Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaYaşa uyğun qidalanma

Bir sıra elm adamları qidalanma ilə bərabər vitamin və mineral qəbulunun da yaşaqruplarına görə təyinini müdafiə edirlər. Bu məlumat Türkiyənin sağlamlıqla əlaqədar internet saytlarının birində dərc edilib. Həmçinin həblərlə deyil, təbii yollarla təmin edilməsinin lazım olduğu da vurğulanıb. Yaşlanma müddətini yavaşlatmaq üçün isə lazimi prosedurlardan əlavə qəbul olunan qidalar keyfiyyətli olmalıdır. Yetkinlikdən əlli yaşadək hər yaş qrupu sağlam və gümrah olmaq üçün düzgün qidalanmağa üstünlük verməlidir.
Uşaqlıq və yetkinlik dövrlərində doğru qidalanmaya mümkün qədər tez fikir verilməlidir. Uşaqlıq və yetkinlik illəri böyümə və inkişaf dövrləri olduğundan bu dövrdə vitamin və minerallara laqeyd yanaşılmamalıdır. Kalsium sümüklərin və dişlərin inkişafı üçün vacib olduğundan süd Ardı »

Qidalanma və DietaÇiyələk yeyin sağlam qalın

ABŞ və İsveçdə aparılan elmi araşdırma zamanı məlum olub ki, çiyələk arıqlamağa və bir çox xəstəlikdən qorunmağa yardım edir. Mütəxəssislərin fikrincə, çiyələyin tərkibində olan zəngin qida maddələri insan sağlamlığında əhəmiyyətli rol oynayır.

Qeyd edək ki, çiyələyin içindəki bəzi maddələr iştahın azalmasını təmin edir. Meyvə qan şəkərini idarə edərək insanın artıq çəkidən azad olmasına səbəb olur.

XRONİKİ XƏSTƏLİKLƏRƏ QARŞI QORUYUR: Çiyələkdə olan ellagic turşu və COX fermentləri yaraların və iltihablanmaların sürətlə yaxşılaşmasında əhəmiyyətli rol oynayır. Xroniki xəstəliklərə qarşı da qoruyucu təsirə malikdir.

AĞCİYƏR XƏRÇƏNGİNİN İNKİŞAFINI ÖNLƏYİR: Çiyələk şirəsində olan anti-şiş maddələri, ağciyər xərçəngi hüceyrələrinin inkişafını önləyir.
Təcrübələr göstərir ki, çiyələk beynin yaşlanmasını da gecikdirir.

ÜRƏYİ QORUYUR: Ardı »

Qidalanma və DietaUşaqlar üçün faydası saymaqla bitmir

Məktəb çağındakı uşaqlara süd məhsulları daha çox faydalıdır. Uzunömürlülük, sağlam böyümə, inkişaf üçün lazım olan enerji və qida elementləri süd məhsullarında yetərincədir.Bu möcüzəvi içkidə protein, karbohidrat, yağ qrupu mineralları, kalsium, fosfor, sink, vitaminləri və s. qida elementləri var. Əzələ çəkisinin inkişafı və böyümə baxımından proteinə daha çox uşaqlar, gənclər və yetkin insanlar ehtiyac duyur.
Süd həzm sistemini nizama salır, böyümə və inkişafı dəstəkləyir, dişləri qoruyaraq çürüklərin qarşısını alır. Beynin inkişafında və işində faydalıdır.
Hüceyrə və toxuma əmələ gəlməsində və bərpasında effektlidir. Sümüklərə və immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir.
Mütəxəssislərin fikrincə kalsium qəbulu və böyümə arasında xətti əlaqə var. Hər gün süd içən uşaqlar və Ardı »

Qidalanma və DietaHarvard Universiteti qatığın faydasını tapdı

Ağartı məhsulları, daha doğrusu qatığın daha bir faydası tapıldı. Verilən məlumata görə, ağartının möcüzəvi faydasını Harvard universitetinin alimləri ortaya çıxarıblar. Aparılan yeni araşdırmaya görə, gündə iki qaşıq qatıq yemək diabetə yaxalanma riskini 1/5 azaldır.

Mütəxəssislər 200 mindən çox qadın və kişinin pəhrizlərini illərlə izləyiblər. Onlardan 15 minə yaxını bu illər ərzində diabetə yaxalanıblar. Bundan sonra alimlər onların menyularında pendir, qatıq, süd kimi məhsulların olub olmamasını müəyyən ediblər. Süd, pendirin xəstəliyə hər hansı təsirinin olub olmaması bəlli olmasa da, qatıq diabet rsikini 18 faiz azaldıb.

