Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərFeyxoanın faydaları

Feyxoanın əhəmiyyətli xüsusiyyəti onda suda həll olunan yod birləşmələrinin olmasıdır. Bir kq təzə feyxoada 2 mq-dan 10-mq-a qədər yod var. Ona görə də orqanizmdə yod çatışmazlığı nəticəsində yaranan xəstəliklərdə xüsusilə faydalıdır.

Aterosklerozda və qalxanavari vəzinin xəstəliyində feyxoa qəbul etmək profolaktika və müalicə vasitəsidir. Təcrübə zamanı müəyyən olunub ki, feyxoadan alınan ateroskleroz, triotoksikoz və sinqa xəstəliklərinin müalicəsi zamanı faydalıdır.

Meyvənin qabığı qalın, dadı büzüşdürücüdür. Meyvəsinin lət hissəsi sərinləşdirci və turşməzədir. Feyxoanın ananas və çiyələk kimi xoş ətri var. Tam yetişən zaman meyvəsindən istifadə edirlər.

Yetişmiş meyvələrində orta hesabla 6,9 faizə qədər şəkər, 2,5 qədər üzvi turşular, C vitamini var. Feyxoanın konservləşdirilmiş şirəsi boğaz Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərZəfəran,,,

Yunan əfsanələrindən birində bu bitkinin yer üzündə yaranma tarixçəsi belə təsvir olunur: Merkuri allahının Krokus adlı bir dostu var imiş. Bir dəfə Merkuri disk atarkən təsadüfən Krokusu yaralayır və gənc ölür. Qana boyanmış torpaqdan isə sarı-narıncı rəngli zəfəran gülü bitir. Başqa mənbələrə görə bitkinin latın dilindəki «krokus» adı hətta Homerə də məlum idi. Belə güman edilirdi ki, bu bitkinin ən yaxşı növləri «Kronos» adlı ərazidə yetişirdi. Bəlkə də əksinədir, həmin ərazi zəfərana görə belə adlanlırılıb? Ərəb dilindən tərcümədə isə gülünün borucuqları və dişciklərinin rənginə görə zəfəran «sarı» mənasını verir.
Maraqlıdır ki, zəfəranın həm yazda, həm də payızda çiçəklənən növləri məlumdur. Bitkinin yazda Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərHeyvanın faydaları

Heyva sərt, sarı rəngli, iri, içərisində xırda tumları olan üzəri tükcüklü meyvədir. Bu meyvə xüsusilə A və B vitamini ilə zəngindir. Payızında dəyən meyvələrdən olan heyva mədə və bağırsaqları gücləndirir. Amma çox istifadə qəbzliyə səbəb ola bilər.

Qanı təmizləyir, ürək çırpıntısına faydalıdır. Bronxit və vərəm kimi ağciyər xəstəliklərində öskürəyə qarşı yararlıdır. İnkişaf edən uşaqların sümüklərinin möhkəmlənməsinə kömək edir. o, hər yaşda olan insanların sinir sistemini gücləndirir, mədə-bağırsağı zərərli mikroblardan təmizləyir.Dəriyə və dırnaqlara parlaqlıq qazandırır.

Heyvadan necə istifadə edilməlidir?
Heyvanı adi halda yemək və həzm etmək çətindir. Bunun üçündə əsasən kompot və ya mürəbbəsinin qəbul edilməsi məsləhət görülür.

Heyva tumunun dəmləməsindən əldə edilən Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKinkan

Kiçik ölçülü, qeyri-adi dada malik olan bu sitrus meyvəsi çox faydalı xüsusiyyətlərinə malikdir.

Kinkan A, B qrupu, C, E, P vitaminlər, kalsium, kalium, dəmir, fosfor kimi mikroelementlər, pektin maddələr və efir yağları ilə zəngindir.

Bu meyvənin maraqlı xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, onu qabıqlı yemək olar. Kinkan qabığı da çox faydalıdır.

Kinkan immun sistemi möhkəmləndirir, orqanizmin infeksiyalara və mikroblara qarşı davamlılığını artırır, göbələk əleyhinə təsirinə malikdir.

Kinkan soyuqdəymə, öskürək, respirator infeksiyalar zamanı təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə oluna bilər.

Kinkan həzm sisteminə də müsbət təsir edir, mübadilə prosesləri normallaşdırır, mədə şirəsinin ifrazını artırır, mədə-bağırsaq sistemində yaşayan zərərli mikroorqanizmləri məhv edir.

