beyaz.az

Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Ağız və diş sağlamlığında qidalanmanın rolu

Ağız və diş sağlamlığı yaxşı bir qidalanmanın göstəricilərindən biridir.
İşlər göstərir ki, diş sağlamlığına təsir edən bir çox faktor ola bilməsinə baxmayaraq qidalanma bu mövzuda əhəmiyyətini hər zaman qoruyur.
Pendir, süd, alma və kök kimi qidaların tərkibindəki bəzi maddələr, ağızdakı turşu miqdarını azaldır, diş çürüklərinin önünə keçir.
Süd, məzmunundakı kazein, kalsium, laktat, ionlaşmış kalsium, fosfat ionları, yağ və vitaminlər ilə diş çürüklərini maneə törətməkdədir. Ancaq, südə qatılan şəkər çürük riskini artırır. Yer fıstığı, fosfat və kakao, aşılayıcı turşusunun tərkibi və s. ağız sağlamlığının qorunmasına köməkçi olduğu bildirilir. Alma və kök kimi meyvələri dişlədikdə mexaniki olaraq dişlərin təmizlənməsinə və diş əti sağlamlığının qorunmasına köməklik edir. Tərkibində şəkərsiz elementlər karbamid, bikarbonat, flor, kalsium və fosfat olan saqqızlar da tüpürcək axınını sürətləndirərək val təcrübəsini azaldar və diş çürümələrinin qarşısını almağa kömək edər.


Tarix: 19.01.2015 / 12:38 Müəllif: Aziza Baxılıb: 34 Bölmə: Stomatologiya