Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərNar

Nar ən qədim dərmandır. Onun təbabətdə qiymətliliyini Hipokrat qəbul edirdi. Yunanıstan və Roma həkimləri mədə ağrılarında nar şirəsi, dizinteriya və yara sağaltmaq üçün meyvələrini, qabığını, qurd əleyhinə vasitə kimi ağacının qabığını təyin edirdilər.

Narın şirəsi iştahanı artırır, mədə – bağırsaq sisteminin fəaliyyətini tənzimləyir, mədə-bağırsağı bərkitmə və ağrıkəsici təsirə malikdir. Müxtəlif ölkələrin xalq təbabətində mədə xəstəliklərini, aterosklerozu, bronxial astmanı, sinqanı, anginanı, yoğun bağırsağın iltihabını, titrətmə – qızdırmanı, malyariyanı müalicə etmək üçün nar şirəsi işlədilirdi.

Narın qabığının qaynanmış suda dəmlənməsi mədə pozğunluğunda qədimdən istifadə edilir. Bu məqsədlə 1 xörək qaşığı xırdalanmış qabığı bir stəkan qaynanmış suda rəngi çıxana qədər dəmləmək və alınan dərmanı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGilas,alça

Gilas (Prunus Padus Z.) qızılgülçiçəklilər (Rosaceae) fəsiləsindən olub,Azərbaycanda çox geniş yayılmışdır.Meyvələrinin tərkibində aşı maddəsi,şəkər boyayıcı və pektin maddələri:üzvi turşular,B2, C vitamiləri eləcə də karotin vardır.Bu mədə bağırsaq,sidik yolları xəstəliklərində,həmçinin işatahartırıcı pəhriz qidası kimi çox xeyirlidir.Gilas və albalı meyvələrindən və onların şirəsindən qaraciyər xəstəliklərinə tutulanlara müalicə məqsədilə vermək zəruridir.Bu meyvələrdən eyni zamanda xroniki mədə bağırsaq xəstəliklərində həzm prosesini yaxşılaşdıran və maddələr mübadiləsini tənzim edən vasitə kimi istifadə etmək faydalıdır.

gilas

Alça (Yrossularia Rectinata Z.)daşdələn (Saxifragaceae) fəsiləsindəndir.Kol bitkisi olub,tikanlı qol-budaqlara malikdir.Alçanın bu növü rus alçası adlanır.Rus alçası yabanı halda Quba və Füzuli rayonlarında-orta və yuxarı dağ qurşağlarındakı kolluqlarda,daşlıq və qayalıqlarda rast gəlinir.
Tərkibində bir sıra Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÇaytikanı

Çaytikanı qiymətli vitaminli bitkidir. Təbabətdə meyvələrindən istifadə edilir, meyvələri oktyabr-dekabr aylarında yığılır və onlardan yağ alınır. Çaytikanının yağı yarasağaltma qabiliyyətinə malik olduğu üçün şüa zədələnməsini, dəri xəstəliklərini, yanığı, mədə və 12 barmaq bağırsaq yarası və b. xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir. Qədim Monqol, Çin xalq təbabətində çaytikanının meyvələri və yarpaqları mədə xəstəliklərinin müalicəsində, yel xəstəliklərində, dəri xəstəliklərində işlədilirdi.

Qədim Yunanıstanda yarpaqlarının və budaqlarının həlimi ilə adamları və heyvanları müalicə edirdilər.

Xalq təbabətində meyvələrinin həlimi dəri xəstəliklərinin müalicəsində, yarpaqlarının həlimi podaqranı, revmatizmi müalicə etmək üçün işlədilirdi. Toxumlarının həlimi işlədici kimi istifadə edilirdi. Mədə və onikibarmaq bağırsaq yarası xəstəliklərində yeməkdən qabaq gündə 2-3 dəfə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQarağat

Meyvələri və yarpaqları müalicəvi xassəyə malikdir, ona görə də bunlardan təbabətdə istifadə edilir. Meyvələri tam yetişəndən sonra yığılır, əvvəl bir qədər havada, sonra isə 60 C0 temperaturda, sobada qurudulur.

Yarpaqları çiçəkləmə dövründə yığılır və kölgədə qurudulur.

Vitaminlərin mənbəyi kimi avitaminozda və sinqada profilaktika və müalicə məqsədilə istifadə edilir. 15-20 q meyvəsi orqanizmin bir sutkalıq C vitamininə olan ehtiyacını təmin edir. Aterosklerozda və hipertoniyada meyvələri profilaktika və müalicə vasitəsidir.

