Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaYeməkdən doymayanlar bu xəbəri diqqətlə oxuyun

Qarnınız doyub, amma gözünüz yenə də yemək axtarır? Yemək yediyiniz halda hələ də doymadığınızı hiss etmisinizmi? Bəs bu nəyə görə belə olur? Bu problemin öhdəsindən gəlmək üçün üçün sizə bir neçə sirr açacağıq.

1. Bu problemin ən böyük səbəbi "xoşbəxtlik hormonu" olan serotonin çatışmazlığıdır. Eyni zamanda aclıq, stress, yemək kimi faktorlar da serotonin miqdarına təsir edir.

2. Unutmayın ki, serotonin beyində nə qədər çox olarsa, beyninizin göndərdiyi "yenə ye" siqnalı da sönəcək.

3. Sıxıntı yaşayan insanların xoşbəxtliyi yeməklərdə axtarmağa çalışmasının səbəbi də serotoninlə bağlıdır.
Bəzi qidalar həqiqətən də özünüzü daha yaxşı hiss etmənizi təmin edir.

4. Serotonin karbohidratlar, şirniyyat və nişastalı qidalarda olur.

5. Ardı »

Qidalanma və DietaƏt yeməklərini portağal suyu ilə qəbul edin

Meyvə şirələrindən hazırlanan içkilərin tərkibində sağlamlıq üçün lazımi mineral və vitaminlər var. Xüsusi ilə vitaminlər təsirli olan qida əlavələrindən biridir.

C vitaminli içkilər və portağal suyu sağlamlığa faydası olan xörəklərlə birlikdə istifadə etdikdə bədənə yaxşı təsir göstərir. Maddələr mübadiləsinə kömək edir.

Onuda qeyd etmək lazımdır ki, meyvə içkilərində dəmir, B12 vitamini və sink maddələri var. Bu istiqamətdə portağal suyu da əhəmiyyətlidir.

Türkiyəli qida və pəhriz mütəxəssisi Prof. Dr. Nerimanın sözlərindən aydın olur ki, C, A və B vitaminləri bədəndə daha əlverişli istifadə edilə bilər.
Bəzi xörəklərə amin turşulardan (tirozin və triptofan maddələrindən) hazırlanan və maddələr mübadiləsini sürətləndirən C vitamini lazımdır.
Qırmızı ət, portağal suyu kimi C Ardı »

Qidalanma və DietaMeyvə salatı yeyin

Meyvələrin salat halında yeyilməsi balanslı qidalanmanı təmin edir.
Həkim olaraq fəaliyyət göstərdiyi bildirilən Prof. Dr. Turan Karadeniz, dünyada meyvənin salat halında yeyilməsinin sağlamlıq baxımından çox əhəmiyyətli olduğunu bildirib. Meyvələrin tərkibindəki vitaminlər, minerallar, orqanik turşular insan sağlamlığı baxımından qoruyucu funksiya yerinə yetirir.
Balanslı qidalanma ilə yanaşı insan orqanizmini soyuqdan qoruduğu da bildirilir. İstək əsnasında meyvə salatları kimi almanı, armudu, kivini mövsümü salat kimi hazırlamaq olar. Salat kimi hazırlanan meyvələr səhər və axşamlar istifadə edilə bilər. Ardı »

Qidalanma və DietaBu çay yağları yandırır

Məlumata görə çayın tərkibində faydalı minerallar və C vitamini var. Çay içmək ürək-damar sisteminə çox xeyirli hesab olunur. Tərkibində olan flerit maddəsinin dişləri çürüməyə qoymadığı və dişlərin kökünü möhkəmləndirdiyi bildirilir. Çay işmək həm də həzm prosesini rahatlaşdırır.
Məhz bu xüsusiyyətlərinə görə ilk dəfə çay şəfaverici sayıldığı üçün dərman kimi içilib.
Məlumatda həmçinin çaylar sinfinə daxil edilən ağ çayın yağ yandırıcı xüsusiyyəti ilə maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi və arıqlamağa köməkçi olduğu bildirilir. Sağlamlıq məqsədilə içilən bu çayın tərkibində başqa çaylara nisbətən daha çox xeyirli maddələr var. Bu çay növü yarpaqları açılmamış, tumurcuq olan zaman yığılır.
Üz dərisinə çox xeyirlidir və mikrobları məhv edir. Ardı »

