Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Həşərat və ilan sancmasına qarşı vasitələr

Keçmişdə adamı arı, əqrəb, ağcaqanad, ilan və s. sancarkən zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün müxtəlif tədbirlər görürdülər. Onların bə”ziləri ilə tanışlıq maraqlıdır.
Həşərət və ya arı sancarkən onun tikanı dəridə qalarsa, əvvəlcə tikanı çıxarır, həmin yerə yumurtanın ağı sürtülmüş tərə yarpağı və ya kəklikotu yarpağından təpitmə hazırlayıb qoyurlar. Bə”zən yalnız turşəng sürtməklə kifayətlənmək olar. Ağcaqanad və başqa həşəratın dişlədiyi yerə soğan qoymaqla, qaşınmanın qarşısını xeyli almaq mümkündür. Sancılan yerə bir az zə”fəran qatılmış nişasta sürtmək də faydalıdır. Cə”fəri yarpağının təpitməsi həm şişmənin qarşısını alır, həm də yaranı sağaldır. Faydalı təpitmələrdən biri də kələmin bişmiş üz yarpağından hazırlanır.
Qoz yarpağını bədənin açıq yerlərinə sürtüb sonra arı pətəyinə yaxınlaşdıqda, arılar adama hücüm etmirlər. Cücələrin sancması nəticəsində dəri üzərində balaca yaralar əmələ gələrsə, lobya yarpağından hazırlanan təpitmədən istifadə etmək olar. Əqrəb turpdan qaçır. Qırmızı turpun qabığını soyub, əzərək əqrəb üzərinə qoyduqda və ya onun suyunu çıxarıb, əqrəb üzərinə damcılatdıqda o süstləşir. Turp suyunu bədənə sürtməklə, cücülərin sancmasının qarşısını almaq olar. Arı və əqrəb sancarkən, xam neft ilə kompres qoymaq zəhərlənmənin qarşısını alır. Zəhərlənməyə qarşı limon faydalı bir vasitədir.
Əqrəb sancarsa, parçanı bir neçə dəfə duzlu su ya ya sirkəyə batırıb, həmin yerə qoymaqla ağrını sakitləşdirmək olar. Yaxud bu zaman qaba süd töküb sancılan bədən üzvünü südün içində saxlayırlar, südün rənginin saralması zəhərin südə keçdiyini göstərir.
Həşərat sancması nəticəsində olan zəhərlənməyə qarşı, işlənən yaxşı vasitələrdən biri, zirinc və almadan hazırlanmış şərbətdir. Bu mə”cunu hazırlamaq üçün bərabər miqdarda zirinc və alma şirəsini bir-birinə qatır, alınan şirənin dörddəbiri qədər limon şirəsi, o qədər də şəkər əlavə edib, mülayim od üzərində bişirirlər. Qatı hala düşəndən sonra ondan istifadə edirlər.
Ilan sancarkən zəhərin qana keçib, bədənin başqa hissələrinə yayılması üçün, dərhal sancılan yeri parça ilə möhkəm bağlayırlar, sonra neştər ilə sancılan yeri kəsir, zəhəri çıxarırlar. Burada süd və ya qatıqdan istifadə edirlər.
Yabanı dağ soğanın bişirilmişindən hazırlanan təpitmə, ilan və başqa cücələrin sancması zamanı işlənir. Təpitməni hazırlayarkən bir qədər də sirkə qatılır.


Tarix: 28.08.2012 / 00:19 Müəllif: Behlul Baxılıb: 800 Bölmə: Xalq Tebabeti
loading...