Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

MürəbbələrBəhməzli heyva mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
500 q heyva
1 su stəkanı su
1,5 stəkan bəhməz

Hazırlanması:
Qabıqları soyulub küp–küp doğranan heyvaları vam odda bişirmək lazımdır.
Heyvalar yumşalandan sonra bəhməzi əlavə etmək lozımdır.
Ara-sıra qarışdıraraq bəhməz tamamən qarışana qədər bişirmək lazımdır.
İsti–isti şüşə bankalara yığıb ağzını bağlamaq lazımdır.

Nuş olsun! Ardı »

MürəbbələrAlça mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
Alça 1 kq.
Şəkər 1,1 kq.
Su 1 st.

Hazırlanması:
Mürəbbəni bişirmək üçün iri bağ alçası növləri, xüsusən də İstanbul və Ərəş alça növləri seçilir
Bu alçalar tam yetişdikdə qırmızı rəng alır, kütləsi 40 qrama çatır.
Alçanın qabığı soyulur. 1,5 – 2 saat müddətində əhəngli suda saxlanılır.
Təmiz yuyulur və bir neçə yerdən dəlinir. Beləliklə hazırlanmış alçanın üzərinə şəkər şərbəti tökülüb 6-8 saat saxlanılır.
Mürəbbəni arada 8 saat saxlamaq şərtilə 2-3 dəfəyə bişirirlər.

Nuş olsun! Ardı »

MürəbbələrGül mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
Qızılgül ləçəkləri — 100 q
şəkər — 900q
limon duzu — 2q

Hazırlanması:
Ləçəklər soyuq su ilə yuyulur, dəsmalın üzərinə sərilir və suyu çəkilənə qədər qurudulur. Mürəbbəni bişirmək üçün öncə şirə hazırlanır. Bu məqsədlə 1 kiloqram şəkərə 1 stəkan su əlavə olunur və odun üstündə qaynadılır.

Şirə qaynadıqca kəfi yığılır və sonra ona gül ləçəkləri əlavə olunur. Nəzərə alınmalıdır ki, bir kiloqram şəkərdən hazırlanmış şirəyə 100 qram gül ləçəyi əlavə edilməlidir. Elə ki, mürəbbə qaynağa düşdü, götürüb 12 saatlığa kənara qoyulur.

Sonra onu yenidən qaynamağa qoyurlar. Mürəbbənin çəhrayı kəfi yığılır, 20-25 dəqiqiə ərzində mütəmadi olaraq qarışdıra-qarışdıra bişirilir. Şirə qatılaşanda ona 2 çay qaşığı limon şirəsi, yaxud yarım Ardı »

MürəbbələrAğ gilas mürəbbəsi

[color=#c238dd]1 kilo ağ gilas

1 kilo şəkər

0,5 stəkan su
[/color

Gilası suyun altında yuyun və içindəki tumlarını çıhartın.

Şəkəri bir qazana tökün və üstünə suyu əlavə edin. Qazanı alov üzərinə qoyun. Şəkərli su qaynayandan sonra gilası siropun içinə atın və alovu orta gucə qoyun. Gilas siropun içində 10-15 dəqiqə qalmalıdır. Sonra isə alovu söndürün.

Qazanı 4 saatlıq qıraga qoyun. Qazanın içindəki tam soyumalıdır. Gilas bu vaxta öz suyunu siropa buraxacaq, şəkərli sirop isə gilasın içinə dolacaq. Birinci qayalışdan sonra gilas mürəbbəsi belə görsənəcək.

Bu prosessi 3 dəfəyəycən təkrar edin. Vacibdir ki, Siz mürəbbəni hər dəfə tam soyudasınız.

