Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaYaşına uyğun qidalan

Mütəxəssislər hər yaşa uyğun qidalanma qaydasına əməl etməyi məsləhət görürlər. Orqanizm üçün lazım olan vitamin və mineralları yaxşı olar ki, həb şəklində deyil, qidalarla qəbul edəsiniz. Yaşlanmanın qarşısını almaq, bu prosesi ləngitmək üçün qidaların keyfiyyətinə də diqqət yetirmək lazımdır.

Doğru qidalanma vərdişinə mümkün qədər erkən yaşlarda başlamaq məsləhətdir. Çünki uşaqlıq və yeniyetməlik orqanizmin daha çox inkişaf dövrü olduğundan bu vaxtlar vitamin və minerallara daha çox üstünlük vermək vacibdir. Sümüklərin və dişlərin inkişafı üçün süd məhsullarını qidalanma siyahısından çıxarmayın. Ürək xəstəliklərinə məruz qalmamaqdan ötrü gənclər indidən yüksək nisbətdə yağ ehtiva edən qidalardan, xüsusilə də doymuş yağlardan uzaq durmalıdırlar.

20 yaş

İnsan həyatının ən məhsuldar dövrü Ardı »

Qidalanma və DietaYaşıl əriyin faydaları

C vitamini ilə zəngin olan yaşıl ərik (alça) insan orqanizmi üçün faydalı hesab olunur.
Həzmi asanlaşdırmağa, qəbizliyi, mədə qazı problemini önləməyə kömək edir. İmmunitet sisteminə də müsbət təsir göstərir.
Nizamlı olaraq bu meyvədən istifadə diş ətlərini gücləndirməyə və diş sağlamlığını qorumağa kömək edirmiş.
Dəmir əskikliyini aradan qaldırmağa kömək edən yaşıl ərik, bədəndə qan yaranmasına da yardım edir. Ayrıca, bu meyvə anemiya kimi qırmızı qan hüceyrələrinin çatışmazlığı ilə əlaqədar xəstəliklərə tərkibində olan C vitamini və dəmir ilə maneə törədirmiş. Güclü və möhkəm bir bədən üçün yaşıl ərik effektli hesab olunur.
Onun tərkibində olan C vitamini sayəsində bağ toxuması güclənir və beləcə daha möhkəm bir Ardı »

Qidalanma və DietaÜzümün insan orqanizmi üçün faydası

Üzüm meyvəsi illərdir sağlamlıq məqsədi ilə istifadə olunan əsas meyvələrdən biridir. Üzümün tərkibi və xüsusiyyətləri geniş şəkildə araşdırılmış və tərkibində xeyli miqdarda fenolik maddə aşkar olunmuşdur. Bu maddələrin, insan orqanizmində ürək-damar sağlamlığının qorunmasına, erkən yaşlanma və xərçəng riskinin azaldılmasına çox faydalı təsirləri vardır.

Üzümün insan orqanizminə olan faydaları:

Dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərinə qarşı qoruyur.
Allergik reaksiyaları azaldır.
İnsanda immunitet sistemini gücləndirir.
Xərçəng xəstəliyinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Dərinin dəstək zülalları olan kolajen və elastikliyini qoruyaraq, yaraların yaxşılaşmasını dəstəkləyir.
Bədənin bənzərsiz həyat şifrəsi olan DNT -ni qoruyur; kollajen və elastinin parçalanmasına mane olur. Həmçinin dəri yaşlanmasının qarşısını alır.
Bundan əlavə dəridəki ləkələrin də azalmasını təmi edir.
Saç kökündəki epitel hüceyrələrini Ardı »

Qidalanma və DietaSoyutma qidaları yemək orqanizmə xeyirlidir...

Alimlər soyutma qidaları məsləhət görürlər.
Türkiyə və bir sıra xarici ölkə alimləri 120 dərəcə istilik altında bişirilən və qızardılan qidalarda xərçəng şişinə yol aça bilən akrilamid maddəsinin formalaşdığını müəyyənləşdiriblər. Alimlər 120 dərəcədən az temperaturda bişirilən qidaların daha xeyirli olduğunu qeyd edirlər.

Akrilamidin daha çox tərkibində nişasta olan çörək, kartof qızartması və digər qənnadı məmulatlarında daha çox olduğu bildirilir.

Alimlər bu cür qidaları nisbətən aşağı temperaturda tədricən bişirməyi məsləhət görürlər.

