Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

TurşularKələm tursusu

Tərkibi:
10 kq kələm
200-250 q süfrə duzu
Qeyd:
Bundan artıq duz vurmayın! Kələmin üst yarpaqlarını artlayıb, özəyini çıxarın, doğrayın. Əgər çəlləkdə şoraba qoyursunuzsa: çəlləyin dibinə bir lay tərtəmiz yuyulmuş kələm yarpağı döşəyin. Üstünə doğradığınız kələmi qoyun. Duz səpin. Əlinizlə basın. Üstünə bir lay kələm yarpağı döşəyin. Yarpaqların üzərinə ikiqat cuna çəkib üstünə ağır yük qoyun (məsələn, içi su ilə dolu balon). Əgər bankada şoraba qoyursunuzsa: doğranmış kələmi duzla ovxalayın, bankaya sıx yığın və əlinizlə basın ki, şirəsini buraxsın. Kələm şorabasının saxlandığı yerdə temperatur 20 dərəcə C-ni keçməməlidir. İş bununla bitmir. Qıcqırma dövrü bitənədək kələmin üzərində yaranan köpüyü yığıb atmaq lazımdır. Əgər şorabanı çəlləkdə Ardı »

TurşularMuşmula turşusu

Lazım olan ərzaqlar:

1 kq muşmula,
1 kq toz şəkər

Hazırlanma qaydası:

Muşmulalar təmizlənib yuyulur.Turşu qoyulacaq qaba yığılır. Muşmulaların üzərini keçəcək qədər bir kiloqram toz şəkər əlavə edilərək əridilir. Muşmulanın üzərinə tökülür. Ağzı bağlanır.Turşunun olması üçün 3-4 həftə gözlənilir. Ardı »

TurşularLeço

Tərkibi:
Pomidor 4 kq
Yaşıl bibər 3 kq
narın xörək duzu 2 xörək qaşığı
Duru yağ 1 stəkan
Uksus 9%2 xörək qaşığı

Hazırlanması:
1) Pomidor yuyulur ət maşınından keçirilir.
2) Bibər yuyulur, toxumu çıxarılır, və 4 hissəyə bölünür.

Çəkilmiş pomidoru qazana tökülür, üzərinə duz, yağ əlavə edilir və qaynadılır. Pomidor qaynadıqdan sonra bibər əlavə edilir. Bunlar hamısı 30 dəqiqə qaynadılır. Sonra sobanın üzərindən götürülür və uksus əlavə edilir. Təmizlənmiş bankalara töküb ağzını bağlayırıq. Qışda isə yeyirik.
Nuş olsun! Ardı »

TurşularYaşıl pomidor turşusu

Tərkibi:
4-5 kilo yaşıl pomidor
Duz
1 xörək qaşığı sirkə
İstəyə bağlı kərəviz sapı
2-3 ovuc yaşıl bibər
1-2 baş soyulmuş sarımsaq

Hazırlanması:
Pomidorlar yuyularaq istəyinizə görə 4-ə bölün ya da diş çöpünün köməyi ilə üzərində bir neçə dəlik açın. Əvvəlcə turşunun hamısını alacaq böyüklükdə qab nizamlayın. Qabın içinə 5/4-nü dolduracaq qədər su qoyun. Əvvəlcə 1 su stəkanı duz və 1 su stəkanı sirkə əlavə edin. Duz tamamilə əriyənə qədər qarışdırın. Hazırlanan turşu suyunu başqa bir qaba köçürün və turşu saxlanacaq bidona pomidor, bibər, sarımsaq, şüyüd və kərəviz sapını əlavə edin. Üzərini dolduracaq qədər turşu suyu əlavə edin və ağızını möhkəmcə bağlayın.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularDuzlu Suya Qoyulmuş Kələm