Hazır olunmuş mürəbbə yaqut rəngində olmalıdır.
Azərbaycanda bəzi ailələr gilasın içinə tumun Ardı »

MürəbbələrÇiyələk mürəbbəsi

Bu mürəbbəni qışda çayla ləzzətlə yeyirsən və bu anda yaz-yay, isti haqda və … təzə çiyələy haqqında xəyal edirsən. Mən sizə anam hazırladığı çiyələy mürəbbəsini təqdim edəcəyəm. Bu üsulla bişirilən mürəbbədə çiyələylər bütöv və şirəli qalırlar.

1 kq çiyələy

1 kq şəkər

1 stəkan su


Çiyələylər eyni dərəcədə yetişmiş, əsasən eyni ölçüdə olmalıdırlar. Giləmeyvəni yuyub ehtiyatla bəndəmindən ayırın. Qazana qoyub üstünə şəkər tökün. 5-8 saatlıq saxlayın. Qazanı bir neçə dəfə silkələyin, şəkər giləmeyvə arasında bərabər bölüşdürülməlidir. 5-8 saatdan sonra su əlavə edib, odun üstünə qoyun. Şəkər əriməlidir və qaynamalıdır. Qaynayan kimi odun üstündən gətirib soyudun. Yenə odun üstünə qoyub qaynadın və soyudun. Bir Ardı »

MürəbbələrÇiyələk mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
1 kilo çiyələk
1 kilo toz şəkər
Yarım limon
Su

Hazırlanması:
Çiyələkləri qumlarından təmizlənənə qədər yuyun. Saplarını qoparıb qazana tökün və üzərinə 4 su stəkanı şəkəri əlavə edin. Qazanın qapağını bağlayıb 1 gün gözlədin. Gözlətdikdən sonra mürəbbəni yarım saat daha qaynadın və altını bağlamağa yaxın limonu əlavə edin. İstiykən qablara doldurun və qabın qapaqlarını bağlayarkən quru olmasına diqqət yetirin.

Nuş olsun! Ardı »

MürəbbələrBöyürtkən mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
Böyürtkən- 1 kq (təmizlənmiş)
Şəkər- 900 qr
Gülab 2 x.q
(Gülab yoxdursa su)

Hazırlanması:
Böyürtkənləri təmizləyin(saplaqlarını və əzilmişlərini),yuyun. Böyürtkənlər dənə -dənə durmalı və təmizləndikdən sonra 1 kq olmalıdır. Bunun üçün siz 1.5 kq böyürtkən almalısınız. Büyürtkənlərin suyunu tamamilə süzüb iri cəmə tökün. Üzərinə 2 x/q gülab tökün. Gülab yoxdursa su tökün. Çox su tökmək olmaz.
2 x.q gülab mürəbbəni ilk oda qoyanda dibinin yanmaması üçündür. Sonra meyvələrin öz suyu çıxır.

Meyvələrin üzərinə 900 qr şəkərin yarısını tökün və cəmi qazın üzərinə qoyun.
Qaz orta odda olmalıdır. Şəkərlər əriyənə kimi cəmin hər iki tərəfindən tutub silkələyin.
Qaşıqla qarışdırmaq əsla olmaz!!! Şəkər əriyiyəndən sonra yerdə qalan şəkəri də üzərinə tökün o da Ardı »

MürəbbələrDoğranmış ərik mürəbbəsi resepti

Tərkibi:
1 kq ərik
800 q şəkər tozu
1 st. su

Hazırlanması:
Əriyi yuyun. Dənəsini çıxarın. Uzunasına 4 yerə bölün.

Şərbət üçün 800 q şəkər tozuna 1 st. su töküb qaynadın. Qaynara düşəndə əriyi içinə tökün. İti odda bişirin. Arada kəfini yığın. Ortasında iri qabarcıqlar əmələ gələndə ocaqdan götürün.
Bankalara isti-isti yığın.

Əriyi bütöv də bişirmək olar. Doğramadan dənəsini çıxarın. Dənələri sındırıb yenidən əriklərin içinə doldurun. Sonra yuxarıdakı qayda ilə bişirin.

Nuş olsun! Ardı »