Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAğ Tut

Ağ tutun meyvələri yaxşı qan əmələ gətirən vasitədir (onda dəmirin miqdarı çox olduğu üçün), maddələr mübadiləsinin normal hala düşməsinə kömək edir, zəif işlədicidir, tərlədici, sidikqovucu və bəlğəmgətirici təsirə malikdir.
Azərbaycanda ağ tutun bəkməzindən qaraciyər və qan azlığı xəstəliklərində geniş istifadə edilir. Yarpaqlarının çayı avitaminozda (qidada vitaminlərin azlığı nəticəsində törəyən xəstəlik) ümumi qüvvətləndirici kimi məsləhətdir. Müəyyən edilibdir ki, yarpaqlarından hazırlanan dərman şəkəri aşağı salmaq təsirinə malikdir.
Çin xalq təbabətində köklərinin qabığı hipertoniya xəstəliyində, bronxitdə və bronxil asmada istifadə edilir. Yarpaqlarından hazırlanan dərman hərarət salan, gövdəsinin qabığından hazırlanan isə yarasağaltma xassəsinə malikdir.

QARA TUTUN meyvələrində dəmirin miqdarı 6,5%-ə çatır. Ağ tut kimi istifadə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərCəfəri

[color=#f82e00] Bilinən tərəfləri: Tərkibində uçucu bir yağ, "apilan" adlı glikozit, dəmir, B 1 - B 12 və yüksək nisbətdə C vitamini vardır. Özəllikləri: sağlamlıq üçün olduqca faydalı xüsusiyyətləri olan bitki cəfəri-gillər familiyasındandır. 30-100 sm boyuna qədər uzana bilən bitkinin yarpaqları gözəl qoxuludur. İki illik çiçəkləri avqust və iyul aylarında açar. Toxumları balaca və əsmərdir. Torpağı sevən cəfəri dünyanın hər yerində – isti iqlimə sahib bölgələrdə , bağçalarda yetişdirilər.
Göstərişi olan xəstəliklər: Cəfəri qurudulmuş, bişirilmiş, suyu sıxılmış, dəmlənərk, 3-5 dəqiqə qaynadılaraq ya da çiy olaraq istifadə edilə bilər. Hər vəziyyətdə müalicəvi və faydalıdır. Xüsusilə, sapları qüvvətli bir sidik qovucudur. Hər gün Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBadımcanın insan orqanizminə xeyri

Hər birimiz bilirik ki, bu məhsulu bişirdikdə hökmən onu duzlu suya qoymaq məsləhətdir.

Bunu adətən acılığı götürmək üçün edirik, lakin bunun başqa səbəbi də var. Daha önəmli səbəb odur ki, badımcan qızarıldıqda yağı özünə çox hopdurur. Duz isə bu prosesin qarşısını alır. Yağın hopmaması üçün digər üsul,qızartmadan əvvəl doğranmış badımcanı suda qaynadmaqdır.

Bilin ki, çox yetişmiş badımcanı bişirmək məsləhət görülmür, çünki onun tərkibində yüksək miqdarda salonin vardır. Xeyirinə gəldikdə isə ən önəmli məqamlardan biri odur ki, badımcan, qanda olan xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Badımcanın tərkibində bədəndə maye balansını normallaşdıran və ürək əzələlərinin işini yaşılaşdıran, önəmli element kaliy vardır. Həmçinin Ardı »

Şəfalı meyvə və Tərəvəzlərİtburnu

İtburnu müalicə bitkiləri arasında qədimdən məlumdur. Təbabətdə qurudulmuş meyvələri, həbləri və maye ekstratı istifadə edilir. Rusiyada itburnunun müalicəvi əhəmiyyəti XVII əsrdən məlumdur. Onun meyvələri fövqəladə dərman kimi yalnız məşhur adamlara xüsusi icazə ilə verilirdi. Hazırda itburnu meyvəsi C vitamini mənbəyi kimi təbabətdə geniş istifadə edilir.

Belə ki, C vitamini orqanizmdə gedən çox prosesdə iştirak edir. İtburnu meyvələri çay, sirop, ekstrakt və toz (poroşok) şəklində C vitamininin orqanizmdə çatışmazlığı ilə əlaqədar olan aşağıdakı xəstəliklərdə qəbul edilir:

- qanazlığında və orqanizm taqətdən düşdükdə (zəiflədikdə);

- aterosklerozda;

- zəifləyəndə və yoluxucu xəstəliklərdə (skarlatina, difteriya, pnevmaniya, göy öskürək və s.);

- ləng sağalan yaralarda;

- Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÇuğundurun faydaları

Çuğundur da digər tərəvəzlər kimi çox faydalıdır. Onun tərkibində mineral duzlar, vitaminlər, üzvi turşular və zülalları parçalayan maddələr var.

Çuğundurun şirəsi daha faydalıdır. Ürəkbulanma verməməsi üçün çuğundur şirəsini çəkəndən sonra bir az soyuducuda saxlayıb sonra içmək lazımdır. Mədə xorası və onikibarmaq bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə çuğundur şirəsi içmək məsləhət görülmür.

