Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaRamazan ayında qidalanma

Ramazan ayı insanlara Allahı sevmək prinsiplərini öyrədərək oruc tutan hər kəsə öz iradə qüvvələrini, dözümlüyünü yoxlamaq imkanı verir.
Həmçinin onları gözütoxluğa, təmizliyə və vicdanlı olmağa yönəldir. Məhz, bu ayda oruc tutanların sağlam bir şəkildə qidalanması olduqca vacibdir.
İftarda orucu açarkən diqqət yetirməniz lazım olan bəzi nöqtələr var. Belə ki, Ramazan bayramı yay dövründə olacağından 17-18 saatlıq oruc tutmaq maddələr mübadiləsinin yavaşlamasına səbəb olur. Bundan əlavə orqanizmə yağın asan yığılmasına və həzmsizliyə gətirib çıxarır. Bu baxımdan iftarda oruc açarkən diqqət yetirilməsi lazım olan bəzi məsələlər var:

• İmsaka şübhəsiz qalxmaq lazımdır. Çünki, aclıq müddəti uzanar və maddələr mübadiləsi yavaşlayar və bədən normaldan daha az Ardı »

Qidalanma və DietaStressi azaldan qidalar...

Gündəlik sosial qayğıların və problemlərin daha çox olduğu şəhərlərdə stressə düçar olan insanlar az deyil. Stresslə mübarizədə qida qəbulu da əhəmiyyətli hesab olunur. Həmin qidalara böyürtkəni, brikolini, qozu, çiyələyi, yerkökünü, toyuq ətini də daxil edirlər. Məlumata görə ingilis qidalanma mütəxəssisi Amanda Ursell, yay mövsümünün bitməsinin ardından başlayan sıx templi iş və məktəb dövründəki stressi azaltmaq üçün müəyyən qidalar təklif edib.
Həmin qidalara ilk növbədə enerjinin az yayılmasını təmin edən, iştahın sürətlənməsini önləyən zülal baxımından zəngin olan qidaları aid edib.
Yuxu nizamını pozan, nəbzi və təzyiqi yüksəldərək sinir sisteminə güclü təsir edən kofeindən çoxlu istifadəni məsləhət görməyib.
Tərkibi kalsium və maqneziumla zəngin olan, Ardı »

Qidalanma və DietaFolqa Metal sancaqlı paket çayları içməyin!

Bu cür çaylar sağlamlıq üçün təhlükəlidir. Çünki belə çaylar isti suya salındıqda və uzun müddət qaldıqda metal sancaq çayın tərkibinə nüfuz edir.
Çayla birlikdə bədənə daxil olan ağır metal ionları isə qaraciyər, beyin, ağciyərdə problemlər yaradır və xərçəng xəstəliyinə səbəb olur.
Xüsusilə, limonlu çay içənlər qətiyyən metal sancaqlı çaylardan istifadə etməməlidirlər. Ona görə ki, limonda turşu olduğundan metalla reaksiyaya girir və orqanizmin daha çox metalla yüklənməsinə gətirib çıxarır. Bu cür çayların əvəzinə lifli, təbii materialdan hazırlanan, iplə və ya yapışdırılaraq bağlanmış paket çaylardan istifadə etmək məsləhət görülür. Əslində bəzi bitkiləri suda qaynadaraq və ya dəmləyərək hazırlamaq bu işin ən müsbət variantıdır.
Konservdə metal dadı Ardı »

Qidalanma və DietaFastfood qidalar astma riskini artıra bilər

Qaradəniz Texniki Universiteti (KTÜ) tibb fakültəsi uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri sahəsində fəaliyyət göstərdiyi bildirilən müəllim və professor həkim Əli Baki, həddindən artıq şokolad yeməyin, kakaolu qidalardan istifadənin, kolalı içkilər içməyin, kartof qızartması, cips, ketçup, mayonez, tərkibində sıx ədviyyat olan fast food qidalarla qidalanmağın astma riskini artırdığını söyləyib.
Baki, uşaqların qidalanmasında son illərdə getdikcə yayılan, heç bir bəsləyici dəyəri olmayan bəzi qidaların zaman keçdikcə astma riskinin inkişafına səbəb olduğunu da ifadə edib.
Uşaqlarda görülən astmanın qidalanmaya bağlı olaraq artım göstərdiyini ifadə edən Baki, ''Dünyada fast food qidalarından istifadənin gedərək yayıldığını söyləyib.
Almaniyanın Ulm Universitetindən Gabriele Nagel'in etmiş olduğu araşdırma mövzularının diqqət çəkici Ardı »

