Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərNarın faydaları

Tövratda və Quranda adı çəkilən nar insan üçün ən xeyirli bitkilərdən biridir. Nar vitamin (A, C, B, P,E) və mikroelementlərlə (kali, kalsium, yod, mis, dəmir və s.) olduqca zəngindir.

Narda olan antioksidantlar orqanizmdə yaranan müxtəlif zərərli maddələrlə (şlaklar, toksinlər) mübarizə aparmağa kömək edir, orqanizmi cavanlaşdırır. Tədqiqatçılar narın xərçəngin profilaktikasında böyük rolu olduğunu sübut edirlər.

Nar insanın ürək-damar, mədə-bağırsaq, immun və s. sistemlərinə çox müsbət təsir edir, qanda hemoqlobinin səviyyəsini artırır. Nar qurdqovucu təsirə malikdir.

Nar qan təzyiqini və qanda olan qlyükozanın səviyyəsini aşağı salır və bu səbəbdən nar hipertonik və diabetiklər (təbii ki, az miqdarda və turş sortlar) üçün çox xeyirlidir.

İnfeksion xəstəliklər və cərrahi Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərSarımsaq

Sarımsaq çox qədim becərilən və tibdə geniş istifadə olunan tərəvəz bitkisidir. Onun ən çox soğanağından istifadə edilir. Soğanağında fitonsid və bakterisid xassəli maddələr vardır. Sarımsaq qiymətli vitaminli bitkidir. O qan təzyiqini salıcı, qurd qovucu, mədə-bağırsaqlarda gedən çürümə prosesinin qarşısını alıcı təsirə malikdir. Soğanaqlarının tərkibində kükürd olan kəskin iyə malik efir yağı vardır. Lakin sarımsağa xas olan kəskin iy çoxlarının xoşuna gəlmir. Bununla əlaqədar qeyd etmək lazımdır ki, sarımsağın güclü antiseptik və bakterisid təsiri onun tərkibində olan həmin kükürdlü efir yağından asılıdır.
İstifadəsi: Nazik doğranmış sarımsaq soğanağından 40 qram götürüb ağzı tıxacla bağlanmış şüşənin içərisinə yerləşdirdikdən sonra onun üzərinə 100 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBağayarpağı...

Azərbaycanda yabanı halda bitən bağayarpağının 13 növü vardır ki, onlardan 7-si təbabətdə işlədilir. Yer kürəsinə yayılmış 200-ə yaxın növü məlumdur. Onların çoxu alaq otudur. O, qiymətli bitkilərdən biri hesab olunaraq, xalq təbabətində geniş tətbiq olunur. Onun yarpaqlarının tərkibində xolin, kalium, kalsium duzları, selik, yağ və zülali maddələr var, bütün növlərinin təzə yerüstü hissəsi fitonsid və bakterisid xüsusiyyətlərə, tərkibindəki selik bakteriyaları udmaq qabiliyyətinə malikdir.
Əsasən böyük bağayarpağının yarpaqlarından hazırlanan dəmləmə və ekstraktlardan yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərində istifadə olunur. Onun şirəsi mədə turşuluğunun azalması, 12 barmaq bağırsağın xəstəlikləri zamanı işlədilir. Bitkinin quru yarpaqlarından hazırlanmış tozlar məlhəmlərin tərkibinə daxil edilir, yara və xoraların müalicəsində müvəffəqiyyətlə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərXurmanın faydaları

Xurmanın vətəni Çindir. XIX əsrin axırlarından bu meyvə bütün dünyada tanınır. Xurma ən xeyirli meyvələrdən biri sayılır.

Xurmanın bütün növləri kalium, maqnezium, dəmir, fosfor, yod kimi mikroelementlər, A, C,P vitaminlərlə, glükoza və saxaroza ilə zəngindir. Bundan əlavə xurmada karbohidratlar, zülallar, qida lifləri, üzvi turşular, antioksidantlar var.

Antioksidantları xüsusən vurğulamaq lazımdır. Antioksidantlar hava, su, qida ilə birlikdə orqanizmimizə düşən şlakları, toksinləri və s. zərərli maddələri orqanizmdən çıxartmağa kömək edir. Xurma müəyyən bakterisid (bakteriyaları öldürən) xüsusiyyətlərinə malikdir.

Xurmanın tərkibində olan pektin maddəsi həzm proseslərini yaxşılaşdırır. Məhz bu səbəbdən mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı təbii «dərman» kimi istifadə oluna bilər.

Dəmirlə zəngin olan xurma qanazlığı zamanı kömək edir.

