Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaÜzümün faydaları

Məlumata görə üzümdə antioksidantlarla birlikdə A, B1, C və E vitaminləri var. Dəmir, kalsium, kalium, natrium, maqnezium və fosfor kimi minerallarla zəngin olduğu bildirilən üzüm erkən yaşlanmanın qarşısını alır. Xüsusilə qara üzümün qabığı faydalı hesab olunur. Tədqiqatlar qara üzümün qabığında olan maddələrin beyin hüceyrələrini qoruduğunu göstərib. Bundan əlavə üzüm ürək-damar sağlamlığı baxımından olduqca faydalıdır. Yüksək xolesterol problemi yaşayan şəxslərə xolesterol salıcı olaraq təklif edilir. Xolesterol üzərinə təsiri, xeyirli xolesterolu yüksəldərək ziyanli xolesterolu salır. Qan damarlarını və kapilyar damarları gücləndirərək qorumanı təmin edir. Məlumatda oda deyilir ki, üzüm damar sərtliyini önləyərək infarkt və yüksək təzyiq riskini azaldır.
Üzümdə olan vitaminlər və minerallar Ardı »

Qidalanma və DietaXiyarın faydaları haqqında

Alimlər gündəlik həyatda fərqində olmadan yediyimiz tərəvəz olan xiyarın faydalarını araşdırıblar.
Məlumatına görə, bu barədə araşdırmanın nəticələri "New York Times" qəzetində nəşr olunub.

Sən demə xiyar sadəcə bir tərəvəz və ərzaq məhsulu deyilmiş.

1. Xiyarın tərkibində gündəlik ehtiyacımız olan bir çox vitamin var. Belə ki, bir ədəd xiyarda B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminləri, həmçinin kalsium, dəmir, maqnezium, fosfor, potasium, sink və fol turşusu var.

2. Günortadan sonra yorğunluq hissetdiyinizdə çayı, qəhvəni, soyuq içkiləri bir tərəfə atın və 1 xiyar yeyin. Xiyar əla B vitamini və karbohidrat mənbəyidir. Yeyilən bir xiyar isə az vaxt ərzində yorğunluğunuzu çıxaracaq.

3. Duşdan sonra Ardı »

Qidalanma və DietaLimonun sağlamlıq sirləri

Araşdırmalar limonun sakitləşdirici təsiri olduğunu göstərir. Yorğunluğa, halsızlığa, baş dönməsinə yaxşı təsir göstərən limon konsentrasiyanı da artırır.
Antibakterial və antivirus xüsusiyyətləri sübut edilmiş limon, ağızdakı infeksiyalara təsir göstərir.
Soyuqdəymə və qrip baş verdikdə limon simptomların azalmasını təmin edir. Ekzema kimi dəri infeksiyalarına qarşı yaxşı gələn limon bal ilə birlikdə yoluxmuş bölgəyə sürtüldüyündə qabaqlayıcı xüsusiyyət göstərir.
Limon, uzun məsafə qət edənlərin möcüzəvi meyvəsidir. Yorğunluğu yox edən və canlandıran limon, beyin fəaliyyətini də sürətləndirir.

Limonun aşağıdakı faydaları var.

1. Tərkibindəki turşu ilə infeksiyalarla mübarizə aparır.
2. İnfarkt, ürək-damar narahatlıqları və xərçəng kimi xəstəliklərdən bədəni qoruyan antioksidantdır.
3. Təzyiqi aşağı salır və xeyirli xolesterolu artırır.
4. Limon suyu dəriyə Ardı »

Qidalanma və DietaSağlamlığı təhdid edən 10 yemək

Məlumata görə bəzi zərərli qidalar var ki, onlardan mütamadi istifadə etdikdə sağlamlığımıza zərər vurmuş oluruq. Həmin qidalara qızardılmış kartof və ya kartof cipsi, qazlı içkilər, ağ düyü, toyuq qızartması, qırmızı ət, şəkərli taxıllar, qəhvə, kolbasa və marqarin də aid edilir.
Qızarmış kartof:
Verilən məlumata görə kartofun ən kiçik porsiyonunda belə çoxlu miqdarda kalori olur. Lakin, yüksək kalorisi omasına baxmayaraq bədəni kifayət qədər qidalandırmır. Tez-tez qızarmış kartof yemək piylənmə xəstəliyinə səbəb olar.
Kartof cipsi:
Xüsusilə uşaqlar olmaq üzrə bir çoxları kartof cipsi yeməyi sevir. Ancaq kartof cipsi sağlamlığa müsbət təsir göstərmir. Məlumatlarda kartof cipslərində bol miqdarda qoruyucu olması bildirilsədə, kalori baxımından qida dəyəri çox deyil.
Qazlı Ardı »

