Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTəbiətin möcüzəsi | Yarpaq

Əlinizə bircə yarpaq alın və ona diqqətlə baxın. Bu yarpaq kimyəvi proseslər nəticəsində "fotosintez" həyata keçirir. Başqa sözlə, insanların dövrümüzdə laboratoriyalarda həyata keçirə bilmədikləri bir prosesi saniyələr ərzində bacarır. Kiçik bir yarpağın sakitlik içində həyata keçirdiyi bu kimyəvi proses insanın yer üzündə həyatını davam etdirməsinin başlıca səbəblərindən biridir. Bu yarpağın təkcə 1mm2-də 500 dənə xlorofil yerləşir. Başqa sözlə, fotosintez üçün lazımlı və insanların heç cür laboratoriyalarda əldə edə bilmədikləri bu molekul bu yarpağın içində milyonlarladır. Əgər xlorofil molekulunu təhlil etmə imkanı olsaydı, daha artıq detal qarşımıza çıxardı. Xlorofilin içindəki prosesin sürəti saniyənin 10 milyonda 1-i qədərdir. Yəni yarpaqdakı suya çatan işığın Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərXurma (korolyok)

Dadına, qidalığına, müalicə və pəhriz xassələrinə görə subtropik meyvələr içərisində sitrus meyvələrdən sonra ikinci yeri tutur. Xurma mədə pozğunluğunda pəhriz yeməyidir.
Xurmanın şirəsi bakteriyaları öldürmə qabiliyyətinə malikdir. Xalq təbabətində quru yarpaqlarının tozu (poroşok) qankəsici və sidikqovucu kimi işlədilirdi. Meyvələri mədə xəstəliklərində, xüsusilə, qəbizlikdə işlətmə vasitəsi kimi işlədilirdi. Sinqa xəstəliyində onu profilaktika və müalicə vasitəsi hesab edirdilər. Xurma, xüsusilə, uzun sürən xəstəlikdən sonra məsləhət görülürdü. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGülxətmi

Gülxətminin köklərinin sulu dəmləməsindən, adi dərəcədə 30 dəqiqə dəmləməklə, quru öskürəkdə, göy öskürəkdə, bronxial astmada, eləcə də mədə-bağırsaq xəstəliklərində, sidik kisəsinin iltihabında istifadə edilir, habelə bəlğəm gətirici dərman kimi işlədilir.

İstifadəsi: Qurudulmuş və xırdalanmış gülxətmi kökündən 4 çay qaşığı götürüb 2 stəkan qaynadılmış soyuq suda 30-40 dəqiqə dəmləyir, sonra tənzifdən süzürlər. Alınmış dəmləmədən gündə 3-4 dəfə yarım stəkan içilir. Uşaqlara gəldikdə çay qaşığı ilə verilir. Öz təcrübəmə əsaslanaraq onu deyə bilərəm ki, qış fəslində bir az soyuqlayan, öskürən kimi gülxətmi dəmləməsi əvəz olunmaz dəmləmədir. Bronxial astmalara ara bir aşağıda adlarını qeyd etdiyim qarışıqların dəmlənib içilməsini tövsiyə edərdim:

Gülxətmi çiçəyi Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərDəvədabanı

Dəvədabanı Azərbaycanda geniş yayılıb. Məmləkətimizin dağ və meşələrində ehtiyat daha çoxdur. Təbiət özü bu ehtiyatı qoruyub saxlayır. Qurudulmuş yarpaqlarının sulu dəmləməsi soyuqdəymədən baş vermiş tənəffüs yolları xəstəliklərində, öskürəkdə, bronxial astmada daxilə qəbul edilir. Yarpaqlarını, eləcə də vena damarlarının iltihabında, dəri xəstəliklərində xaricə işlədilir.
Xalq arasında dəvədabanı yarpaqlarını gicitkən yarpaqları ilə bir yerdə dəmləyib baş tükünü möhkəmlətmək üçün işlədirlər. İstifadəsi: Bitkinin qurudulmuş və xırdalanmış yarpaqlarından 2-3 xörək
qaşığı 2 stəkan suda dəmləyib, gündə 3 dəfə hər dəfə yarım stəkan daxilə içirlər.
Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQurudulmuş meyvələr vitamin anbarıdır