Xurma ürək Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərZəncəfil (İngiliscə adı – Ginger)

[color=#173bd3]Xüsusiyyətləri: Vətəni Hindistan və Malaysiada olan bitki 150 santimetrə qədər boylana bilən yarpaqları mizraq formasında iti uclu və darçın qoxulu bir bitkidir. Bir arada olan çiçəkləri turuncu və sarı rəngdədir. Bitkinin istifadə edilən hissəsi əsas kökləridir. Həm ədviyyat, həm də sağlamlıq sahəsində dünyanın ən əhəmiyyətli bitkilərindən biridir. Hindistan dünyanın ən böyük zəncəfil istehsalçısıdır.

Göstərişi olan Xəstəliklər: Mədə ağrısında və mədə bulıantısına qarşı təsirlidir. İştah açar, mədə və bağırsaqlardakı qazı aradan qaldırır. İshalı kəsir, bağırsaq pozğunluğunu aradan dəf edir.

Soyuq dəyməni tez sağaldar. Bədənin və zehnin gücünü artırar, səsi açar, spermanı artırar. Xolesterini azaldır, qan təzyiqini aşağı salır. Qışın soyuq günlərində tez-tez Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərYemişan

Təbabətdə meyvələri, çiçəkləri və yarpaqları istifadə edilir. Çiçəkləri çiçəklənmənin başlanğıcında, yarpaqları çiçəkləmə dövründə, meyvələri isə yetişəndən sonra yığılır. Yemişanın çox növləri faydalıdır. Xalq təbabətində ən çox tikanlı növündən istifadə edilir. Təbabətdə istifadəsi Dioskritin dövründən məlumdur. Qədimdən çiçəkləri və meyvələri yuxusuzluqda, baş gicəllənməsində, ürək ağrılarında, yel xəstəliklərində, aterosklerozda, ruhi pozğunluqda və epilepsiya (özündəngetmə xəstəliyinin bir növü) zamanı istifadə edilirdi. Meyvələrinin maye ekstraktı, çiçəklərinin arağı dərman məqsədilə işlədilir. Meyvələrinin duru ekstraktı geniş məlum olan «Kardiovalen» dərmanın tərkibinə daxildir. Yemişan ürək dərmanı kimi istifadə edilir. O ürək əzələlərinin yığılmasını qüvvətləndirir, ürək fəaliyyətinin ritmlərini normallaşdırır və qan dövranını qüvvətləndirir. Yemişanla müalicə qandakı xolestirinin miqdarını aşağı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərNar

Nar ən qədim dərmandır. Onun təbabətdə qiymətliliyini Hipokrat qəbul edirdi. Yunanıstan və Roma həkimləri mədə ağrılarında nar şirəsi, dizinteriya və yara sağaltmaq üçün meyvələrini, qabığını, qurd əleyhinə vasitə kimi ağacının qabığını təyin edirdilər.

Narın şirəsi iştahanı artırır, mədə – bağırsaq sisteminin fəaliyyətini tənzimləyir, mədə-bağırsağı bərkitmə və ağrıkəsici təsirə malikdir. Müxtəlif ölkələrin xalq təbabətində mədə xəstəliklərini, aterosklerozu, bronxial astmanı, sinqanı, anginanı, yoğun bağırsağın iltihabını, titrətmə – qızdırmanı, malyariyanı müalicə etmək üçün nar şirəsi işlədilirdi.

Narın qabığının qaynanmış suda dəmlənməsi mədə pozğunluğunda qədimdən istifadə edilir. Bu məqsədlə 1 xörək qaşığı xırdalanmış qabığı bir stəkan qaynanmış suda rəngi çıxana qədər dəmləmək və alınan dərmanı Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÇuğundur..

Çuğundurun tərkibində 50 faiz natrium və 5 faiz kalsium var. Natriumun kalsiumdan on dəfə çox olması kalsium duzunun yaxşı həll olmasına şərait yaradır. Bu da çox vacibdir. Çünki bişmiş qida yeyən adamın damarlarında, oynaqlarında və digər orqanlarda yığılıb qalan qeyri-üzvi kalsium böyük fəsadlar verir. Poliartrit, revmatizm, osteoxondroz və s. xəstəliklər baş qaldırır. El arasında onları "yel" xəstəliyi adlandırır, yaxud deyirlər ki, "oynaqlarıma duz yığılıb". Çuğundur şirəsini kök və xiyar şirəsinə qatıb, hər gün içən xəstə "yel" xəstəliyindən dava-dərmansız xilas ola bilər.
Çuğunduru faydalı edən tərkibindəki təkcə natrium-kalsium deyil. Onun tərkibinin 20 faizini kalium təşkil edir. Kalium isə orqanizmin bütün fizioloji fəaliyyəti Ardı »