Faydaları:
— Orqanizmdən radiasiyanı, ağır metal duzlarını çıxarır.
— Həzmi yaxşılaşdırır.
— Mikrobları öldürür.
— Qan damarlarının divarlarını bərkidir.
— Ürəyin işini tənzimləyir.
— Trombların yaranmasının qarşısını alır.

— Ürəyi daim oksigenlə təmin edir.
— Tərkibindəki maqnium təzyiqin aşağı salınmasına kömək edir.
— Tərkibində qalxanabənzər vəzini işlətmək üçün kifayət qədər yodun olması zobdan əziyyət çəkənlərə əvəzsiz dərmandır.
— Tərkibindəki Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQara zirə (çörəkotu)

KİMYƏVİ TƏRKİBİ-Qara zirə yağının tərkib hissəsi 100dən çox komponentdən ibarətdir.Onlardan bəziləri isə hələ də tədqiq olunmayıb. Qara zirənin toxumunun tərkibində aşağıdakı yağlı turşular: Myristic(0.5%), Palmitic(13.7%), Palmitoleic(0.1%), Stearic(2.6%), Oleic(23.7%), Linoleic(Omega-6)(57.9%), Linoleic(Omega-3)(0.2%), Arachidic(1.3%) və zülal,kalsium,dəmir,mis,sink,fosfor,tiamin,riboflavin,pyridoxine,niasin,folasin kimi qida komponentləri vardır.
Yuxarıda qeyd etdiyimiz kimi,1959-cu ildən etibarən beynəlxalq universitetlərdə bu sahədə 200-dən çox tədqiqat işləri aparılmışdır.Məhs bütün bunlar qara zirənin hələ 1400 il bundan əvvəl Peyğəmbərin bildirdiyi:"Qara zirədə ölümdən başqa bütün xəstəliklərin şəfası vardır.."hədisinin çox böyük əhəmiyyətə malik olmasını danılmaz bir şəkildə təsdiq etmişdi.
QARA ZİRƏNİN VƏ QARA ZİRƏ YAĞININ İSTİFADƏ EDİLDİYİ BƏZİ TİBB SAHƏLƏRİ.
1.Qara zirənin üyüdülmüş dənələrini balla qarışdırılmış halda istifadə etmək öd kisəsindəki və böyrəklərdəki Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGilas,alça

Gilas (Prunus Padus Z.) qızılgülçiçəklilər (Rosaceae) fəsiləsindən olub,Azərbaycanda çox geniş yayılmışdır.Meyvələrinin tərkibində aşı maddəsi,şəkər boyayıcı və pektin maddələri:üzvi turşular,B2, C vitamiləri eləcə də karotin vardır.Bu mədə bağırsaq,sidik yolları xəstəliklərində,həmçinin işatahartırıcı pəhriz qidası kimi çox xeyirlidir.Gilas və albalı meyvələrindən və onların şirəsindən qaraciyər xəstəliklərinə tutulanlara müalicə məqsədilə vermək zəruridir.Bu meyvələrdən eyni zamanda xroniki mədə bağırsaq xəstəliklərində həzm prosesini yaxşılaşdıran və maddələr mübadiləsini tənzim edən vasitə kimi istifadə etmək faydalıdır.

gilas

Alça (Yrossularia Rectinata Z.)daşdələn (Saxifragaceae) fəsiləsindəndir.Kol bitkisi olub,tikanlı qol-budaqlara malikdir.Alçanın bu növü rus alçası adlanır.Rus alçası yabanı halda Quba və Füzuli rayonlarında-orta və yuxarı dağ qurşağlarındakı kolluqlarda,daşlıq və qayalıqlarda rast gəlinir.
Tərkibində bir sıra Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞaftalı

Meyvələrindən, yarpaqlarından və yağından istifadə olunur. Belə hesab edilir ki, şaftalının meyvələri sakitləşdirici, bir qədər işlədici və sidikqovucudur. Qusmanın qarşısını almaq qabiliyyəti vardır. Qidanın yaxşı həzm olunmasına kömək edir. Bronxitdə, öskürəkdə və astmada şaftalının meyvələri şəfaverici təsir göstərir. Şaftalı xarici mühitin namünasib təsirinə qarşı orqanizmin uyğunlaşmasına (təzəsi, mürəbbəsi, kompotu və qurusu) kömək edir. Xalq təbabətində yarpaqlarının və çiçəklərinin həlimi işlətmə vasitəsi kimi istifadə edilir. Müasir kosmetikada şaftalının həlimindən üzə maska çəkirlər ki, bu maska üzün dərisini təmizləyir, onun elastikliyini və gözəlliyini artırır.

Yadda saxlamaq lazımdır ki, diabet (şəkər) və əsəb xəstələri, şaftalını az yeməlidirlər. Qurd olan zaman şaftalının yarpaqlarından 2 x.qaşığı Ardı »