Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Xəmir xörəkləriGurze

Qiymə üçün - Yarım kq Ət ( mal və ya qoyun)
1 ədəd orta baş soğan,
duz, istiot, 2 çimdik darçın və sarıkök.
qatıq.


Xəmir üçün - Un, azca duz və su nə qədər apardı. Un hardasa iki əlimin ovcu ilə iki dəfə qaba tökürəm.
Hazırlanma qaydası - Əti və soğanı ət maşınından çəkirik və qarışdırırıq. Tavaya yağ töküb, əti yaxşı- yaxşı qovururuq. Bişənə yaxın duz, istiot vururam. Dada və ətirə görə isə darçın və sarıkök vururam. Qoyduq əti qırağa. Keçirik xəmirə. Una duz vurub, su ilə yoğururuq. Yumşaq xəmir alınır, xəmir bərk olmamalıdı, yumşaq, azca ələ yapışan. Ayırıq 3 kündəyə. Hər kündəni oxlovla nazik Ardı »

Xəmir xörəkləriGöy qutabı

Xəmir

Buğda unu

Yumurta

1-2 çay qaşığı qatıq

Su

Duz

İç

Müxtəlif göy-göyərti – turşəng, keşniş, şüyüd

Yumurta

1-2 çay qaşığı qatıq

Baş soğan, duz, istiyot, limon turşusu (turşəng yoxdursa)


Müxtəlif göyərt lazım olacaq, xüsusilə turşəng, onda qutabın dadı bir qədər turşməzə alınacaq. Əgər turşəng olmazsa, onda suda ərimiş limon turşusundan istifadə etmək olar.

Əvvəlcə soganı qızılı rəngədək qızardın. Göyərtini yuyub, qurudun, sonra xırda-xırda kəsin, yaxşı olar kiçik balta ilə, üstünə duz tökün, amma çox da göyərtini əzmək olmaz, çünki onda suya dönər. Əgər göyərtinin şirəsi çıxsa, onda onu sıxmaq lazımdır.

Doğranmış göyərtinin üstünə qızarılmış soğan tökün, 1 yumurta və 2-3 qaşıq qatıq. Bunları qarışdırın.

Ayrıca undan, yumurtadan, 1-2 qaşıq qatıq və sudan xəmir Ardı »

Xəmir xörəkləriQat-qatlı xəmirin içində toyuq əti

Toyuq ətindən hazırlanan daha bir ləziz yemək

Ərzaqlar:

5-6 ədəd toyuq budları

200-250 qram pendir

500 qram qat-qat xəmir

2-3 diş sarımsaq

Duz, istiot


Hazırlanma qaydası:

Toyuq budlarını yuyub, salfetlə qurulayın. Üzərinə duz , istiot və xırdalanmış sarımsaq səpin. Pendiri xırda-xırda doğrayıb, toyuğun dərisinin içinə yerləşdirin.

Qat-qat xəmiri 0,5 sm ölçüsündə yayıb, uzunsov nazik zolaqlar şəkilində doğrayın.

Hər toyuğun budunu zolaqlı xəmirlə bürüyün.

Sobanın listinə yağ çəkib, toyuq budlarını yerləşdirin.

180-200 dərəcə qızdırılmış sobada 40-50 dəqiqə ərzində toyuqları bişirin. Nuş olsun! Ardı »

Xəmir xörəkləriFirni

Düyü – 40q,

süd – 200q,

şəkər tozu – 10q,

kərə yağı – 10q,

darçın – 0,2q,

duz.


Düyü 2-3 saat suda isladılır. Sonra Sudan çıxarılığ qurudulur, həvəngdəstədə döyülür. Qaynayan südə qarışdıra-qarışdıra düyü unu əlavə edilir, şəkər və duz qatılıb bişirilir. Süfrəyə verdikdə üstünə yağ tökülüb şəbəkə şəklində darçın səpilir. Ardı »

Xəmir xörəkləriZeytunlu rulet bulku

Zeytunlu rulet bulku

MATERİAL SİYAHISI:

3 su stəkanı un
Yarım paket yaş maya
1 çay stəkanı süd
1 yumurta
1 su stəkan mineral su
Yarım çay stəkanı zeytun yağı
Duz
Su

