Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Xalq TebabetiDalaq

Dalaq sancması zamanı balqabaq yarpağının və məcnun söyüdün yarpağının suyunu iskəncəbi ilə içmək, acı badam yemək münasibdir.
Balqabağın 2–4q quru qabığını 10q sirkə ilə içmək, qızdırma ilə müşayiət olunan dalaq böyüməsinə qarşı faydalıdır. Yulğun çöpünü sirkədə qaynadıb, dalaq nahiyəsinə təpitmə qoydiqda yaxşı tə”sir göstərir. Turp toxumunu yumşaq döyüb sirkəyə qataraq təpitmə qoymaq, sədəfotunu yemək və təpitmə kimi işlətmək də müsbət nəticə verir. Vəzərini üzüm sirkəsində qaynadıb gün altında qurutduqdan sonra buğda ununa qatıb çörək bişirir və qurudub döyür, hər gün ondan bir qədər götürüb təpitmə qoyurlar.
Meyvə çubuğunun külündən gül yağı və sirkə ilə təpitmə qoymaq, qızdırma ilə müşayiət olunan dalaq Ardı »

Xalq TebabetiOynaqlar

Kəklikotunun qaynanmış suyunda çimmək, yel xəstəliyi olan adamlar ücün faydalıdır. Bu əməl eyni zamanda dərialtı qan dövranını tənzimləyir. Bunun üçün 500 q kəklikotunu torbaya doldurub, 15 dəq ərzində suda qaynadır, sonra onu qaynanmış su ilə birlikdə hərarəti 35 – 40C olan su doldurulmuş vannaya tökürlər. Xəstə 20 dəq vannada uzanır, sonra yatağa girib özünü tərlədir. Yaxud kəklikotu çiçəyini və yarpağını əzib ocaqda isidir və isti-isti ağrıyan yerə qoyub dəsmal ilə bağlayırlar.
Yel xəstəliyindən olan ağrıların müalicəsi üçün 2–3 almanı doğrayıb, qabığı ilə birlikdə 1L suda 15 dəq qaynadır, ona bir qədər şirinbiyan əlavə edərək işlədirlər. Bərabər miqdarda quru fındıq və qoz Ardı »

Xalq TebabetiArıqlamaq tədbirləri

Arıqlıq köklükdən yaxşıdır. Köklük halında bədən hərəkətdən aciz qalar, damarlar daralar, qan dövranı adi vəziyyətdən çıxar, qəflətən ürəksıxılması, ürəkdöyüntüsü, təngnəfəslik, iflic və s. törədə bilər.
Arıqlamaq üçün pəhriz saxlamaq, yağlı və şirin xörəklərdən çəkinmək, xörəkdə turş, duzlu və kəskin ədviyyələrdən (istiot, zəncəfil, cirə, xardal) istifadə etmək, nisbətən quru çörək, arpa və darı çörəyi yemək, soğan, sarımsaq, vəzəri işlətmək məsləhətdir. Yeməkdə sirkə işlətmək də bu baxımdan faydalıdır. Bu zaman 2.4q sədəfotu toxumunu 16.8q yarpağı və zoğu ilə qatıb, bir neçə gün ac qarına yemək məsləhətdir. Həmçinin tərqovucu vasitələr işlətmək çox müsbət tə”sir göstərir. Arıqlamaq məqsədilə kökəlmənin əksinə olan tədbirlər işlətmək, tez-tez hamamlanmaq, Ardı »

Xalq TebabetiAvitaminoz

100 q yuyulmuş, xırdalanmış cavan tozağacı yarpaqlarının üzərinə 2 stəkan qaynanmış isti su tökmək, 3-4 saat dəmdə qoyaraq süzmək lazımdır. C vitamini çatışmazlığında gündə 2-3 dəfə 1 stəkan içmək lazımdır. Ardı »

Xalq TebabetiQulaq ağrısı

Qulaq ağrısını sakitləşdirmək üçün narın içərisini çıxarır, oranı gül yağı ilə doldurub isidir və yarımisti halda ondan qulağa damcıladırlar. Turş nar dənələrini əzib şirəsini qaynatdıqdan sonra, onu eyni miqdarda bal ilə qarışdırıb qulağa damcıladanda da yaxşı tə”sir alınır.
Soyuqdəymə nəticəsində baş verən qulaq ağrısını kəsmək üçün sarımsaq şirəsini zeytun yağı ilə qaynadıb ilıq halda qulağa damcılatmaq faydalıdır. Sarımsaq şirəsinin badam və çobanyastığı yağı ilə qaynadılmış qatışığı da buna yaxşı tə”sir edir.
Ana südü qulaq ağrısının şiddətini azaldır. Badam və ya qoz yağını ilıq halda qulaqa damcılatmaqla bir neçə günlüyə ağrının qabağını almaq olur. Yumurta sarısını qulağa damcıladanda ağrı sakitləşir. Ardı »

Xalq TebabetiAtеrosklеroz

1 xörək qaşığı xırdalanmış quru bağayarpağı üzərinə 1 stəkan qaynar su tökürlər. 10 dəqiqə saxladıqdan sonra süzürlər. Dozanı 1 saat ərzində qurtumlarla içirlər. Bеlə rеsеpt də istifadə еtmək olar: tər yarapaqları diqqətlə yuyurlar, kəsərək şirəsini çıxarırlar. ½ stəkan şirəni həmin qədər balla qarışdıraraq 20 dəqiqə qaynadırlar. Onu gündə 2-3 xörək qaşığ qəbul еdirlər.

Çiyələk yarpaqlarından 1 xörək qaşığı götürərək üzərinə 1 stəkan qaynar su tökərək 10 dəqiqə dəmləyirlər, 2 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Gündə 3-4 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul еdirlər. Həlimini də aşağıdakı qaydada qəbul еtmək olar: 1 xörək qaşığı xırdalanmış yarpaqlar (yarpaq və köklərin qarışığı da ola bilər) üzərinə Ardı »

Xalq TebabetiQan təzyiqi

Klassik Şərq əczaçılıq kitablarında, ayrıca başlıq altında qan təzyiqi üçün işlədilən dərmanlardan bəhs edilmir. Lakin sadə dərmanların müalicə-profilaktik xüsusiyyətləri izah olunarkən, onlardan bə”zilərinin qan təzyiqini sakitləşdirmək cəhətləri qeyd olunur. Həmin dərman vasitələrinin əksəriyyətinin, qan təzyiqini nizamlamaq xüsusiyyətləri, müasir baxımdan diqqəti çəlb edir.
Maraqlı haldır ki, bu dərmanlar qan təzyiqini sakitləşdirməklə yanaşı, digər müalicə tə”siri də göstərir. Həmin vasitələri yaxınlaşdıran ümumi cəhətdən ödü, susluğu yatırmaq, iştaha açmaq və mə”də üçün faydalı olamaq və s. məziyyətlərdir.
Turş və turşməzə alma yemək və ya onun şirəsini içmək qan təzyiqini sakitləşdirir. Bu baxımdan qan və öd şiddətini, susluzluğu yatıran albalı meyvəsi və ya Ardı »

Xalq TebabetiAyaqlarınız şişirsə

4 xörək qaşığı kətan toxumunu 1 l suda qazanda 15 dəq.qaynadın. Qapağı bağlayıb,örtlüyə büküb isti saxlayın. 1-2 saat dəmə qoyduqdan sonra dad vermək üçün limon və ya başqa meyvə şirəsi əlavə edin. Gündə 6 dəfə hər 3 saatdan bir yarım stəkan için.İçəndə bir az isidin. Ardı »