Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaQovun, qarpız və üzümü birlikdə yeməyin

Qovun, qarpız, üzüm kimi meyvələri qarışdıraraq istehlak etmə ishala səbəb olur.
Daxili Xəstəliklər Mütəxəssisi Dr. Murad Soysal, yaz ayının qovun, qarpız, üzüm kimi meyvələri qarışdıraraq istehlak etmənin ishala səbəb olduğunu bildirib.
Tibbdə "qastroenterit" olaraq adlandırılan qida zəhərlənməsində isə ürək bulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı baş verir. Qastroenteritdə, mədə və bağırsaq hərəkətləri pozulur, ağızdan alınan yeməklərin həzm sistemini sürətli və əriməmiş tərk etmələri nəticəsində ishal ortaya çıxır.
Bəzi yeməkləri az miqdarda istehlak etmək problemi meydana gətirməsə də çox miqdarda yemək ishala səbəb olur: təzə ərik (ərik suyu), üzüm (üzüm suyu), ərik, albalı, qovun, qarpız.

Soysalın verdiyi məlumata görə alma, armud, şaftalıdan bir dənə, qarpız qovunda bir Ardı »

Qidalanma və DietaBöyürtkən yaddaşı gücləndirir

Aparılan araşdırmalar böyürtkənin yaddaş zəifliyindən ishala qədər bir çox xəstəliyə dərman olduğunu ortaya çıxmışdır. Meyvəsi ilə yanaşı böyürtkənin çiçəyinin də diabet və böyrək daşlarına xeyirli olduğu müəyyənləşdirilmişdir.
Həkimlər böyürtkənin suyunu sıxaraq içməyin ishal xəstəliyi üçün qurudulmuş yarpağının isə ağızdakı yaralar üçün müalicəvi əhəmiyyəti olduğunu bildirmişlər.
Bütün bunlarla yanaşı böyürtkən antioksidantlarla zəngindir, böyürtkənin meyvəsi:

• Qan təzyiqini nizamlayır
• Göz zəifliyini yaxşılaşdırır
• Ayaqlardakı şişliyi aradan qaldırır
• Ağız, dil, diş və diş əti iltihablarına xeyirlidir
• Kökünü qaynadıb suyunu içdikdə isə qandakı şəkərin miqdarını aşağı salır. Ardı »

Qidalanma və DietaŞəkərdən çox istifadə edənlərin diqqətinə!

Qanda yüksələn şəkər miqdarının bədəndə zəhər təsiri buraxdığı müəyyənləşib. İstanbul Üniversitesi Cərrahpaşa adına Tibb Fakültesi Daxili xəstəliklər ve Endokrinologiya elmi üzrə müəllim Prof. Həkim Zeyneb Oşar Siva, Türkiyə’də köklük xəstəliyinin artması ilə yanaşı olaraq şəkər xəstələrinin sayının artdığını söyləyib. Şəkər xəstəliyində bel nahiyəsi önəmli göstəricidir deyə fikrini bildirib. Köklüyün bədəndəki yağın toxumalarda artdığını izah edən Prof. Həkim. Siva, sözlərinə bu cümlələrlə davam edib:"Xüsusilə qarın tipli köklük, şəkər xəstəliyi üçün risk meydana gətirir. Çünki sayca çoxalan və həcmi böyüyən yağ hüceyrələri şəkər meydana gəlməsini asanlaşdıran bəzi maddələr ifraz edir. Bunun nəticəsində də insulin müqavimətinə yol açırlar və şəkər xəstəliyinə səbəb olur. Şəkər Ardı »

Qidalanma və DietaPəhriz saxlayarkən əzələləri qorumanın yolları

Artıq çəkidən azad olmaq üçün pəhriz saxladıqda əzələləri qorumaq üçün ilk növbədə lazımi prosedurları gözləməklə yağlarınızın hansı miqdarda olmasından əmin olmaq lazımdır. Ona görə də çəki verməyə çalışarkən əzələlərinizin deyil, yağlarınızın yox olduğundan əmin olun. Pəhriz edərkən əzələləri qorumağın yollarından biri də bu hesab olunur. Həmçinin zülaldan imtina etməyin düzgün olmadığı bildirilir. Nə qədər sağlam zülal qəbul etsəniz, o qədər sağlam əzələlərə sahib olarsınız.
Bununla da keyfiyyətli şəkildə çəki itirərsiniz. İstək əsnasında gün ərzində qida rasionunda 1 pay ət yeməklərinin qəbulu da istisisna olunmur.
Bitki mənşəli zülallara da laqeyd yanaşmayın. Pəhrizinizdə quru paxla, noxud və mərcimək kimi bitki mənşəli zülallara həftə Ardı »

