Saglamliq → Xərçəng yaradan məhsullar müəyyən edildi
Akrilamid birləşmələri heyvanlarda onkologiyanın inkişafına səbəb olur və insanlar üçün də təhlükəlidir. "EvroSMİ" informasiya-analitika qəzeti bildirir ki, bu birləşmələr bir sıra məhsullarda olur ki, Amerika alimləri qidada onları məhdudlaşdırmağı tövsiyyə edirlər.
Ekspertlər bildirib ki, bu təhlükəli maddələr şəkərin və bitki mənşəli ərzaqlardakı amin turşularının yüksək temperatur altında işlənməsindən yaranır.
Qısa müddətli termiki emal isə təhlükə doğurmur. Buna görə də həkimlər qızardılmış kartofdan, krekerdən, çörəkdən və hətta quru meyvələrdən uzaq durmağı məsləhət görür. Amma çiy məhsullarda onun konsentrasiyası elə də yüksək olmur. ABŞ ərzaq və dərmanlar idarəsi qəbul etdiyi yeni direktivlə əhalini akrilamidli məhsullardan uzaq durmağa çağırıb. Ardı »