Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərVitamin "anbarı"

Qara tut kalsium, C, B1, B2 vitaminləri ilə zəngin dadlı bir meyvədir.
Təzə sıxılmış qara tut suyu halsızlıq, yorğunluq və qocalmanın qarşısını almaq üçün xeyirlidir.

Qara tut özünü həmişə yorğun hiss edən, ya da yüngül fiziki hərəkətlə məşğul olduqdan sonra tez yorulan insanlar üçün tam bir vitamin «anbarıdır». Hər gün balaca kasa həcmində qara tut yeyən insan özünü hər zaman gümrah hiss edəcək.

Qara tutun eyni zamanda immunitet sisteminin güclənməsində də xeyri var. Gec yaşlanmaq istəyən qadınlar qara tutdan istifadə etməlidilər.

Bu meyvə üz qırışlarının yox edilməsində əhəmiyyətli təsirə malikdir. Bağırsaq qurdları problemi yaşayan insanlar hər gün ac qarına 1 stəkan həcmində Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərOtaq bitkilərinin bu ziyanını bilirdinizmi

Çox vaxt evin havası təmiz olmur, belə ki, qapalı yerlərdə müxtəlif toksik maddələr toplanır.
Bu toksik maddələr yuyucu, ətir vasitələrindən, siqaretdən və s. ayrılır. Eləcə də kompüterlər, mobil telefonlardan olan şüalanma da sağlamlığa mənfi təsir göstərir. Bütün bu problemlərlə otaq bitkiləri mübarizə aparmağa kömək edir. Həm də dibçək gülləri əhvalı yüksəldir, gözəl görünür. Lakin bu bitkilərin arasında da sağlamlığa mənfi təsir edənlər və ya sadəcə, düzgün seçilmədiyi, saxlanmadığı üçün tez solanları var.



Bakı sakini Nüşabə Abbasovanın sözlərinə görə, bitki mağazalarda yaxşı görünsə də, evə gətirdikdən bir həftə sonra solmağa başlayır. «Müxtəlif yerlərdən otaq bitkiləri almağıma baxmayaraq, nəticə eyni olur. Xüsusilə də çiçəkli bitkilər Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏriyin faydaları

İnsanların sağlam həyatında əhəmiyyətli yeri olan əriyin xərçəng riskini azaltmaqda, tərkibindəki vitaminlərin isə immunitet sistemində, göz sağlığında və dəri yenilənməsində təsirli olduğu bildirildi.

Dünyada ən məşhur olaraq Anadoluda (xüsusilə Malatya və ətrafında) yetişdirilən əriyin Anadolu insanının sağlam həyatında əhəmiyyətli yeri var. Dünyada da quru ərik istehsalının təxminən 85 faizi Türkiyədə reallaşdırılır.

Əriyin ən əhəmiyyətli komponenti karotenoid qrupu maddələrdir. Karotenoid qrupu maddələr sarı, narıncı və qırmızı rəngdəki təbii pigmentlərdir. Bu maddələr bədənimizdə antioksidant təsirə sahibdirlər. Ərikdə ən yüksək dərəcədə olan beta karoten immunitet sistemində, göz sağlığında və dəri yenilənməsində fəaliyyət göstərir.

Son illərdə aparılan təcrübələr təbii antioksidant maddələr ehtiva edən qidaların xərçəng, katarakt Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQuş üzümü

Ən çox quşüzümünün meyvələrindən istifadə edilir. Quşüzümünün meyvələri maddələr mübadiləsi pozulduqda, qanazlığında, hipertoniyada, qlaukomada faydalıdır. Böyrək, mədə, qaraciyər, mədəaltı vəzi, şəkər, malyariya, yel, ağciyər vərəmi, ateroskleroz, baş ağrısı xəstəliklərində istifadə edilir. Təngənəfəslikdə quşüzümü yarpaqlarının çayı bal ilə içilir.

Titrətmə - qızdırmada quşüzümü meyvələri və onun şirəsi qızdırma salan vasitə kimi istifadə edilir.

1. Pielonefritdə (böyrək xəstəliyi) quşüzümünün xırdalanmış meyvələrindən 1 x.qaşığı götürüb 1 stəkan qaynar suda 1 saat dəmləmək. Gündə 3-5 dəfə yeməkdən 20 dəq qabaq 100-130 ml qəbul etmək. Hər dəfə yenidən dəmləmək lazımdır.

