Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

StomatologiyaGələcəkdə dişləri plomblamaqa ehtiyac olmayacaq

Yeni gel çürük dişdə hüceyrələri bərpa edir!
Fransalı elm adamları dişlərin müalicəsində inqilab yarada biləcək yeni üsul tapıblar. İtaliyanın "La Stampa" qəzetinin məlumatına görə, Parisdəki Mİlli Sağlamlıq və Tibb Araşdırmaları İnstitutunda işləyən araşdırmaçılar MSH adlı hormon (melanocyte stimulating hormone) tərkibi olan geldən istifadə edərək çürük dişlərdəki hüceyrələrin bərpa edildiyini müşahidə ediblər.

Mütəxəssislər ilk olaraq geli siçanlar üzərində sınaqdan keçiriblər. Belə ki, maddədən istifadə edəndən bir ay sonra çürüklər sağalmağa başlayıb.

Elm adamları hələlik dərmanın klinik testlərinin bitmədiyini bildiriblər. Bunun üçündə bir müddət geli bazara çıxarmayacaqlar. Ardı »

StomatologiyaDiş dostu qidalar …

Ege Universitetindən verilən açıqlamaya görə alma, heyva, kök kimi sərt qidalar diş ətlərini masaj edərək qan dövranını artır.
Məlumatda həmçinin diş sağlamlığı üçün gündə 3 dəfə fırçalamağın əhəmiyyəti ilə yanaşı, diş sağlamlığının qəbul olunan qidalarla əlaqədar olduğu da ifadə olunub.
Sərt meyvələr hesab olunan alma, heyva, kök və s. qidalar diş sağlamlığına müsbət təsir göstərərək dişin ətrafını təmizləməyə kömək edirmiş.
Lakin, sərt olmayan və karbohidrat baxımından zəngin olan qidalar, unlu məmulatlar və şəkərli qidalar diş ətlərini masaj etməyərək, diş üzərində qalır və çürüyə səbəb olan mikroorqanizmlər meydana gətirir. Bu zaman həm çürümə meydana gələr, həm də diş əti sağlamlığını itirə bilər. Ardı »

StomatologiyaBunu yesəniz dişləriniz çürüməz

ABŞ-da edilən bir araşdırmada pendir yeməklə diş çürüməsinin azalması arasında bir əlaqə olduğu deyilir. Başqa sözlə pendir diş çürüməsinə qarşı faydalıdır.
Araşdırma nəticələrinə görə pendir həm də diş boşluqlarında turşu qalıqlarını neytrallaşdırmağa və azaltmağa kömək edir.
Mütəxəssislər bildiriblər ki, pendir həm də diş ətrafında qoruyucu təsirə malikdir.
Verilən məlumata görə diş səthinin üzərində yüksək səviyyədə pH, diş aşınmalarına qarşı dişi qoruyur.
ABŞ-da Diş Həkimliyi Akademiyasının etdiyi araşdırmalarda 12 və 15 yaş arasında 68 uşağın iştirak etdiyi bildirilir. Həmin araşdırmada iştirakçılar üç qrupa ayrılıblar.
1-ci qrupdan gündəlik qida istifadəsində pendirdən, 2-ci qrupa şəkərsiz qatıqdan, 3-cü qrupa isə bir stəkan süddən istifadə etmələri istənilib.
Test əvvəli Ardı »

StomatologiyaAğızdakı aftaların profilaktikası üçün nə etməli

Məlumata görə iki insandan birinin ömründə ən az bir dəfə, ağzından ağrı verici bir afta çıxır. Qadınların və gənclərin aftalara meyilli olmasına baxmayaraq bu ağız xəstəliyinin əsasən uşaqlarda daha çox müşahidə olunduğu deyilir. Müxtəlif narahatlıqlara səbəb olan və ağız xoraları kimi tanınan aftalar dilin üstündə, dodağın kənarında və ya yanağın səthində krater şəklində olan ağız yaralarıdır. Qırmızı rəngdə, bəzən də üstlərində ağ bir qabıq olan afta ağızdakı dayazlığı ilə fərqlənir.
Ağız boşluğunda ağrılarla müşayiət olunan aftalar çeynəmə prosesinin və nitqin çətinləşməsinə də səbəb olur. Məlumatlarda dil və diş ətlərində diqqətə çarpan dəyişikliklərə səbəb olan aftanın 5-7 gündən sonra öz-özünə sağalacağı da Ardı »

