Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaHəftədə 4 dəfə banan yeyən uzun yaşayar!

Sağlam meyvələrdən bəhs edərkən bananda olan kaliumun digər meyvələrə nisbətən çox olmasından, orqanizmə daha çox fayda verməsindən və digər vacib xüsusiyyətlərindən ətraflı danışmaq lazımdır. Beləki, təzyiqi aşağı salmaq, ürəyi aritmiyalardən qorumaq, əzələ gücsüzlüyünün azaldılması kimi xüsusiyyətləri və onlarla faydası vardır. Bu məlumatlar həkim Prof. Osman Müftüoğlunun banana dair yazısından alınan qiymətli qeydlərdə öz əksini tapıb.
Yuxu dərdiniz varsa, təzyiqiniz balanslı deyilsə, əhvalınız yoxdursa və böyrək dərdiniz varsa banan sizlərə bu sahədə köməkçi olacaq.

Banan yemək sizi həqiqətən xoşbəxt edəcəkdir. Bananın tərkibində olan yüksək miqdarda serotonin beyində yalnız yaxşı hisslər (kef və s) formalaşdırımır, eyni zamanda daha yaxşı ünsiyyətdə olmağınızı təmin edir. Onuda Ardı »

Qidalanma və DietaÇərəzlər gözəlliyə və ürək-damar xəstəliyinə qarşı təsirlidir

Gözəl bir dəri, sağlam saçlar və baxımlı dırnaqlar üçün əhəmiyyətli qidalardan biri çərəzlərdir. Xüsusi ilə tərkibində Omeqa 3 olan badam ürək və damar xəstəliklərinə təsirlidir. Həmçinin:
- Damar sərtliyini önləməyə;
- Kalori artırmağa (5 dənəsi 50 kaloriyə bərabərdir);
- Qanda şəkər yaranarsa onu təmizləməyə;
- Maqnezium və kalium kimi faydalı hesab olunan maddələrlə yaranan təzyiqi aşağı salmağa;
- Tərkibində olan kalsiuma görə sümükləri qorumağa və yağları əritməyə kömək edir.
Gündə bir ovuc badam yemək xolesterolu azaltmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Qida dəyəri və kalorisi yüksək olan püstə bədənə istilik və quruluq verir, təmiz qan yaradır, bədəni kökəldir, mədə girəcəyini möhkəmləndirir.
Xroniki öskürək, sarılıq və dalaq xəstəlikləri üçün faydalı hesab Ardı »

Qidalanma və DietaÇərəzlərin ürəyə faydası var

Çərəzlərdən, xüsusilə onun qoz, fındıq və ya müxtəlif növlərindən istifadə ürəyə kömək edir.
Balanslı bir qidalanma kimi badam və çərəzlər xolesterola qarşı faydalıdır. Sağlam qidalanma növlərindən hesab olunan çərəzlər öldürücü ürək böhranlarına gətirib çıxaran qan laxtasının meydana gəlməsinə maneə törədir. Ayrıca ürək damarı olan çəpərlərin sağlam bir şəkildə qalmasına köməkçi olur.
İdeal bir şəkildə istifadə edildikdə və yararlandıqda, ət, yumurta və süd məhsullarının yerinə həmin doymuş yağları çərəzlərdən almaq olar.
Gündə təxminən 40-50 qram (bir ovuc) qoz, fındıq, fıstıq və badam istifadəsi ürək xəstəliyinə olan riski azaldır.
Hindistan qozu əslində bir meyvə olmasına baxmayaraq bəzilərinə görə bir fındıq növü olaraq qəbul Ardı »

Qidalanma və DietaGümrahlığa faydası olan qidalar

Məlumata görə bəzi qidalar insanların özünü gümrah hissetməsinə səbəb olur.
Hollandiyanın Leiden Universitetinin elm adamları tədqiqtlar zamanı yumurtada olan "triptofan" maddəsinin faydalı olduğunu müəyyən ediblər.
Tədqiqatda iştirakçılar müxtəlif oyunlara da cəlb edilib. Oyun boyunca iştirakçılara tərkibində "triptofan" olan portağal suyu verilib. Nəticədə iştirakçıların bir çoxunda gümrahlıq və özünəgüvən hissləri müşahidə edilib. Tədqiqatı aparan elm adamları qırmızı ət məhsullarında, kəsmikdə, ispanaqda, hind toyuğunda, qabıqlı yemişdə, ton balığı kimi qidalarda triptofan olduğunu bildiriblər. Bundan əlavə onlar yeyilən qidalar ilə düşüncə arasında ortaq cəhətləri də müəyyən ediblər.
Məlumatlardan aydın olur ki, tərkibi "triptofan" olan qidalar insanlara gümrahlıqla bərabər güclü sağlamlıq da bəxş edir.
Araşdırmanın nəticələri " Psychological Science" Ardı »

Qidalanma və DietaQarpızın faydaları

Yay istisində ən ləzzətli sərinlənmə yollarından biri olan qarpız bir çox xəstəliyə kömək edirmiş. Qarpızın tərkibində su, şəkər, azotlu və mineral maddələr, və bir sıra vitaminlərin olduğu bildirilir.

