Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÇİYƏLƏK (YABANI ÇİYƏLƏK)

Dərman kimi meyvələrindən və yarpaqlarından istifadə edilir. Yetişmiş meyvələri yığılır, gündə və ya sobada 600C-yə qədər temperaturda qurudulur. Yarpaqları çiçəkləmə dövründə yığılır, dəstə şəklində bağlanıb, təmiz havada kölgədə asılaraq qurudulur. İnsanlar çiyələkdən hələ eramızdan əvvəl istifadə etmişdilər. Çiyələk pəhriz ərzağı kimi qaraciyər, ürək, böyrək xəstəliklərində və avitaminozda C vitamininin mənbəyi kimi məsləhət görülür. Bağırsaqların fəaliyyətini tənzimləmək üçün çoxlu miqdarda çiyələk yemək lazımdır. Çiyələk maddələr mübadiləsini tənzimləyir və xolestrinin və zəhərin çıxmasına kömək edir. Çiyələyin meyvəsi susuzluğu kəsir və iştahanı artırır. Yarpaqlarının və meyvələrinin şirəsi sidikqovucu və podaqranın müalicəsində vitamin vasitəsi kimi işlədilir. Vitaminlərlə çox zəngin olduğu üçün radiasiya ilə zədələnmədən mühafizə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQüvvət verən qidalar

Tut
Dəmir baxımından çox zəngin, sidik qovucudur, bağırsaq qurdlarını salır. Yalnız tut meyvəsinin deyil, yarpaqlarının da bu xüsusiyyəti var. Yarpaqların bir başqa əhəmiyyətli xüsusiyyəti isə qanamağı dayandırmasıdır.

Ağ tutun faydaları:
Bədənə qüvvət verir, qan artırır.
Ağız, boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır.
Temperaturu aşağı salar.
Qaraciyəri qüvvətləndirir.
Mədə və bağırsaqların işinə kömək edir.
Xüsusilə yeməklə birlikdə yeyəndə həzmi asanlaşdırır.
Ac qarnına yeyilən ağ tut bağırsaq qurdlarını salır.

Quru tutun faydaları:
Quru tut isə ağız və boğaz iltihablarında möcüzəvi təsir göstərir.
Tut hansı şəkildə yeyilsə də yaxşı qan artırandır.
Kökəldir və iştah açır.

Çiyələk:
Xüsusilə dəri üçün çox faydalı və böyrək iltihabına qarşı çox təsirlidir.

Faydaları:
*Çiyələk bədənə qüvvət verir.
*Xolesterolu salır.
*Eyni zamanda çox yaxşı bir antioksidant Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKivinin faydaları

Kivi meyvəsi vitamin, flavonoit və minerallar baxımından olduqca zəngindir. Xüsusilə, ehtiva etdiyi C vitamini, kalium və beta-karoten kivini möcüzə bir meyvə etməkdədir.

İtaliyadakı araşdırmalar kivinin xüsusilə 6-7 yaşında uşaqlarda tənəffüs yolları üzərində möcüzə kimi təsirlər yaratdığını göstərir.
Müəyyən bir müddət kivi istehlakının ardından uşaqlarda nəfəs darlığı 32%, gecə öskürəyi 27%, asqırma 41%, burun axıntısı 28% və xroniki öskürək 25% nisbətində azaldı.

Antioksidan xüsusiyyətləri də var!

Kivi meyvəsi içərisində bol miqdarda C, E, və A vitamini saxlayar. C vitamini suda həll olan antioksidan bir maddədir və bədənimizi qoruduğu sübut edilmişdir.

Nizamlı olaraq istehlak edildiyində xərçəngə və köklüyə qarşı bir çox problemdə təsirli olduğu görülmüşdür

Digər faydaları

Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBağayarpağı...

Azərbaycanda yabanı halda bitən bağayarpağının 13 növü vardır ki, onlardan 7-si təbabətdə işlədilir. Yer kürəsinə yayılmış 200-ə yaxın növü məlumdur. Onların çoxu alaq otudur. O, qiymətli bitkilərdən biri hesab olunaraq, xalq təbabətində geniş tətbiq olunur. Onun yarpaqlarının tərkibində xolin, kalium, kalsium duzları, selik, yağ və zülali maddələr var, bütün növlərinin təzə yerüstü hissəsi fitonsid və bakterisid xüsusiyyətlərə, tərkibindəki selik bakteriyaları udmaq qabiliyyətinə malikdir.
Əsasən böyük bağayarpağının yarpaqlarından hazırlanan dəmləmə və ekstraktlardan yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərində istifadə olunur. Onun şirəsi mədə turşuluğunun azalması, 12 barmaq bağırsağın xəstəlikləri zamanı işlədilir. Bitkinin quru yarpaqlarından hazırlanmış tozlar məlhəmlərin tərkibinə daxil edilir, yara və xoraların müalicəsində müvəffəqiyyətlə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTut meyvəsi

