Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBöyürtkən

Dərman vasitəsi meyvələri və yarpaqlarıdır. Yarpaqları çiçək açan vaxtı, meyvələri isə yetişəndə yığılır.

Hələ Dioskrid təzə yarpaqlarını əzərək onların həlimini dəri zədələnməsində, ekzemada, yara və irinli yaralarda məlhəm kimi istifadə etmişdir. Meyvələri və şirəsi susuzluğu yaxşı yatızdırır.

Xalq təbabətində yarpaqlarının həlimi tərlədici, köklərinin həlimi isə sidikqovucu kimi işlədilir. Yarpaqlarının və cavan zoğlarının həlimi və çayı anginada, stomatitdə (ağızın selikli qişasının iltihabında), ekzemada məlhəm qoymaq və vanna qəbul etmək üçün istifadə edilir.

Təzə və quru meyvələrinin həlimi və ya dəmlənmişi susuzluğu yatırdır, hərarəti aşağı salır, kəskin respirator və sətəlcəm xəstəliklərində məsləhət görülür. Qurudulmuş meyvələrinin və mürəbbəsinin çayı tərlədici və sidikqovucu təsirə malikdir. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏtirşah yağı

Ətirşah çiçəyinin yağı cavanlaşdırıcı, ağardıcı və tonuslaşdırıcı təsirə malikdir. Ətirşah yağı hər bir dəri növünə çox gözəl təsir göstərir,üz dərisində qan dövranını yaxşılaşdırır və ona sağlam rəng verir. Dərinin hamar, elastik və cavan edir.

Ətirşah çiçəyinin qadınsayağı, yumşaq ətri sinir sistemi hüceyrələrini möhkəmləndirir. Orqanizmə tonuslaşdırıcı təsir göstərir, bədəndən şlakları təmizləyir, limfa sistemini stimullaşdırır və antisellülit təsirə malikdir. Latın dilində adı: Pelargonium Graveolens-dir.

Ətri: İsti, yağlı, acı-çiçəkli, qalıcı qətran tonlu, limon, nanə və qızılgül qoxularının qarışığını xatırladan təzə ətir.

Təbii yayılma əraziləri: İsti subtropik və tropik, mülayim iqlimdən soyuq — kontinental iqlimə kimi hər cür hava şəraitində becərilə bilən bir bitkidir. İtaliya, Mərakeş, Fransa, İspaniya, Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBanan

Bananda C, B1, B2, PP, E vitaminləri, şəkər, karotin və fermentlər vardır. o, üzvi, xüsusilə alma turşuları, efir yağları və mədə - bağırsaq xəstəliyində faydalı, nişasta ilə zəngindir. Kalium bananda xüsusilə çoxdur, belə ki, orta ölçülü bananda onun miqdarı 450 mq-a qədər olur. Banan insan orqanizmində serotonin əmələgətirmə qabiliyyətinə malikdir ki, buna da xoşbəxtlik harmonu deyirlər.
Arterial təzyiqi olan adamlara xeyirlidir. Norveç alimləri müəyyən edib ki, hər gün 2 banan yeyən adamların təzyiqi aşağı salması üçün dərman tələb olunmur.
Qəbizlikdə 150 qr bananın üzərinə küncüt səpip yemək. Bunu 7 gün davam etdirmək.
Latın Amerikasında göyöskürəyi və güclü öskürəyi bananla müalicə edirlər. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAlma

Alma gözəl pəhriz və müalicə ərzağıdır. Hələ qədim zamanlardan bilirdilər ki, gecə yeyilən alma sakit və yaxşı yuxu gətirir və mədəni yumşaq edir.
Keçən əsrdə almanı belə qiymətləndirirdilər: «Təzə alma, onun qaxı və bişmişi dadlı və faydalı ərzaq məhsuludur. O, qan azlığında və təngənəfəslikdə faydalıdır, əsəbləri sakitləşdirir və beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır».
Həzm pozğunluğunda, avitominozda, qanazlığında və həddən artıq kök olanda isə alma pəhriz qidası kimi istifadə edilir.
Kolitin (yoğun bağırsağın iltihabı), dizinteriyanın, malyariyanın, qarın yatalağının müalicə olunmasında almanın istifadə olunma təcrübələri məlumdur.
Almanın tərkibində ürəyin fəaliyyətini normal saxlayan kaliumun olması onun faydalılığını bir daha artırır. Türşəng turşusunun orqanizmdən çıxarılmasına alma kömək Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTərəvəzlər haqqında

Pomidor SOLANUM LYCOPERSİCUM -badımcançiçəklilər (Solanaceae) fəsinləsindəndir.Tərkibində olan B qruplu vitaminlər,C vitamini və karotin,eləcə də şəkər və üzvi turşular onun son dərəcə yüksək qiymətli yeyinti məhsulu olmasına zəmin yaradır.Pomidorda orta hesabla 4% şəkər,0,6% mini,karotin,B1,B2,və K vitaminləri,yod birləşmələri müəyyən edilmişdir.Pomidorda olan yodun zob xəstəliyinə qarşı müalicəvi əhəmiyyəti vardır.

