Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaDieta və daha az yemək üçün 7 vacib məsləhət!

Dietada olduğunuz müddətdə daha az qida qəbul edirsiniz. Bu halda sözügedən prosesi ac qalmaqla əlaqələndirmək düzgün deyildir.

Ac qalmaqla hansısa gözəl nəticə almağınız uzun sürməyəcək və itirdiyiniz artıq çəki yenidən özünüzə qayıdacaq.

Bu səbəbdən qəbul edəcəyiniz yemək porsunu azaltmağınız sizləri artıq çəkidən azad edəcək. Gəlin dieta və az yemək üçün 7 vacib məsləhətə baxaq:

1. Həftəyə başlamamışdan qabaq özünüzə həftəlik qida qəbulu siyahısı hazırlayın və yemək yeməmişdən qabaq həmin siyahını yoxlayın ki, artıq çəki gətirən qidalar qəbul etməyəsiniz.
2. Yeməkdə kiçik boşqablardan istifadə məsləhət görülür ki, bu avtomatik olaraq yemək porsunu azaltmağa və yemək qabaqlarına gələndə özlərini idarə və adaptasiya edə bilməyənlərə olduqça Ardı »

Qidalanma və DietaKöhnəlmiş Holland pendiri yaşlanmanı gecikdirir

Mütəxəssislər müəyyən edib ki, hər gün pendir yemək yaşlanmanı gecikdirir.

Finlandiyalı mütəxəssislərin həyata keçirdiyi araşdırma zamanı məlum olub ki, hər gün bir parça pendir yemək yaşlanmayla bağlı olaraq sinir sistemində əmələ gələn xəstəliklərin müalicəsində mühüm rol oynayır.

Mütəxəssislərin fikrincə, yaxşı bakteriyaların çoxluq təşkil etdiyi köhnə pendirlər probiotik baxımından da zəngindir.
Bu pendirlərin tərkibindəki bakteriyalar, yaşlanmanı gecikdirmə xüsusiyyətinə malikdir. Xüsusilə yaşlılar hər gün mütləq pendir yeməlidir. Ardı »

Qidalanma və DietaDuzla ehtiyyatlı olun

Antiseptik və mikrob öldürücü xüsusiyyətə malik olan duzda insan orqanizminə lazım olan maddələr var.
Lakin çox istifadə edildiyində insan sağlamlığına zərərlidir və insanda əzələ krampları meydana gətirir.
Xüsusilə pəhriz saxlayan şəxslər duz istifadəsinə diqqət etməlidirlər. Çünki çox duz, bədəndə su tutulmasına və şişkinlik hissinə səbəb olur.
Bu eyni zamanda sidikdə kalsium çıxarılmasını artırır. Hamilə qadınlarda isə sağlamlıq problemlərinə yol açır.
Elm adamları, həddindən artıq duzlu yeməklərin qan damarlarına ziyan vurduğunu bildirir. Onlar tədqiqatlarda iştirak edənlərin yarısına az duzlu pomidor şorbası, digər yarısına isə duzu bir qədər çox olan şorba veriblər. Daha sonra könüllülərin damarları texnoloji bir cihazın köməyi ilə araşdırılıb.
Nəticədə çox duzlu yeyən şəxslərin Ardı »

Qidalanma və DietaIştah açan və tox saxlayan qidalar

Kilo problemi dövrümüzün ən populyar problemlərindən biri bəlkədə birincisidir. Bəzi insanlar artıq çəkidən əziyyət çəkməklə yanaşı iştahlarını da saxlaya bilməməkdən əziyyət çəkərkən bəziləri isə bunun tam əksinə həddən artıq az çəkidən əziyyət çəkməklə yanaşı iştahsızlıqdanda əziyyət çəkirlər. Almaniyada aparılan bir araşdırmada bəzi qida məhsullarının iştahı açarkən bəzilərinin isə iştahı azaltdığı ortaya çıxdmışdır .Beləliklə iştah açan qida məhsulları aşağıdakılardır:

• Duz - çünki duzlu bir qidadan sonra ürəyiniz şirin qida istəyə bilər ki, bunun da səbəbi qan şəkərindəki dəyişiklikdir.
• Acı bibər – acı bibər yeyərkən insan doyduğunu hiss etmir.
• Kartof, kök və qarğıdalı – Qlikemik göstəricisi ən yüksək qida məhsullarındandırlar.
• Noxud – Mədəni Ardı »

