Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaBadamın faydası

Gündə bir ovuc badam yemək xolesterolu azaltmaqla ürək sağlamlığı üçün xeyirlidir.
Həmçinin insan orqanizminə 163 kalori, 3 qram lif, 6 qram zülal, 37% E vitamini, 19% maqnezium və 36% manqan verir.
Badamda olan E vitamini göz və dərinin daha gənc görünməsinə də təsir edir.
Purdue Universitetinin elm adamları, hər gün badamdan istifadə edənlərdə kalori miqdarının digər insanlara nibətən fərqli olduğunu bildirib.
Şirin və isti olan badam ağrı və acılara, yuxu keyfiyyətinə, zehni gücə də təsirlidir.
Badamı əzərək yulafla qarışdırdıqda dəri üçün mükəmməl bir vasitə alınır. Dəridə olan ölü hüceyrələri çıxarmağa da kömək edir.
San Diego-nun bir sıra elm adamları bildiriblər ki, bu çərəz hafizə, yaddaş itkisi Ardı »

Qidalanma və DietaZəka inkişafında unun faydası

UNICEF-in qida sektorunun eksperti Vilma Tyler, un ilə hazırlanan məhsulların uşaqların zəka səviyyələrində artım təmin etdiyini bildirib.

Beynin davamlı qlükozaya ehtiyacı olduğundan taxıllardakı liflər bədəndə qlükozanı nizamlayır. Tərkibindəki B qrup vitaminlər sinir sisteminə müsbət təsir göstərir.

Tyler, həmçinin vitamin və mineralların çatışmazlığından qaynaqlanan qidaların (mikro qidaların) və problemlərin bütün dünyanı maraqlandıran məsələlər olduğunu ifadə edib. Minerallar da vitaminlər kimi orqanizmdə düzgün fəaliyyət imkanı yaradır.

Xüsusilə dəmir, fol turşusu, sink, A və D vitaminləri kimi qida əlavələrinin sağlam insanların yetişməsində xüsusi rol oynadığını bildirib. Ardı »

Qidalanma və DietaYaddaşı gücləndirməyə təsirli qidalar

Bəzi qidalar sürətli düşünməyə, duyğu üzvlərimizin yaxşı vəziyyətdə olmasına, diqqətsizlik probleminin həllinə və xatırlama qabiliyyətinin artmasına kömək edir. Xüsusi ilə meyvə-tərəvəzlərdə orqanizmə təsirli olan vitamin və minerallar var.

Məlumata görə 50 yaşını keçən bəzi insanlarda unutqanlıq problemi görülür. Yaddaşı və zəkanı gücləndirmək üçün faydalı hesab olunan B, E və C vitaminlərindən istifadə etmək olar. B vitamini əksik olduqda yaddaş performansı o qədər yüksək olmur.

Quru paxlalılar, qatıq, süd, pendir, toyuq yumurtası, yerfıstığı, banan, alma kimi tərkibində B vitamini olan meyvə və tərəvəzlər hafizəni yaxşı formada saxlamağa kömək edir.

Onuda qeyd etmək lazımdır ki, qüvvətli zülal qaynaqlarından biri yumurtadır. Bu qida növü də böyümə və Ardı »

Qidalanma və DietaHiperaktiv olan uşaqların qidalanması

Konsentrasiya əksikliyi olan bəzi uşaqlar hiperaktiv olur.
Kids&Gourmet jurnalında dərc olunan məqalədə diqqət çatışmazlığı və hiperaktivliyin nevro-psixiatrik bir narahatlıq olduğu bildirilib.
Həmin uşaqlarda özünə xas qidalanma formaları olduğundan düzgün qidalanma prosedurları gözlənilməlidir.
Edilən tədqiqatlarda süni qida rəngləndiricilərinin və aromatların, konfet və dadlandırıcıların hiperaktiv uşaqlarda diqqət əksikliyinə, yaddaş problemlərinə səbəb olduğunu göstərib.
Türkiyəli psixoloq Dr. Emelin sözlərinə görə daha çox zülal ağırlıqlı qidalanmaya üstünlük vermək lazımdır.
Gün içində uşağın bu cür qidalanması diqqətsizlik və yaddaş probleminə təsir göstərir. Xüsusilə yumurta və pendir məhsulları təsirli hesab olunur.
Bundan əlavə fındıqdan hazırlanmış dadlandırıcılara, şirin süd və meyvə sularına fikir vermək lazımdır. Çünki, bu qidalar uşağın daha çox hərəkət Ardı »

