Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaAz yemək beyni gənc saxlayır

Məlumata görə İtaliya tədqiqatçıları beyni gənc saxlamağa kömək edən asan bir üsul tapıblar.
Belə ki, onlar tədqiqat nəticələrinə görə normal qida qəbulunun beyni gənc saxladığını bildirirlər.
Araşdırmalara ilk əvvəl siçanlardan başlayan elm adamları, az yeyən siçanların beynindən "CREB 1" adı verilən zülal çıxarıblar.
Bu zülal beyin hüceyrələrinin və funksiyalarının daha yaxşı işləməsinə kömək edir. Uzunömürlülük və beyin sağlamlığı ilə əlaqədar çoxlu sayda təsiri də var.
Laboratoriya şəraitində 30 faiz qidaları azaldılan siçanların həyat müddətinin və keyfiyyətinin yaxşı olduğu görülüb. Həmçinin tədqiqatda, piylənmə və şəkər xəstəliklərinin olmadığı, yaddaş və zehni bacarıqlarının pis olmadığı da üzə çıxıb.
Tədqiqatlarda baş ağrılarına aid əlamətlərin və təcavüzkarlıq meyillərinin azlığı Ardı »

Qidalanma və DietaMövsümi meyvələrin sağlamlığa təsiri

Uşaqlarda beyin funksiyalarının yaxşı olmasına mövsümi meyvələr də kömək edir. Xüsusən sağlamlığa təsiri olan yay meyvələrindən yoqurt hazırlayaraq sabah menyusuna əlavə etmək olar.

Qidalanma və pəhriz mütəxəssisi Gülay Öztürkün müsahibəsindən aydın olur ki, moruq, böyürtkən, nar, çiyələk kimi meyvələr insan sağlamlığına pis təsir göstərmir.

Bu meyvələrin sakitləşdirici təsiri belə sağlamlıq üçün faydalıdır. Xüsusi ilə çiyələk təzyiqi aşağı salmağa kömək edir.

Həmçinin uşaqlarda əskik qalan tərəvəz meyvə qrupuna istəyə uyğun 3 və ya 4 boşqab paylar əlavə etmək olar.

Onuda qeyd etmək lazımdır ki, uşaqların böyümə və inkişafında əzələ meydana gəlməsini dəstəkləyən qidalara da yer verilməlidir. Ardı »

Qidalanma və DietaÜrək sağlamlığınız üçün yumurtanı düzgün istifadə edin

Əsasında yüksək xolesterinin olmasına görə ürək xəstələrinin yumurta yemələri məsləhət görülmür. Lakin son tədqiqatlar onu göstərir ki, yeməyin tərkibindəki xolesterinin miqdarı qan damar sistemindəki xolesterin miqdarına elə də təsir etmir.
Müəyyən müddət bundan əvvəl xolesterinin əsas səbəbkarı kimi görülən yumurta, yeni araşdırmalar nəticəsində aydın olub ki, az miqdarda istifadənin heç bir ziyanı olmur. Üstəlik yumurtanın tərkibində ürəyi qidalandıran vitaminlər, fol turşular və mikroqidalandırıcılar var.
Bir yumurtanın tərkibində yüksək miqdarda protein (6 mg) və ürək qoruyucu xassələri olan B2, B12 və D vitaminləri ilə yanaşı, fol turşusu və bir çox digər ürəyi qidalandıran maddələr vardır. Bu qidalandırıcı maddələr içərisində yaddaşı gücləndirən kolin və görmə Ardı »

Qidalanma və DietaQarğıdalının faydaları və zərəri

İnsan bədəninin ehtiyac duyduğu lifin 23%-ni qarğıdalı qarşılaya bilər.
Qarğıdalı 18.3 % lifdən ibarətdir. Bu tərəvəzin tərkibində zülal, kalsium, dəmir, fosfor, A və B2 vitaminləri var.

Nişastası son dərəcə zəngin olan bu bitki ağ, sarı, qırmızı rənglərdə olur.
Qeyd edək ki, vətəni Mərkəzi Amerika olan qarğıdalı ilk dəfə Xristofor Kolumb tərəfindən kəşf edilərək Avropaya gətirilib, oradan da bütün qitələrə yayılıb.

100 qramında 345 kalori olan bu tərəvəz amin turşusu, həmçinin lipid, protit və qlosit turşuları baxımından da çox zəngindir.

