Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Praktik meslehetlerMətbəxdə silikon qablar

Silikon kvars qumundan hazırlanır. Bir sıra kimyəvi reaksiyalardan sonra plastik, neytral, iysiz silikon əşyalar hazırlanır. Silikondan hazırlanan müxtəlif əşyalardan tikintidə, optikada hətta, qadınlar özlərini daha gözəlləşdirməkdən ötrü ondan istifadə edirlər. Silikonun mətbəxdə rolu da əvəzsizdir.

Yeməkləri hazırlamaq üçün istifadə olunan silikon qablar fantastika yox, həqiqətdir. Belə qablarda yeməkləri isti sobada bişirmək, həmçinin bu qablarda ərzaqları soyuducuda saxlamaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablar çox əlverişlidir. Onlar əldən döşəməyə düşəndə qırılmır.

Silikondan hazırlanan əşyaları asanlıqla yumaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablarda tortlar, kekslər bişirmək olar. Belə qablarda yeməklər metal və şüşədən hazırlanmış qablardan tez bişir. Silikondan hazırlanmış qaşıqlarla tavada asanlıqla yemək bişirmək olar. Bu qaşıqlar Ardı »

Praktik meslehetlerXalçaların Təmizlənməsi

[color=#f82e00]Xalçada təbii liflər nə qədər çoxdursa, onu təmizləmək bir o qədər çətindir.
Təbii liflərdən olan xalça çirki daha çox götürür, nəinki sintetik. Nəzərə alın ki, tozsoran yalnız xovun yuxarı hissəsini təmizləyir. Sintetik xalçanı tozsoranla təmizləmədən qabaq, onun üzərinə antistatik vasitə çəkmək lazımdır. Belə olan halda toz xalçanın üzərindən tez təmizlənər. Yaxşı olar ki, xalçalara qulluq edəndə xalçalar üçün nəzərdə tutulmuş müasir vasitələrdən (şampunlar-dan) istifadə edəsiniz, lakin xalçaları belə vasitələrlə tez-tez təmizləmək tövsiyə edilmir. Həmçinin xalçaları tez-tez yumaq olmaz, xüsusilə də isti su ilə, bu halda xalçalar tez köhnəlir və rəngləri solur. Eləcə də xalçaları günün altında qurutmaq olmaz – yalnız kölgədə.

Qışda Ardı »

Praktik meslehetlerXörəyi nədə bişirək?

[color=#039b80]Qablar və onların yeməyə təsiri.

Emallı qab
Çuqun və dəmirdən hazırlanıb, üzərinə 2-3 lay emal çəkilir. Belə qabda yemək tez yanır və çətin təmizlənir. Bişirməyə başlamazdan əvvəl mütləq bir neçə dəfə soyuq su ilə yaxalanmalıdır. Emalı qopmuş qazanda yemək bişirmək, xüsusən, süd qaynatmaq olduqca təhlükəlidir.

Alüminium qab
Artıq bir çox ölkələrdə bu materialdan olan qablar istifadə olunmur. Qabın tərkibindəki alüminium tədricən yeməyə qarışıb, orqanizmə keçir. Belə qazanın dibinə yemək tez yapışır, təmizlənməsi çətinlik yaradır. Evdar xanımlar qalıqları təmizləmək üçün dəmir sürtgəcdən istifadə edirlər ki, bununla da qazanın dibi cızılır. Cızılmış hissədən alüminium metal tozları asanlıqla yeməyə keçir və insanın bu metalla zəhərlənmə Ardı »

Praktik meslehetlerEvdarlığın Sirrləri

[color=#b53dd2]Ləkələri necə yox edək?

…Yazı masasının üzərindən flomaster ləkəsini yox etmək üçün masanın üzərini spirtli bezlə silmək lazımdır. Ləkələr tamamilə getməsə uayt spirit və ya kersindən istifadə etmək olar.
…Yun parçanın üzərindən kofe ləkəsini yox etmək üçün 1 stəkan suda 1 çay qaşığı naşatır spirtini həll edin və ləkəni silin. Sonra yun əşyanı soyuq suda yaxalayın və bundan sonra isti sabunlu suda yuyun.
Xırda Sirrlər

…Mətbəxinizdə havaçəkəniniz yaxşı işləmirsə, ilk öncə tozsoranla onu təmizləməyə çalışın. Bu da kömək etmədisə, deməli filtrlər tutulubdur və onları dəyişmək lazımdır. Filtrləri ildə 1-2 dəfə dəyişirlər.

…Əgər sevimli fincanınız və ya nəlbəkiniz əlinizdən düşərək sınıbsa, onu bilinməyəcək dərəcədə yenidən yapışdırmaq Ardı »

Praktik meslehetlerSürətli təmizlik necə etməliyik?

