Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQara sarımsağın faydaları

Elə bir sarımsaq düşünün ki, yedikdən sonra nəfəsinizdən pis qoxu gəlməsin, dişləyəndə ağzınız acı olmasın. Bütün bu xüsusiyyətlər qara sarımsaqda var. Qara sarımsaq adi sarımsağın yüksək istilik və çox nəmişlik olması şərti ilə fermentləşdirilməsindən əldə edilir.

Qara sarımsaq Yaponiya, Avstraliya, Amerika və Avropa ölkələrinin mətbəxlərində çox məşhurdur. Onu bu qədər məşhur edən şey isə dadının şirin, qoxusuz və 10 qat daha təsirli olmasıdır. Qara sarımsaq 100% təbii bir məhsuldur.

Öz mürəkkəb strukturu sayəsində faydalı maddələrlə zəngin olan ən əhəmiyyətli məhsuldur. Orqanizmin immun sistemini stimullaşdırır.

Soyuqdəymə xəstəliklərində orqanizm tərəfindən yaxşı qəbul edilir, damarların aterosklerozunu aradan qaldırmağa, qan təzyiqini sabitləşdirməyə, cavanlığın enerjisini saxlamağa kömək edir. Ürəyin Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBitkilərin budanması

Noyabr ayı budama zamanı olduğu üçün çiçək və bitkilərə daha yaxşı qulluq etmək lazımdır. Noyabrda bu iş üçün uyğun hava şəraiti olduğundan hər cür torpaq işlərinə başlamaq olar.

Qışın əvvəlində yabanı otların, alaqların təmizlənməsi, bitki diblərinin yumşaldılması, köklərinə torf, yarpaq çürüntüsü və üzvi gübrə verilməsi bitkini qışa hazırlamaq baxımından faydalıdır.

Bu ay həmçinin ağac əkmək üçün də əlverişli aydır. Əkin işlərini qar düşənə qədər davam etdirmək olar.

Noyabrda həm də budama işləri görmək, əsasən payız budaması aparmaq mümkündür. Bu dövrdə budanılan budaq və pöhrələrin ucları qışda donub ölə bilər. Ona görə də bu ölü uclar yazda yenidən kəsilməlidir. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQüvvət verən qidalar

Tut
Dəmir baxımından çox zəngin, sidik qovucudur, bağırsaq qurdlarını salır. Yalnız tut meyvəsinin deyil, yarpaqlarının da bu xüsusiyyəti var. Yarpaqların bir başqa əhəmiyyətli xüsusiyyəti isə qanamağı dayandırmasıdır.

Ağ tutun faydaları:
Bədənə qüvvət verir, qan artırır.
Ağız, boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır.
Temperaturu aşağı salar.
Qaraciyəri qüvvətləndirir.
Mədə və bağırsaqların işinə kömək edir.
Xüsusilə yeməklə birlikdə yeyəndə həzmi asanlaşdırır.
Ac qarnına yeyilən ağ tut bağırsaq qurdlarını salır.

Quru tutun faydaları:
Quru tut isə ağız və boğaz iltihablarında möcüzəvi təsir göstərir.
Tut hansı şəkildə yeyilsə də yaxşı qan artırandır.
Kökəldir və iştah açır.

Çiyələk:
Xüsusilə dəri üçün çox faydalı və böyrək iltihabına qarşı çox təsirlidir.

Faydaları:
*Çiyələk bədənə qüvvət verir.
*Xolesterolu salır.
*Eyni zamanda çox yaxşı bir antioksidant Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBadımcanın insan orqanizminə xeyri

Hər birimiz bilirik ki, bu məhsulu bişirdikdə hökmən onu duzlu suya qoymaq məsləhətdir.

Bunu adətən acılığı götürmək üçün edirik, lakin bunun başqa səbəbi də var. Daha önəmli səbəb odur ki, badımcan qızarıldıqda yağı özünə çox hopdurur. Duz isə bu prosesin qarşısını alır. Yağın hopmaması üçün digər üsul,qızartmadan əvvəl doğranmış badımcanı suda qaynadmaqdır.

Bilin ki, çox yetişmiş badımcanı bişirmək məsləhət görülmür, çünki onun tərkibində yüksək miqdarda salonin vardır. Xeyirinə gəldikdə isə ən önəmli məqamlardan biri odur ki, badımcan, qanda olan xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Badımcanın tərkibində bədəndə maye balansını normallaşdıran və ürək əzələlərinin işini yaşılaşdıran, önəmli element kaliy vardır. Həmçinin Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBrokolinin faydaları

C və A vitamini, folik turşusu, kalsium və lif tərkiblidir. Haradasa bir stəkan südə bərabər kalsium tərkibli olan brokoli süd məhsulları içməyənlərə üçün əhəmiyyətli bir qidadır. Vacib olan antioksidant qaynağıdır. Ürək xəstəlikləri və xərçəng kimi əhəmiyyətli xəstəliklərə qarşı təsirlidir.