Pomidordan maddələr mübadiləsi pozğunluqlarında,ateroskleroza qarşı və ürək damar sistemi xəstəliklərində istifadə etmək faydalıdır.

pomidor

Xiyar CUCUMUS SATİVUS Z.-xiyarçiçəklilər (Cruciferae) fəsiləsindən olub,tərkibində B,C vitaminləri və sink duzu vardır.Xalq təbabətində xiyarın suyu sidikqovucu,sərinləşdirici,hərarəti azaldıcı dərman kimi işlədilir.Xiyarın qatılaşdırılmış suyu vərəm xəstəliyinə tutulanlara,sinə yumşaldıcı və bəlğəm gətirici dərman kimi verilir.

xiyar

Kartof SOLANUM TUBEROSUM -badımcançiçəklilər (Solanaceae)fəsiləsindən olub,tərkibində nişasta, müxtəlif şəkərlər (əsasən qlükoza),pentozan,dekstrin,pektin maddələri,B1,B2,C Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərXərçəngdən qoruyan meyvə

Mütəxəssislərin fikrincə, dağ çiyələyi tam bir vitamin anbarıdır.
Dağ çiyələyi təbiətdə öz-özünə yetişir və adi çiyələkdən daha kiçik olması ilə fərqlənir.

Yaşlanmaya qarşı xeyirli olan bu meyvə bəzi xəstəlikləri törədən virusların məhv edilməsində də böyük təsirə malikdir. Bu meyvə immuniteti də gücləndirir.

Dağ çiyələyi qida dəyəri yüksək olan bir meyvədir. C vitaminilə zəngin olan dağ çiyələyi ishala səbəb olan mikrorqanizmlərin qarşısını alır. Üzdəki çivzə və sızanaqlara, qızdırmanın aşağı salınmasında faydalıdır.

Damar tıxanmasının qarşını alan dağ çiyələyi xərçəng xəstəliyinin irəliləməsinin qarşısını alır. Bununla yanaşı, revmatizm ağrılarına qarşı xeyri var. Sinirləri qüvvətləndirib bağırsaq qurdalarını tökür. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÇuğundur..

Çuğundurun tərkibində 50 faiz natrium və 5 faiz kalsium var. Natriumun kalsiumdan on dəfə çox olması kalsium duzunun yaxşı həll olmasına şərait yaradır. Bu da çox vacibdir. Çünki bişmiş qida yeyən adamın damarlarında, oynaqlarında və digər orqanlarda yığılıb qalan qeyri-üzvi kalsium böyük fəsadlar verir. Poliartrit, revmatizm, osteoxondroz və s. xəstəliklər baş qaldırır. El arasında onları "yel" xəstəliyi adlandırır, yaxud deyirlər ki, "oynaqlarıma duz yığılıb". Çuğundur şirəsini kök və xiyar şirəsinə qatıb, hər gün içən xəstə "yel" xəstəliyindən dava-dərmansız xilas ola bilər.
Çuğunduru faydalı edən tərkibindəki təkcə natrium-kalsium deyil. Onun tərkibinin 20 faizini kalium təşkil edir. Kalium isə orqanizmin bütün fizioloji fəaliyyəti Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərCəfərinin faydaları

Cəfəri təkcə salatlara və yeməklərə ləzzət vermir, həm də bizi gözəlləşdirməyə xidmət edir. Cəfəri sağlamlığımız üçün də çox əhəmiyyətlidir. Bir çox xəstəliklərin dərmanıdır. Cəfərinin xərçəng xəstəliyinin də qarşısını aldığı faktı araşdırmalarda təsdiq olub. Səhərlər içildiyində bədəndə olan toksinləri, yəni istənməyən gecə boyu yuxu zamanı meydana gəlmiş zəhərli maddələri tər ilə bədəndən atılmasına kömək edir.

Cəfəri bədəni təmizləmək üçün çox gözəl qidadır. 15-16 dənə cəfərini saplağı ilə birlikdə havanda(blender)yaxşıca əzirik, üzərinə, yarım limon sıxırıq yaxşıca qarışdırırıq, səhər yeməyindən yarım saat əvvəl içirik, üstündən bir stəkan su içirik. Sonra səhər yeməyi yemək olar. Bunu beş gün ara vermədən bunu etmək lazımdır, sonra bir həftə Ardı »