[c][color=#fe5e5e][b]Hazırlamaq üçün çox da böyük olmayan kələmlər seçilir, onun üst qatı, özəyi çıxarılır. 4 yerə bölünür, çəlləklərə yığılır, üstündən taxta parçası ilə basılır və duzlu su (1litr suya 400 qram duz) tökülür. Ele etmək lazımdır ki, duzlu su taxta parçasını örtsün. Kələmə xoş rəng vermək üçün onun içinə dilim-dilim kəsilmiş qırmızı çuğundur əlavə edilir. Turşumanı sürətləndirmək üçün çəlləyə bir neçə sütül qarğıdalı qıçası qoyulur. Bir neçə gündən sonar çəlləyin suyundan götürməyə başlayırlar. Çəlləyin suyundan iki həftə ərzində günaşırı götürülür. Turşuma qurtarandan sonar suyun üzərinə bir neçə ovuc təmiz yuyulmuş arpa tökülür. Arpa cücərir və kələmin üstünü kif bağlamaqdan qoruyur. Çəlləkdən kələm Ardı »

TurşularAcika (Gürcü mətbəxi)

Lazım olanlar:

3 kq qırmızı bibər
300 qr bolqar bibəri
100 qr acı bibər (zövqə görə artırılıb və ya azaldıla bilər)
0,8 kq pomidor
4-5 diş sarımsaq (zövqə görə artırıla bilər)
dada görə duz

Hazırlanma qaydası:

Tərkibdə sadalanan tərəvəzlər birlikdə ət maşınından keçirilir. Zövqə görə pomidorun qabığını soymaqda olar. Çəkilmiş tərəvəzlər birlikdə suyu çəkilənə qədər bişirilir. Orta qatılıqda olduqda isti-isti bankalara doldurulur.

Qablaşdırma:

Əvvəlcədən sterile edilib hazırlanmış bankalar isti adjika ilə doldurulur. Qazan zəif odun üzərində qalsa daha etibarlı olardı. Belə olan halda sterilə edilmiş qablara yığılan isti adjikanın xarab olma ehtimalı "0″ enir. Doldurulmuş qabın ağzı bərk bağlanır və başı tərs çevrilib soyuyana qədər saxlanılır. Əvvəlcədən hava Ardı »

TurşularPərpətöyün Turşusu

Pərpətöyündən sarımsaqlı qatıqla salat hazırlamaqdan savayı daha nə etmək olar? Əlbətdə ki turşuya qoymaq. Hazırlayın,çox güman ki bu dadına baxdığınız ən ləzzətli şey olacaq. Mən bu dadı çox sevirəm. Bakıda böyüyüb boya-başa çatdığım zamandan bu yana bağımızda bol yetişən pərpətöyündən özüm turşu qoymuşam. Xırçıldayan, xoş turşməzə, maraqlı tamı olan pərpətöyün turşusu xüsusi ilə ət yeməkləriylə birgə yeyiləndə gözəl olur. Kaliforniyadakı bağımızda pərpətöyün cücərmədiyindən mən onu fermer bazarından alıram.
Pərpətöyün Turşusu
2 litrlik banka üçün
1 kq pərpətöyün (gövdə və yarpaqlarıyla birgə)*
5-6 diş sarımsaq
4 quru dəfnə yarpağı
5-6 qara istiot dənəsi
3 xörək qaşığı iri xörək duzu
4 fincan üzüm sirkəsi ilə 2 fincan suyun qarışığı.
Hazırlanması:
Qaynar suda istifadə Ardı »

TurşularSirkəyə qoyulmuş sarımsaq

Sarımsaq

Duz

Sirkə

Ətirli istiot

Dəfnə yarpağı

Mixək (sevmədiyim üçün bunu istifadə etmirəm)


Sarımsağı sirkəyə 2 üsulla qoymaq olar: bütöv və ya “dişlərə” təmizlənmiş. Əgər təmizlənmiş sarımsağı sirkəyə qoyursuzsa, onda qabığı təmizlənmədən sarımsaq dişlərini birbaşa bankaya (əvvəldən qaynar su ilə yaxalanmış) yığırsız. Bankaya sarımsaqdan qabaq ədviyyəni və duzu yığın. Bunların üzərinə sirkə tökülür. Qaynara verilmiş qapaqla bankanı bağlayın və ehtiyatla bir neçə dəfə bankanı çevirin ki, ədviyyat tam yayılsın. Bankanı sərinə qoyun. 1 aya yetişəcək.

Əgər sarəmsağı bütöv sirkəyə qoyursuzsa, onda sarımsağı üst qalın qabığını təmizləyin (alt qabıq qalmalıdır). Qaba 1 litr su töküb 20 gr. duzu əridin. Sarımsaqları bu qaba qoyun, belə ki, onlar tam duzlu suda Ardı »