Araşdırmaya rəhbərlik edən professor Frank Hu qatığın diabetdən qorunmağın ən ucuz və asan yolu olduğunu deyib. Buna səbəb isə Ardı »

Qidalanma və DietaSüd məhsullarının faydaları..

Əks təsiri olmadan möcüzəli qidalar hesab olunan süd məhsullarını necə qəbul etmək olar?
Bunun cavabı çox sadədir. Yalnız yağlılığı az olan süd məhsullarını qəbul etməklə bu problemi həll etmək olur!
Bu yaxınlarda aparılan tədqiqata görə, yetişkin insanlar günlük qida rasionlarına nə qədər çox süd məhsulu əlavə etsələr, doymuş yağlardan gələn kalorilərin cəmdəki faizi o qədər artar. Bu da sağlamlıq üçün mənfi nəticələr doğurur. Lakin digər tərəfdən zülal, kalsium, maqnezium, fol turşusu, B1, B2, B6, B12, A, D və E vitaminləri kimi digər əhəmiyyətli qidaların alış miqdarı da qida rasionunda süd məhsulları ilə birlikdə artır.
Bəs mənfi təsiri olmadan bütün bu möcüzəli qidaları süd Ardı »

Qidalanma və DietaGecə meyvə yemək zərərli ola bilər

Məlumata görə meyvə şəkəri, körpələrdə qaraciyərin yağlanmasının səbəblərindən biri kimi tanınır.
Sağlamlıq problemi olanlar yaz mövsümündə meyvələrdən istifadə zamanı (xüsusi ilə qovun və qarpızdan), fruktoza miqdarına diqqət etmələri lazımdır.
Bu ona görə vacibdir ki, meyvələrin istifadə miqdarı insan bədəninə müsbət və ya mənfi şəkildə təsir edə bilər.
Bu baxımdan axşamlar gec vaxtlarda çoxlu meyvə yeyilməsinə fikir vermək önəmlidir.

Məsələn, payız və qış aylarında səhər yeməyində banan yemək sağlamlıq və enerji dəyəri baxımından faydalı hesab olunur.
Lakin məlumata görə axşam yeməyindən sonra yağ olaraq depolanır və sağlamlığa mənfi təsir göstərir.
Bu baxımdan meyvə istifadəsinin qədərində və şüurlu formada istifadəsi lazımdır. Ardı »

Qidalanma və DietaAvokado iştahı azaldır

Günorta yeməyində "yarım avokado" dadmaq toxluq hissini artırır.
Bu baxımdan avokado artıq çəkisi olanlara daha çox faydalıdır. Lif və vitaminlə zəngin olan bu meyvə günorta yeməyindən 3 saat sonra insanda toxluq hissi yaradır və alınan kalori, karbohidrat miqdarını artır. Həmçinin qanda olan şəkəri yüksəltməyə kömək edir.
Məlumata görə ABŞ-ın Loma Linda Universitetinin elm adamları bu istiqamətdə tədqiqatlar aparıblar. Nəticədə müəyyən edilib ki, bu meyvədən dadanlar 40 faiz az qida qəbul edib. Tədqiqata imza atanlardan Dr. Joan Sabat artıq çəkisi olanlarda toxluq hissinin olması üçün bunun əhəmiyyətli olduğunu bildirib.
Çünki, toxluq hissi olduqda az miqdarda qəlyanaltı etmək olur. Buda artıq çəkiyə kömək edir.
Tədqiqatın nəticələri ''Nutrition Ardı »

Qidalanma və DietaBalıq ürəyin dərmanıdır

Balıq əti, yüksək xolesterinin salınmasına, maddələr mübadiləsinin güclənməsinə, dəri gözəlliyindən tutmuş oynaq sağlamlığına qədər bir çox narahatlıqlara şəfa verir. Daimi bir şəkildə balıq yemək ürək xəstəliklərinə xeyrli hesab olunur. Verilən məlumata görə Harvard Universitetinin mütəxəssislərinin balığın sağlamlığa təsirləri üzrə apardığı işlər sayəsində, balığın insan bədəninə olan faydalarının olduğu bildirilib. Son 20 ildə bu sahədə görülən işlərə görə toplanan mütəxəssislər, balığın faydaları yanında zərərinin cuzi olduğu nəticəsinə varmışlar. Onların fikrinə görə balığın faydaları saymaqla bitmir.
Hətta bu məlumatda qeyd olunur ki, balıq yemək ürək xəstəliklərindən ölüm riskinə kimi problemləri 36% azaldır. Yağlı balığın tərkibində daha çox Omeqa 3 olması sağlamlığa daha faydalı Ardı »