Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGavalı

Təzə və qurudulmuş qara gavalı təbabətdə yüngül işlədici kimi istifadə edilir. Qədim təbabətdə gavalını uzun sürən qəbizlikdə, mədə qıcqırmasında, aterosklekrozda, böyrək xəstəliklərində və revmatizmdə məsləhət görürdülər. O, iştaha artıran, mədə ağrısını kəsən və sidikqovucu kimi işlədilirdi. Gavalı hamıya xeyirlidir, xüsusən, bağırsaqları zəif işləyənlərə. Qara gavalının həlimi və kompotu gözəl yüngül işlədici vasitədir.

Yatmazdan qabaq 10-20 ədəd qara gavalı yemək, işlədici kimi təsir göstərir. Qara gavalını yeməyə hazırlamaq üçün onun üstünə qaynar su tökmək lazımdır. Onu qaynatmaq və şirinləşdirmək olmaz. Səhər – səhər acqarına yeyilməsi məsləhətdir.

Lümbaqoda (bel ağrısı) gavalının tumunun özəyindən 25 ədəd 250 ml araq töküb, 7 gün saxlamaq. Ağrıyan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərDəfnə yarpağının faydaları

Dəfnə hər zaman yaşıl bir ağacdır. Yazda və qışda yarpağını tökmür. Aromatik bir bitki olan dəfnənin qoxusu xoşdur. Dəfnə yarpağı yeməklərə ləzzət vermək məqsədilə istifadə edildiyi kimi, tibbi təsirləri də var. Dəfnə yarpağından çay və təbii dərman istehsalında istifadə olunur. Həmçinin şorba, balıq, ət kimi yeməklərə ətir vermək məqsədilə də qatılır.

Yarpaqlarını tökmədiyindən hər zaman yarpaqlarını toplama imkanı var. Ancaq may və oktyabr ayları arasında toplanan yarpaqlar daha təsirlidir. Dəfnə bitkisinin tibbi və kosmetik məqsədli olaraq istifadə edilən hissəsi yarpaq və yarpağından əldə edilən uçucu esensiyel yağdır. Dəfnə meyvələrindən əldə edilən dəfnə yağı antiseptik xüsusiyyətə malikdir. Dəfnə yağı yağ turşuları və Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞaftalı

Meyvələrindən, yarpaqlarından və yağından istifadə olunur. Belə hesab edilir ki, şaftalının meyvələri sakitləşdirici, bir qədər işlədici və sidikqovucudur. Qusmanın qarşısını almaq qabiliyyəti vardır. Qidanın yaxşı həzm olunmasına kömək edir. Bronxitdə, öskürəkdə və astmada şaftalının meyvələri şəfaverici təsir göstərir. Şaftalı xarici mühitin namünasib təsirinə qarşı orqanizmin uyğunlaşmasına (təzəsi, mürəbbəsi, kompotu və qurusu) kömək edir. Xalq təbabətində yarpaqlarının və çiçəklərinin həlimi işlətmə vasitəsi kimi istifadə edilir. Müasir kosmetikada şaftalının həlimindən üzə maska çəkirlər ki, bu maska üzün dərisini təmizləyir, onun elastikliyini və gözəlliyini artırır.

Yadda saxlamaq lazımdır ki, diabet (şəkər) və əsəb xəstələri, şaftalını az yeməlidirlər. Qurd olan zaman şaftalının yarpaqlarından 2 x.qaşığı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAlmanın faydaları

Alma və alma sirkəsinin təbii gözəllik və sağlamlıq qaynağı olduğunu bilirdiniz?
Dəri baxımı, saç baxımı, sızanaq, dəridəki ləkələr, köklük və daha nələrə xeyri olan alma tam bir möcüzədir.

Xüsusilə alma sirkəsi sağlamlıqla parlayan saçlar, ləkəsiz bir dəri və incə, gözəl bir bədənə qovuşmağınız üçün əhəmiyyətli rol oynayar.

Bir stəkan suyun içinə 1-2 xörək qaşığı alma sirkəsi qoyun. İçinə 1 xörək qaşığı bal əlavə edib səhərlər nizamlı olaraq ac qarınına için. Bu arıqlamağa görə ən effektiv üsuldur. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərYox bir, şaftalı dənəsi...

