Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKudzu (Nosmoke

Bitkinin adı: Pueraria lobata
Fəsiləsi:Fabaceae

Kudzu bitkisindən müalicəvi məqsədlə çiçəklərindən,yarpaqlarından və köklərindən geniş istifadə olunur.Tərkibində flavanoidlər,nişasta,glukoza,saxaroza,fruktoza,asparagin və s vardır.Bu bitki ürəyin fəaliyyətini normallaşdırır,yüksək arteriyal təzyiqi endirir,beyin qan dövranını tənzimləyir,baş ağrısını,qulaqlarda olan küyü aradan qaldırır.




Artıq 2500 ilə yaxındır ki,Yaponiyada və Kitayda bu bitkinin köklərindən alkoqolizmlə və nikotindən asılılıqla mübarizədə geniş istifadə olunur.Avropada isə daha çox kudzu köklərinin ekstraktından nikotindən asılılığın müalicəsində geniş istifadə olunur.Kudzu ekstraktı bir neçə dərman preparatlarının tərkibinə daxildir.Bunlardan Kudzu,Kudzu Root və Nosmoke preparatlarını misal göstərmək olar.Nosmoke preparatı nikotinlə mübarizədə istifadə olunan ən effektiv vasitədir.




İki təbəqədən ibarət çeynənilən Nosmoke saqqızı 2 istiqamətdə təsir göstərən maddələrdən ibarətdir: saqqızın birinci təbəqəsi Kudzu köklərinin ekstraktından Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərSoğanın faydaları

Yeməklərə dad qatan soğanın faydaları sizi xəstəliklərdən qorumaqla sağlam və gümrah olmağınıza imkan yaradacaq. Soğanın qoxusuna görə soğandan uzaq dayananlar, soğanın faydalarını bildikdə səhv etdiklərinin fərqinə varacaqlar. Təbii ki, vacib görüşlərinizdə və ictimai həyatınızda soğan yeməyi tövsiyyə etmirik. Amma qida rasionunda tez-tez istifadə etməklə olduqca böyük faydası olduğu bildirilir.

Ümumiyyətlə bir çox mənbələrdə soğanın faydasının çox olduğu haqqında məlumatlara rast gəlinir. Hər mətbəxdə a xüsusi çəkisi olan və antibakterial xüsusiyyəti ilə seçilən soğan, insanları daha çox xəstəlikdən qoruyur. Minlərlə ildir alternativ tibbdə çox sayda xəstəliyin müalicəsində istifadə olunduğu bildirilən soğanın sağlamlığa aşağıdakı faydaları var:

• Soğan soyuqdəyməyə, bronxit və öskürəyə qarşı təsirlidir, Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏncir

Əncir ürək - damar sistemi xəstəliklərində, trombozda (damarlarda qan laxtası əmələ gəlməsi) faydalıdır və qanəmələgətirmə vasitəsidir. Onu tərlədici, sidikqovucu, yüngül işlədici və həzm prosesini yaxşılaşdıran qida kimi yemək məsləhətdir.

Əncir beyin fəaliyyətini gücləndirir, fəhimi artırır. Yaponiya alimləri əncirin meyvələrindən şiş əleyhinə dərman təklif ediblər. Əncirin yarpaqları qurd əleyhinə təsirə malikdir.

Əncir xalq təbabətində qədimdən məlumdur. Meyvələrin süddə həlimi quru və göy öskürəkdə və səs telləri şişində işlədilirdi. Xalq təbabəti mürəbbə və həlimini qastrit və qəbizlikdə məsləhət görür.

Əziyyətverici quru öskürək zamanı ənciri süddə qaynadıb onun həlimini uşağa vermək çox faydalı vasitədir, bu həm də çox dadlıdır.

Qəbizlikdə əncir 100 qr, qaysı–10 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQızılgülün faydaları

1. İltihabı aradan qaldırır. Boğaz iltihablarına və badamcıq vəzilərinə qarşı təsirlidir.

2. Mikroböldürücü təsirə malikdir.
3. Dəri və dəri xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.
4. Ağız yaralarının sağalmasına kömək edir.
5. Diş ağrılarını aradan qaldırır.
6. Qaraciyərin fəaliyyətini nizamlayır.
7. Öskürəyin qarşısını alır.
8. Göz iltihablarına qarşı təsirlidir.
9. Tərləməyə qarşı faydalıdır.
10. Ürək bulanmasını aradan qaldırır.
11. Qızılgül yağı dəridəki ləkələri aradan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏtirşah yağı

Ətirşah çiçəyinin yağı cavanlaşdırıcı, ağardıcı və tonuslaşdırıcı təsirə malikdir. Ətirşah yağı hər bir dəri növünə çox gözəl təsir göstərir,üz dərisində qan dövranını yaxşılaşdırır və ona sağlam rəng verir. Dərinin hamar, elastik və cavan edir.

