Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaSağlam həzm və gözəllik üçün şaftalı

Məlumata görə bir sıra mütəxəssislər, həzm problemlərindən qorunmaq üçün şaftalı nektarı içilməsini təklif edirlər.
Şaftalı və şaftalı nektarının tərkibində olan vitamin və minerallar həzm sisteminə faydalı hesab olunur. Həmçinin bədənin müdafiə etmə mexanizmini də gücləndirdiyi bildirilir. Həzm sistemində yaranan çətinlikləri aradan qaldırmaq üçün istək əsnasında gün ərzində bir stəkan şaftalı nektarından içmək pis olmaz.
Şaftalı həm də gözəllik üçün faydalı bir vasitə hesab olunur. Bu meyvə ən dərin təbəqələrə təsir edərək dərinin hamarlığının və elasitikliyinin artmasına kömək edir. Məlumatda, həmçinin şaftalı meyvəsinin epidermisi yaxşı nəmləndirmə və tonusu artırma funksiyalarının olduğu da deyilir.
Tərkibində askorbin, sirkə və alma turşuları sayəsində bu meyvə Ardı »

Qidalanma və DietaSəhərlər şokoladlı desert yemək arıqlamağa kömək edir

Fəqət, bir şərtlə: şokolad səhər saatlarında həzmi-rabedən keçirilməlidir, çünki məhz həmin vaxt metabolizm daha aktiv olur, orqanizm sonradan gün ərzində "emal" edə biləcəyi kaloriləri alır.

"The Telegraph" bildirir ki, tərkibində protein və karbohidratlar olan səhər seməyinə şirniyyat da əlavə olunarsa, sonradan desert yeməyə həvəs qalmır.

İsraildəki Təl-Əviv Universitetinin professoru Daniel Yakuboviçin başçılıq etdiyi qrup piylənmə diaqnozu qoyulmuş 193 könüllünü tədqiqatlara cəlb edib.
Onlar iki qrupa bölünüblər. İlk qrupa 300 kalorilik, ikinci qrupa isə 600 kalorilik, üstəlik, şokolad tortlu səhər yeməyi təklif olunub.

Könüllülərə 32 həftə bu formada pəhriz saxlamaq təklif olunub.
Həmin müddətin ortasında qruplardakı şəxslərin hər biri 15 kq arıqlayıb.
Amma sonra ilk qrupdakıların hər biri Ardı »

Qidalanma və DietaPəhriz saxlayanlar üçün şabalıd

Dərman istifadə edilmədən təbii şərtlər altında yetişən şabalıd, qida elementləri və vitamin zənginliyi ilə fərqlənir. Şabalıdın tərkibində 60%-ə qədər nişasta, 15% şəkər, 6% zülal, 2%-ə qədər yağ olur. Yetişməmiş meyvələrdə 1500 mq% C, 0,18 mq% B1 vitamini vardır. Bir sözlə bu meyvədə nişasta olmaqla lif, zülal, kalium, fosfor, kalsium kimi minerallar və B qrupu vitaminləri var.
Şabalıd təzə halda yeyilir. Türkiyəli mütəxəssis Prof. Dr. Osman bildirib ki, şabalıdı şişirtmədən yemək faydalıdır. Xüsusilə artıq çəki problemi olanlar buna diqqət etməlidirlər. Damar genişlənməsində və yüksək təzyiqdən şikayət edənlərlə şəkər xəstələrinin yeməməsi lazım olan şabalıdın digər faydaları belədir.
- şabalıd qabıqlarının suda qaynadılmasıyla hazırlanan dərman Ardı »

Qidalanma və DietaPüstənin faydası

Püstə ağacı quraqlığa davamlı, son dərəcə məhsuldar və faydalı bitkidir. Onun zəngin qol-budaqlı gövdəsi var.
Bu ağac qış fəslində təravətini itirmir. Eyni zamanda qətran və aşı maddələr ilə zəngindir. Bu cəhətdən təsərrüfat əhəmiyyəti böyükdür.
Qida dəyəri və kalorisi yüksək olan püstənin tərkibində bol miqdarda zülallar, minerallar var. Püstə bir qida maddəsi kimi bədənə istilik və quruluq verir, təmiz qan yaradır, bədəni kökəldir, mədə girişini möhkəmləndirir. Xroniki öskürək, sarılıq və dalaq xəstəlikləri üçün faydalı hesab olunur.
Məlumata görə ABŞ-ın Pensilvaniya universitetinin alimləri apardıqları tədqiqatlar nəticəsində müəyyən ediblər ki, püstə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Doymamış yağ nisbəti ilə fərqlənən püstə xolesterolu azaltmaqla, yorğunluğu qaldırır və Ardı »