2. Quşüzümünün yarpaqlarından 3 x.qaşığı götürüb 500 ml qaynar suda 1 saat dəmləmək, süzmək. Yeməkdən 20 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞam ağacının qozaları saçları uzadır

Qozaların yağı buxar distillə üsulu ilə əldə edilən bir esansdı. Davamlı olaraq istifadə edilərsə, saçlar tez zamanda uzanar.

Qozların yağı badam, qoz və fındıq yağı kimi saç baxımı məqsədilə istifadə edilən bir esansdır. Bu məhlulu apteklərdə əldə etmək mümkündü. Saç tökülməsinin qarşısını almaq üçün olduqca güclü vasitədir.

Sağlam saçlar üçün ilıq su stəkanın içinə 1-2 damla töküb saçlara masaj edərək çəkin.

Qozalardan alınmış məhlulu 200 ml şampun şişəsinin içinə 20-25 damcı qədər tökün və sonra çalxalayın. Saçları onunla yuyun. Balaca şüşələrdə satılsa da, bu ən yaxşı və davamlı üsuldur.
Bu məhlulu istifadə edərkən gözlərə düşməməsinə xüsusi diqqət etmək lazımdır. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTərxunun faydaları

Məhz bu mövsümdə bir çox insanlar şam yeməklərində yağlı və qızardılmış xörəklərdən imtina edib tərxun, pendir və çörəyə üstünlük verirlər. Şam yeməyi üçün bu dadlı seçim olmaqla yanaşı həm də olduqca faydalıdır.

Tərxun insan opqanizmi üçün vacib olan bir çox vitamin və maddələrlə zəngindir. Buna görə də ilk növbədə vitamin çatışmazlığı zamanı tərxundan daha çox istifadə etmək lazımdır.

Bu faydalı göyərtinin xeyirindən bəhs edirik.

Tərxunun faydalarından biri həzm prosesini yaxşılaşdırmasıdır. Yağlı və ağır yeməklər yeyən zaman tərxundan istifadə etməklə həzm prosesini asanlaşdırmaq mümkündür. O mədənin fəaliyyətini gücləndirir.

Ağız boşluğunda və damaqda iltihab zamanı tərxun olduqca faydalı bir vasitədir. Həmçinin diş və baş ağrısı zamanı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərFeyxoa

Feyxoa meyvəsinin əhəmiyyətli xüsusiyyətlərindən biri onda suda həll olunan yod birləşmələrinin olmasıdır. Bir kiloqram təzə feyxoa meyvəsində 2-dən 10 mq-a qədər yod vardır. Ona görə də orqanizmdə yod çatışmazlığı nəticəsində baş verən xəstəliklərdə xüsusilə faydalıdır. Aterosklerozda və qalxanvari vəzinin xəstəliyində feyxoa qəbul etmək profilaktika və müalicə vasitəsidir.

Zob xəstəliyində feyxoa meyvəsi yemək və şirəsini içmək çox faydalıdır.

Feyxoa stenokardiyada kömək edir.

Zob xəstəliyində 1 kq şəkər və 1 kq feyxoanı ət masasında keçirtmək və bankaya yığıb, feyxoa şirəsini tam buraxana qədər gözləmək. Bundan səhər və axşam 1 x.qaşığı qəbul etmək. 10 gün qəbul edib 10 gün istirahət etmək. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQreyfrutun faydaları

Qreyfurt sağlam bir bəslənmə vərdişi əldə etmək istəyənlər, arıqlamaq istəyənlər üçün əlverişli qidadır. Amma bir xəbərdarlıq əlavə edək. Bəzi dərmanlar xüsusilə statin həbləri qreyfurtla qarşılıqlı təsirə girə bilər. Greyfurtun faydaları:

Qreypfrut C vitamini anbarıdır. Yarım qreyfrut 46,86 mq C vitamininə malikdir. Digər bir dəyişlə gündəlik C vitamini ehtiyacımızın təxminən 78 % -ni qarşılayır. Qreyfrut eyni zamanda mükəmməl bir antioksidantdır və ürək sağlamlığımızın qorunmasına kömək edir. Qısacası qreyfrutun faydalarından biri ürək sağlamlığımızadır. Ani ölümlərin riskini azaldır.

Qreyfurt içindəki liflər sayəsində damar sərtləşməsinin qarşısını alır. Eyni zamanda nizamlı olaraq qreyfrut yeyilməsi xolesterolu da aşağı salır.

Qreyfrut A vitamini qaynağıdır. A vitamini dişləri və sümükləri qoruyur. Mütəxəssislərə Ardı »