Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

DolmalarSoğan dolması

Qoyun əti – 163q,

baş soğan – 178q,

düyü - 15q,

qoyun quyruğu – 20q,

ərinmiş yağ – 20q,

qatıq – 50q,

darçın – 0,1q,

istiot – 0,1q,

duz.


Qiymə bibər dolmasında olduğu kimi hazırlanır. Lakin ona qızardılmış soğan qatılır. İri baş soğanın özəyi çıxarılıb içərisinə qiymə yerləışdirilir. Qazana yığıb azacıq bulyon əlavə edərək öz buğunda bişirilir. Süfrəyə verdikdə üstünə xörəyin öz şirəsindən tökülür və yanına darçın qatılmış qatıq qoyulur. Ardı »

DolmalarŞirin bibər dolması resepti

Tərkibi:
1 kilo rəngbərəng xırda bibərlər (qırmızı, sarı və narıncı)

İçi Üçün:
2 baş soğan – xırda-xırda doğrayın (2 stəkan)
Yarım stəkan zeytun yağı
Yarım xörək qaşığı tomat

Yarım xörək qaşığı qırmızı bibər məti (tomat kimi olur, amma bibərdən hazırlanır – turkçə Bibər salçası adlanır)
1 stəkan + bir stəkanın dörtdə biri qədər yumru düyü – yuyub süzün
1 çay qaşığı şəkər tozu
1 xörək qaşığı narın ovulmuş quru nanə
1 çay qaşığı duz

Digər ərzaqlar:
2 stəkan su
Üstü üçün zeytun yağı (zəruri deyil)

Harırlanması:
Əvvəlcə içi hazırlayın. Soğanı bir tavada yağsız öldürün. Zeytun yağını əlavə edin. Yağ qızanda (soğan sadəcə yumuşalmalıdır, qızarmalı deyil) tomatı və bibər mətini əlavə edib, qarışdırın. Düyü və şəkəri də Ardı »

DolmalarYarpaq dolması resepti

150 gr təzə ya da konservləşmiş üzüm yarpaqı

500 gr qoyun ya da mal qiyməsi (50/50 də olar)

200 gr çıkilmiş baş soğan

Duz

İstiot

Göyərti: keşniş, şüyüd, nanə, tarxun

50 gr noxud, bişirilmiş və yarıya bölünmüş (adətən noxud istifadə olunmur, amma biz noxudlu xoşlayırıq)

50 gr çiy düyü


Göyərtini yuyub doğrayın. Düyünü yuyun, əgər noxud qatmaq istəsəniz, bişirib ikiyə bölün. Qiyməni soğanla qarışdırıb, düyünü, xırdalanmış göyərtini, noxudu, duzu və istiotu əlavə edin. Kütləni yaxşı qarışdırın. Üzüm yarpaqlarını yuyub üstünə qaynar su tökün və 2-3 dəqiqə saxlayın, sonra sudan çıxardın. Qalın dibli qazana azca yağ (bitki yağı da olar) tökün, böyük yarpaqlardan bir neçəsini qazanın dibinə sərin. Bir-bir yarpaqları Ardı »

DolmalarBadimcan dolmasi

[color=#e287f4][b]Badımcan dolması yay, payız fəslində Azərbaycan ailələrində ən çox hazırlanan milli xörəkdir. Bu dolma hazırlanan zaman pomidordan və bolqar bibərindən istifadə edilir. Bunlar dolmanın keyfiyyətini və ləzzətini daha da artırır.

Dolma belə hazırlanır: Mümkün qədər yağlı qoyun, olmadıqda mal ətinin yumşaq yerindən xırda-xırda doğrayıb, ət maşınını xırda gözündən keçirmək lazımdır. Bir az su və duz tökülmüş qazana salınır, qaynamağa qoyulur. Qaynadıqca kəfi alınır, qarışdırılır. Bu zaman bir qaba baş soğan xırda-xırda doğranıb hazır saxlanır. Ətin suyu çəkilib yağa düşdükdə həmin soğan qazana tökülür, yağı azdırsa əlavə yağ salınır. Tez-tez qarışdırılır. Soğan və ət yağın içərisində bir az qovrulur, azca qızaranda götürülür. Belə Ardı »