Qidalanma və DietaAnanasın faydası tükənməzdir

Pəhriz dostu hesab olunan ananasın bir çox faydaları var. Ananas suyu bədəndəki yağı təsirli bir şəkildə əridə bilir. Kalori baxımından aşağı, lif baxımından isə zəngin olduğu bildirilən bu meyvənin, qan şəkəri səviyyəsini nizamlaması və insanı tox tutulması baxımından əhəmiyyətlidir. Həmçinin ananasın yemək fasilələrində şirniyə olan ehtiyacı ödəyən mükəmməl bir qida olduğu da bildirilir.
Ananasın faydaları bununla bitmir, onun tərkibində A Vitamini, C Vitamini, B vitamini, bromelain fermenti (zülal parçalayıcı), manqan, dəmir və kalsium olduğu bildirilir. Həmçinin hüceyrə meydana gəlməsinə, bakteriya və viruslara qarşı immunitet sisteminin qorunmasına da kömək edir. Verilən məlumata görə o, həmçinin yara və yaralanmalar nəticəsində yaranan iltihab üçün Ardı »

Qidalanma və DietaBursitli xəstələr üçün pəhriz

Bəzi yeməklər bursit ehtimalının və probleminin görülmə sıxlığını artırmağa meyilli hesab olunur.
Bu yeməklərə tərkibi yüksək nisbətdə turşulu maddələrdən ibarət olan qidalar da daxil edilir.
Qırmızı ətdən, fast food yeməklərindən, tez bazar qəlyanaltılardan və pomidordan uzaq durmağa çalışmaq məsləhətdir.

Turşulu və nişastalı qidaları maqnezium baxımından zəngin olan yeməklərlə dəyişdirmək faydalı hesab olunur.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, yulaf əzməsi, kök, avokado və kərəviz maqnezium baxımından zəngin olaraq tanınır.

Kökün yaxşılaşdırma xüsusiyyəti hər zaman özünü göstərir. Buna görə bursitin müalicəsi üçün gündə bir neçə stəkan kök suyu içmək yaxşı olar.
Məlumata görə bursitli insanlarda iltihabı aradan qaldırma xüsusiyyətinə dulav-rat çayı kömək edir. Bunun günorta yeməyindən əvvəl Ardı »

Qidalanma və DietaUşaqlarda düzgün qidalanma...

Hər valideyin istəyər ki, övladı sağlam böyüsün lakin valideyinlər bilməlidir ki, uşaqlarının sağlam böyüməsində onların düzgün qidalanması əhəmiyyətli rol oynayır. Başqa sözlə desək uşaqların böyüməsində və inkişafında düzgün qidalanmanın böyük rolu var.

Səhər yeməyi uşaqların sağlamlığı üçün son dərəcə əhəmiyyətlidir çünki adətən məktəblərdə zehni enerji tələb edən dərsləri ilk saatlara salırlar ki, bu da ağır enerji itkisinə səbəb olur və səhər yeməyinin bu enerjini təmin etməsi vacibdir.

Qidalanma zamanı əsasən valideyinlər aşağıdakı qaydalardan istifadə etməlidir.

• Müntəzzəm qidalanma ən azı gündə 3 dəfə,
• Tərkibində şəkər olan içkilərin, şokoladların, şirniyyatların, çox istifadəsindən imtina etmək,
• Tərkibində çoxlu şəkər olan quru meyvələri az miqdarda, sutkada 20 qram Ardı »

Qidalanma və DietaNevrotik Anoreksiya

Nevrotik Anoreksiya (Anorxia Nervoza) diaqnozu ən çox (90%) gənc xanımlarda (15-25 yaş arası) qoyulur və psixoloji pozğunluq hesab edilir. Xəstəliyin əsasında xanimların zərif görünmə istəyi durur. Bu məqsədlə onlar qidalanmanı azaldır, ifrat idmanla məşğul olur və hətta maye itirmək üçün sidikqovuculardan, süni qusma və ishal yaratma kimi vasitələrdən istifadə edirlər. Bəzən xanimların bu istəyi uğursuzluqla nəticələnir və bir müddət sonra onlarda iştahasızlıq, qidalanma fobiyası (qorxusu) yaranır.

Bu xəstəlik zəmanəmizin xəstəliyi olsa da ilk dəfə ədəbiyyatlarda 1874-cü ildə təsvir edilmişdir. İnkişaf etmiş ölkələrdə rast gəlmə tezliyi qadınlar arasında 0,3-1%, kişilər arasında 0,1%-dir. Psixatrik xəstəliklər arasında ən çox ölüm göstəricisi nevrotik anoreksiyanın payına düşür Ardı »