Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Praktik meslehetlerKətan paltarları necə yumalı?

[color=#b53dd2]Ağ kətan parçadan olan əşyalar asan yuyulsun deyə onları qabaqcadan sabunlayıb bir saat müddətində ilıq suda saxlamaq lazımdır.
Sonra suya azca paltaryuyan toz və bir xörək qaşığı sirkə qataraq islatdığınız kətan əşyanı yuyub, soyuq su ilə yaxalayın. Suya çəkdikdən sonra yaxşı olar ki, kətan əşyaları günəşli havada ipə sərib quruluyasınız.

Çox çirklənib rəngi bozarmış paltarları və süfrə-dəsmalı skipidarın köməkliyi ilə ağardıb əvvəlki vəziyyətinə qaytara bilərsiniz. Bunun üçün paltar yuduğunuz ləyənə su töküb paltaryuyan toz və stəkanın üçdə biri qədər skipidar əlavə edərək köpükləndirin.

Sonra bozarmış əşyaları həmin suya içərisində iki saatadək saxlayıb axırda adi qayda ilə yuyaraq suya çəkin. Rəngli kətan parçalardan olan Ardı »

Praktik meslehetlerƏllə Yuma

[color=#173bd3]Əllə yumaq üçün paltarların növlərə ayrılması bir qədər maşında yuyulmadan fərqlənir. Birinci növbədə – ölçüsü yarayan tas tapmaq lazımdır. Balaca şeylər üçün – kiçik tas, cinslər və donlar üçün – böyük. Yataq ağlarını və pərdələri isə yaxşısı budur ki, vannada yuyasınız.

Əllə yuyanda əşyaları növbə ilə yuyurlar əvvəlcə açıq rəngdə olanları, sonra rəngliləri. Bu halda suyun temperaturu 30°C-40°C-dən çox olmamalıdır ki, əllər yanmasın. Tam təhlükəsizlik üçün rezin əlcəklər taxmaq lazımdır.
Düzgün seçilmiş toz da maksimal yuma effektini verir və əllərin qorunmasını təmin edir. Məhz əllə yumaq üçün toz götürmək lazımdır, çünki maşın üçün nəzərdə tutulmuş toz pis köpüklənir.
Tozun dozası, adətən, Ardı »

Praktik meslehetlerƏrzaqlar Haqqinda Faydalı Məlumat

[color=#173bd3]Qoyun əti


Qoyun çəmdəyinin hissələri: I - kürək (qabaq ayaq); II - boyun; III - bel hissəsi; IV - döş; V - bud (dal ayaq)

Raqu – döş (qabırğa sümükləri ilə birlikdə), yaxud kürək (yastı sümüklə, lakin lülə sümüksüz) hissələrindən bişirilir.

Qovurma (plov üçün) – raqu kimi.

Tikə kabab – qoyun cəmdəyinin bel, yaxud bud hissəsindən, quzu cəmdəyinin isə kürək hissəsindən kəsilir.

Kotlet, tava-kabab, rizə-küftə və s. xörəklər üçün kürəyin yumşaq əti, döş götürülür.

Kəlləpaça, cızbız və digər bu kimi Azərbaycan xörəklərinin hazırlanması üçün kəllə, ayaq, qara ciyər, böyrək və bağırsaq subməhsullarından istifadə edilir.


Mal əti

Qaramalın can əti, bel əti, miyantəng və budun yuxarı və daxili hissələri Ardı »

Praktik meslehetlerMətbəxdə silikon qablar

Silikon kvars qumundan hazırlanır. Bir sıra kimyəvi reaksiyalardan sonra plastik, neytral, iysiz silikon əşyalar hazırlanır. Silikondan hazırlanan müxtəlif əşyalardan tikintidə, optikada hətta, qadınlar özlərini daha gözəlləşdirməkdən ötrü ondan istifadə edirlər. Silikonun mətbəxdə rolu da əvəzsizdir.

Yeməkləri hazırlamaq üçün istifadə olunan silikon qablar fantastika yox, həqiqətdir. Belə qablarda yeməkləri isti sobada bişirmək, həmçinin bu qablarda ərzaqları soyuducuda saxlamaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablar çox əlverişlidir. Onlar əldən döşəməyə düşəndə qırılmır.