Tut meyvəsinin Azərbaycanda 3 növü yetişir; ağ, qara, qırmızı. Tut meyvələrinin yetişməsi may – iyun aylarına təsadüf edir.
Ağ tutun yarpaqlarında üzvi turşular, C, vitamini, aşılayıcı maddələr, meyvələrində isə şəkər, üzvi maddələr, C, B vitamini, karotin, müxtəlif amin turşuları vardır.
Xalq təbabətində tut yarpaqlarının dəmləməsini, təzə meyvələrini, meyvələrinin şirəsini (bəhməz, doşab) ürək-damar xəstəliklərində, qanazlığı, skarlatina, övrə zamanı işlədirlər. Eləcə də tut meyvələrini mədə və 12 barmaq bağırsağın xora xəstəlikləri zamanı qəbul etmək məsləhət görülür. Angina zamanı tut meyvəsinin şirəsi ilə qarqara etmək fayda verir. Revmatizmli xəstələrə ağ tut meyvələri ilə vanna etmək məsləhət görülür. Bunun üçün meyvələr üzərinə su tökülür, qıcqırma üçün bir Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQara turpun faydaları

Qara turp immunitenti gücləndirməkdə olduqca yaxşı təsir edir. Heç bir dərman və iynəyə ehtiyac olmadan orqanizmi təbii şəkildə soyuqdan qoruya bilərsiniz.qara turp

* Qrip infeksiyaları ilə vücudunuzun immunitent sistemini gücləndirir.
* Turp həzm sitemini gücləndirir və mikrobları öldürür.
* Ağciyələri gücləndirir və qaraciyəri qoruyur.
* Diş ətinin qanamasının qarısını alır.
* Qan azlığına qarşı yaxşı təsir edir.
* Sıxıntını aradan qaldırır və yuxu gətirir.
* Alergiyanı aradan qaldırmağa kömək edir və ağrını azaldır.
* Boğaz xəstəliklərə qarşı yaxşı təsir edir.
* Ağrıları aradan qaldırır.
* Rovmatizma və damar sərtliyinə qarşı yaxşı təsitr edir.
* Qanı zəhərlərdən təmizləyir.

Turpun alt qismini və içini bir az oyun. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərPomidor alarkən nələrə diqqət etməli?

Pomidor yay fəslində ən çox istifadə olunan tərəvəz məhsuludur. Məşiətdə pomidor həm bir sıra yeməklərin, salatların hazırlanmasında, həm də duza və sirkəyə qoyulmada istifadə olunur. İstehlakçılar pomidor alarkən bəzi məlumatları bilməlidir. Pomidorun geniş yayılmış üç- adi, peru və tüklü növləri mövcuddur. Pomidor meyvəsi yastı, yumru, uzunsov-oval, armudvarı və ellipsvarı olur. Diametri 3-dən 10 sm-dək, çəkisi 20-900 qram və daha çox olur.

Pomidorun tərkibində orta hesabla 93-96% su, 0,61% mineral maddə, 4 faizə qədər karbohidratlar, 0,19% yağ, 0,84% sellüloza dəmir və s. var. Tərkibində quru maddələr, o cümlədən həll olan şəkərlər, üzvi turşular, natrium, kalium, kalsium, dəmir, fosfor kimi maddələr, bir sıra Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərPortağal

Bu məqsədlə meyvələrindən və meyvələrinin qabığından istifadə edilir. Titrətmə - qızdırmada portağal şirəsi susuzluğu yaxşı yatızdırır. Portağal və ya onun şirəsi iştahanı açır və həzm prosesini yaxşılaşdırır. Xroniki qəbizlikdən əziyyət çəkənlərə axşam yatmazdan qabaq və səhər acqarına portağal şirəsi içmək məsləhətdir.

Portağal hipertoniyada, aterosklerozda, qaraciyər xəstəliklərində, piylənmədə, podaqra və sinqada faydalıdır. Meyvələrində pektin maddəsi çox olduğuna görə bağırsaqların işini yaxşılaşdırır və zəhərli maddələrin kənar edilməsinə kömək göstərir.

Xalq təbabətində portağal qabıqlarının spirtdə çəkilmiş cövhəri titrəmə - qızdırma əleyhinə vasitədir. Yadda saxlamaq lazımdır ki, mədə və on iki barmaq bağırsaq yarası xəstəliklərində və həmçinin mədə şirəsinin turşuluğu çox olanda portağal və onun Ardı »