Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

SaglamliqXanıma arıqlamaqda maneə törədən 10 səhv

[color=#f82e00]Əgər bütün səylərinizə baxmayaraq arıqlaya bilmirsinizsə, deməli hardasa səhv buraxırsınız. Aşağıda bu səhvlərdən 10 ən əsası haqqında qeyd edilir.
Arıqlamaq üçün nəinsə bir əlamətin bəhs eləməsi – yeməkdən imtina, fiziki yüklənmə və sair, yanlış fikirdir. Belə bir üsullar effekt versə belə, qısamüddətli olacaqdır.
Arıqlayanın psixologiyası. Əgər siz sizə uyğun olmayan sərt pəhrizdəsiniz isə, istər istəməz yemək haqqında xəyallar qurmağa başlayacaqsız. Hər kəsə məlum olduğu kimi də “olmaz” həmişə daha şirin olur. Bir gün psixikanız əzablara dözməyəcək və siz soyuducunu boşaldacaqsınız. Bundan qaçmaq üçün sağlam pəhriz saxlamaq məsləhət görülür.
Yeni qəribə – qəribə pəhrizlərlə maraqlanmaq. Məsələn, zülal pəhrizi, kofe pəhrizi, meyvələrin rənginə uyğun pəhriz və Ardı »

SaglamliqArıqlamağa nədən başlamaq lazımdır?

[color=#6a60ec]Köklük nəinki təkcə sağlamlığa pis təsir edir, eyni zamanda, bədəni ağırlaşdırır, hərəkətlərin əlaqəsini və yüngüllüyünü azaldır. Dahasonra statistik məlumatlarda göstərilir ki, köklük 5% xəstəlik (məsələn, hormonların pozulması), qalan 95% qidanın düzgün qurulmamasının nəticəsidir. Hətta irsi köklük, müəyyən qida payına olan vərdişin nəsildən-nəsilə keçməsindən yaranır. Hələ südəmər dövrdə bəzi analar uşaqlarını artıq yedizdirməyə başlayırlar. Beləliklə, analar və nənələr sevimli balalarının “tez böyüməsini” istədiklərindən, onları həddən artıq yeməyə öyrəşdirir, mədələrini “genəldirlər”.

Piylənmə – piy toxumasının yığılması nəticəsində bədən kütləsinin (çəkisinin) artması deməkdir. Piylənmə çox vaxt orqanizmin ehtiyacından artıq olan ifrat kalorili yemək nəticəsində əmələ gəlir. Bu, o demək deyildir ki, hər kök adam “qarınqulu”dur. Ardı »

SaglamliqDüzgün geyinin,sağlam olun

[color=#f82e00]Bəşər mədəniyyətinin mövcud olduğu ən qədim dövrlərdən xarici görünüşə diqqət cəmiyyətdə əhəmiyyətli yerlərdən birini tutur.Xarici görünüşcə yaxşı görünmək yaxşı imic formalaşdırmaq, əhval-ruhiyyəni qaldırmaq, ətrafı cəlb etmək və sadəcə özünə güvənmək üçün təmin oluna bilər.O faydalı olduğu qədər də ziyanlı ola bilər. Qarın nahiyyəsinə aşağıdan təzyiq edən dar şalvar və cinslər olduqca ziyandır.Bu isə prostatit, oofarit və digər bu kimi iltihabi xəstəliklərlə nəticələnən kiçik çanaqda qan durğunluğuna səbəb olur.Həmçinin mədəyə edilən təzyiq nəticəsində turşu istehsalının təhrik olunması qastroezofaqial reflüks ilə nəticələnə bilər.Ən sadə halda isə tez-tez qastral əlamətlər (qıcqırma,gəyirmə) müşahidə olunacaqdır.Daha ağır hallarda isə ezofaqit və xoradan əziyyət çəkməli olacaqsınız.Bərk sıxılmış Ardı »

SaglamliqMaddələr mübadiləsini yaza hazırlamağın 5 yolu

Havaların istiləşməsiylə bu günlərdə maddələr mübadiləsini qış yuxusundan oyandırmanın əsl vaxtıdır.
Sağlam və balanslı qidalanaraq maddələr mübadiləsini sürətləndirə bilərsiniz. Qış aylarında aldığınız artıq çəkidən xilas olmaq da mümkündür.
Maddələr mübadiləsini qış yuxusundan oyatmağın 5 yolu aşağıdakı kimidir:
1 - Az amma tez qidalanın;
2 - Tez-tez su üçün;
3 - Lifli qidalara üstünlük verin;
4 - Zülal istifadəsini məhdudlaşdırın;
5 – İdmanla məşğul olun.
Hərəkətsizlik maddələr mübadiləsi sürətini yavaşladan faktorların başında gəlir.
Bu baxımdan maddələr mübadiləsini sürətləndirən lazimi prosedurlardan əlavə aktiv həyat tərzinə üstünlük vermək vacibdir. Ardı »