Qidalanma və DietaYetkinlik yaşında ayaq üstü qidalanma kökəlməyə səbəb olur

Xüsusilə yetkinlik dövründə görülən ayaqüstü qidalanma və balanssız bəslənmə tərzi irəlidəki illərdə həddindən artıq köklüyə gətirib çıxarır. Hamburger, sosiska və kola kimi daha bir çox yüksək kalorili yemək və içkilər böyümə çağındakı gənclərdə çox kilo artımına səbəb olur. Memorial xəstəxanası qidalanma və dieta şöbəsinin həkimi dietoloq Aysu Aydın, yetkinlik dövründə nəzərə çarpan kilo artımının səbəbləri və bu dövrdə sağlam qidalanma yolları haqqında məlumat verib.

Köklük ciddi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər

Yetkinlik dövrü; 10-19 yaş qrupu olaraq təyin olunan və körpəlikdən sonrakı ən sürətli böyümənin olduğu əhəmiyyətli bir dövrdür. Bu dövrdəki qidalanma tərzi, yeniyetmələrin böyümə və inkişafı üçün olduqca əhəmiyyətlidir. Balanssız və təbii Ardı »

Qidalanma və DietaMaddələr mübadiləsinə faydalı olan qidalar

Qış fəslində maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün gündəlik kalori ehtiyacı önəmlidir. Maddələr mübadiləsinin düzgün və keyfiyyətli olması qidalanmadan, vitamin, kalsium ehtiyacının təmin olunmasından və idmandan aslıdır.
Sinklə zəngin olan qidalar da qida rasionuna əlavə oluna bilər.
Tədqiqatlara görə maddələr mübadiləsini faydalı qidalardan və meyvələrdən əlavə acı bibər, balıq, yaşıl çay, süd və süd məhsulları, zülallı qidalar da sürətləndirir.
Acı bibər
Məlumata görə acı bibər növlərindən "jalapeno" tərkibində olan kimyəvi birləşmələrə görə ürək ritminə və maddələr mübadiləsinə faydalıdır.
Xüsusən tərkibində ədviyyat olan acı yeməklər, 3 saat ərzində maddələr mübadiləsinin 25% artmasına səbəb olur.
Balıq
Hər orqanizm, böyümə, inkişaf, istilik, hərəkət və s. fəaliyyətləri davam etdirə bilməsi üçün Ardı »

Qidalanma və DietaTərəvəz və meyvələrin müalicəvi təsiri

Rusiya mətbuatının məlumatına görə müəyyən vaxt intervalları ilə xırda-xırda doğranmış meyvə və tərəvəzlərin qəbulu və istifadəsi müalicəvi təsirlər göstərir.

Meyvələr insan orqanizminə hopan zərərli maddələrin təmizlənməsi prosesinə kömək edərək bədəni toksinlərdən və zərərli ünsürlərdən 24 saat müdafiə etmək funksiyasına malikdir.
Həmçinin 3 və 7 gün ərzində orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləyərək bədənin möhkəm və immunitetli olmasına səbəb olur.

Müxtəlif metabolik xəstəliklər orqanizmdə ona görə baş verir ki, bəzi qəbul olunan və orqanizm üçün zərərli təsiri ilə fərqlənən qidalar var ki, həmin qidalarda turşu reaksiyası olur.
Bu cür qidalara daha çox şəkəri, karbohidratları, qəhvəni, çayı, spirti, makaronu, ət və balıq məhsullarını aid edirlər. Ardı »

Qidalanma və DietaKarbohidratlı yeməklər haqda bilmədiklərimiz

Artıq çəkidən azad olmaq istəyənlər çörək, makaron və düyü məmulatlarından az istifadə edirlər. Lakin məsələ burasındadır ki, orqanizmimizin enerji üçün karbohidratlara ehtiyacı var. Bu qidalara tərkibində karbohidrat olan ağ çörək, ağ makaron, şəkər və keks daxildir.

Bu məmulatların tərkibində olan məmulatlar orqanizim tərəfindən tez istehlak olunur. Bu karbohidratlar sizdə bir müddət müəyyən enerji saxlasa da qısa müddət sonra siz yenidən acar və özünüzü çox yorğun hiss edərsiniz.

Lakin bütün karbohidratlar bu cür deyil. Bəzi tərəvəzlər və ya çox buğdalı məhsullar, yəni kompleks karbohidratlar qana və şəkərinizə zərər verməz, əksinə bədəniniz tərəfindən yavaş-yavaş istifadə olunar. Beləliklə daha uzun müddət özünüzü tox və gümrah Ardı »