Tərkibindəki kalium sayəsində sinir sisteminə müsbət təsirə göstərir. Eyni zamanda, beyin funksiyaları və əzələ sistemi üzərində də əhəmiyyətli təsirə malikdir. Brokolini tərkibindəki kalium, kalsium və maqnezium qan təzyiqini tənzimləməyə dəstək olur.

C vitamini soyuqdəyməni yüngülləşdirən təsirə malik olduğuna görə brokolini soyuqdəymə zamanı istifadə etməniz faydalıdır. Osteoporozun (sümük əriməsi) qarşısının alınması və sümük sağlamlığı üçün brokoli əhəmiyyətli bir mənbədir. Həm kalsium, həm də Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərDəfnə yarpağının faydaları

Dəfnə hər zaman yaşıl bir ağacdır. Yazda və qışda yarpağını tökmür. Aromatik bir bitki olan dəfnənin qoxusu xoşdur. Dəfnə yarpağı yeməklərə ləzzət vermək məqsədilə istifadə edildiyi kimi, tibbi təsirləri də var. Dəfnə yarpağından çay və təbii dərman istehsalında istifadə olunur. Həmçinin şorba, balıq, ət kimi yeməklərə ətir vermək məqsədilə də qatılır.

Yarpaqlarını tökmədiyindən hər zaman yarpaqlarını toplama imkanı var. Ancaq may və oktyabr ayları arasında toplanan yarpaqlar daha təsirlidir. Dəfnə bitkisinin tibbi və kosmetik məqsədli olaraq istifadə edilən hissəsi yarpaq və yarpağından əldə edilən uçucu esensiyel yağdır. Dəfnə meyvələrindən əldə edilən dəfnə yağı antiseptik xüsusiyyətə malikdir. Dəfnə yağı yağ turşuları və Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGicitkan...

Gicitkan çoxillik bitki olub, 100-120 sm hündürlüyündə rast gəlinir. Tərkibində aşılayıcı maddələr, zülallar, qarışqa turşusu, pantoten turşusu, K, C vitaminləri, karotinoidlər, dəmir duzları, xlorofill, mum vardır.
Gicitkanın əsastəsiri tərkibindəki dəmir duzları və vitaminlərlə bağlıdır. Bu bitki lipid (yağ) mübadiləsini normallaşdırır, eritrositlərin yaranmasına stimulə edici təsir göstərir. Yarpaqlarının tərkibindəki K vitamini qaraciyərdə laxtalanma faktorlarından birinin –protrombinin əmələ gəlməsini stimulə edir.bundan başqa, gicitkanın müalicəvi növləri öd qovucu, iltihabı kəsici, mədə-bağırsaq traktının selikli qişasını regenerasiya edici xüsusiyyətlərə malikdir. Bundan başqa, onun damar daraldıcı effekti də vardır.
Uzun illərdir ki, gicitkanın dəmləməsi və ekstraktını ağciyər, qaraciyər, uşaqlıq, bağırsaq qanaxmalarında istifadə edirlər. Qanyaradıcı, bərpaedici xüsusiyyətlərinə görə, yerli Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərCəfəri

[color=#f82e00] Bilinən tərəfləri: Tərkibində uçucu bir yağ, "apilan" adlı glikozit, dəmir, B 1 - B 12 və yüksək nisbətdə C vitamini vardır. Özəllikləri: sağlamlıq üçün olduqca faydalı xüsusiyyətləri olan bitki cəfəri-gillər familiyasındandır. 30-100 sm boyuna qədər uzana bilən bitkinin yarpaqları gözəl qoxuludur. İki illik çiçəkləri avqust və iyul aylarında açar. Toxumları balaca və əsmərdir. Torpağı sevən cəfəri dünyanın hər yerində – isti iqlimə sahib bölgələrdə , bağçalarda yetişdirilər.
Göstərişi olan xəstəliklər: Cəfəri qurudulmuş, bişirilmiş, suyu sıxılmış, dəmlənərk, 3-5 dəqiqə qaynadılaraq ya da çiy olaraq istifadə edilə bilər. Hər vəziyyətdə müalicəvi və faydalıdır. Xüsusilə, sapları qüvvətli bir sidik qovucudur. Hər gün Ardı »