Qidalanma və DietaSüdün ürəyə faydası

Amerikanın "Vaşinqton State" universitetinin elm adamları təbii südün ürəyə olan faydalarını açıqlayıb. Südün tərkibində olan yağ turşusu ürək və damar xəstəliklərini önləyirmiş. Bundan əlavə, insan orqanizminə düşdükdə süd turşulu bakteriyalar S, B1, B2, B12, D vitaminlərini və hətta təbii antibiotikləri istehsal edir ki, onlar xəstəlikləri törədən mikrobların (o cümlədən, mədə-bağırsaq və vərəm xəstəlikləri törədən mikrobların) inkişafını dayandırır və ya onları məhv edir. Südün tərkibində olan kalsium insanın ürək əzələsinə, gözlərinə, sinir sisteminə müsbət təsir göstərir.
Universitetin Professoru Benbrook-un şərhinə əsasən: süd, bütün insanlar üçün faydalıdır. Lakin, orqanik süd daha yaxşıdır. Bədənin sağlam olmasına və tarazlığının bərpasına daha yaxşı təsir göstərir.
Yağ Ardı »

Qidalanma və DietaYumurtanın daha bir faydası məlum oldu

Zülal anbarı olan yumurta refleksləri sürətləndirir və beyni gücləndirir.
Məlumata görə Hollandiyanın Leiden və Amsterdam universitetinin elm adamları bu istiqamətdə tədqiqatlar aparıblar.
Aparılan araşdırmada iştirakçıların televiziya qarşısında reflekslərinin sürəti tədqiq edilib.

İştirakçılardan ekranda yaşıl bir ox gördüklərində mümkün olduğunca sürətli bir şəkildə düyməni basmaları, qırmızı ox gördükləri zaman reaksiya verməmələri istənilib. İlk mərhələdə, iştirakçılara müxtəlif içkilər də verilib. Tərkibində tirozin maddəsi olan qida və içkilər istifadə edənlərdə reflekslər daha sürətli olub.
Elm adamları, bu cür qidalardan istifadə edənlərdə reflekslərin güclü olduğunu, depressiya hallarının az olduğunu bildiriblər.

Tirozin, yumurta və soyandan başqa parmesan pendiri ilə badamda da var. Bundan başqa tirozinin depressiyaya da təsirli olduğu Ardı »

Qidalanma və DietaKofe şəkərli diabetdən qoruyur

Kofedən gündəlik istifadə 2-ci tip şəkərli diabetin yaranması riskini azaldır. Minnesota Universitetinin alimləri bu nəticəyə gəliblər.

Bunun üçün onlar 11 il ərzində müşahidə altında olan 28 min insanın məlumatlarını tədqiq ediblər. Təcrübədə iştirak edənlərdən 1418 nəfəri 11 il ərzində adıçəkilən xəstəliyə tutulublar. Bu xəstəlik əsasən orta yaş dövründən sonra və orqanizmin insulin hormonuna həssaslığının azalması nəticəsində yaranır.

İştirakçılar arasında gündə 6 fincan kofe qəbul edənlər arasında diabetdən əziyyət çəkənlərin sayı bu içkini qəbul etməyənlərə nisbətən 22 faiz az olub.

Kofeinin tərkibinə bitki tərkibli bir çox minerallar və başqa maddələr daxildir. Ancaq hələ alimlər onun müdafiə effektini verdiyini dəqiqiləşdirə bilməyiblər. Versiyalardan birinə görə, burada söhbət Ardı »

Qidalanma və DietaŞərabın faydası

Qırmızı şərab xərçəng və piylənmənin qarşısını almağa kömək edir. Alimlərin fikrincə, sağlamlığı barədə düşünən insanlar bu işçini rasionlarına daxil edə bilərlər.
Təbii ki, az miqdarda (kişilər üçün gündə iki bokal, qadınlar üçün gündə 1). "Komsomolskaya pravda"-nın verdiyi məlumata görə, bu şərab növünün depresiyada da faydalı olduğu bəlli olub. Bundan əlavə o, həzmi asanlaşdırır.

Amerikanın Perdyu universitetinin professoru Ki Xu Kim iddia edir ki, qırmızı şərab piy hüseyrələrini məhv edərək, piylənmə ilə effektiv mübarizə aparır.
Belə ki, onun tərkibindəki piseatanol adlı kimyəvi maddə orqanizmdə yeni piy hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını alır. Bu maddə ürək-damar və onkoloji xəstəliklərlədə mübarizəyə kömək edir.

İndi amerikalı alimlər insanların hər hansı pəhriz Ardı »