Alimlər suda pörtülmüş qidaların insan orqanizmi üçün daha xeyirli olduğunu bir daha vurğulayıblar. Ardı »

Qidalanma və DietaStress ilə mübarizə aparmaq üçün hansı qidalar faydalıdır?

Alimlər daimi narahatlıq və əsəbiliyi aradan qaldırmağa kömək edən məhsulların siyahısını açıqlayıblar.
Stress baş verərsə bu zaman onun ilk səviyyəsini həll etmək üçün balığın yağlı növlərindən, tuna və ya qızıl balıqdan qida rasionuna əlavə etməklə həll etmək olar.

İkinci həll üsulu isə - vitamin C ilə zəngin olan qidalardan, vitaminlərdən, xüsusəndə portağaldan geniş surətdə istifadə etməklə mümkündür.

Bu element nəinki sizin immun sisteminin gücləndirilməsinə, həmçinin sinir sisteminin qoruyucu funksiyalarını artırmağa da kömək edəcək. Ardı »

Qidalanma və DietaDondurma seçimində diqqət

İsti havalarda dondurma seçimi süd və süd məhsulları arasında xüsusi yerlərdən birini tutur. Sərinləmək üçün yediyimiz dondurmanın insan sağlamlığında əhəmiyyətli rolu olduğu bildirilir. Belə ki, dondurmanın tərkibində protein, karbonhidrat, yağ kimi maddələrlə birlikdə A, D, E, C, və B qrupu vitaminlər həmçinin magnezium, fosfor, sodium, potasium, dəmir ve sink kimi minerallar yer almaqdadır. Bu minerallar və vitaminlər əsasən uşaqlar üçün çox yararlıdır. Dondurmanın yalnız isti havalarda deyil müntəzəm istifadəsi uşaqların vitamin çatışmazlığını da aradan qaldıra bilər. Bütün bunlarla yanaşı dondurmanın ziyanları da ola bilər.
Məlumata görə allergiya və asma xəstəliyi olan uşaqlarda qastro-ezofageal reflyuks xəstəliyi görüldüyündən həmin uşaqlarda fərq edilməyən gizli süd Ardı »

Qidalanma və DietaAğ ölüm

Kaliforniya Tibb Universitetinin həkimi Kristian Bibbnies yeni bir araşdırma apararaq belə nəticəyə gəmişdir ki,yeməklərimizin ayrilmaz tərkib hissəsi olan duz insan həyatı üçün təhlükəlidir. Araşdırmaya görə hər insan gün ərzində 9-12 qram duz istehlak edir və nəzərə alsaq ki,duzun bir qramında 0,4 qram natrium var bu da gün ərzində 2,000-2,400 milliqram natrium deməkdir.
Duzun insan orqanizmindəki yaratdığı ən böyük fəsadlar isə qan təzyiqi və ürək xəstəlikləridir. Tədqiqatçıların araşdırmalarına görə hər gün 3 qram duz azaltmaqla (təxminən 1,200 mqr natrium) 6% ürəkxəstəliyini,8% infarktın və 3% isə ölümün qarşısını almaq olar.
“Digər sözlə desək hər gün 3 qram az duz istehlak etməklə biz ömrümüzü uzada bilərik” Ardı »

Qidalanma və DietaMeyvələrin sirri

Bütün günü yalnız və yalnız meyvə yeyin!
Portağalın xeyri
Payız qış fəslinin ən gözəl meyvələrindən biridir. C vitamini ilə bol olan meyvə qrip xəstəliyinin müalicəsində əvəzedilməz rola malikdir. Tərkibi B vitamini, kalsium, maqnezium ilə zəngindir.
Soyuqdəyməyə və qripə yardım edir.
Öskürəyi azaldır.
Ürək xəstəliklərindən və iflicdən qoruyur.
Bədənin əzik və göyərmiş yerlərinin daha tez sağalmasına kömək edir.
Mədə xərçənginin qarşısını alma təsiri var.
Təzyiqi normallaşdırır.
İçindəki minerallar cildin quruyub, qırışmasının qarşısını alır.
Qaraciyərin davamlı və düzgün işləməsini tənzimləyir.
Həzmi asanlaşdırır.
Damarların kirəclənməsinin qarşısını alır.
Bağırsağı yumşaldır.
Dərini təravətli edir.
Səhər saatlarında qəbul edilən bir stəkan portağal suyu günə gümrah başlamaq və bir çox xəstəliklərdən qorunmaq üçün əla vasitədir.
Heyva
Əsasən ürək, ağciyər, boğaz, mədə, göz, bağırsaq və ağız Ardı »