Hər birimiz şaftalını yeyib dənəsini tullayırıq. Lakin heç bilmirik ki, tulladığımız dənənin bizə nə qədər xeyri var.

Təcrübələrə əsasən müəyyən olunub ki, lazımsız hesab etdiyimiz şaftalı dənəsi xərçəng xəstəliyinə qarşı güclü təsirə malik olanlateril maddəsindən ibarətdir. Şaftalı, gavalı, ərik, badam — bütün bunlar dənələrinə görə oxşardılar.

Adını sadaladığımız bu meyvələrin dənələrində B17 və kimyəvi konsentrant olan lateril maddəsi var. Bu da onu göstərir ki, yuxarıda adlarını saydığımız meyvələrin dənələrini atmayıb qida kimi qəbul etsək, xərçəng xəstəliyindən qorunmağımızda çox xeyiri ola bilər Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQaragilə

İnsanın ağlını artırmaqda ikinci yeri qaragilə tutur. Qaragilədə görməni yaxşılaşdıran maddə vardır.
Qaragilə beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, sidik yollarının infeksiyasını sağaldır və hipertoniyanın qabağını alır, qan damarlarının divarlarını bərkidir, ömrü uzadır.
Qerpesdə qaragilənin meyvəsindən və ya yarpaqlarından 1-2 çay qaşığı götürüb üstünə 1 stəkan qaynar su töküb 10 dəq qaynatmaq, 1 saat dəmləmək, süzmək. Yeməkdən 30 dəq qabaq gündə 3 dəfə 1-3 x.qaşığı qəbul etmək.
İshal zamanı 4 ç.qaşığı qaragilənin quru meyvələrinin üstünə 1 stəkan soyuq su töküb 8 saat dəmləmək. Gün ərzində qurtum-qurtum içmək.
Qaragilənin quru yarpaqlarından 1 x.qaşığı 1 stəkan qaynar su ilə 40 dəq bükərək dəmləmək, süzmək. Gündə 3 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərArmudun faydaları

Yumşaq, sulu və şirin bir meyvə olan armud sarı və yaşıl rəngdədir. Lifli olduğundan həzmi asan olur.

Tərkibində A, B1, B2, B3, B6 və C vitaminləri olan armud minerallarla olduqca zəngin bir meyvədir.

Qanı təmizləyir.

Soyuqdəyməyə yaxşı təsir edir.

Əsəbləri sakitləşdirir.

Yüksək təzyiqi aşağı salır.

Böyrək daşları və qumunun tökülməsində faydalıdır.

Sinir sistemini gücləndirir.

Hamilələrin qusmalarının qarşısını alır.

Doyurucu təsiri olduğundan aclıq hissini öldürür.

Armud çəyirdəyi aç qarına yeyilərsə, bağırsaq qurdlarını tökər.

Armudun tərkibində olan hidroksisinnamik asit, mədə və ağciyər xərçənginin qarşısını almağa kömək edir. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərSoğanın faydaları

Yeməklərə dad qatan soğanın faydaları sizi xəstəliklərdən qorumaqla sağlam və gümrah olmağınıza imkan yaradacaq. Soğanın qoxusuna görə soğandan uzaq dayananlar, soğanın faydalarını bildikdə səhv etdiklərinin fərqinə varacaqlar. Təbii ki, vacib görüşlərinizdə və ictimai həyatınızda soğan yeməyi tövsiyyə etmirik. Amma qida rasionunda tez-tez istifadə etməklə olduqca böyük faydası olduğu bildirilir.

Ümumiyyətlə bir çox mənbələrdə soğanın faydasının çox olduğu haqqında məlumatlara rast gəlinir. Hər mətbəxdə a xüsusi çəkisi olan və antibakterial xüsusiyyəti ilə seçilən soğan, insanları daha çox xəstəlikdən qoruyur. Minlərlə ildir alternativ tibbdə çox sayda xəstəliyin müalicəsində istifadə olunduğu bildirilən soğanın sağlamlığa aşağıdakı faydaları var:

• Soğan soyuqdəyməyə, bronxit və öskürəyə qarşı təsirlidir, Ardı »