Məlumata görə insan orqanizmi üçün bir sıra müsbət təsirləri olan qarpız susuzluğu aradan qaldırmağa, həzmə, və qanı durulaşdırmağa kömək edir.
Qan təzyiqinin nizamlanması, arıqlatmaq kimi faydaları olan qarpız yay mövsümünün ən çox qəbul edilən qidalarındandır.

Bəzən qarpızı şəfa qaynağı adlandırırlar çünki qarpızda olan likopen maddəsi qan təzyiqini nizamlayır, ürəyin funksiyasını yaxşılaşdırır, eyni zamanda xərçəngdən də qoruyur. Qarpızın suyunu bal və zəncəfillə qarışdırıb içmək bəlğəmə kömək edir.

Həmçinin qarpız böyrəkləri işlədir və sidik qovucudur. Böyrəkdəki Ardı »

Qidalanma və DietaFaydalı 7 qida

Paxla
Paxla, bədənə qüvvət verir. Cinsəl sağlamlıqla bərabər qanda olan şəkəri tənzimləyir, göz sağlamlığını qoruyur. Paxla suyu ilə üzü yuduqda dəri gözəlləşir. Yaşlanmanı gecikdirir. Bağırsaq mikroblarını salmaqda təsirlidir.
Ardıc
Tərkibində C vitamini olan və ağrı kəsici kimi istifadə olunan ardıc sidik qovucu, tərlədici xüsusiyyəti ilə soyuqdəymə, ürək problemlərinə, revmatizmə və cinsəl sağlamlığa təsirlidir. Əzələ ağrılarına yaxşı təsir göstərir. Həkim reseptinə uyğun olaraq çay kimi istifadə oluna bilər.
Qarğıdalı
Qarğıdalı vitaminlə zəngindir. Təkibində B1, B5 vitaminləri, fol və s. elementlər xolesterolu salmağa kömək edir. Həzm sistemi və ürəyə faydalıdır.
Ürək ritmini nizamlayır. Stressin təsirlərini ən aza endirir. Yuxu gətiricidir.
Zeytun yağı
Zeytun yağının faydaları saymaqla bitmir. Hüceyrələrin yenilənməsində , toxuma Ardı »

Qidalanma və DietaYorğunluqla mübarizənin ən dadlı və asan yolu

Bu 6 maddə ilə halsızlığa qalib gələcək, xəstəliklərə qarşı mübariz olacaq və gücünüzü bərpa etmiş olacaqsınız.

DƏMİR
Gündəlik 18 mq-a dəmirə ehtiyacımız var. Bu, bədəndə oksigenin daşınmasına kömək edir. Ətsiz qidanlamağa başlayanda, dəmir əksikliyi özünü göstərməyə başlayır. Dəmir ətlə yanaşı tərəvəzlərdə, meyvələrdə olsa da, ətlə bədənə daha çox ötürülür.

SİNK
Gündəlik 10 mq sinkə ehtiyacımız var. O, metabolizmı tənzimləyir. Böyümə və inkişafda, yaraların sağalmasında, immunitetin güclənməsində, göz sağlamlığında önəmlidir. Dəniz məhsulları, ətlər, quru paxlalılar və göbələk sinkin əsas mənbəyidir.

MAQNEZİUM
Günlük tələbat 320 mq-dır. Bədənin enerjisi, əzələ və sinir sistemi üçün vacibdir. Əgər maqnezium çatışmazlığı olarsa, bu, böyümənin ləngiməsinə, narahatlığa, əsəbilik və əzələlərin fəaliyyətində fəsadlarla özünü biruzə Ardı »

Qidalanma və DietaUşaqların beyin inkişafı üçün süd əhəmiyyətlidir

Sağlam beyin inkişafı üçün ilk illərdə ana südü əhəmiyyətlidir. Uşaqların qidalanma və inkişafı üçün gündə ən azı 2 stəkan süd lazımdır.
Beyin inkişafının kritik dövründə, qeyri-kafi qidalanma, beyin quruluşuna təsir edərək yaddaş və öyrənmə qabiliyyətinə təsir göstərir.
Çünkü, süd, başda zülal olmaqla kalsium, fosfor, maqnezium, kalium, sink kimi lazımlı qida elementləri ilə olduqca zəngindir.
Südün tərkibində həmin qida maddələrinin olması böyüməyə və inkişafa təsirlidir.
Məlumatda daimi içilən iki stəkan sağlam südün, uşaqların gündəlik mineral ehtiyacını qarşıladığı da bildirilir. Süddə olan yağ, zəngin enerji qaynağı hesab olunur.
Bundan əlavə süddə efir, yağ turşuları A, D, E, K vitaminlərinin olması da bildirilir. Nahar fasiləsində süd qəbulu, öyrənmə və Ardı »