Qidalanma və DietaBuzlu kofe insanı kökəldir

Dünya Xərçəng Araşdırma Fondu (DXAF) adlı xərçənglə mübarizə qrumu isti yay günlərində populyarlaşan və həddən artıq istifadə olunan buzlu kofelərin sağlamlığımıza mənfi təsir etdiyini iddia edir.
Belə ki, yeməkdən sonra içdiyimiz buzlu kofedə 561 kalori mövcuddur ki, bu miqdar da bir qadının gündəlik kalori ehtiyacından 4 dəfə çoxdur. Şəkər, yağlı süd və qaymaqla hazırlanan bu qidanı bir kalori mənbəyi adlandırsaq yanılmarıq.
Xərçənglə mübarizə fondunun rəhbərliyi kökələn insanların xərçəngə tutulma risqinin yüksək olduğunu bunun üçün də insanların diqqətli olmasının vacibliyini və əgər insanlar normal çəkilərini keçməzlərsə xərçəngin qarşısını daha asanlıqla almağın mümkün olduğunu vurğulamışdır. Ardı »

Qidalanma və DietaFındığın faydaları

Fındıq vitaminlə zəngin meyvələrdən biridir, onun tərkibi dəmir, kalsium, maqnezium, sink, protein kimi minerallar, E vitamini ilə zəngindir. Hər gün 25-30 qram fındıq yemək gündəlik E vitamini ethiyacını 100 faiz ödəyir.

Fındıq ürək-damar sağlamlığı üçün faydalı olan doymamış yağla da boldur. Azərbaycanda da bol yetişdirilən fındıq enerji qaynağıdır. Bədənə güc və enerji verir, soyuqdəymə, ağciyər xəstəliklərində faydalıdır. Zehni, fiziki yorğunuğu aradan qaldırır. Bundan əlavə bu dadlı meyvə xolestrolu salır, ürək ritmini tənzimləməyə kömək edir. Müntəzəm olaraq hər gün fındıq yemək infarkt riskini azaldır. Qanazlığına, sümüklərin inkişafına kömək edir.

Bu qədər faydası olan fındıqdan neсə istifadə etmək lazımdır?

Fındıq yaş və quru şəkildə qəbul edilə Ardı »

Qidalanma və DietaÇox şokolad yemənin zərərləri

Gözəl dadı ilə fərqlənən şokolad, digər faydaları ilə bərabər beyni rahatlaşdırmağa, insan bədənini gümrahlaşdırmağa, beynin xoşbəxtlik hormonu hesab olunan endorfinin ifraz edilməsinə səbəb olur.
Lakin, çox istifadə zamanı müxtəlif probləmlər yarada bilər.
Məlumata görə, bir sıra mütəxəssislər, insanlar tərəfindən bəyənilən bu qidadan çox istifadə edilməsinin zərərli olduğunu söyləyiblər.
Bu cür halın insan bədəninin tarazlığını alt-üst edən stressə səbəb olduğu da bildirilir. Stress, saç tökülməsindən tutmuş halsızlıq, yorğunluq, baş ağrısı, istəksizlik, duyğu vəziyyəti pozuqluqları ilə bərabər artıq çəki probleminə də rəvac yaradır. Həmin vəziyyətdə daha çox yemək və balanssız qidalanma ola bilər.
Bu da öz növbəsində piylənmə, və digər probləmlərə gətirib çıxara bilər. Ardı »

Qidalanma və DietaYay meyvələrinin faydası

Yay meyvələri dərini qorumaqla yaddaş zəifliyinə və halsızlıq kimi problemlərə yaxşı təsir göstərir. Bu baxımdan yay meyvələrindən daha çox istifadə etmək olar.
Yay meyvələrindən şaftalı bədəndə olan zəhərli maddələrin çölə atılmasına kömək edir. Bu meyvə su, mineral duzlar və şəkər baxımından zəngindir.
Şaftalını alarkən xüsusilə qoxulu olanını seçmək lazımdır.
Şaftalı şirəsini ürək ritminin pozulması, qanazlığı, azalmış turşuluq dərəcəsi ilə qarın xəstəlikləri zamanı qəbul olunur. Həmçinin şlakların orqanizmdən kənarlaşdırılmasına təsirlidir. Dərini qidalandırır və onun hüceyrələrinin yeniləşməsinə kömək edir. B və C vitamini anbarı olan şaftalı, kalium baxımından zəngindir. Tərkibində A vitamini, kalsium, maqnezium, natrium, dəmir və fosfor mineralları saxlayır.
Şaftalı dərini nəmləndirməklə yanaşı ağızda olan pis Ardı »