Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaÇiy qidalanma bədənin tarazlığını qoruyur..

Orqanizmin tarazlığını qoruyan qidalardan biri çiy qidalanmadır. Bura bütün tərəvəzlər, otlar, meyvələr, taxıllar, paxlalılar, meyvə quruları, cücərti, balıq və dəniz bitkiləri aiddir. Həmin qidaların tərkibində müxtəlif ferment, vitamin və minerallar var. Bu qidaların sayəsində çəki vermək asanlaşır. Həzm sistemi ciddi mənada güclənir. Yəni çəki vermək və ya almaq lazım olduqda heç bir problem olmur.
İstilik temperaturuna baxmayaraq bu cür qidalarda fermentlər, vitamin və minerallar itmir. Həmçinin saçları, dırnaqları və dərini gözəlləşdirir, enerji səviyyəsini artırır. Bu qidalar sızanaqlara, göbələklərə və s. narahatlıq yaradan xəstəliklərə qarşı təsirlidir. Ona görə son dövrlərdə daha çox istifadə edilir.
Çiy qidalanmaya yeni başladınızsa nisbəti az artırmaq lazımdır. Ardı »

Qidalanma və DietaBalıq və tərəvəz ürək xəstəlikləri riskini azaldır

Tədqiqatçılar 5 il ərzində ürək xəstəliyindən əziyyət çəkən 31.546 insanın qidalanma prosesini və 2 cür diabet xəstəliyi üzrə problem yaşayan və ya insult keçirən kəslərin həyatını izləyiblər. Onlar müəyyən ediblər ki, balıq və tərəvəz pəhrizinə əməl edənlərin insult və infarkta 2-ci dəfə tutulma riski aşağı olur. Balığın insan orqanizminə xeyri çoxdur. Belə ki, "Archives of Neurology" tibb jurnalının may ayındakı nömrəsində dərc edilən bir tədqiqata görə çox balıq yeyən insanlar qocalan zaman digərlərinə nisbətən daha cox yaddaşa malik olurlar. Tədqiqatlarda balığın alsheymer və ürək tutması kimi xəstəliklərə təsirli olduğu bir daha göstərilmişdir.
Bu tədqiqatlarda tərkibində omeqa-3 yağı olan balıqların ürək xəstəliklərinin Ardı »

Qidalanma və DietaSüdün faydaları

Südün yaşından asılı olmayan bütün insanların orqanizminə çox böyük xeyri var. Onu heç bir zaman 47 dərəcə tempraturdan yuxarı qaldırmaq olmaz, çünki 54 dərəcədə bütün onun tərkibindəki fermentlər məhv olur. Ona görə də heç vaxt pasterizə süd qəbul etmək məsləhət görülmür. Bu baxımdan deyilənə əməl etmək və düzgün qidalanmaq vacibdir. Ümumiyyətlə, düzgün qidalanma dedikdə, insanın böyüməsi, inkişafı, sağlamlığı və uzun müddət yaşaması üçün ehtiyac duyulan su, enerji və qida elementlərinin (karbonhidrat, zülal, yağ, vitamin və mineralların) məcmusunu başa düşürük. Məlumdur ki, vücudun ehtiyac duyduğu ən önəmli qidalardan biri süd və süd məhsullarıdır. Süd, tərkibi zülal, yağ, vitaminlə (C vitamini xaric) və Ardı »

Qidalanma və DietaYaşlanmaya qarşı faydalı meyvələr

Bənövşəyi rəngli meyvələr yaşla əlaqədar xəstəliklərə qarşı təsirlidir.
İngiltərədə aparılan tədqiqata görə qaragilə, böyürtkən, qarağat, ərik kimi meyvələrdən çoxlu istifadə edilməlidir.
Bu meyvələr altsheymer, ürək, skleroz (MS) və digər xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
Manchester Universitetinin elm adamları, həmin meyvələrdə olan "polifenol" adlı maddənin faydalı olduğunu bildiriblər.
Belə ki, "polifenol" həzm sistemi pozuqluqları nəticəsində hüceyrələrin zərər görməsinə səbəb olan dəmirin pis təsirlərinə maneə törədir.
Aparılan elmi işlər də qırmızı və bənövşəyi meyvələrin sağlamlıq baxımından faydalı olduğunu göstərib. Bu meyvələr qan azlığına yaxşı təsir edir.
Qaratut, quru ərik, qaragilə, quru üzüm və nar kimi meyvələrdə resveretrol, beta karotin, dəmir kimi maddələr daha sıx olur.
Bu meyvələr antioksidantlar baxımından digər Ardı »

Qidalanma və DietaBeyin dərmanı balıq

Bir sıra mütəxəssislərə görə omeqa-3 zəngin qidalanma mənbəyi hesab olunur və tərkibində yüksək yağ olduğundan beyin üçün faydalıdır.

