Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

TurşularLobya turşusu resepti

Tərkibi:
1 ədəd 3 kg-lıq bir qab
2 kg təzə lobya
4 ədəd yaşıl uzunsov bibər
4 diş sarımsaq
1 su stəkanı yemək duzu
4 su stəkanı su
1 çay stəkanı sirkə

Hazırlanması:
Lobyaları yuyub təmizləyin. Bir az su əlavə edərək çox yüngülcə çox yumşatmadan qaynadın, suyunu süzüb soyudun. Qabın içinə əvvəl lobyaların bir qisimini yerləşdirin. 1 ədəd uzunsov bibər və 1 diş sarımsaq qoyun. Təkrarən lobya yerləşdirin. Bu şəkildə düzərək vəsaitləri bitirin. 4 su stəkanı qaynadılıb soyudulmuş suyun içində 1 su stəkan yemək duzunu əridin. 1 çay stəkanı sirkəni də qarışdırın.
Hazırladığınız bu qarışığı turşunun üzərinə tökün. Üzərinə bir ağırlıq qoyaraq lobyaların sirkənin içindən çıxmasına maneə törədin. Qabın qapağını Ardı »

TurşularSirkəyə qoyulmuş yaşıl pomidor və bolgar istiotu



Balaca yaşıl pomidor

Bolqar istiotu

Sarımsaq

Keşniş

Şüyüd

Nanə

Duza

Şərab sirkəsi


Göyərtini yuyub, doğrayın. Doğranılmış sarımsağı göyərtiylə qarışdırın, duz əlavə edin.
Bolqar istiotunun başlığını (papaq kimi) kəsin, amma axıradık yox. Tumlardan təmizləyin. Qaynar duzlu suda 5 dəq pörtün. Suyunu süzüb soyudun. İçini doldurub bankaya yığın, üzərinə sirkə tökülür. Bankanı bağlayıb soyuq yerə qoyun. 1,5 aya badımcanlar yetişir.

Orta ölçülü yaşıl pomidor da istiot kimi eyni hazərlanır. Pomidorun saplağı birləşdiyi yer papaq şəklində kəsilir və içi çıxarılır. Amma bu içi tullamayın, kənara qoyun. Pomidoru hazırlanmış içlə doldurun və kəsilən papağı iylə örtün. İçi doldurulmuş pomidor cərgə ilə şüşə bankanın içinə yığılır. Bankaya heç bir şey əlavə etməyin. Pomidor öz şirəsini Ardı »

TurşularXiyar Turşusu

Xiyar turşusunun bir neçə hazırlanma üsulu var:
1. Qırmızı qarağatla xiyar turşusu
Ərzaqlar:
Təzə xiyar
Qırmızı qarağat
Sarımsaq
Qurudulmuş şüyüd
Gilas yarpağı
Qarağat yarpağı
Xren
1litr üçün duzlu su üçün:
3xörək qaşığı duz
1x.q. qənd
5ədəd qara istiot
5əd. mixək
Hazırlanması:
Bankanın dibinə şüyüd, sarımsaq qarağatdan başqa hər şey tökülür sonra xiyarlar yığılır üstən qarağatlar tökülür. Üzərindən qaynar su tökülür 10 dəqiqə saxlanılır, boşaldılır sonra qaynar duzlu su tökülüb ağzı bağılanılır. Ağzı aşağı yığılır. Sirkə vurulmur, çünki qarağatın tərkibində limon turşusu var.
2. Turşu suyu olaraq hər 1litr su üçün 100 qr iri duz, 1 stakan üzüm sirkəsi (evdə hazırlanmış olsa daha yaxşı) 1xörək qaşığı şəkər.acı bibər, bol sarımsaq, qara istiot, zəncəfil dilimləri.
Xiyarlar yuyulur, ucları kəsilir, bankaya Ardı »

TurşularHəftəbecər Turşu

[color=#173bd3][u][i][b]HƏFTƏBECƏR TURŞUSU

2 litrlik banka üçün

500g badımcan (təxminən 3 ədəd) – kiçik kublara doğranmış
1 kg (1 orta boy) kələm – yarı bölünüb nazik-nazik doğranmış
250 g (2 ədəd) yaşıl bibər – iri-iri doğranmış
1 acı bibır (əgər turşunuzun bir az acı olmasını istəyirsinizsə istifadə edin) – iri-iri doğranmış
500 g (4 ədəd) göy pomidor – iri-iri doğranmış
500 g (4 ədəd) yerkökü – uzunsov nazik-nazik doğranmış (digər tərəvəzlər kimi də doğraya da bilərsiniz)
1 kərəvizin sapı – iri-iri doğranmış
1 baş sarımsaq – doğranmış
1 stəkan xırda doğranmış nanə
1 stəkan xırda doğranmış cəfəri
4 xörək qaşığı duz
təxminən 300 ml Ardı »