Qidalanma və DietaCavan qalmağa təsirli olan yay meyvələri

Gənc qalmaq üçün bəziləri əməliyyata bəziləri isə müxtəlif reseptlərə əməl edir. Lakin günümüzdə elə üsullar var ki, cavanlaşmağa birbaşa təsir göstərir.
Onlardan biri düzgün qidalanmadır. Qidalanma zamanı istəyə uyğun yay meyvələri rasiona əlavə edilməlidir. Çünki, bu meyvələr də gənc qalmağa təsir edir.
Həmçinin dəri, yaddaş və sümüklərin güclü olması üçün də faydalıdır. Həmin meyvələrin tərkibində orqanizm üçün faydalı olan vitamin və minerallar var.
Sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli olan bu meyvələr xarici görünüş və zehni inkişaf üçün də istifadə oluna bilər.
Üzüm, ərik, çiyələk və qarpız kimi yay meyvələri də təsirlidir. Bu meyvələrin mineralları itirilmədən yeyilməlidir.
Yay meyvələrindən ərik qurudulmuş olaraq istifadə edildiyində orqanizmə yaxşı təsir göstərir. Sümük Ardı »

Qidalanma və DietaPəhriz mütəxəssisləri ən faydalı tərəvəzi müəyyən etmişlər

Amerikalı pəhriz mütəxəssisləri müəyyən etmişlər ki, gül kələmin tərkibində insan orqanizmi üçün zəruri olan vitaminlərin və mikroelementlərin demək olar ki, hamısı vardır.
Xarici KİV-i xəbər verir ki, gül kələm orqanizm tərəfindən tamamilə həzm edildiyinə görə, insan bu tərəvəzdən bütün vitamin və mineral kompleksini alır.
Gül kələm maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, immun, həzm və ürək-damar sisteminin işini normallaşdırır, əsəbləri möhkəmləndirir.
O, həm yaşlılar, həm də uşaqlar üçün faydalıdır. Cəmi 50 qram gül kələmin tərkibində C vitaminin gündəlik norması vardır.
Onun tərkibində A və B vitaminləri, həmçinin kalsium, fosfor, dəmir, maqnezium və alma turşusu da vardır.
Kalorilik dərəcəsi aşağı olan gül kələmin tərkibindəki tartron turşusu piy Ardı »

Qidalanma və DietaElmi əsaslanmış TOP 5 dieta

Qida müxtəlifiyi, insan tərəfindən qəbul olunan qidanın davamlı olaraq artması, müasir həyatın, əsasən də qərb sivilizasiyasında böyük problemə çevrilib.

Kök adamların sayı daha da çoxalıb.

Təbii ki, problem varsa, onun həlli yolu da var. Elm adamları hal-hazırda mövcud olan dietalar arasında daha çox effekt verən 5 dietanı müəyyənləşdiriblər.

1. Qreyzinq

Bu dieta gün ərzində tez-tez qəlyanaltı (təxminən 2 saatdan bir) etməkdən ibarətdir. Bu da orta hesabla rasionun kaloriliyini 10-15% azaldır. Bu cür qidalanmanın əsas xüsusiyyətləri - çəkinin azalması, həzm sisteminin işini normaya salmaq, işguzarlığın artması, qocalıq prosesinin zəiflədilməsindən ibarətdir.

2. Azkalorili qidalanma

Bu dieta növündə arıqlama şəkər və qənnadı məmulatlarının tamamilə rasiondan çıxarılması sayəsində baş verir. Həmçinin Ardı »

Qidalanma və DietaMöcüzə yaradan qidalar

Dəri insanın ən qiymətli geyimidir. Dərinin gözəlliyi üçün daima axtarışdayıq.
Dəridə möcüzə yaradan 10 məhsul aşağıdakılardır.

1. Kətan toxumu
Omega-3 mənbəyi olan kətan toxumu yaşlanmanı ləngidir. Hər gün istifadə ediləcəyi təqdirdə dəridəki qızarmalara müsbət təsir edir, təravətli görünüş verir.

2. Bənövşəyi meyvələr
Bu rənglərdəki meyvələr dəri üçün ən faydalı məhsullar sırasındadır. Bu siyahıya böyürtkən, qara tut, gavalı başda olmaqla bəzi məhsulları aid etmək olar. Antioksidantlarla bol meyvələr dərinin gənc görünməsinə kömək edir.

3. Günəbaxan
E vitamini ilə zəngindir. Günəşin zərərli işıqlarından dərini qoruyur. Duzsuz və çox işlənməmişlərə üstünlük vermək məsləhətdir.

4. Şokolad
Gün ərzində bir qədər qara şokolad qəbul etmək faydalıdır. Bəziləri şokoladın Ardı »