Kinkan az kalorili meyvədir. Bundan əlavə kinkan orqanizmə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAnanasın faydaları

Ananas tropik meyvədir və isti yerlərdə yetişir. Bu meyvəni ilk dəfə tanıdan Kristofor Kolumb olub və tez bir zamanda Avropada tanınmağa, sevilməyə başlayıb. Ananas kimi meyvələri bir dəfəyə bitirmək mümkün deyil. Bəs, qalan hissəni nə edək?
Ananas C vitamin ilə zəngindir. Tərkibi minerallar və liflərlə boldur. Mütəxəsisslərin hesablamalarına görə, qurudulmuş meyvələr vitaminləri saxlayır. Ananas xərçəng xəstəliyi qarşı da yaxşı təsir edir.

Ananas arıqlmağa da yardım edir. Orqanizmə lazım olan bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Ananas bol sulu meyvədir. Su bədəndəki yağlara təsir edir və əridir. Arıqlamaq istəyən hər kəs gündə bir stəkan ananas suyu içə bilər. Zülal həzm edən və Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBalqabaq...

Balqabaq qədim bostan bitkilərindəndir və ondan hazırlanan dadlı təamlar milli mətbəximizin ləziz yeməklərindən hesab olunur. Əsasən, öz buğunda bişən, qovrulan, marinadlaşdırılan, mürəbbə, marmelad və salatlar üçün istifadə edilən balqabağın toxumları da müalicəvidir. Balqabaq yeməklərini sevməyənlər onun orqanizmə olan faydalarını, xəstəliklərə güclü müalicəvi təsirini bilsə, ondan yan keçməzlər.
Balqabaq şirəsinin və ya toxumlarından alınmış yağın istifadəsi xəstəliklər üzrə müxtəlif cürdür. Şirəni və ya yağı acqarına, yeməyə bir saat qalmış qəbul etmək lazımdır və bundan sonra su içmək məsləhət deyil. Qanazlığında, qaraciyər xəstəliklərində, iltihab əleyhinə, skleroza qarşı, mədə xoralarına və allergiya əleyhinə içilən balqabaq şirəsi və balqabaq yağı öd və böyrək daşlarına qarşı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərFeyxoa

Feyxoa meyvəsinin əhəmiyyətli xüsusiyyətlərindən biri onda suda həll olunan yod birləşmələrinin olmasıdır. Bir kiloqram təzə feyxoa meyvəsində 2-dən 10 mq-a qədər yod vardır. Ona görə də orqanizmdə yod çatışmazlığı nəticəsində baş verən xəstəliklərdə xüsusilə faydalıdır. Aterosklerozda və qalxanvari vəzinin xəstəliyində feyxoa qəbul etmək profilaktika və müalicə vasitəsidir.

Zob xəstəliyində feyxoa meyvəsi yemək və şirəsini içmək çox faydalıdır.

Feyxoa stenokardiyada kömək edir.

Zob xəstəliyində 1 kq şəkər və 1 kq feyxoanı ət masasında keçirtmək və bankaya yığıb, feyxoa şirəsini tam buraxana qədər gözləmək. Bundan səhər və axşam 1 x.qaşığı qəbul etmək. 10 gün qəbul edib 10 gün istirahət etmək. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərMuskat qozunun faydaları

Haqqında:
Ana vətəni Morokko olan, yarpağı həmişəyaşıl ağacın yetkinləşmiş quru toxumlarıdır. Bizdə kiçik muskat qozu olaraq bilinir. Fındıqla qoz arasındakı ölçüdə olan ədviyyat, rəndələnərək toz halında istifadə olunur.

İstifadə edildiyi yerlər:
Şorbaların, müxtəlif souslar, xüsusilə ətin, dolmanın ləzzətləndirilməsində, yeməklərə dad və qoxu vermək məqsədiylə istifadə edilir. Rəndələnərək toz halına gətirilib istifadə edilir. Artığı beyin və sinir sisteminə mənfi təsir etdiyi üçün yeməklərdə çox az istifadə etmək tövsiyə olunur.

Vitamin tərkibi:
Qurudulmuş muskat qozunun enerji dəyərləri olduqca yüksəkdir. Hər 100 qram muskat qozunda 662 kalori vardır. Tək bir muskat qozunun suyu bədənin gündəlik qidalanması üçün lazımlı olan C vitaminini kafi bir nisbətdə qarşılayar. Bundan başqa, B qrupu Ardı »