Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

TurşularDuza qoylmuş bibər.

Tərkib:
Bibər – 10 əd, sarımsaq -120 q, cəfəri -150 q, nanə -100 q, saplaqlı istiot -150 q, duz -20 q, üzüm sirkəsi -500q.
Hazırlanması:
Bibər qaynar duzlu suda 1-2 dəq pörtülür. Saplağa yaxın yerindən kəsilib içi çıxarıldıqdan sonra oraya sarımsaq, göyərti və saplaqlı istiotdan hazırlanmış iç qoyulur və kəsilən qapağı ilə örtülür. Sonra cərgə ilə bankanın içinə yığılıb hər cərgədə duz səpilir və üstünə üzüm sirkəsi tökülür. Ən son bankanın qapağı örtülür sərin yerdə saxlanılır. Ardı »

TurşularAlça turşusu

Alça turşusunu iki cür hazırlamaq olar - şəkərli və şəkərsiz. Həmçinin onu pasta kimi bankada, yaxud da lavaşana kimi büküb saxlamaq da olar.

Şəkərsiz alça turşusu

Sarı, yetişmiş alçaları yuyun, aşsüzənə yuyun, suyunu süzün. Quruyandan sonra şirli ləyənə yığın. Əlinizlə əzin (bu ondan ötrü lazımdır ki, azca suyu çıxsın və bişirəndə dibi yanmasın). Sonra vam ocağın üstünə qoyun, taxta qaşıqla durmadan qarışdırın. Dənələri lətindən tam ayrılanda ocaqdan götürün. Soyuyandan sonra aşsüzən və ya ələkdən keçirin, qabığı və dənələrindən tam ayırın. Azacıq duz da vura bilərsiniz. (Turşunu bu halında pasterizə edilmiş bankalara yığıb bağlaya bilərsiniz, o zaman tomat pastası kimi alınacaq). Bir qədər kərə Ardı »

TurşularKələm tursusu

Tərkibi:
10 kq kələm
200-250 q süfrə duzu
Qeyd:
Bundan artıq duz vurmayın! Kələmin üst yarpaqlarını artlayıb, özəyini çıxarın, doğrayın. Əgər çəlləkdə şoraba qoyursunuzsa: çəlləyin dibinə bir lay tərtəmiz yuyulmuş kələm yarpağı döşəyin. Üstünə doğradığınız kələmi qoyun. Duz səpin. Əlinizlə basın. Üstünə bir lay kələm yarpağı döşəyin. Yarpaqların üzərinə ikiqat cuna çəkib üstünə ağır yük qoyun (məsələn, içi su ilə dolu balon). Əgər bankada şoraba qoyursunuzsa: doğranmış kələmi duzla ovxalayın, bankaya sıx yığın və əlinizlə basın ki, şirəsini buraxsın. Kələm şorabasının saxlandığı yerdə temperatur 20 dərəcə C-ni keçməməlidir. İş bununla bitmir. Qıcqırma dövrü bitənədək kələmin üzərində yaranan köpüyü yığıb atmaq lazımdır. Əgər şorabanı çəlləkdə Ardı »

TurşularBadımcan Turşusu

İçi doldurulub sirkəyə qoyulmuş badımcan

Xırda nazik badımcan

Sarımsaq

Keşniş

Şüyüd

Nanə

Reyhan

Tarxun

Duz

Şərab sirkəsi


Göyərtini yuyub, doğrayın. Doğranılmış sarımsağı göyərtiylə qarışdırın, duz əlavə edin.

Xırda badımcanları saplaqdan təmizləyib uzununa yarın, oraya duz səpin. 0,5 saat saxlayın, sonra badımcanları yuyun. Suya duz əlavə edib qaynadın. Qaynar suya badımcanları atın. Əgər badımcanlar xırdadırsa, onda onları 2.3 dəq qaynadın. Badımcanlar nə bərk, nə yumuşaq olmalıdırlar. Pörtülmüş badımcan aşsüzənə yığılır, üstünə ağır əşya qoyub 3 saat saxlayırsız. Hazırlanmlş iç badımcanların arasına doldurulur, bankaya yığılıb üzərinə sirkə tökülür. Bankanı bağlayıb soyuq yerə qoyun.

1,5 aya badımcanlar yetişir.

Nuş olsun! Ardı »

Turşularİçi doldurulub sirkəyə qoyulmuş badımcan

Xırda nazik badımcan

Sarımsaq

Keşniş

Şüyüd

Nanə

Reyhan

Tarxun

Duz

Şərab sirkəsi


Göyərtini yuyub, doğrayın. Doğranılmış sarımsağı göyərtiylə qarışdırın, duz əlavə edin.