Liverpul Universitetinin bir sıra mütəxəssisləri balıq yağı kimi omeqa-3 lə qidalanmağın beyin bölgəsini xəbərdar edərək mənfi təsirə maneə törətdiyi qənaətinə gəliblər. Beyni qidalandırma baxımından baliq yağı da əhəmiyyətlidir.

Araşdırmada balığın beynə təsir edən zərərli yağları geri çevirmədə rol oynadığı bildirilir.
Dr. Pickavance balıq yağının çəki atmada birbaşa təsirinin olmadığını ancaq yüksək yağların beyinə təsir etməsinə maneə yaradaraq zərərli təsirlərin olmamasına kömək etdiyi bildirilir. Ardı »

Qidalanma və DietaBanan həm də yuxu gətirir

A, B1, B2, C və E vitaminləri, dəmir, kalsium, fosfor, kalium, natrium və yodla zəngin olan banan həm də yüksək kaloriyə malikdir. 1 ədəd almada 60, 1 ədəd portağalda 53 kalori var, 1 ədəd bananın enerjisi isə 130 kaloridir.
A, B1, B2, C və E vitaminləri, dəmir, kalsium, fosfor, kalium, natrium və yodla zəngin olan banan həm də yüksək kaloriyə malikdir. 1 ədəd almada 60, 1 ədəd portağalda 53 kalori var, 1 ədəd bananın enerjisi isə 130 kaloridir.
Lakin buna baxmayaraq banan xolesterol yaratmır. Banan ürək əzələlərini inkişaf etdirir, təzyiqi aşağı salır. Banan yetişdikcə faydası da çoxalır. Kal banan qəbizliyi, yetişmiş, şirin Ardı »

Qidalanma və DietaYeməkdən sonra bunları etməyin!

Bəzən yeməkdən sonra adət etdiyimiz vərdişlərimiz sağlamlığımızda ciddi fəsadlara yol aça bilər. Yeməkdən sonra edilməməsi gərəkənlərin siyahısını təqdim edirik. Sağlamlığımız naminə əməl etmək lazımdır.

Yeməkdən dərhal sonra meyvə yemək mədənin hava ilə dolmasına səbəb ola bilər. Daha yaxşı olar ki, meyvəni yeməkdən 1 saat sonra yeyin.
Bu həzm üçün daha faydalı olacaq.

Yeməkdən dərhal sonra içilən çay qidanın həzmini çətinləşdirir, proteinlərin orqanizmdə sovrulmamasına, vitaminlər tam yararlana bilməməyimizə səbəb olur.
Xüsusilə qan azlığı olanlar buna diqqət etməlidirlər. Çay üçün ən doğru zaman yeməkdən bir saat sonradır.

Yeməkdən sonra edilən gəzinti, yediyimiz yeməyin heç bir faydasının qalmamasına yol açır. Gəzintini 1-2 saat sonraya saxlasınız yaxşı olar.

Qida qəbulundan Ardı »

Qidalanma və DietaVegetarian hamilə qadınlar necə qidalanmalıdır?

Cəmiyyətimizdə bəzi insan qrupları var ki, onlar sağlamlıqlarına və cəmiyyətə zərər vuran insanlara nisbətən daha doğru və düzgün yol seçiblər.
Həmin insanlara ibadət yerlərində, mötəbər elm mərkəzlərində, olimpiyadalarda, müxtəlif treninq və seminarlarda, ictimai həyatımıza rəng qatan digər mərkəzlərdə rast gəlmək olur. Günümüzdə sağlamlıq mövzuları içərisində öz aktuallığı ilə bir çox insanların rəğbətini qazanan vegetarianlar özlərinə və cəmiyyətə xeyir verən həmin insan qruplarınadan biridir. Bildiyimiz kimi, vegetarianlar qida rasionlarında ətdən və balıqdan istifadəyə yox, daha çox südlü yeməklərə, göyərtiyə, meyvələrə və s. qidalara üstünlük verirlər. Bəs hamilə olan vegetarian qadınlar necə qidalanmalı, daha çox hansı məhsullardan istifadə etməlidirlər.
Türkiyə mətbuatında verilən məlumata Ardı »