Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərDərman bitkiləri.

Bitkilərin müalicəvi xüsusiyyətləri insanlara qədim zamanlardan məlumdur. "Min dərd varsa, min bir də dərmanı var" deyən ulularımız öz azar-bezarlarını bitkilərdən hazırladıqları dərmanlarla müalicə ediblər. Həmin müalicə üsulları zamanın sınağından uğurla çıxıb və bugünkü elmi-texniki tərəqqi əsrində də öz əhəmiyyətini itirməyib. Hətta bir vaxt xalq təbabətinə - türkəçarəyə qısqanclıqla yanaşan elmi təbabət də bu gün onun əhəmiyyətini etiraf edir. Qeyd etmək lazımdır ki, bitkilərdən hazırlanan dərmanlar heç vaxt fəsad törətmir. Bitkilərin müalicəvi xüsusiyyətlərini nəzərə alıb onlardan müxtəlif xəstəliklər zamanı istifadə edilməsi barədə məlumat veririk.
İtburnu. Bu bitkiyə dərgil də deyirlər. Respublikamızın ərazisində geniş yayılıb. Tibb elmləri doktoru, əməkdar elm xadimi Dursun Hüseynov Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərNarıngi

Naringinin meyvələri iştaha artırır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran və orqanizmi qış boyu vitaminlə təmin edən qiymətli pəhriz ərzağıdır. Meyvələri sınqa əleyhinə təsirə malikdir. Spirtdə çəkilmiş arağı iştahanı artırır, həzm prosesini yaxşılaşdırır və yuxarı tənəffüs orqanlarının iltihabını yumşaldır. Şərq təbabətində qabıqlarının arağı və həmçinin meyvələrinin bişmiş həlimi öskürəkdə, bronxitdə istifadə edilir və bu həzmi yaxşılaşdıran vasitədir. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQarağat

Meyvələri və yarpaqları müalicəvi xassəyə malikdir, ona görə də bunlardan təbabətdə istifadə edilir. Meyvələri tam yetişəndən sonra yığılır, əvvəl bir qədər havada, sonra isə 60 C0 temperaturda, sobada qurudulur.

Yarpaqları çiçəkləmə dövründə yığılır və kölgədə qurudulur.

Vitaminlərin mənbəyi kimi avitaminozda və sinqada profilaktika və müalicə məqsədilə istifadə edilir. 15-20 q meyvəsi orqanizmin bir sutkalıq C vitamininə olan ehtiyacını təmin edir. Aterosklerozda və hipertoniyada meyvələri profilaktika və müalicə vasitəsidir.

Xalq təbabətində qurudulmuş meyvələri tərlədici, sidikqovucu, orqanizmin möhkəmliyini artıran vasitə kimi işlədilir. O, mədə- bağırsaq xəstəliklərində (mədə və 12 barmaq bağırsaq xəstəliklərində, mədənin turşuluğu az olanda və s.), qan azlığında, ürəyin ritmik fəaliyyəti Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərLimon-Citrus Limonum Z.

Limon ruta (Rutaceae) fəsiləsindən olub,respublikamızda geniş yayılmışdır.Azərbaycanın subtropik rayonlarında (Lənkəran,Astara və s.) çox geniş becərilir və əkin sahələri ildən ilə genişləndirilir.
Limon meyvəsinin qabıq hissəsində 3-6%-ə qədər efir yağı olur ki, bunu da limon meyvəsinin qabıqlarından xüsusi aparatda sıxmaqla alırlar.Alınan limon yağı maye halında olub,xoş ətirli iyə malikdir. Onun tərkibinin 90%-ni terpen-limonen adlı ətirli maddələr,3-6%-ni isə son dərəcə xoş ətirli iyi olan sitral aldehidi təşkil edir.Bu maddələr limon yağının ən qiymətli hissəsidir.

limon ağacı

Limon yağından ən çox ətriyyat sənayesində,qiymətli ətir və odekolonların tərkibində istifadə edilir.Təbabətdə isə limon yağı bir sıra mürəkkəb dərmanların tərkibində xoş ətirli maddə kimi işlədilir.Son illərdə limondan sitral aldehidi Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərPortağal

Bu məqsədlə meyvələrindən və meyvələrinin qabığından istifadə edilir. Titrətmə - qızdırmada portağal şirəsi susuzluğu yaxşı yatızdırır. Portağal və ya onun şirəsi iştahanı açır və həzm prosesini yaxşılaşdırır. Xroniki qəbizlikdən əziyyət çəkənlərə axşam yatmazdan qabaq və səhər acqarına portağal şirəsi içmək məsləhətdir.

