Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQuş üzümü

Ən çox quşüzümünün meyvələrindən istifadə edilir. Quşüzümünün meyvələri maddələr mübadiləsi pozulduqda, qanazlığında, hipertoniyada, qlaukomada faydalıdır. Böyrək, mədə, qaraciyər, mədəaltı vəzi, şəkər, malyariya, yel, ağciyər vərəmi, ateroskleroz, baş ağrısı xəstəliklərində istifadə edilir. Təngənəfəslikdə quşüzümü yarpaqlarının çayı bal ilə içilir.

Titrətmə - qızdırmada quşüzümü meyvələri və onun şirəsi qızdırma salan vasitə kimi istifadə edilir.

1. Pielonefritdə (böyrək xəstəliyi) quşüzümünün xırdalanmış meyvələrindən 1 x.qaşığı götürüb 1 stəkan qaynar suda 1 saat dəmləmək. Gündə 3-5 dəfə yeməkdən 20 dəq qabaq 100-130 ml qəbul etmək. Hər dəfə yenidən dəmləmək lazımdır.

2. Quşüzümünün yarpaqlarından 3 x.qaşığı götürüb 500 ml qaynar suda 1 saat dəmləmək, süzmək. Yeməkdən 20 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərPüstə

[color=#173bd3]Püstə iydə - Elaegnaceae fəsiləsindən olub, Azərbaycanda qədim vaxtlardan becərilir.

10 ağac və kol növü məlumdur. Yabanı halda Orta Asiyada, İranda, Suriyada və Türkiyədə bitir. Azərbaycanda püstə mədəni bitki kimi çox qədimdən becərilir və iki yabanı növü yetişdirilır.

Püstə ağacı xüsusən Abşeronda çoxdan becərilən qiymətli subtropik bitkidir. Onun Krımda, Orta Asiyada da xeyli vaxtdan plantasiyası salınmışdır. Lakin təəssüflə qeyd etmək lazımdır ki, hazırda bu qiymətli bitkiyə Abşeronda nadir halda təsadüf olunur. Halbuki vaxtilə Bakının bir çox qəsəbələrində və kəndlərində o, ən məhsuldar və faydalı bitki kimi istifadə edilirdi.

Püstə çox yaraşıqlı ağacdır. Onun açıq-boz rəngli qabıqla örtülmüş, qol-budaqlı gövdəsi və tək-tək düzülmüş lələyə bənzər Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQüvvət verən qidalar

Tut
Dəmir baxımından çox zəngin, sidik qovucudur, bağırsaq qurdlarını salır. Yalnız tut meyvəsinin deyil, yarpaqlarının da bu xüsusiyyəti var. Yarpaqların bir başqa əhəmiyyətli xüsusiyyəti isə qanamağı dayandırmasıdır.

Ağ tutun faydaları:
Bədənə qüvvət verir, qan artırır.
Ağız, boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır.
Temperaturu aşağı salar.
Qaraciyəri qüvvətləndirir.
Mədə və bağırsaqların işinə kömək edir.
Xüsusilə yeməklə birlikdə yeyəndə həzmi asanlaşdırır.
Ac qarnına yeyilən ağ tut bağırsaq qurdlarını salır.

Quru tutun faydaları:
Quru tut isə ağız və boğaz iltihablarında möcüzəvi təsir göstərir.
Tut hansı şəkildə yeyilsə də yaxşı qan artırandır.
Kökəldir və iştah açır.

Çiyələk:
Xüsusilə dəri üçün çox faydalı və böyrək iltihabına qarşı çox təsirlidir.

Faydaları:
*Çiyələk bədənə qüvvət verir.
*Xolesterolu salır.
*Eyni zamanda çox yaxşı bir antioksidant Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərYox bir, şaftalı dənəsi...

Hər birimiz şaftalını yeyib dənəsini tullayırıq. Lakin heç bilmirik ki, tulladığımız dənənin bizə nə qədər xeyri var.

Təcrübələrə əsasən müəyyən olunub ki, lazımsız hesab etdiyimiz şaftalı dənəsi xərçəng xəstəliyinə qarşı güclü təsirə malik olanlateril maddəsindən ibarətdir. Şaftalı, gavalı, ərik, badam — bütün bunlar dənələrinə görə oxşardılar.

Adını sadaladığımız bu meyvələrin dənələrində B17 və kimyəvi konsentrant olan lateril maddəsi var. Bu da onu göstərir ki, yuxarıda adlarını saydığımız meyvələrin dənələrini atmayıb qida kimi qəbul etsək, xərçəng xəstəliyindən qorunmağımızda çox xeyiri ola bilər Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBəzi ağaclar

Danışacağımız bitkilər sekvoya,xəzər lələyi,xəzər zəfəranı,dəmirağac,şərq çinarı və digər bitkilərdir.


