Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

TurşularDuzlu Suya Qoyulmuş Kələm

[c][color=#fe5e5e][b]Hazırlamaq üçün çox da böyük olmayan kələmlər seçilir, onun üst qatı, özəyi çıxarılır. 4 yerə bölünür, çəlləklərə yığılır, üstündən taxta parçası ilə basılır və duzlu su (1litr suya 400 qram duz) tökülür. Ele etmək lazımdır ki, duzlu su taxta parçasını örtsün. Kələmə xoş rəng vermək üçün onun içinə dilim-dilim kəsilmiş qırmızı çuğundur əlavə edilir. Turşumanı sürətləndirmək üçün çəlləyə bir neçə sütül qarğıdalı qıçası qoyulur. Bir neçə gündən sonar çəlləyin suyundan götürməyə başlayırlar. Çəlləyin suyundan iki həftə ərzində günaşırı götürülür. Turşuma qurtarandan sonar suyun üzərinə bir neçə ovuc təmiz yuyulmuş arpa tökülür. Arpa cücərir və kələmin üstünü kif bağlamaqdan qoruyur. Çəlləkdən kələm Ardı »

TurşularDuzlu Suya Qoyulmuş Kələm

[color=#173bd3][b]Hazırlamaq üçün çox da böyük olmayan kələmlər seçilir, onun üst qatı, özəyi çıxarılır. 4 yerə bölünür, çəlləklərə yığılır, üstündən taxta parçası ilə basılır və duzlu su (1 litr suya 400 qram duz) tökülür. Elə etmək lazımdır ki, duzlu su taxta parçasını örtsün. Kələmə xoş rəng vermək üçün onun içinə dilim-dilim kəsilmiş qırmızı çuğundur əlavə edilir. Turşumanı sürətləndirmək üçün çəlləyə bir neçə sütül qarğıdalı qıçası qoyulur. Bir neçə gündən sonra çəlləyin suyundan götürməyə başlayırlar. Çəlləyin suyundan iki həftə ərzində günaşırı götürülür. Turşuma qurtarandan sonra suyun üzərinə bir neçə ovuc təmiz yuyulmuş arpa tökülür. Arpa cücərir və kələmin üstünü kif bağlamaqdan qoruyur. Çəlləkdən Ardı »

TurşularGilas turşusu

Ərzaqlar:

Gilas
Duz
Şəkər tozu
Su
Yapışdırıcı

Hazırlanması:

Gilasın saplağını təmizləyib yuyub bankalara yığırıq.

Hər bankaya məs: 1 kq bankaya 1 dolu çay qaşığı duz və 1/3 çay qaşığı şəkər tozu tökürük.

Üstünə 2 barmaq aşağı qaynar su tökürük. Suyu çox tökmürük ki, öz suyu çıxacaq.

Böyük qazana su töküb isidirik. Su isinən kimi bankaların içinə yığırıq. Aralarına bir-birinə dəyib çatlamasın deyə dəsmal qoyuruq.

15 dəq suda qaynadırıq.

Sudan çıxarıb ağzını qapaqla bərk bağlayıb yapışdırıcı ilə yapışdırırıq.

Ədyalın arasına qoyub bükürük.

Soyuyandan sonra götürürük.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularBütöv sarımsaq turşusu resepti

Tərkibi:
1 l suya:
50 q iri duz
25 q şəkər tozu
qara dənəvər istiot
reyhan yarpaqları

sirkə (birbaşa bankalara tökülür, 750 ml-lik bankaya 1 x.q. 9%-li sirkə)
sarımsaq

Hazırlanması:
Sarımsaqları soyuq suda isladın. Sonra bir neçə dəfə yuyun (suyu təmiz olanadək). Banka və qapaqlarını sterilizə edin. Duzlu suyu hazırlayın, ocağın üstünə qoyun, qaynara düşəndə götürün, 80 dərəcəyədək soyudun.
Steril bankalara sarımsağı yığın. Üzərinə qaynar su töküb ağzına qapaq qoyun, 5-10 dəqiqə saxlayın. Sonra suyunu süzüb, əvəzinə isti duzlu su tökün. Sirkə də əlavə edib bankanın qapağını bağlayın. Üstünü isti adyalla bürüyüb tam soyuyanadək saxlayın, sonra isə daha soyuq yerdə saxlayın.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularLobya turşusu resepti

