Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Xalq TebabetiŞəkər xəstəliyi

Orta əsr təbabətinə görə bu xəstəliyin əsas səbəblərindən biri yemək rejiminin və böyrəyin funksiyasının pozulmasıdır. Çoxlu ət, ət məhsulları və heyvan yağları işlədilən ölkələrdə şəkər xəstəliyinə tutulurlar. Ağır yağlar, xörəklər işlədilən adamlara bu xəstəlik tez tə”sir göstərir.
Keçmiş həkimlər bu xəstəliyin səbəbini böyrək funksiyasının pozulmasında gördüklərindən, onlar müalicəni də böyrəyin qüvvətlənməsi və onun funksiyasının normallaşması istiqamətində aparmışlar. Əgər xəstələrin (xüsusilə cavan yaşlıların) ümumi vəziyyəti imkan verirsə, onlardan həcəmət qoymaq yolu ilə qan alırlar. Susuzluq zamanı xəstələri soyuq su içməyə qoymur, onları sərin yerdə yatızdırır, böyrək nahiyəsinə sərin kompres qoyur, xüsusilə turş meyvələr verirlər.
Şəkər xəstəliyi olan şəxslərdə böyrəyin tənzimlənməsi üçün, soyuq Ardı »

Xalq TebabetiÖskürək

Öskürək müxtəlif olduğu kimi onun səbəbləri də müxtəlif olur. Quru, boğazdan gələn öskürək, bə”zən yarımçıq halda olur. Bronxitdən olan öskürək əvvəlcə quru və qısa, sonra ağrılı və bəlğəmli olur. Uzun müddətli olan qara öskürək adətən uşaqlarda daha çox baş verir.
Bu zaman 20q reyhan yarpağı və çiçəyini 20q kəklikotu ilə qatışdırır, üzərinə 1L qaynar su tökür, 10–15 dəq dəm aldıqdan sonra 2 qaşıq bal qatıb, hər yarım saatdan xəstəyə 1 qaşıq verirlər. Yaxud bir ovuc kəklikotunu 1L suda qaynadıb süzür, sonra 250q balı da 1L suda qaynadıb onu da süzgəcdən keçirirlər. Daha sonra bu iki məhlulu qatışdırıb, hər gün 4–6 Ardı »

Xalq TebabetiAyaqlarınız şişirsə

4 xörək qaşığı kətan toxumunu 1 l suda qazanda 15 dəq.qaynadın. Qapağı bağlayıb,örtlüyə büküb isti saxlayın. 1-2 saat dəmə qoyduqdan sonra dad vermək üçün limon və ya başqa meyvə şirəsi əlavə edin. Gündə 6 dəfə hər 3 saatdan bir yarım stəkan için.İçəndə bir az isidin. Ardı »

Xalq TebabetiÖd kisəsi

Müalicə tədbirlərinin siyahısı

Öd kisəsinin xəstələnməsi və ya şişi həzm prosesinin pozulması, köp yaranması, ürək bulanma və qızdırma ilə nəticələnir. Xəstəlik zamanı ilk növbədə istirahət etmək, sadə və sulu xörəklər işlətmək lazımdır. Bu zaman innab və qaynanmış arpa suyu yaxşı tə”sir göstərir. Kasnı şirəsi, kahı, cücə və təzə pərpərən işlətmək faydalıdır. Duzlu və yağlı xörəklərdən, yumurta yeməkdən pəhriz saxlamaq lazımdır.

Öd kisəsi xəstəliyi və öd yolunun tutulması zamanı, qida rejiminin pozulması böyük narahatlıq doğurur. Qeyd etmək lazımdır ki, sinir sistemində olan pozğunluq, çox fikirləşmək, qüssələnmək, daxili iztirablar, uğursuzluq və ümidsizlikdən doğan ruh düşgünlüyü, qorxu və başqa duyğular da öd kisəsinin funksiyasının Ardı »