DAXİLİ XƏRCİ ÜÇÜN:

Ağ pendir
Zeytun əzməsi
Kəklikotu
Pulcuq istiot

ÜZƏRİ ÜÇÜN:

Yumurta sarısı
Qara zeytun

İÇİ:

Unu qarışdırma qabına alırıq. Duzunu səpirik, ortasını hovuz kimi açırıq. Ortaya yaş maya qoyuruq. Mayanın üstünə südü və zeytun yağını tökürük. Yumurtanın ağını əlavə edirik. Yumurta sarısını üzəri üçün ayırırıq. Bir az da ilıq su tökürük. Ortadakı mayelərlə əvvəl maya əridirik. Mineral suyunu da tökürük. Kənardan un alaraq xəmiri Ardı »

Xəmir xörəkləriSüzmə xingal

Qoyun əti – 165q,

buğda unu – 100q,

yumurta 1/5 əd., baş soğan – 30q,

ərinmiş yağ – 20q,

pendir – 15q,

qatıq – 50q,

sarımsaq – 3q,

zəfəran – 0,1q,

istiot – 0,1 q, duz.


Qoyun əti 10-15 qramlıq tikələrə doğranır, istiot, duz vurulub soğanla birlikdə qızardılır. Zəfəran şirəsi vurulur və hazır vəziyyətə gətirilir. Xəmiraşı xörəyində olduğu kimi hazırlanmış lavaş 5×5 sm ölçüdə paxlava şəklində doğranır, suda bişirilir, aşsüzəndən süzülür. Süfrəyə verilən zaman süzmə xigalın üstünə yağ tökülür, qoyun ətindən hazırlanmış qiymə qoyulur, yanında sarımsaqlı qatıq və ovulmuş pendir verilir. Ardı »

Xəmir xörəkləriQuru yarpaq xəngəli

Soyuq qış günlərində Azərbaycan mətbəxində daha çox isti, xəmir xörəklərinə müraciət olunur. Bu xörəklərin içində Xəngəl ən məşhurudur. Xəngəlin bir neçə növü var: Yarpaq xəngəli – Quru yaxud Süzmə xəngəl kimi də tanınır, ət bulyonunda bişirilən Sulu xəngəl, içərisi qiymə ətlə doldurulan Ət xəngəli, şor pendirlə doldurulmuş Şor xəngəli, Şimal-qərb zonasının əsas yeməyi olan Qabaq (Balqabaq) xəngəli (o zonada xəngələ xingal deyirlər). Duzlu suda bişirilmiş bu xəngəllər süfrəyə zövqə görə əridilmiş yağ, ədviyyatlı sous, sarımsaqlı qatıq, sirkə-sarımsaq, acika, hətta nar şirəsi ilə birlikdə verilir. Bu dadlar isə öz növbəsində xəngəli daha tamlı,ləzzətli edir.

Soyuq günlərdə yeyilən ən çox Yarpaq /Süzmə xəngəldir. Duzlu Ardı »

Xəmir xörəkləriBakı Halvası

180 gr un

200 gr kərə yağı

200 ml su

200 gr şəkər

1 yemək qaşığı bal

Bir-iki saplaq zəfəran

Bir az duz


Əvvəlcə mət hazırlanır. Qazanda şəkərin üstünə suyu töküb, qazın üstünə qoyun. Qaynayan kimi bal və bir neçə zəfəran saplağı əlavə edin, qarışdırın. Sonra qazanı odun üstündən kənara qoyun.

Yağı ayrıca əridin. Ərinmiş yağa unu tökün və bir az duz əlavə edib yaxşıca qarışdırın. Un yağı tamamilə canına çəkməlidir. Sonradan un əlavə etmək olmaz. Qarışdıraraq, unu yağda qovurun. Qaz orta alovda olmalıdır. Un qızılı rəngə düşüncə qarışdıraraq tavanı odun üzərində saxlayın.

Tavanı odun üstündən götürəndən sonra, məti hissə-hissə kütlənin üstünə əlavə edin. Bu zaman bir qədər ehtiyatlı olmaq Ardı »