SaglamliqXolesterinin ziyanları və ondan qorunma üsulları

Qanda yüksək miqdarda olan xolesterin maddəsi vücudda toplanaraq qalır və zaman keçdikcə öz təsirini göstərir. Xolesterin əsasən toplanıb qaldığı damarlarda daha çox təsirli olur. Əgər xolesterin ürək damarlarında toplanmışsa bu həddən artıq problemə gətirib çıxarır. Çünki ürək damarlarında toplanan xolesterin
ürək çatışmazlığı və infarkta səbəb ola bilər. Arterial təzyiqin qalxmasına səbəb olur. Xolesterin beyni qidalandıran damarları tutduqda isə iflic, nitqdə qüsurlar və yaddaş pozğunluqlarına gətirib çıxarır.
Bundan başqa isə xolesterin böyrəkdə toplanarsa böyrək çatışmazlığı və yüksək qan təzyiqi ilə nəticələnir.
Xolesterindən qorunma üsulları.

Xolesterin əsasən beyin, sinirlər, ürək, böyrək və qaraciyərlərdə toplanır. Mütəxəssislər damarlara toplanaraq insan həyatı üçün böyük təhlükə yaradan bu maddədən uzaq olmanın Ardı »

SaglamliqYeni ildə kökəlməmək üçün ip ucları

Qırmızı ət yerinə balıq, toyuq və hind toyuğunu seçin. Ancaq yediyinizin miqdarlarına və bişirmə şəklinə diqqət edin.

Yağ istehlakını azaldın. Qatı yağlar yerinə duru yağları, xüsusilə zeytunyağından istifadə edin.

Yeməyinizi yavaş yavaş yeyin. Sürətli yeyərkən daha çox insulin ifraz olunur, bu da həm yağın bədəndə yığılmasına, həm də qaraciyərdə xolesterol istehsalının artmasına səbəb olar.

Çərəzlər xüsusilə ürək xəstəliklərinin önlənməsində əhəmiyyətli yerə sahib qida maddələridir. Çərəzlərdə olan doymamış yağ turşuları ilə bitki mənşəli xolesterolu salar. Amma həddindən artıq istehlak edilməməlidir.

Antioksidan təsiri olan meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verilməlidir.

Spirt istifadə edirsinizsə qırmızı şərabı seçin və ən çox 2 qədəh istehlak edin.

Şorba, tərəvəz yeməyi yanında 2-3 diş Ardı »

SaglamliqTəmizləmə prosedurları və həzm prosesi

[color=#f82e00]Bir halda ki, təmizləmə prosedurların əksər hissəsi həzm cihazına aiddir, onun quruluşu və fəaliyyəti haqqında məlumat vermək zəruridir. Qəbul edilən qida həmin anda bədən tərəfindən mənimsənilmir. Qida bir sıra mərhələlərdən keçir. Min illər bundan əvvəl Veda dövrünün Rişilərə (mütəfəkkir, nəbi) bu mərhələlər bəlli idi. “Qəbul edilmiş qida üç hissəyə bölünür. Onun kobud hissəsindən nəcis, orta hissəsindən ət, narın hissəsindən isə şüur əmələ gəlir. İçilmiş su da üç hissəyə bölünür. Onun kobud hissəsindən sidik, orta hissəsindən qan, narın hissəsindən isə tənəffüs əmələ gəlir” (Qheranda samhita).

Həzm prosesi qidanın ağızda çeynənilməsi və qidanın tüpürcəklə yaş edilməsindən başlayır. Tüpürcəyin miqdarı qidanın dadından və növündən, Ardı »

SaglamliqTopa başla vurmaq beyinə zərərlidir

Bildiyimiz kimi, digər idman növləri kimi futbol idman növü də insan sağlamlığına xidmət edir. Buna baxmayaraq futbolu ehtiyyatlı oynamaq lazımdır.
Bu oyun həvəskarlardan tutmuş bəzi futbolçulara kimi müxtəlif travmalar və ya beyin zədələri yaşadıb. Tədqiqatlardan məlum olub ki, futbolda olan bəzi hərəkətlər beyin üçün zərərlidir.
Amerikada nəşr olunan elmi jurnalların birində topa kəllə vurmanın yaddaş zəifliyinə yol açdığı bildirilir. Tədqiqatlarda müəyyən olunub ki, bu sonradan beyində degenerasiya yaradır.
"Florence Nightingale" xəstəxanasında Neyrocərrahiyə sahəsində fəaliyyət göstərən Türkiyəli mütəxəssis Prof. Dr. Çingiz Kuday 37 həvəskar futbolçu üzərində tədqiqatlar aparıb. Yaşları 21 ilə 44 arasında dəyişən futbolçular arasında topa daha çox kəllə vuranların beyinlərində problem Ardı »