Mütəxəssislər: "Vitaminləri dərmanlarda axtarmaq əvəzinə, vitamin anbarı olan qurudulmuş meyvələri qəbul edin"
Qurudulmuş meyvələrin, faydalarını açıqlayan mütəxəssislər,quru meyvələrdə C-dən başqa bütün vitaminlərin olduğunu bildiriblər. Əncir, ərik, tut, üzüm kimi meyvələrin qəbul edilməsinin xüsusilə uşaqlar, gənclər və südverən analar üçün faydalı olduğu qeyd edilib.
Quru meyvələrdə uşaqlarda zəka inkişafına səbəb olan dəmir olduqca zəngindir. Sümük inkişafı üçün lazımlı olan kalsium da var. Quru meyvələr, zəngin A vitamini qaynağıdır. Enerjisi yüksək olduğu üçün uşaq, gənc, idmançı və qan azlığı olanlara qəbul ediləcək ən yaxşı qida quru meyvələrdir. Həmçinin, südverən anaların südünün də çoxalmasına səbəb olur.
Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərNar-Punica Granatum Z.

Nar (Punicaceae) nar fəsiləsindəndir.Narın növündən və sortundan asılı olaraq,meyvələri şirin və turş olur.Nara turş dad verən onin şirəsindəki limon turşusudur.Mədəni üsulla becərilən narın meyvəsinin şirəsində 2-4%, cır narda isə 6-9% limon turşusu var.Nar meyvəsinin tərkibi limon və şəkər turşusu ilə yanaşı vitaminlərlə,boyayıcı maddələrlə,makro və mikroelementlərlə də zəngindir.
Meyvəsinin qabığı da faydalıdır.Onu çay kimi dəmləyib,mədə bağırsaq xəstəliklərinə ishala və dezinteriyaya qarşı qəbul edirlər.Böyrək və qaraciyər xəstəliklərinə tutulanlara nar şirəsi içmək çox xeyirlidir.Şəkər xəstəlikləri olanlara cır nar şirəsini içmək faydalıdır.Xalq təbabətində nar meyvəsinin qabıqlarından,eləcə də nar ağacının gövdə və qol budaqlarının qabıqlarından toz formasında və sulu bişirmə şəklində qurd əleyhinə dərman vasitəsi kimi işlədilir.

nar Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQaragilə

İnsanın ağlını artırmaqda ikinci yeri qaragilə tutur. Qaragilədə görməni yaxşılaşdıran maddə vardır.
Qaragilə beyinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, sidik yollarının infeksiyasını sağaldır və hipertoniyanın qabağını alır, qan damarlarının divarlarını bərkidir, ömrü uzadır.
Qerpesdə qaragilənin meyvəsindən və ya yarpaqlarından 1-2 çay qaşığı götürüb üstünə 1 stəkan qaynar su töküb 10 dəq qaynatmaq, 1 saat dəmləmək, süzmək. Yeməkdən 30 dəq qabaq gündə 3 dəfə 1-3 x.qaşığı qəbul etmək.
İshal zamanı 4 ç.qaşığı qaragilənin quru meyvələrinin üstünə 1 stəkan soyuq su töküb 8 saat dəmləmək. Gün ərzində qurtum-qurtum içmək.
Qaragilənin quru yarpaqlarından 1 x.qaşığı 1 stəkan qaynar su ilə 40 dəq bükərək dəmləmək, süzmək. Gündə 3 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərXoşbəxtlik gətirən meyvələr

meyvələr
Tərkibində endorphin olan meyvələr xoşbəxtlik bəxş edir. Bu meyvələr xoşbəxtlik bəxş etməklə yanaşı, bir çox xəstəliklərdən qoruyur. Həmin meyvələr bunlardır:

Çiyələk: C vitamini olan çiyələk, ifrazat vəzlərini hərəkətə gətirərək bədənə gənclik və qüvvət qazandırır. Yüksək təzyiqin aşağı düşməsinə kömək edir və damarları təmizləyir. Həmçinin, xərçəng xəstəliyinə qarşı mübarizə aparır və böyrəkdə daş əmələ gəlməsinin qarşısını alar.

Banan: qoxusu ilə birlikdə xoşbəxtlik gətirən əsl endorphin anbarıdır. Hirsli və əsəbisiniz? Bu halda mağazaya gedin və banan alın. Kalsium və maqneziumun bol olduğu banan, stressin yox olmasına da kömək edir. Əsəb xəstələrinə isə hər gün yeməkdən əvvəl bir banan yemələri tövsüyyə olunur. Ardı »