Xalq TebabetiCinsi fəaliyyət

Cinsi fəaliyyətin saxlanması və gücləndirilməsi məsələsi, qədimdə və orta əsrlərdə təbabət elmini diqqət mərkəzində dayanmışdır. Bu məsələdə əsas yer qadalanmaya verilir. Cinsi fəaliyyətin zəifləməsi orqanizmin tez qocalmasına, insanın ruhi və mə”nəvi cəhətdən tez düşməsinə səbab olur. Keçmiş təbiblərin fikrincə razyana və rəhvəni çox işlətmək cinsi fəaliyyəti zəiflədir, bunun əksinə olaraq darçın, istiot, əncir, kahı və püstə cinsi fəaliyyəti gücləndirir. hindqozunun içərisində olan süd kimi maye və yabanı kökdən hazırlanmış mürəbbə ğıcıqlandırıcı xassəyə malikdir. Balıq kürüsü yaxşı qida olmaqla yanaşı, cinsi fəaliyəti qüvvətləndirir. bu məqsədlə ləpəli meyvələrdən qoz və püstə, başqa bitkilərdən mərəçüyüd, səhləb, nanə, südlə bişirilmiş şalğam, səməni halvası və yetişməmiş Ardı »

Xalq TebabetiKökəlmə və arıqlama.

Qaynanmış lobyanı zeytun yağı ilə yemək adamı kökəldir. Ağ xaşxaş yağı və bağayarpağı suyu içmək də bu baxımdan faydalıdır. Kökəlmək üçün lazım olan qidalardan yağlı toyuq, qaz və ördək əti, dana və quzu əti, inək və qoyun südü, təzə pendir və südlü sıyığı göstərmək olar. Şirin nar, üzüm, yemiş yemək də kökəlməyə müsbət tə”sir göstərir. Ən faydalı vasitələrdən fındıq, püstə, qoz ilə şəkər və ya badam içi ilə şəkər hesab olunur. Kökəlmək üçün şirin və yağlı yeməklər məsləhət görülür. O cümlədən, 30 misqal qabığlı noxudu inək südündə 1 gün isladır, bu müddətdə 3 dəfə südü təzələyir, sonra yeyirlər. 30 misqal yuyulmuş Ardı »

Xalq Tebabetiİştaha

Üzərinə şəkər səpilmiş quşüzümünü səhər-səhər acqarına yedikdə iştaha açılır. Iştaha yaratmaq baxımından istər göy, istərsə də baş sarımsaq yaxşıdır. Qırmızı turp iştahanı açsa da bir qədər ağır həzm olunur, onu təklikdə, yaxud başqa göyərti və tərəvəzlə işlətmək məsləhətdir. Soğan, tərxun, vəzəri, cə”fəri, gərəviz, yerkökü, cuğundur, portağal, naringi, qarpız, ərik, limon, moruq, böyürtkən – hər birisi ayrılıqda iştahanı açandır.
Iştaha üçün xörəkdən qabaq üzüm və ya limon şirəsi işlətmək, çiy və ya suda bişmiş turşməzə alma, turşməzə şahtut yemək lazımdır. Böyürtkən şirəsi şahtutun şirəsini əvəz edə bilir. Yetişmiş şaftalı iştahanı açır, susuzluqu yatırır. Zeytun iştahanı açmaqla yanaşı, mə”dəni təmizləyir və həzmi Ardı »

Xalq TebabetiArıqlamaq tədbirləri

Arıqlıq köklükdən yaxşıdır. Köklük halında bədən hərəkətdən aciz qalar, damarlar daralar, qan dövranı adi vəziyyətdən çıxar, qəflətən ürəksıxılması, ürəkdöyüntüsü, təngnəfəslik, iflic və s. törədə bilər.
Arıqlamaq üçün pəhriz saxlamaq, yağlı və şirin xörəklərdən çəkinmək, xörəkdə turş, duzlu və kəskin ədviyyələrdən (istiot, zəncəfil, cirə, xardal) istifadə etmək, nisbətən quru çörək, arpa və darı çörəyi yemək, soğan, sarımsaq, vəzəri işlətmək məsləhətdir. Yeməkdə sirkə işlətmək də bu baxımdan faydalıdır. Bu zaman 2.4q sədəfotu toxumunu 16.8q yarpağı və zoğu ilə qatıb, bir neçə gün ac qarına yemək məsləhətdir. Həmçinin tərqovucu vasitələr işlətmək çox müsbət tə”sir göstərir. Arıqlamaq məqsədilə kökəlmənin əksinə olan tədbirlər işlətmək, tez-tez hamamlanmaq, Ardı »