Payız gələn zaman evinizdə fəsilə uyğun təmizlik etmək əlbəttə ki lazımdır. Təmizliyə başlayanda haradan necə başlayacağımızı isə bilmirik…

Buyurun, sizlərə sürətli təmizliyin qızıl qaydalarını izah edim…

Əlbəttə ki sürətli təmizlik mümkündür…
Məsələn, edəcəyimz təmizliyin çox əyləncəli olmasını ya da hansı ləkənin necə çıxacağını öyrənmək istəyə bilərik. Eyni zamanda yaxşı təmizlik planına ehtiyac duya bilərik.

İndi isə aşağıdakı yazılanlara nəzər salaraq faydalana bilərik:
Otağları gəzin
Təmizliyə başlamadan əvvəl hansı otağının necə bir tənzimləmə və təmizlik əməliyyatı tələb etdiyini təyin edin. Məsələn pərdə və xalçalar yuyunacaqmı, şkaf içləri və döşəmənin təmizlənməsi lazımdırmı? Bu kəşf dövrünü evin bütün otaqlarına tətbiq etdikdən sonra bənzər ya da eyni əməliyyatları qruplaşdırın. Məsələn Ardı »

Praktik meslehetlerÇarpayı necə seçilməli?

[color=#c238dd]İndi bizə məlum olan çarpayılar qədim misirlilərə yaxşı tanış idi. Avropada isə çarpayılardan 11-ci əsrdən istifadə etməyə başlayıblar.

Mebel mağazalarına gedəndə diqqətli olmaq gərəkdir, xüsusilə də çarpayı seçimində. Çarpayı seçərkən onun yan tərəflərinə və onun döşəyinə fikir verin. Çarpayının bütün hissələrinə və hətta ən xırda detallarına qədər baxılmalıdır.

Yaxşı çarpayı nə cırıldamalı, nə də yarğalanmalıdır. Çarpayının döşək yerləşən çərçivəsi enli olmalıdır ki, döşək yaxşı yerləşsin. Çarpayı isə ağacdan hazırlanmalıdır. Elit çarpayıların çəriçivəsi isə xüsusi ölçülərdə olur. Belə çarpayıların istənilən hissəsini yuxarı qaldırmaq mümkündür. Çarpayının arxa (baş hissəsi) hissəsi o qədər də əhəmiyyətli olmasa da, o da yaxşı yatmağa kömək edir və Ardı »

Praktik meslehetlerBunları bilmək vacibdir

[color=#fe5e5e]Təzəcə aldığınız alümin qabları işlətməzdən əvvəl mütləq isti su və qab şampunu ilə yuyub qurulayın. Alümin qabları yuduğunuz suya azca naşatır spirti əlavə etmək də yaxşıdır. Naşatır spirti həm də çoxdan işlədilən, artıq köhnəlib qaralmağa başlayan alümin qabların rəngini açır.
Azca soyuq su ilə qarışdırılışmış çay sodası qab-qacağın çirkini təmizləyir. Qabdakı qaralmış pas ləkəsini sirkədə isladılmış əski ilə silmək yaxşıdır.
Köhnəlib qaralmış alüminum qazana çay sodası qarışdırılmış su (1 litr suya 3-4 çay qaşığı soda hesabından) töküb 20-30 dəqiqə qaynatsanız o əvvəlki kimi parıltılı və təzə olar.
Əgər evinizdə köhnəlib pas ataraq sıradan çıxmış qazan, tava və s. varsa onu təmizləmək üçün belə edin: Ardı »

Praktik meslehetlerŞərab necə saxlanılır?

[color=#fe5e5e]Dekorasiya, müalicə ən əsası isə içki kimi istifadə edilən şərabı uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə ilk növbədə onun üçün doğru yer seçməlisiniz. Ancaq onu uzun müddət saxlamağa qərar vermisinizsə saxlama müddətinə diqqət yetirin.

Şərab üçün doğru mühit yaratmaq üçün ipucları:
Saxlanıldığı yerdə havanın temperaturunun 21 dərəcədən aşağı olması vacibdir.
Hər hansı bir qızdırıcıdan və ya günəş işığından mütləq uzaqda olmalıdır.
Sirkələnən yerdə saxlanılması arzuolunan deyil.

Hətta mebel satılan yerlərdə xüsusi olaraq şərab saxlamaq üçün müasir dillə desək “mini barlar” satılır. Bu “barlar”da 70, 100-ə yaxış şüşə saxlamaq mümkündür.

Bu şkaflarda temperaturu nizamlayıb, şərablarınızı ən uyğun şəkildə illərlə qorumaq olar. Hətta şərab qaldıqda rənglərini belə dəyişir, bu isə çox Ardı »