Qidalanma və DietaŞokoladın daha bir faydası

Günümüzdə bəzi insanlarda qantəzyiqi problemləri olur. Buda böyrək və ürək xəstəliklərinə təsir göstərir.
İnsanda yorğunluq, ayaqlarda şişlik, tənbəllik, nəfəs darlığı əmələ gətirir. Xəstə olanlarda iflic kimi xəstəliklər, beyin damarlarında qanama və ya damar tıxanmaları olur. Bu cür hallara yaş, cinsiyyət kimi faktorlar da təsir göstərir.
Məlumata görə gün ərzində 10-30 qr bitter şokoladı yemək yüksək təzyiqi olanlara da kömək edir.
Avstraliyanın Adelaida universiteti alimlərinin apardıqları təcrübələr zamanı məlum olub ki, qan təzyiqi olanların şokolad qəbulundan sonra təzyiqləri 5 faiz aşağı düşüb. Bundan əlavə, şokolad yeməyin son 5 ildə ürək xəstəliklərini azaltdığı da bildirilir.
Bu şokoladda olan flvonil dəriyə də yaxşı təsir göstərir. Həmçinin Ardı »

Qidalanma və DietaGöyərti xərçəngin qarşısını alır

Göyərti xoşlayan insanlarda onkoloji xəstəliklərin yaranması riski xeyli azalır.
Rusiya mətbuatının verdiyi məlumata görə, Avstraliya alimləri şüyüd, cəfəri, göy soğan və digər göyərtilərin insan orqanizminə xeyrini üzə çıxarıb.
Məlum olub ki, həftədə ən azı 3 dəfə göyərti yeyən insanlarda xüsusilə dəri xərçənginin əmələ gəlmə riski düz 55% azalır.
Alimlər bunu göyərtidə böyük həcmdə A, C və E vitaminlərinin, həmçinin digər xeyirli maddələrin olması ilə izah edir. Ardı »

Qidalanma və DietaHindistan qozunun (kokosun) faydaları

Hindistan qozunun (kokosun) həm südünün həm də suyunun tərkibinin, steroid olmayan iltihab önləyici dərmanlardan qaynaqlandığı və mukozal ereksiyaya qarşı xora önləyici xüsusiyyətlərə sahib olduğu bildirilir. Həmçinin bu meyvə həzm sistemi narahatlıqlarının müalicəsində təsirli hesab olunur. Qəbzlik, kolit, mədə xorası, ishal, qusma, qaz, dizenteriya kimi narahatlıqlara qarşı effektlidir. Qurudulmuş hindistan qozunun enerji dəyəri olduqca yüksək olduğundan bu meyvə doyurucu və mükəmməl qidalandırma funksiyasına görə bəzi meyvələrdən fərqlənir. Həmçinin insan bədənini gücləndirməklə bərabər, kökəldici xüsusiyyəti ilə tanınır. Tərkibində yüksək nisbətdə lakin asanca həzm olunan yağ, amin turşuları və yüksək keyfiyyətdə zülal vardır. Kalium, natrium, maqnezium, və kükürd baxımından isə olduqca zəngin bir qida Ardı »

Qidalanma və DietaAz yağlı süd və süd məhsulları insultdan qoruyur

"Stroke" jurnalının verdiyi məlumata görə, gündə dörd stəkan az yağlı süd məhsulu istehlak etmək insult keçirmək ehtimalını 12 faiz azaldır.
Stokholmdakı Karolinska İnstitutunun alimləri Dr.Susanna Larssonun rəhbərlik etdiyi araşdırma qrupu, 45-83 yaş arasında olan 75 min sağlam isveçli qadın və kişinin qidalanması, həyat tərzi və sağlamlıq məlumatları üzərində iş aparıb.

Nizamlı şəkildə az yağlı süd məhsulu istehlak edənlərin insult keçirmə ehtimalının 13 faiz azaldığı müşahidə olunub.

Alimlər bu məhsulların insult riskini azaltmasını, sağlam qidalanmanın təzyiq üzərindəki müsbət təsiriylə əlaqələndirirlər.
İsveçdə ümumiyyətlə az yağlı süd məhsullarına əlavə olunan D vitamininin də rolu ola biləcəyi vurğulanır. Ardı »