DolmalarKilkə balığından dolma resepti

Tərkibi:
1 kiloqram kilkə balığı
1 baş quru soğan
0,5 dəstə incə doğranmış ispanaq
2 diş döyülmüş sarımsaq
Qara bibər
Pul bibər
Duz

Qızartmaq üçün:
2 yumurta
2 stəkan qarğıdalı unu və ya adi un
0,5 stəkan günəbaxan, kərə və ya zeytun yağı

Hazırlanması:
Kilkə balıqlarının başlarını və qılçıqlarını ayırın, yuyun, duzlayın və suyunun süzülməsi üçün süzgəcə qoyun.
Soğanı incə şəkildə doğrayın, ispanaq, sarımsaq və bibər əlavə edib qarışdırın.
Təmizlənmiş və ortadan ayrılmış kilkənin içinə həmin qarışığından bir çay qaşığı qoyun, sonra balığın açılmş qarnını birləşdirin.
Kilkəni əvvəlcə una, sonra da çırpılmış yumurtaya batıraraq qızğın yağda qızardın.
Kilkə dolması süfrəyə verilərkən qırmızı soğan, kiçik duzlu xiyar və ya kahı əlavə edilərsə, daha dadlı alınar.

Nuş olsun! Ardı »

DolmalarHeyva dolması

Qoyun əti – 108q,

heyva – 400q,

ərimiş yağ – 25q,

şabalıd - 25q,

şüyüd - 12q,

şəkər – 5q,

duz.


Qoyun ətindən hazırlanmış qiyməyə duz, göyərti və qabıqdan təmizlənmiş şabalıd qatılır. Heyvanın içi çıxarılıb oraya qiymə doldurulur, üstünə bulyon töküb öz buğunda bişirilir. Ardı »

DolmalarUzunsov yarpaq dolması resepti

Tərkibi:
1 kq tənək yarpağı
1 baş doğranmış soğan
2-3 diş doğranmış sarımsaq
250 qram orta yağlı dana əti
1 stəkan dolmalıq düyü
2 xörək qaşığı əridilmiş kərə yağı
1 xörək qaşığı tomat
1 xörək qaşığı bibər sousu
1/2 dəstə doğranmış cəfəri
Duz
Qara bibər
Reyhan
Quru nanə
Pul bibər

Üstü üçün:
2-3 xörək qaşığı tomat püresi
Kiçik kərə yağı parçası

Hazırlanması:
Tənək yarpaqlarını saplaqlarını kəsin, duzlu suda qaynadın.
Qabın içinə düyünü və bütün inqradientləri tökərək qarışdırın.
Tənək yarpaqları kiçik parçalara ayrılandan sonra hazırlanmış içdən bir çay qaşığı qoyaraq dolma şəklində sarıyın.
Geniş qazana düzərək üzərinə tomat püresi tökün və bişirin.

Nuş olsun! Ardı »

DolmalarQuzuqulağı dolması resepti

Tərkibi:
1/2 kq buğda yarması
4-5 sap göy soğan
2-3 xörək qaşığı tomat pastası
2-3 xörək qaşığı zeytun yağı
Cəfəri
Nanə
Duz
Qara istiot

Hazırlanması:
Buğda yarmasını bir qaba qoyub üzərini örtəcək qədər qaynar su da qaynadın.
Suyu çəkilən kimi tomat pastası əlavə edin.
Cəfəri, nanə, göy soğan, istiot, duz və zeytun yağı əlavə edin və qarışdırın.
Digər tərəfdə quzuqulağının damarlı hissələrini bıçaqla sıyırıb böyüklüyünə görə 2 və ya 3 hissəyə bölün.
Yaxşıca yaxaladıqdan sonra böyük bir qazanda duzlu su qaynadın.
Quzuqulağını qaynayan suyun içinə atıb tərs üzünə çevirin və tez çıxardın. (Çox saxlamayın, yarpaqlar incə olduğundan çox saxladıqda dağılır.)
Daha sonra quzuqulağını parlaq tərəfi içəridə qalacaq şəkildə içini doldurun və yarpaq dolmasını bükdüyünüz kimi bükün.
Qazana Ardı »