Ətirşah çiçəyinin qadınsayağı, yumşaq ətri sinir sistemi hüceyrələrini möhkəmləndirir. Orqanizmə tonuslaşdırıcı təsir göstərir, bədəndən şlakları təmizləyir, limfa sistemini stimullaşdırır və antisellülit təsirə malikdir. Latın dilində adı: Pelargonium Graveolens-dir.

Ətri: İsti, yağlı, acı-çiçəkli, qalıcı qətran tonlu, limon, nanə və qızılgül qoxularının qarışığını xatırladan təzə ətir.

Təbii yayılma əraziləri: İsti subtropik və tropik, mülayim iqlimdən soyuq — kontinental iqlimə kimi hər cür hava şəraitində becərilə bilən bir bitkidir. İtaliya, Mərakeş, Fransa, İspaniya, Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGavalı

Təzə və qurudulmuş qara gavalı təbabətdə yüngül işlədici kimi istifadə edilir. Qədim təbabətdə gavalını uzun sürən qəbizlikdə, mədə qıcqırmasında, aterosklekrozda, böyrək xəstəliklərində və revmatizmdə məsləhət görürdülər. O, iştaha artıran, mədə ağrısını kəsən və sidikqovucu kimi işlədilirdi. Gavalı hamıya xeyirlidir, xüsusən, bağırsaqları zəif işləyənlərə. Qara gavalının həlimi və kompotu gözəl yüngül işlədici vasitədir.

Yatmazdan qabaq 10-20 ədəd qara gavalı yemək, işlədici kimi təsir göstərir. Qara gavalını yeməyə hazırlamaq üçün onun üstünə qaynar su tökmək lazımdır. Onu qaynatmaq və şirinləşdirmək olmaz. Səhər – səhər acqarına yeyilməsi məsləhətdir.

Lümbaqoda (bel ağrısı) gavalının tumunun özəyindən 25 ədəd 250 ml araq töküb, 7 gün saxlamaq. Ağrıyan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKartofun faydaları

Kartof qida əhəmiyyətli, dərman xüsusiyyətli, texniki və nektar təbiətli bitki sayılır. Kartofun kök yumrularının tərkibində insan orqanizmi üçün lazım olan zəngin bioloji aktiv maddələr var.
Kartofda C vitamini çox olduğu üçün qiymətli ərzaq məhsulu sayılır. 200 qrama qədər kartofda olan C vitamini orqanizmin bu vitaminə olan gündəlik tələbatını ödəyir.Lakin kartofu çox saxladıqda C vitamini getdikcə azalır.

Kartof göz yorğunluğu üçün də faydalıdı. Yazı yazanda,kompüterdə uzun müddət işlədikdə göz qapaqlarında əmələ gələn yorğunluğu və şişləri aradan qaldırmaq üçün kartofdan hazırlanan məlhəmdən istifadə etməyi məsləhət görürlər. Bunun üçün çiy kartofu götürüb soyun.
Sonra sürtkəcdən keçirib alınan kütləni kündə halına salıb tənzifə bükün və göz Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏriyin faydaları

İnsanların sağlam həyatında əhəmiyyətli yeri olan əriyin xərçəng riskini azaltmaqda, tərkibindəki vitaminlərin isə immunitet sistemində, göz sağlığında və dəri yenilənməsində təsirli olduğu bildirildi.

Dünyada ən məşhur olaraq Anadoluda (xüsusilə Malatya və ətrafında) yetişdirilən əriyin Anadolu insanının sağlam həyatında əhəmiyyətli yeri var. Dünyada da quru ərik istehsalının təxminən 85 faizi Türkiyədə reallaşdırılır.

Əriyin ən əhəmiyyətli komponenti karotenoid qrupu maddələrdir. Karotenoid qrupu maddələr sarı, narıncı və qırmızı rəngdəki təbii pigmentlərdir. Bu maddələr bədənimizdə antioksidant təsirə sahibdirlər. Ərikdə ən yüksək dərəcədə olan beta karoten immunitet sistemində, göz sağlığında və dəri yenilənməsində fəaliyyət göstərir.

Son illərdə aparılan təcrübələr təbii antioksidant maddələr ehtiva edən qidaların xərçəng, katarakt Ardı »