Xalq təbabətində qurudulmuş meyvələri tərlədici, sidikqovucu, orqanizmin möhkəmliyini artıran vasitə kimi işlədilir. O, mədə- bağırsaq xəstəliklərində (mədə və 12 barmaq bağırsaq xəstəliklərində, mədənin turşuluğu az olanda və s.), qan azlığında, ürəyin ritmik fəaliyyəti Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərCəfərinin faydaları

Cəfəri təkcə salatlara və yeməklərə ləzzət vermir, həm də bizi gözəlləşdirməyə xidmət edir. Cəfəri sağlamlığımız üçün də çox əhəmiyyətlidir. Bir çox xəstəliklərin dərmanıdır. Cəfərinin xərçəng xəstəliyinin də qarşısını aldığı faktı araşdırmalarda təsdiq olub. Səhərlər içildiyində bədəndə olan toksinləri, yəni istənməyən gecə boyu yuxu zamanı meydana gəlmiş zəhərli maddələri tər ilə bədəndən atılmasına kömək edir.

Cəfəri bədəni təmizləmək üçün çox gözəl qidadır. 15-16 dənə cəfərini saplağı ilə birlikdə havanda(blender)yaxşıca əzirik, üzərinə, yarım limon sıxırıq yaxşıca qarışdırırıq, səhər yeməyindən yarım saat əvvəl içirik, üstündən bir stəkan su içirik. Sonra səhər yeməyi yemək olar. Bunu beş gün ara vermədən bunu etmək lazımdır, sonra bir həftə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQara turpun faydaları

Qara turp immunitenti gücləndirməkdə olduqca yaxşı təsir edir. Heç bir dərman və iynəyə ehtiyac olmadan orqanizmi təbii şəkildə soyuqdan qoruya bilərsiniz.qara turp

* Qrip infeksiyaları ilə vücudunuzun immunitent sistemini gücləndirir.
* Turp həzm sitemini gücləndirir və mikrobları öldürür.
* Ağciyələri gücləndirir və qaraciyəri qoruyur.
* Diş ətinin qanamasının qarısını alır.
* Qan azlığına qarşı yaxşı təsir edir.
* Sıxıntını aradan qaldırır və yuxu gətirir.
* Alergiyanı aradan qaldırmağa kömək edir və ağrını azaldır.
* Boğaz xəstəliklərə qarşı yaxşı təsir edir.
* Ağrıları aradan qaldırır.
* Rovmatizma və damar sərtliyinə qarşı yaxşı təsitr edir.
* Qanı zəhərlərdən təmizləyir.

Turpun alt qismini və içini bir az oyun. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərPortağal

Bu məqsədlə meyvələrindən və meyvələrinin qabığından istifadə edilir. Titrətmə - qızdırmada portağal şirəsi susuzluğu yaxşı yatızdırır. Portağal və ya onun şirəsi iştahanı açır və həzm prosesini yaxşılaşdırır. Xroniki qəbizlikdən əziyyət çəkənlərə axşam yatmazdan qabaq və səhər acqarına portağal şirəsi içmək məsləhətdir.

Portağal hipertoniyada, aterosklerozda, qaraciyər xəstəliklərində, piylənmədə, podaqra və sinqada faydalıdır. Meyvələrində pektin maddəsi çox olduğuna görə bağırsaqların işini yaxşılaşdırır və zəhərli maddələrin kənar edilməsinə kömək göstərir.

Xalq təbabətində portağal qabıqlarının spirtdə çəkilmiş cövhəri titrəmə - qızdırma əleyhinə vasitədir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, mədə və on iki barmaq bağırsaq yarası xəstəliklərində və həmçinin mədə şirəsinin turşuluğu çox olanda portağal və onun Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBalqabaq tumynun faydaları

Bir çox dərdə dərman olan balqabaq tumu, xüsusilə qovrulmamış halda yeyilməsi, bağırsaq parazitlərinin salınmasında çox faydalı olaraq bilinir. Bu tammailə doğrudur. Amma balqabaq tumunun faydaları parazit salmaqla məhdud deyil.

Yaxşı bir xolesterol salıcı və zülal qaynağı olduğu deyilir. Tərkibində olan B15 vitamininin, xolesterolu saldığı və zülal istehsalında köməkçi olduğu bilinməkdədir.

Böyrək zəifliyinə faydalıdır.

Balqabaq tumunun saça faydası olduğu da bilinir. Tərkibindəki zülal, sink və minerallar sayəsində, saçlar üçün çox faydalıdır.
Saç tökülmələrinin qarşısını alır, daha sağlam olmalarını təmin edər.

Böyrək və sidik kisəsi iltihablarına qarşı təsirlidir.
Sidikdən qan gəlməsi hallarında faydalıdır.

Çiy balqabaq tumu bağırsaq qurdlarını salır.
Bağırsaqlardakı lent və soxulcanları salmaqda çox təsirlidir.
Prostat xəstəlikləri üzərində təsirlidir. Bir Ardı »