Xırda badımcanları saplaqdan təmizləyib uzununa yarın, oraya duz səpin. 0,5 saat saxlayın, sonra badımcanları yuyun. Suya duz əlavə edib qaynadın. Qaynar suya badımcanları atın. Əgər badımcanlar xırdadırsa, onda onları 2.3 dəq qaynadın.

Badımcanlar nə bərk, nə yumuşaq olmalıdırlar.

Pörtülmüş badımcan aşsüzənə yığılır, üstünə ağır əşya qoyub 3 saat saxlayırsız.

Hazırlanmlş iç badımcanların arasına doldurulur, bankaya yığılıb üzərinə sirkə tökülür.
Bankanı bağlayıb soyuq yerə qoyun.
1,5 aya badımcanlar yetişir.

Nuş olsun! Ardı »

TurşularDuzlu Suya Qoyulmuş Kələm

[c][color=#fe5e5e][b]Hazırlamaq üçün çox da böyük olmayan kələmlər seçilir, onun üst qatı, özəyi çıxarılır. 4 yerə bölünür, çəlləklərə yığılır, üstündən taxta parçası ilə basılır və duzlu su (1litr suya 400 qram duz) tökülür. Ele etmək lazımdır ki, duzlu su taxta parçasını örtsün. Kələmə xoş rəng vermək üçün onun içinə dilim-dilim kəsilmiş qırmızı çuğundur əlavə edilir. Turşumanı sürətləndirmək üçün çəlləyə bir neçə sütül qarğıdalı qıçası qoyulur. Bir neçə gündən sonar çəlləyin suyundan götürməyə başlayırlar. Çəlləyin suyundan iki həftə ərzində günaşırı götürülür. Turşuma qurtarandan sonar suyun üzərinə bir neçə ovuc təmiz yuyulmuş arpa tökülür. Arpa cücərir və kələmin üstünü kif bağlamaqdan qoruyur. Çəlləkdən kələm Ardı »

TurşularTurşuya qoyulmuş şampinyon göbələyi resepti

Tərkibi:
1 kg şampinyon
2 stəkan su
50-60 qr sirkə cövhəri (30%)
10 ədəd (noxud dənələri) qara istiot
4 əd mixək
2 əd dəfnə yarpağı
10 qr duz
5 qr şəkər tozu
muskat

Hazırlanması:
1. Ərzaqlar hazırlanır.
2. Göbələklər 10 dəqiqə ərzində duzlu suda qaynadılır. Sonra su axıdılır.
3. Marinadın (şorabanın) hazırlanması. Su qaynama həddinə gətirilərək istiot, dəfnə yarpağı, mixək, muskat, sirkə, duz və şəkər tozu əlavə edilir. Göbələklərin üzərinə alınan marinad əlavə olunur və birdaha qaynama həddinə gətirilərək 5 dəqiqə bişirilir.
4. Göbələklər isti-isti bankalara doldurulub bağlanır. Göbələklər soyuduqda isə bankalar soyuducuya yerləşdirilir.
5. Turşu göbələkləri soyuyandan dərhal sonra artıq istifadə etmək olur. Ardı »

TurşularAcika (Gürcü mətbəxi)

Lazım olanlar:

3 kq qırmızı bibər
300 qr bolqar bibəri
100 qr acı bibər (zövqə görə artırılıb və ya azaldıla bilər)
0,8 kq pomidor
4-5 diş sarımsaq (zövqə görə artırıla bilər)
dada görə duz

Hazırlanma qaydası:

Tərkibdə sadalanan tərəvəzlər birlikdə ət maşınından keçirilir. Zövqə görə pomidorun qabığını soymaqda olar. Çəkilmiş tərəvəzlər birlikdə suyu çəkilənə qədər bişirilir. Orta qatılıqda olduqda isti-isti bankalara doldurulur.

Qablaşdırma:

Əvvəlcədən sterile edilib hazırlanmış bankalar isti adjika ilə doldurulur. Qazan zəif odun üzərində qalsa daha etibarlı olardı. Belə olan halda sterilə edilmiş qablara yığılan isti adjikanın xarab olma ehtimalı "0″ enir. Doldurulmuş qabın ağzı bərk bağlanır və başı tərs çevrilib soyuyana qədər saxlanılır. Əvvəlcədən hava Ardı »