StomatologiyaHeyvan sümüyündən süni çənə hazırlandı

Dişləri olmadığına görə çənə sümüyü əriyib yox olmuş xəstəyə heyvan sümüyündən süni çənə düzəldiblər.
Tanfer klinikasının yaydığı xəbərə görə, klinikada ağız və çənə cərrahı olan Nihat Tanferin həyata keçirdiyi əməliyyatda bioqenerasiya adlı üsuldan və "box texnikin" dən istifadə edərək yox olmuş çənənin yerinə tam təbii heyvan sümüyünün bloklarından istifadə edərək yeni bir çənə yığmışdır.
Bu texnikadan istifadə edərək Erol Taktak adlı xəstəyə 4 sm enində və 1.5 sm hündürlüyündə yeni bir çənə sümüyü düzəldilmişdi. Lakin bu üsuldan istifadə edərək bütün çənəni də hazırlamaq mümkündür deyərək, həkim əlavə etmişdir.
Erol Taktak, ağız sağlığına fikir vermir, və profilaktikasını həyata keçirmədiyi üçün, çənəsi iltihablanmış və yavaş Ardı »

StomatologiyaEstetik gülüşü təmin etmək yolları

Günümüzdə texnologiyanın inkişafı bunu deməyə əsas verir ki, lazımi tədbirlərdən əlavə estetik tibb sayəsində insan gözəlliyində xüsusi çəkiyə sahib olan sağlam və utandırmayacaq gülüşə sahib olmaq mümkündür. Üzümüzə hansı gülüşün yaraşdığına qərar vermək, müəyyən olunan müddət ərzində prosedur qaydalara riayət etməyi şərtləndirir. Tibb aləmində bu gülüş layihələndirilməsi və ya dizaynı kimi başa düşülür. Müraciət edən şəxslərdən müxtəlif informasiyalar toplanılır. Müayinə zamanı toplanan həmin vəsaitlər hesabına müraciət edən şəxslərə sağlam və yaraşıqlı gülüşə sahib olmaq üçün lazimi məsləhətlər verilir, diaqnoz qoyulur və işlər görülür. İlk öncə bu mövzuda ağız və dişlərin skelet quruluşuna diqqət yetirilir. Bu ağız xaricində nələrə müdaxilə edib, estetik Ardı »

StomatologiyaQidaların ağız qoxusuna təsiri

Ağızda pis qoxu və ya halitoz anlayışları adətən ağız boşluğundan xoşagəlməz iyinin gəlməsini təsvir edir. Ağız boşluğunda olan problemlər də buna səbəb olur.
Qida hissəciklərinin ağız boşluğunda və dişlərin ətrafında qalması və parçalanması pis iy yaradır. Efir yağına malik qidaların qəbulu ağızda pis iyin digər səbəbidir.
Efir yağları müxtəlif bitkilərdən alınır. Bura dəfnə, evkalipt, şam, zeytun, qızılgül, jasmin, kərəviz, sidr ağacı və s. aid edilir. Soğan və sarımsağın ağızda iy yaratması hamıya bəlli olan bir fakdır. İy yalnız qida qalıqlarının ağız boşluğunda qalmasından deyil, həm də qeyd edilən yağların qana sovrulması və ağciyərlərə daşınması ilə bağlıdır. Bu yağlar ucucu olduğu üçün Ardı »

StomatologiyaŞəkərsiz saqqız dişlərə necə təsir edir?

Bir çoxları şəkərsiz saqqızın dişlərin sağlamlığına zərər yetirmədiyini güman edirlər, lakin son araşdırmalar göstərir ki, saqqızın tərkibində şəkərin olub-olmaması heç bir rol oynamır. Hətta belə saqqız zərərlidir. Xəbəri "The Daily Express" qəzeti yazır.

Bu barədə "British Dental Journal"da dərc olunmuş və Boston Universitetinin əməkdaşı Sok-Ya Canketin müəllifi olduğu hesabatda deyilir. Beləliklə, ekspertin fikrincə, bəzi şəkərsiz saqqızların (xüsusilə meyvə dadı verən) tərkibində turşu var. Həmin turşu dişlərin minasına mənfi təsir göstərir və zədələnmə riskini artırır.

"Saqqızda şəkərin olmaması faktının qeyd edilməsi adamları çaşdıra bilər. Onlar bu məhsulun dişlər üçün təhlükəsiz olduğunu hesab edirlər. Fikrimcə, həqiqi məlumatı adamlara çatdırmaq vacibdir", - Canket deyir.

Lakin aparılan araşdırma Ardı »