Sitrus meyvələri insult riskini azaltmağa qadirdir, bu qənaətə Norviçdə şərqi ingiltərə universitetinin alimləri gəliblər. Bu birləşmə flavanon adlanan saxlanma məhsul hesabına baş verir.
14 il davam etmiş bu araşdırmada, 70 min nəfər qadın iştirak edib. Mütəxəssislər onların səhhətini və rasionunu hər 4 ildən bir təhlil etmişlər.
Qadınlarda aparılan təhlil göstərmişdir ki, kimki mütəmadi olaraq qida rassionunda portağal, qreypfrut və başqa sitrus meyvələri istifadə edir,
onlarda işemik insulta tutulma riski 19% aşağı enmişdir.
Alimlər izah etmişdirki, flavanonlar bitkilərin piqmentləşməsinə cavab verən flavanoidlər yarımsinfinə aiddir. Əvvəllər alimlər aydınlaşdırıb ki, bu bioloji aktiv birləşmə ürək xəstəliklərinin profilaktikasının əsasını təşkil edir. Əlavə tədqiqatlar göstərdi ki, məhz flavanonlar qan damarlarını möhkəmləndirir, və iltihabın qarşısını alır.
Tarix: 16.01.2015 / 12:18 Müəllif: Aziza Baxılıb: 37 Bölmə: Kardiologiya