Silikondan hazırlanan əşyaları asanlıqla yumaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablarda tortlar, kekslər bişirmək olar. Belə qablarda yeməklər metal və şüşədən hazırlanmış qablardan tez bişir. Silikondan hazırlanmış qaşıqlarla tavada asanlıqla yemək bişirmək olar. Bu qaşıqlar Ardı »

Praktik meslehetlerYorğan-Döşəyin Sırınması

[color=#173bd3]Azərbaycan ailələrində yorğan-döşək, adətən, yundan hazırlanır.
Qoyunun yunu ildə 2 dəfə qırxılır: yayqabağı və payızda. Yayqabağı qırxılan yun uzun və zərif olduğu üçün ondan yorğan salınır. Payızda qırxılan yun isə üstdən qırxıldığı üçün qısa olur, buna güzəm deyilir. Güzəmdən döşək salınır.

Yunun yuyulması və çırpılması
Ev şəraitində yun böyük ləyənlərdə yuyulur. Təzə qırxılmış yun bir gün əvvəldən islağa qoyulur. Bir neçə dəfə çirkli suyu axıdıldıqdan sonra otaq temperaturlu suya hər hansı yuyucu tozlardan bir az töküb yunu onun içində saxlayırlar. Ertəsi gün yunu həmin suda övkələyib yenidən təmiz suya tökür və yuyurlar. Əgər yun çoxdursa, onda ya hissə-hissə yuyur, ya da ayaqlayırlar. Ardı »

Praktik meslehetlerQənaətcil olun!

Bəzən görürsən ki, soyuducuda nə vaxtdan bəri kifayət qədər ağartı məhsulları – kəsmik, pendir, kefir, smetan, qatıq yığılıb qalmışdır. Belə vaxtda onları tullamağa tələsməyin. Kəsmiyin, pendirin, kefirin qalığından ləzzətli qoğallar bişirə bilərsiniz.

Kəsmiyi çuxur qabda əzin. Quruyub, bərkimiş pendiri isə iri gözlü sürtkəcdən keçirib üstünə kefiri tökün, çiy yumurta, azca çay sodası və un əlavə edərək hamısını birlikdə qarşıdırın. Qatışığı möhkəm qızdırılmış tavada, istədiyiniz yağda o üz-bu üz qızardın. Çox ləzzətli, iştahaçan, azca şorməzə qoğallar alınacaqdır.
Ardı »

Praktik meslehetlerƏtir İstifadəsi

[color=#173bd3]Sizə ətir istifadəsi üçün bəzi təkliflərimiz olacaq.
Ətiri geyimlərinizi geymədən sıxmağı unutmayın. Bu şəkildə qoxu daha qalıcı olacaq və geyimləriniz ləkələnilməyəcək.
Ətiri nəmli dəriyə sıxmağı sınaqdan keçirin. Bu şəkildə qalıcılığı artacaq.
Ətiri bədəninizə ətir qapağı ilə yaymayın. Qapaqda qalan dəri yağları ətirlə qarışaraq onun pozulmasına səbəb ola bilər. Bəzi istehsalçılar bu səbəblə sprey ətirlər çıxarmağı seçərlər.
Saç darağınızın üzərinə bir az odekolon sıxsanız, saçlarınıza yüngül və xoş bir qoxu qazandırmış olarsınız.
Ətir test edərkən 2-3 dənədən çoxunu sınamayın. Çünki hamısı sizə eyni qoxu kimi gələ bilər.
İsti havalarda yüngül, soyuq havalarda isə sərt qoxuların seçilməsi lazımdır.
Ətirin saça və saç diblərinə tətbiq olunması səhvdir. Saçın və saç diblərinin Ardı »

Praktik meslehetlerLəkəni necə təmizləməli

[color=#f82e00]Paltarları ləkələnməkdən qorumaq çox çətindir. Bəzən çox bahalı paltara düşən kiçik bir ləkə onun tamamilə yararsız hala düşməsilə nəticələnir. Ancaq əksəriyyətiniz yəqin bilmirsiniz ki, hər ləkəni təmizləməyin öz üsulu var.
Üst paltara ləkə əksər hallarda yağ, xörək, konserv, qənd, şərab, meyvə və s. bu kimi yeməli şeylərdən düşür. Qab-qacaqdan diqqətli istifadəniz və yeməyi səliqə ilə yeməyiniz paltarınızı ləkələrdən qoruya bilər. Buna həm özünüz riayət edin, həm də bunu uşaqlarınıza öyrədin.

Paltara ləkə çox vaxt xörək bişirərkən düşür. Buna görə də iş görəndə mütləq önlük taxın. Əxlaq qaydalarına görə, qadın oturarkən paltarını və ya paltosunu qaldırmamalıdır, lakin oturduğu yerin təmiz olub-olmadığını diqqətlə yoxlamaqdan Ardı »