Qidalanma və DietaBu meyvələr "dərman" kimidir

Yay meyvələrinin insan sağlamlığı baxımından nə qədər əhəmiyyətli olduğunu bilirik. Xüsusilə istilərə görə bədənin müqavimətini artırmaq üçün bol-bol meyvə istifadə etmək lazımdır.
Albalı: C vitamini baxımından zəngin bir meyvə hesab olunur. Onun tərkibində B1, B2, B5 vitaminləri, maqnezium və kalsium da olur. Albalının ağrı kəsici xüsusiyyəti də var.
Üzüm: Bədəni zərərli maddələrin təsirlərinə qarşı qoruyur. Qan azlığının müalicəsində təsirlidir. Yüksək təzyiqə nəzarət etməyə köməkçi olur. Ürək və s. xəstəliklərə qarşı qorumanı təmin edir.
Şaftalı: Tərkibində bol miqdarda A və C vitaminləri var. Su, mineral duzlar və şəkər baxımından zəngin olduğu bildirilir. Qəbizliyi aradan qaldırmağa da kömək göstərir. Həzmi asanlaşdırmağa, sidik yollarını təmizləməyə Ardı »

Qidalanma və DietaQış mövsümündə qidalanma

Harran Universitetinin Tibb Fakültəsinin pəhriz mütəxəssisi Məryəm Yılmaz qış mövsümündə bəzi insanların hərəkət etmə və digər fəaliyyətlərinin aşağı düşdüyünü qeyd edərək qidalama movzusunda bir sıra təkliflər verib. Mütəxəssis bu fəsildə daha çox C vitamini ilə zəngin qidaların və quru meyvələrin yeyilməsini uyğun görür.
C vitamini dediyimiz zaman ağlımıza dərhal naringi, portağal, kivi, qreypfrut kimi meyvələr gəlir. Həqiqətən bu tərz qidaları gündəlik həyatımızda çoxlu istifadə edilməlidir. Bu meyvələr həmdə qışın ən çox yeyilən meyvələri hesab olunur. Naringinin tərkibində antioksidant olduğundan damarlar, xüsusən də kapilyarlar güclənir. Bu meyvənin suyu ürəyin zərər görməsinin qarşısını alır və bədəndə olan əzik nahiyələrin sağalmasına kömək edir. Qış Ardı »

Qidalanma və DietaAlçanı duzlayaraq yeməyin..

A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamini və kalium və maqneziumla zəngin olan alça həzm sistemi xəstəliklərinin qarşısını alır, qəbizliyi aradan qaldırır.

Qaraciyər, ürək, böyrək və revmatizm xəstəlikləri üçün əsl şəfa mənbəyi olduğu üçün alçadan bol-bol istifadə etmək lazımdır.
Bundan başqa, alça şəkər xəstəliyinin də qarşısını alır. Bütün meyvələr kimi alçanı da yaxşıca yuduqdan sonra yeyin.

Lakin alçanı duzlayıb yemək məsləhət deyil, çünki hipertoniya və böyrək xəstəliklərinə səbəb olur. Ardı »

Qidalanma və DietaAlmanın faydaları inanılmazdır

Britaniyalı alimlərin sözlərinə görə, hər gün müntəzəm olaraq alma yemək insanın ömrünü uzadır və orqanizmi gəncləşdirir.
Bu meyvənin tərkibində olan elementlərin ürək-damar sisteminə müsbət təsir etdiyi, qan damarlarının elastikliyini qoruduğu bildirilir.
Məlumata görə, alimlər onun tərkibində olan mikroelementləri hesablayıb. Nəticədə məlub olub ki, həmin elementlər ürəyi cavanlaşdırır, qan dövranını yaxşılaşdırır və immun sistemi gücləndirir.
Alma qabığı da almanın içinə nəzərən daha çox antioksidanta sahibdir. Cavanlıq meyvəsi hesab olunan alma ləzzətli dadı və sağlamlığa verdiyi faydaları baxımından ideal hesab olunur.
Alma böyrəkləri təmizləməkdə, xolesterolu aşağı salmaqda, baş ağrısını azaltmaqda, yüksək təzyiq probleminin həllində istifadə edilir. Bundan əlavə piylənmə xəstəliyi ilə müqayisədə əhəmiyyətli hesab olunur.
Diş Ardı »