Tərkibi:
Gilas - 3 kq
Limon - 1 ədəd
Şəkər - 2 kq
Su - 1 l
Sirkə, duz - zövqə görə
Hazırlanması:
Ağ gilasın şirəsini çıxarmaq o qədər asan olmasa da, onu təmizləmək daha asandır. Gilasın əti çəyirdəyindən ayrılır və su ilə dolu böyük qaba tökülür. Oraya bir qədər duz və sirkə əlavə olunur. Bu halda mürəbbə daha gözəl görüntüyə malik olur və ən vacibi, onun içində qurd qalma ehtimalı aradan qalxır. Gilaslar bir neçə saat suda saxlanılır, sonra onun suyu süzülür və qaynamaqda olan şirənin içərisinə tökülür. Bu şirənin hazırlanması üçün bizə 1 litr su, bir neçə kiloqramm şəkər lazımdır. Onun hazırlanması ilə bir müddət sonra, giləmeyvənin suya qoyulmasından sonra məşğul olacağıq.
Gilasın şirənin içərisinə tökülməsi üçün o, qaynamalıdır. Şirənin hazırlanmasını təxirə salaraq, bu işi giləmeyvələrin hazır olmasından sonra görməniz də problem deyil.
Sonra mürəbbə nə az, nə çox - düz 3 sutka qaynadılır. Bu müddət ərzində şirəni gündə 2 dəfə qaynatmaq lazımdır. Onu səhər və axşam saatlarında etmək daha yaxşıdır. Əvvəlcə şirəni qaynağa düşmə həddinə çatdırır, 10 dəqiqə qarışdırır, sonda isə alovu söndürərək onu soyumağa qoyuruq. Üçüncü gün axşam qaynatma prosesi bitdikdən sonra mürəbbə hazırlanmış bankalara tökülür və ağzı bağlanır.
Nuş olsun!
Tarix: 25.11.2014 / 14:28 Müəllif: Aziza Baxılıb: 38 Bölmə: Mürəbbələr