Portağal hipertoniyada, aterosklerozda, qaraciyər xəstəliklərində, piylənmədə, podaqra və sinqada faydalıdır. Meyvələrində pektin maddəsi çox olduğuna görə bağırsaqların işini yaxşılaşdırır və zəhərli maddələrin kənar edilməsinə kömək göstərir.

Xalq təbabətində portağal qabıqlarının spirtdə çəkilmiş cövhəri titrəmə - qızdırma əleyhinə vasitədir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, mədə və on iki barmaq bağırsaq yarası xəstəliklərində və həmçinin mədə şirəsinin turşuluğu çox olanda portağal və onun Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBöyürtkən

Dərman vasitəsi meyvələri və yarpaqlarıdır. Yarpaqları çiçək açan vaxtı, meyvələri isə yetişəndə yığılır.

Hələ Dioskrid təzə yarpaqlarını əzərək onların həlimini dəri zədələnməsində, ekzemada, yara və irinli yaralarda məlhəm kimi istifadə etmişdir. Meyvələri və şirəsi susuzluğu yaxşı yatızdırır.

Xalq təbabətində yarpaqlarının həlimi tərlədici, köklərinin həlimi isə sidikqovucu kimi işlədilir. Yarpaqlarının və cavan zoğlarının həlimi və çayı anginada, stomatitdə (ağızın selikli qişasının iltihabında), ekzemada məlhəm qoymaq və vanna qəbul etmək üçün istifadə edilir.

Təzə və quru meyvələrinin həlimi və ya dəmlənmişi susuzluğu yatırdır, hərarəti aşağı salır, kəskin respirator və sətəlcəm xəstəliklərində məsləhət görülür. Qurudulmuş meyvələrinin və mürəbbəsinin çayı tərlədici və sidikqovucu təsirə malikdir. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÜzüm

Müalicə vasitəsi kimi meyvələrindən və yarpaqlarından istifadə edilir. Kimyəvi tərkibinə gjörə üzüm bir qədər ana südünə oxşayır. Belə ki, üzümdə olan üç vitamin bilavasitə qan və qanəmələgətirən sistemə aiddir:

- foll turşusu (B qrupuna daxil olan vitamindir) qan əmələ gətirməsini gücləndirir;

- K – vitamini qanın laxtalanma sisteminə müsbət təsir göstərir;

- P – vitamini qan damarlarının divarlarını möhkəmləndirir və qan təzyiqini normallaşdırır.

Üzüm tənəffüs yollarının iltihabında çox faydalıdır. Meyvələri sidikqovucu, yüngül işlədici və tərlədici təsirə malikdir. Üzüm qan azlığında, mədə şirəsi çox olan qastritdə, babasildə, bronxial astmada, maddələr mübadiləsi pozulanda, böyrək və qaraciyər xəstəliklərində, ürəyin funksional xəstəliyində, hipertoniyada, əsəb üzgünlüyündə, Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGilas

Əsasən, meyvələrdən istifadə edilir. Gilas böyrəklərin, qaraciyərin və bağırsaqların fəaliyyətini artırır. Qan dövranını sürətləndirir. Sidikqovucu təsirə malik olduğu üçün revmatizmdə məsləhətlidir. Yüksək qan təzyiqi xəstəliyi (hipertoniya) olan adamlara 250-300 q müalicə dozası kifayətdir. Gilasın şirəsi və ya həlimi həzmi yaxşılaşdırır, meyvələri qəbizliyə qarşı işlədilir. Göz zəifliyində təzə gilas yemək və gözlərə onun meyvələrindən sürtmək (gözləri meyvənin əti ilə islatmaq) faydalıdır. Ardı »