TurşularSarımsaq turşusu)

Tərkibi:
Təzə sarımsaq
Sirkə
Limon duzu
Toz şəkər
Duz, su

Hazırlanması:
Təzə sarımsaqları yuyun. Qaba və ya bidona yerləşdirin. Üzərinə duzlu su əlavə edin.
Gündə bir dəfə suyu boşaldılıb təkrar duzlu su əlavə edin. Bu əməliyyatı 3 gün ərzində təkrar edin.
4-cü gün sirkə, duz, limon duzu, şəkər tozu və su qarışdırılıb, sarımsaqların vasitəsilə qapanana qədər bidona əlavə edin. Arada nəzarət edilərək tərs düz edin.
1-2 həftə sonra turşunuz hazırdır.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularGilas turşusu

Ərzaqlar:

Gilas
Duz
Şəkər tozu
Su
Yapışdırıcı

Hazırlanması:

Gilasın saplağını təmizləyib yuyub bankalara yığırıq.

Hər bankaya məs: 1 kq bankaya 1 dolu çay qaşığı duz və 1/3 çay qaşığı şəkər tozu tökürük.

Üstünə 2 barmaq aşağı qaynar su tökürük. Suyu çox tökmürük ki, öz suyu çıxacaq.

Böyük qazana su töküb isidirik. Su isinən kimi bankaların içinə yığırıq. Aralarına bir-birinə dəyib çatlamasın deyə dəsmal qoyuruq.

15 dəq suda qaynadırıq.

Sudan çıxarıb ağzını qapaqla bərk bağlayıb yapışdırıcı ilə yapışdırırıq.

Ədyalın arasına qoyub bükürük.

Soyuyandan sonra götürürük.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularQış üçün şoraba tədarükü

Tərkibi:
1 kq xiyar
150 qr kök
150 qr soğan
150 ml tomat pastası
50 ml bitki yağı
1 x/q duz
1/3 ç/q əzilmiş qara istiot
1/2 stəkan perlova
1 x/q sirkə (9%)

Hazırlanması:
1. Perlova (arpa yarması) axşamdan soyuq suda islağa qoyulur.
2. Xiyarlar təmizlənib və yuyulandan sonra sürtkəcdən keçirilir, şirəsi çıxması üçün 30 dəqiqə qazanda saxlanılır.
3. Kök təmizlənir və sürtkəcdən keçirilir.
4. Soğan qabığından təmizlənir və xırda kubiklər şəklində doğranılır.
5. Tavaya bitki yağı əlavə edilir, ardınca doğranmış soğan və kök. Tərəvəzlər qızılı rəng alanadək qızardılır, sonra isə bağlı qapaq altında bir müddət saxlanılır.
6. Bişmiş tərəvəzlərin yanına xiyarlar, tomat pastası, perlova, duz və istiot əlavə edilir. Qarışdırılır və arabir qarışdıraraq təqribi 30-40 Ardı »

TurşularBadımcan kürüsü resepti

Tərkibi:
badımcan kürüsü (qızardılmış)
2 ədəd şüşə banka (biri 700-800 qr.)
1 ədəd qazan (sterilizə üçün)

Hazırlanması:
1. Artıq qızardılmış badımcan kürüsünə əlavə olaraq bir qədər yağ vurulur.

2. Təmiz yuyulmuş və qurudulmuş banka yanan qaz üzərində qızdırılır.

3. Sonra banka badımcan kürüsü ilə doldurulur.

4. Hər iki banka tam qapağa qədər doldurulandan sonra onlar bir qazan suda qaynadılır. Bunun üçün qazanın dibinə mütləq əski yerləşdirilməlidir, yoxsa bankalar qazanın qaynar dibinə toxunaraq çatlayarlar.

5. Bu cür bankalar 40-45 dəqiqə sterilizə edilir. Banka qazandan çıxarılan kimi, o dəqiqə qapağı qazda isidilib bağlanılır. Əsas odur ki qapaq möhkəm bağlansın, əgər görsəniz ki qapaq burulandan sonra yenidən burulur (tam bağlanmır), o zaman mütləq Ardı »