini azaltmağa köməkçi olur. Bunun yanında aşağı laktozlu süd məhsulları seçməyə diqqət göstərmək də vacibdir.
Paxlalılar -noxud, paxla, Ardı »

Qidalanma və DietaDərini və saçları gözəlləşdirən qida

İllərdir xolestrolu yüksəltdiyi deyilən yumurta haqqında olan mənfi fikirlər alt üstü olur. Məlumata görə, "Huffington Post" yumurtanın önəmli və bilinməyən faydalarını açıqlayıb.

Belə ki, yumurtanın tərkibindəki kolin adlı maddə ancaq beynin inkişafını dəstəkləməklə qalmır, həm də süd vəzi xərçənginin qarşısını alır.
Yeniyetməlik zamanı müntəzəm olaraq yumurta yemək süd vəzi xərçəngi riskini dəfələrlə aşağı salır. Yumurta protein və luteinlə zəngindir.

Bu maddələr katarakt yaranmasının da qarşısını almağa kömək edir. Gündə bir yumurta kardioloqla görüşünüzü gecikdirə bilər.
Belə ki, bu məhsul infarkt və iflic riskini azaldır.

Bu məhsulun tərkibindəki sulfid B vitaminin qaraciyərdə sovrulmasını asanlaşdırır, saç, dırnaq, dəri gözəlliyi üçün gərəkli olan kollejin, keratin kimi maddələrin istehsalına kömək Ardı »

Qidalanma və Dietaİstifadə müddəti uzun olan ərzaqlar insan ömrünü qısaldır

Ərzağa vurulan qoruyucu qatqı maddələri malın uzun müddət istifadəyə yararlı olmasını təmin etsə də, əslində bu maddələr sağlamlığa ciddi zərbə vurur
Alış-veriş edərkən aldığımız malın üzərinə diqqət yetirərək istehsal və istifadə müddətini axtarırıq və oxuyanda sevinirik ki, hələ istifadəyə yararlıdır, filanıncı ilə qədər də vaxtı var. Əslində isə bu yararlılıq müddətinin özü belə etibarsızdır. Daha doğrusu, ərzağın üzərində yazılan istifadə müddəti o ərzağın hələ xarab olmamasına, keyfiyyətinin pozulmamasına dəlalət etsə də, digər tərəfdən bu “uzunömürlülük” insanların ömrünün qısalmasına xidmət edir. Nədən? Çünki uzun müddət vitrinlərdə, piştaxtalarda saxlamaqdan ötrü yeyinti məhsullarının tərkibinə vurulan kimyəvi qatqı maddələri insan sağlamlığının, bəlkə də, bir nömrəli düşməni Ardı »

Qidalanma və DietaYeməkdən doymayanlar bu xəbəri diqqətlə oxuyun....

Qarnınız doyub, amma gözünüz yenə də yemək axtarır? Yemək yediyiniz halda hələ də doymadığınızı hiss etmisinizmi? Bəs bu nəyə görə belə olur? Bu problemin öhdəsindən gəlmək üçün üçün sizə bir neçə sirr açacağıq.

1. Bu problemin ən böyük səbəbi "xoşbəxtlik hormonu" olan serotonin çatışmazlığıdır. Eyni zamanda aclıq, stress, yemək kimi faktorlar da serotonin miqdarına təsir edir.

2. Unutmayın ki, serotonin beyində nə qədər çox olarsa, beyninizin göndərdiyi "yenə ye" siqnalı da sönəcək.

3. Sıxıntı yaşayan insanların xoşbəxtliyi yeməklərdə axtarmağa çalışmasının səbəbi də serotoninlə bağlıdır.
Bəzi qidalar həqiqətən də özünüzü daha yaxşı hiss etmənizi təmin edir.

4. Serotonin karbohidratlar, şirniyyat və nişastalı qidalarda olur.

5. Ardı »

Qidalanma və DietaYumurta səhər yeməyi üçün ən yaxşı seçimdir

The Daily Mail bildirir ki, ABŞ-dakı Luiziana Universitetinin alimləri yumurtanı aclıq hissinin "təbii düşməni" hesab edirlər.

Alimlər 20 könüllünün cəlb olunduğu eksperiment aparıblar.
Onlara həftə ərzində hər səhər iki yumurta və ya bir qab sıyıq yemək təklif olunub. Kalorilər, karbohidrogenlər, zülallar və yağlar bərabər miqdarda olub.

Nahar vaxtı isə könüllülər nə qədər ac olduqlarını deyiblər, sonra istədikləri qədər yeyiblər və qan analizi veriblər.

Məlum olub ki, səhər saatlarında yumurta yeyən adamlar naharda az yeyirlər. Onların qanlarında aclıq hormonu qrelinin miqdarı az, toxluq hissi yaradan PYY hormonu isə daha çox olub.
Yumurtanın belə xassələri onun tərkibindəki zülalın keyfiyyəti ilə bağlıdır. Yumurtadakı zülal başqa zülallardan daha üstündür. Ardı »