Mətbəxlərin imtina edilməz yeməyi sarımsaq; hər dərdə dərman. Araşdırmalar sarımsağın sinə, yemək borusu, prostat, kolon, dəri və mədə qaynaqlı şişlərin meydana gəlməsini və inkişafını maneə törətdiyini göstərir…
Sarımsaq; başda Amerika olmaq üzrə bütün ölkələrdə ən əhatəli şəkildə araşdırılan bitkilərdən biridir. Az olan ləzzəti və kimyəvi tərkibi baxımından bir çox elm sahəsin tərəfindən detallı olaraq araşdırılmışdır. Tibbi nəşrlərlə əlaqədar məlumat banklarında edilən bir araşdırma; möcüzəvi bir bitki və ədviyyat olan sarımsağın tək bir xüsusiyyəti üzərinə belə minlərlə elmi məqalə tapıldığını ortaya çıxmışdır. Vazodilatasyon (damar gənişləməsi), qan təzyiqini salması, xalestrolu salması və trombosit agregasyon inhibisyon kimi ürək-damar xəstəliklərinə də müsbət təsirləri vardır.
Göbələyə təsirlidir
Sarımsaq; bədənin dəyişik bölgələrində yaranan ən az 6 xərçəng növündə (sinə, kolon, özofagus (yemək borusu), prostat, dəri və mədə) kimyəvi qaynaqlı şişlərin meydana gəlməsini, irəliləməsini və inkişafını heyvanlarda maneə törətmişdir. Qidan və su qaynaqlı patojenləri; göbələk kimi infeksiyalara və tənəffüs infeksiyalarına qarşılıq antimikrobiyal fəaliyyət göstərər.
Şişi qabaqlayar
Xərçəng üzərinə edilən araşdırmalarda ilk müasir hesabat 1957′de Science jurnalında nəşr olunmuşdur. Hesabatda sarımsaqdan əldə edilən allisin maddəsinin; xərçəngli siçanlara enjekte edildiyi, heyvanların 6 həftə daha uzun yaşadıqları ifadə olunmuşdur. Diallil, disülfit kimi qoxulu yağda çözünen sülfür mürəkkəbləri şişlərin meydana gəlməsinə və inkişafına mane olarkən, qoxusuz suda çözünen S-allil sisdənin birikdəliyi şiş meydana gəlməsini maneə törətmədə təsirlidir. Lakin bunların irəliləmiş şişlər üzərinə heç bir təsiri yoxdur.
30 ayrı araşdırma
Sarımsaq və xərçənglə əlaqədar reallaşdırılmış 30 qədər iş araşdırıldığında sarımsaq və soğan istehlakının xərçəngdən ölüm nisbətini azaltdığı nəticəsinə də çatılmışdır. Çin, Hollandiya, İtaliya və Amerikada sarımsaq istehlakı və xərçəng hadisələri ilə əlaqədar epidemiyolojik araşdırmalar edilmişdir. Bir araşdırma; sarımsaq istehlakı ilə azalmış burun boşluğu, paranazal sinüz və qırtlaq xərçəngi arasında bir əlaqə olduğunu təsbit etmişdir.
Halsızlığada yaxşı gəlir
Bu möcüzəvi bitki; xərçəngdən qorunmada, xərçəng müalicəsində, arteroskleroz, kardiyovasküler xəstəliklər, dövran pozuqluqları, yüksək kolestrol, hipertansiyon, mikrobik infeksiyalar, dəri infeksiyalarında təsirlidir. Baş ağrısı, halsızlıq, tərləmə, hipoglisemi, topikal istifadədə kontakt dermatit olaraq yan təsirləri ola bilər. İnsülin və laxtalanmanı önləyən dərmanların təsirini artırar. İmmunitet sistemini gücləndirən dərmanların fəaliyyətini isə azaldar. Sarımsaq yeyilməsi əməliyyatlardan yeddi gün əvvəl kəsilməlidir.
Qadınlar üçün faydaları lap çoxdur
Yaponiyada 41 min qadın üzərində 5 ıl davam edən bir araşdırmanın sonundakı müşahidələrdə; həftədə bir gün sarımsaq yeyən qadınlarla, ayda bir sarımsaq yeyən qadınlar arasında kolon xərçəngi hadisələrində yüzdə 35′lik bir fərq olduğu görülmüşdür. Hollandiyada 120 min adam arasında edilən bir başqa araşdırmada isə xərçənglə sarımsaq yeyənlər arasında bir əlaqə tapıla bilməmişdir. Kənar yandan bu əldən düşmüşün infeksiyalara qarşı fəaliyyəti çoxdur. Allisin ekstresi ilə amöblü dizenteriya, bəzi göbələk növləri və müxtəlif patojenlərdə çox müvəffəqiyyətli nəticələr əldə etmişdir. Quru sarımsaq ekstresində S-allil sisdənin, S-allil merkaptosistein, saponinlər, uçucu yağlar, allin, allisin, ajoen, diallil trisülfür, sitral, geranoil, linalool, s-metil-1-sistein sülfoksitprotein, minerallar, vitaminlər, lipitlər, amin turşuları, prostaglandin A2 və F1 , allinaz, peroksidazlar,mirosinaz ol/tapılar. Əzilmiş çiy sarımsaq ən çox allisini ehtiva edər. Sarımsaq tozu və sarımsaq esansiyəl yağları allisin və suda əriyən mürəkkəbləri ehtiva etməzlər.
15 dəqiqə gözləyib bişirin
Araşdırmaçılara görə sarımsağın zeytunyağı içində əzilərək ya da toz halında istifadə edilməsi daha faydalıdır. Ayrıca sarımsağın soyular soyulmaz bişirilməsi, anti-xərçəng xüsusiyyətlərini yox edən bir kimyəvi hala gətirib çıxarır. Bu səbəblə sarımsağı soyduqdan sonra ən az 15 dəqiqə gözləyin, bu müddətdən sonra bişirin. Qoxusundan xoşlanmırsınızsa sarımsaq kapsulalarını da istifadə edə bilərsiniz. Lakin ekspertlər təzəsini seçmənizi təklif edir.
Tarix: 11.05.2013 / 14:00 Müəllif: *_*M_O_N_I_K_A*_* Baxılıb: 273 Bölmə: Maraqli Melumatlar ve gozellik sirleri