Faydaları:

* İnsan bədəninin ehtiyac duyduğu lifin 23%-ni qarğıdalı qarşılaya bilər.
* Ağciyər xərçəngi riskini, stressi azaldır və enerji verir.
* Ürək xəstəlikləri üçün çox yararlıdır
* Böyrəyin funksiyalarını yaxşılaşdırır
* Qarğıdalıda Ardı »

Qidalanma və DietaYay mövsümündə qidalanma rejiminizə diqqət edin

Bu 5 qızıl qaydaya əməl etməklə sağlam qidalana bilərik!

1. Susadıqda gündə 10-12 stəkan su için
Bədəndən çıxan artıq sular normal şərtlərdə sidik,tərləmə və tənəffüslə çıxır. Yaz aylarında istiliklə birlikdə artan maye və mineral itkisinin qarşısını almaq üçün kifayət qədər mayə içmək mühümdür. Ona görə də, hər gün ən azı 2-2.5 litr (10-12 su stəkan) su içilməlidir. Bundan əlavə idmanla məşğul olan insanlar daha çox su içməlidirlər. Maye tələbatını sudan əlavə süd, ayran, mineral sular, limonad, soyuq bitki çayları, şəkərsiz kompotlar və təzə sıxılmış meyvə şirəsi kimi içkilərlə də qarşılamaq olar.

2. Qidaları yavaş və yaxşı çeynəyərək yeyin
Yeməkdən doymaq yemək yedikdən 10-15 dəq sonra Ardı »

Qidalanma və DietaÇörək və tərəvəz xərçəng yaradır?

Tərkibində kadmium metalı olan qidalar orqanizm üçün təhlükəlidir.
Alimlər tərəvəz və çörəyin döş xərçəngi riskini artırdığı qənaətinə gəliblər. MEDdaily saytının verdiyi məlumata görə, bu qidaların tərkibində kadmium toksiki metalın olması xərçəng hüceyrələrinin oyanmasına səbəb olur.

Alimlər 12 il müddətində 55987 qadın üzərində apardıqları araşdırmalar nəticəsində kadmiumun qəbululundan sonra 2112 qadının döş xərçəncinə yoluxduğunu müəyyənləşdiriblər.

Araşdırma nəticəsində o da müəyyənləşdirilib ki, kadmium metalı insan orqanizminə xeyirli komponentlərlə birlikdə daxil olan zaman xərçəngə yoluxma riski nisbətən azalır. Tərkibində kadmium olan qidalar isə əsasən çörək, kartof və tərəvəzlərdir. Ardı »

Qidalanma və DietaGec yemək yuxusuzluq yaradır

Amerikalı alimlər şam yeməyi üçün ideal vaxtın 19:00-20:00 olduğunu bildirir.

Onlar əmindir ki, bu saatdan sonra qəbul edilmiş qida insanın narahat yatmasına səbəb olur.
Alimlər insanın rahat yatması üçün bir qədər aclıq hiss edərək yatmasını məsləhət görür.

Məhz bu halda səhər insanın özünü daha yaxşı hiss etdiyi bildirilir. Ardı »

Qidalanma və DietaUşaqların qidalanmasında lifli məhsulların önəmi

Türkiyənin sağlamlıq saytlarında lifli məhsulların uşaqların qidalanmasında olan rolu haqqında məlumatlarla internet mənbələrində tez- tez rast gəlmək olur. Bu məlumatlardan biri ilə sizləri tanış etmək istəyirəm. Türkiyə mətbuatında dərc olunan məlumatlarda aşağıda qeyd olunan məlumatlar işıqlandırılıb. Bu məlumatlarda deyilir ki, uşaqların qidalanmasında lifə ehtiyac duyulur. Bəziləri lifli məhsulları, 'qidası az yemək' olaraq tanıyır və uşaqlar da daxil olmaqla hər kəs bu məhsuldan bol miqdarda istifadə edə bilər. Uşağınızı, lifli məhsullarla qidalanmağa öyrədin.
Yaxşı bir başlanğıc üçün nahar yeməyinə yüksək lifli yemək hazırlayaraq, dolu bir kasa ilə uşağınızı qidalandırıb gündəlik ehtiyacını qarşılaya bilərsiniz. Hər porsiyada tərkibində 3 qram və daha çox lifli Ardı »