Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Xalq TebabetiAtеrosklеroz

1 xörək qaşığı xırdalanmış quru bağayarpağı üzərinə 1 stəkan qaynar su tökürlər. 10 dəqiqə saxladıqdan sonra süzürlər. Dozanı 1 saat ərzində qurtumlarla içirlər. Bеlə rеsеpt də istifadə еtmək olar: tər yarapaqları diqqətlə yuyurlar, kəsərək şirəsini çıxarırlar. ½ stəkan şirəni həmin qədər balla qarışdıraraq 20 dəqiqə qaynadırlar. Onu gündə 2-3 xörək qaşığ qəbul еdirlər.

Çiyələk yarpaqlarından 1 xörək qaşığı götürərək üzərinə 1 stəkan qaynar su tökərək 10 dəqiqə dəmləyirlər, 2 saat saxladıqdan sonra süzürlər. Gündə 3-4 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul еdirlər. Həlimini də aşağıdakı qaydada qəbul еtmək olar: 1 xörək qaşığı xırdalanmış yarpaqlar (yarpaq və köklərin qarışığı da ola bilər) üzərinə Ardı »

Xalq TebabetiBöyrəklərdə daş

1 ç qaşığı xırdalanmış marеna kökünün üzərinə 1 stəkan soyuq su tökürlər, 10 saat saxlayırlar, sonra 5 dəqiqə qaynadıb süzürlər. Bu dozanı səhər isti-isti böyrəklərdə fosfat daşları olduqda içirlər. Ardı »

Xalq TebabetiHəşərat və ilan sancmasına qarşı vasitələr

Keçmişdə adamı arı, əqrəb, ağcaqanad, ilan və s. sancarkən zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün müxtəlif tədbirlər görürdülər. Onların bə”ziləri ilə tanışlıq maraqlıdır.
Həşərət və ya arı sancarkən onun tikanı dəridə qalarsa, əvvəlcə tikanı çıxarır, həmin yerə yumurtanın ağı sürtülmüş tərə yarpağı və ya kəklikotu yarpağından təpitmə hazırlayıb qoyurlar. Bə”zən yalnız turşəng sürtməklə kifayətlənmək olar. Ağcaqanad və başqa həşəratın dişlədiyi yerə soğan qoymaqla, qaşınmanın qarşısını xeyli almaq mümkündür. Sancılan yerə bir az zə”fəran qatılmış nişasta sürtmək də faydalıdır. Cə”fəri yarpağının təpitməsi həm şişmənin qarşısını alır, həm də yaranı sağaldır. Faydalı təpitmələrdən biri də kələmin bişmiş üz yarpağından hazırlanır.
Qoz yarpağını bədənin açıq yerlərinə Ardı »

Xalq TebabetiDalaq

Dalaq sancması zamanı balqabaq yarpağının və məcnun söyüdün yarpağının suyunu iskəncəbi ilə içmək, acı badam yemək münasibdir.
Balqabağın 2–4q quru qabığını 10q sirkə ilə içmək, qızdırma ilə müşayiət olunan dalaq böyüməsinə qarşı faydalıdır. Yulğun çöpünü sirkədə qaynadıb, dalaq nahiyəsinə təpitmə qoydiqda yaxşı tə”sir göstərir. Turp toxumunu yumşaq döyüb sirkəyə qataraq təpitmə qoymaq, sədəfotunu yemək və təpitmə kimi işlətmək də müsbət nəticə verir. Vəzərini üzüm sirkəsində qaynadıb gün altında qurutduqdan sonra buğda ununa qatıb çörək bişirir və qurudub döyür, hər gün ondan bir qədər götürüb təpitmə qoyurlar.
Meyvə çubuğunun külündən gül yağı və sirkə ilə təpitmə qoymaq, qızdırma ilə müşayiət olunan dalaq Ardı »

Xalq TebabetiOynaqlar

Kəklikotunun qaynanmış suyunda çimmək, yel xəstəliyi olan adamlar ücün faydalıdır. Bu əməl eyni zamanda dərialtı qan dövranını tənzimləyir. Bunun üçün 500 q kəklikotunu torbaya doldurub, 15 dəq ərzində suda qaynadır, sonra onu qaynanmış su ilə birlikdə hərarəti 35 – 40C olan su doldurulmuş vannaya tökürlər. Xəstə 20 dəq vannada uzanır, sonra yatağa girib özünü tərlədir. Yaxud kəklikotu çiçəyini və yarpağını əzib ocaqda isidir və isti-isti ağrıyan yerə qoyub dəsmal ilə bağlayırlar.
Yel xəstəliyindən olan ağrıların müalicəsi üçün 2–3 almanı doğrayıb, qabığı ilə birlikdə 1L suda 15 dəq qaynadır, ona bir qədər şirinbiyan əlavə edərək işlədirlər. Bərabər miqdarda quru fındıq və qoz Ardı »

Xalq Tebabeti" İlbiz kürüsü "-nün müalicəvi əhəmiyyəti

Heç ilbiz kürüsü yeyərdinizmi?

Bəs onun müalicəvi əhəmiyəti olduğunu bilsəniz necə?

İlbiz kürüsü ilə müalicə. Bu metoddan artıq Azərbaycanda da istifadə edilir. Xarici ökələrdə bəh-bəhlə yeyilən ilbiz kürüsü sən demə bir çox xəstəliklərin dərmanıymış.

İbiz kürüsü yanıq yaralarının sağalması, yanıq izlərinin aradan qaldırılamsı, mədə və oynaq ağrılarının müalicəsində istifadə edillir. 20 ildir ki, bu işlə məşğul olan Şamaxılı həkim akif Əmralı belə deyir.

İllərdir ki, ilbiz yetişdirərək onun kürüsünü müalicə məqsədilə toplayan həkim yalnız tənək ilbizinin kürüsündən dərman kimi istifadə olunduğunu deyir. Onun toplanması isə o qədər də asan başa gəlmir.

Xaricdə bu kürünün 100 qramı 250-300 dollara satılsa da ölkəmizdə Ardı »

Xalq TebabetiQulaq ağrısı

Qulaq ağrısını sakitləşdirmək üçün narın içərisini çıxarır, oranı gül yağı ilə doldurub isidir və yarımisti halda ondan qulağa damcıladırlar. Turş nar dənələrini əzib şirəsini qaynatdıqdan sonra, onu eyni miqdarda bal ilə qarışdırıb qulağa damcıladanda da yaxşı tə”sir alınır.
Soyuqdəymə nəticəsində baş verən qulaq ağrısını kəsmək üçün sarımsaq şirəsini zeytun yağı ilə qaynadıb ilıq halda qulağa damcılatmaq faydalıdır. Sarımsaq şirəsinin badam və çobanyastığı yağı ilə qaynadılmış qatışığı da buna yaxşı tə”sir edir.
Ana südü qulaq ağrısının şiddətini azaldır. Badam və ya qoz yağını ilıq halda qulaqa damcılatmaqla bir neçə günlüyə ağrının qabağını almaq olur. Yumurta sarısını qulağa damcıladanda ağrı sakitləşir. Ardı »

Xalq TebabetiAvitaminoz

100 q yuyulmuş, xırdalanmış cavan tozağacı yarpaqlarının üzərinə 2 stəkan qaynanmış isti su tökmək, 3-4 saat dəmdə qoyaraq süzmək lazımdır. C vitamini çatışmazlığında gündə 2-3 dəfə 1 stəkan içmək lazımdır. Ardı »