SEKVOYA

Dünyanın ən hündür,yoğun ağacı sekvoya ağacıdır.Bu bitkinin digər adı mamont ağacıdır.Çılpaqtoxumlular şöbəsinə mənsub olan bu bitkinin diametri 20m-ə,hündürlüyü 100m-ə çatır.Bu bitki həm də uzunömürlüdür,6 min ilə qədər yaşayır.Sekvoya Şimali Amerikada subtropik iqlim qurşağının Aralıq dənizi iqlim tipi olan ərazilərdə, yəni həmişəyaşıl codyarpaqlı meşələrdə ,əsasən,Kaliforniya sahillərində bitir.
XƏZƏR LƏLƏYİ

Bu bitki "Qırmızı kitab"-a düşən bitkilər arasındadır.Paxlalılar fəsiləsinə mənsub bitkidir.Rüşeymində 2 ləpə var:ikiləpəlidir.Mil kök sisteminə malikdir.Çiçəkləri ikiqat yanlıqlıdır.

XƏZƏR ZƏFƏRANI

Bu bitki də "Qırmızı kitab"-a düşən bitkilər arasındadır.Adından göründüyü kimi,Xəzər sahillərində bitir.Zəfəran cinsinin bir növüdür.Süsənkimilər fəsiləsinə mənsub bitkidir.Rüşeymində bir ləpə var:birləpəlidir.Ehtiyat qida maddələri endospermdə toplanır.Saçaqlı kök sisteminə malikdir. Ot Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAlbalı

Albalıda qanın laxtalanmasını normallaşdıran maddələr vardır. Bu maddələr qanın laxtalanmasını azaltmaqla infarktın qabağını alır. Albalı iştahı artırır, qanazlığında yeyilməsi məsləhət görülür. Meyvəsi və şirəsi antiseptik xassəyə malikdir.
Xalq təbabətində albalı şirəsi astma xəstəliklərində bəlğəmgətirici kimi işlədilir və sinəni yumşaldır. Bunlardan başqa artiritdə, ürəkkeçmədə və əsəb xəstəliklərində məsləhətdir. O, hərarəti aşağı salır, bel ağrılarını sakitləşdirir və cinsi fəaliyyəti gücləndirir. Albalı şirəsi susuzluğu, qan təzyiqini və ödün sürətli ifrazını azaldır. Təzə albalıdan hazırlanmış mors qızdırmada (titrəmə - qızdırmada) kömək edir. Bədəndəki boşluqlara su yığılması (xəstəliyi) və sidikdaşı xəstəliklərində sidikqovucu, ishalda isə bərkidici kimi istifadə edilir. Bu məqsədlə meyvələrin saplaqlarından da istifadə edilir. Saplaqlarının Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTərxunun faydaları

Məhz bu mövsümdə bir çox insanlar şam yeməklərində yağlı və qızardılmış xörəklərdən imtina edib tərxun, pendir və çörəyə üstünlük verirlər. Şam yeməyi üçün bu dadlı seçim olmaqla yanaşı həm də olduqca faydalıdır.

Tərxun insan opqanizmi üçün vacib olan bir çox vitamin və maddələrlə zəngindir. Buna görə də ilk növbədə vitamin çatışmazlığı zamanı tərxundan daha çox istifadə etmək lazımdır.

Bu faydalı göyərtinin xeyirindən bəhs edirik.

Tərxunun faydalarından biri həzm prosesini yaxşılaşdırmasıdır. Yağlı və ağır yeməklər yeyən zaman tərxundan istifadə etməklə həzm prosesini asanlaşdırmaq mümkündür. O mədənin fəaliyyətini gücləndirir.

Ağız boşluğunda və damaqda iltihab zamanı tərxun olduqca faydalı bir vasitədir. Həmçinin diş və baş ağrısı zamanı Ardı »

Şəfalı meyvə və Tərəvəzlərİspanağın faydaları

İspanaq çox yeyilən tərəvəzlər sırasında yer alır. Bəs ispanağın faydaları nələrdir?

Dəmir, maqnezium, fosfor, yod mineralları və protein baxımından zəngin olan ispanaq həm də A, C, E və B qrup vitaminlərinə sahibdir.

Bədənə qüvvət verir, dözümlülüyü artırır.

Qansızlığa faydası var.

Şəkər xəstəliyinə yaxşı təsir edir.

Boğaz və sinə xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.

Görmə pozğunluğuna yaxşı təsir edir.

Sinir sisteminə faydalı olub sakitləşdirici təsiri vardır.

Xolesterolu aşağı salır.

Həzmi asanlaşdırır, sidik qovucudur. Ardı »