Tərkibi:
1 ədəd 3 kg-lıq bir qab
2 kg təzə lobya
4 ədəd yaşıl uzunsov bibər
4 diş sarımsaq
1 su stəkanı yemək duzu
4 su stəkanı su
1 çay stəkanı sirkə

Hazırlanması:
Lobyaları yuyub təmizləyin. Bir az su əlavə edərək çox yüngülcə çox yumşatmadan qaynadın, suyunu süzüb soyudun. Qabın içinə əvvəl lobyaların bir qisimini yerləşdirin. 1 ədəd uzunsov bibər və 1 diş sarımsaq qoyun. Təkrarən lobya yerləşdirin. Bu şəkildə düzərək vəsaitləri bitirin. 4 su stəkanı qaynadılıb soyudulmuş suyun içində 1 su stəkan yemək duzunu əridin. 1 çay stəkanı sirkəni də qarışdırın.
Hazırladığınız bu qarışığı turşunun üzərinə tökün. Üzərinə bir ağırlıq qoyaraq lobyaların sirkənin içindən çıxmasına maneə törədin. Qabın qapağını Ardı »

TurşularAcika (Gürcü mətbəxi)

Lazım olanlar:

3 kq qırmızı bibər
300 qr bolqar bibəri
100 qr acı bibər (zövqə görə artırılıb və ya azaldıla bilər)
0,8 kq pomidor
4-5 diş sarımsaq (zövqə görə artırıla bilər)
dada görə duz

Hazırlanma qaydası:

Tərkibdə sadalanan tərəvəzlər birlikdə ət maşınından keçirilir. Zövqə görə pomidorun qabığını soymaqda olar. Çəkilmiş tərəvəzlər birlikdə suyu çəkilənə qədər bişirilir. Orta qatılıqda olduqda isti-isti bankalara doldurulur.

Qablaşdırma:

Əvvəlcədən sterile edilib hazırlanmış bankalar isti adjika ilə doldurulur. Qazan zəif odun üzərində qalsa daha etibarlı olardı. Belə olan halda sterilə edilmiş qablara yığılan isti adjikanın xarab olma ehtimalı "0″ enir. Doldurulmuş qabın ağzı bərk bağlanır və başı tərs çevrilib soyuyana qədər saxlanılır. Əvvəlcədən hava Ardı »

TurşularYaşıl pomidor turşusu

Tərkibi:
4-5 kilo yaşıl pomidor
Duz
1 xörək qaşığı sirkə
İstəyə bağlı kərəviz sapı
2-3 ovuc yaşıl bibər
1-2 baş soyulmuş sarımsaq

Hazırlanması:
Pomidorlar yuyularaq istəyinizə görə 4-ə bölün ya da diş çöpünün köməyi ilə üzərində bir neçə dəlik açın. Əvvəlcə turşunun hamısını alacaq böyüklükdə qab nizamlayın. Qabın içinə 5/4-nü dolduracaq qədər su qoyun. Əvvəlcə 1 su stəkanı duz və 1 su stəkanı sirkə əlavə edin. Duz tamamilə əriyənə qədər qarışdırın. Hazırlanan turşu suyunu başqa bir qaba köçürün və turşu saxlanacaq bidona pomidor, bibər, sarımsaq, şüyüd və kərəviz sapını əlavə edin. Üzərini dolduracaq qədər turşu suyu əlavə edin və ağızını möhkəmcə bağlayın.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularKələm tursusu

Tərkibi:
10 kq kələm
200-250 q süfrə duzu
Qeyd:
Bundan artıq duz vurmayın! Kələmin üst yarpaqlarını artlayıb, özəyini çıxarın, doğrayın. Əgər çəlləkdə şoraba qoyursunuzsa: çəlləyin dibinə bir lay tərtəmiz yuyulmuş kələm yarpağı döşəyin. Üstünə doğradığınız kələmi qoyun. Duz səpin. Əlinizlə basın. Üstünə bir lay kələm yarpağı döşəyin. Yarpaqların üzərinə ikiqat cuna çəkib üstünə ağır yük qoyun (məsələn, içi su ilə dolu balon). Əgər bankada şoraba qoyursunuzsa: doğranmış kələmi duzla ovxalayın, bankaya sıx yığın və əlinizlə basın ki, şirəsini buraxsın. Kələm şorabasının saxlandığı yerdə temperatur 20 dərəcə C-ni keçməməlidir. İş bununla bitmir. Qıcqırma dövrü bitənədək kələmin üzərində yaranan köpüyü yığıb atmaq lazımdır. Əgər şorabanı çəlləkdə Ardı »