Notice: Undefined index: page in /home/haqqinda/web/haqqinda.az/public_html/functions.php on line 51
Şəfalı meyvə və Tərəvəzlər

Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQızılgülün faydaları

1. İltihabı aradan qaldırır. Boğaz iltihablarına və badamcıq vəzilərinə qarşı təsirlidir.

2. Mikroböldürücü təsirə malikdir.
3. Dəri və dəri xəstəliklərinə qarşı faydalıdır.
4. Ağız yaralarının sağalmasına kömək edir.
5. Diş ağrılarını aradan qaldırır.
6. Qaraciyərin fəaliyyətini nizamlayır.
7. Öskürəyin qarşısını alır.
8. Göz iltihablarına qarşı təsirlidir.
9. Tərləməyə qarşı faydalıdır.
10. Ürək bulanmasını aradan qaldırır.
11. Qızılgül yağı dəridəki ləkələri aradan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞaftalının faydaları

Bədəndəki zəhərli maddələri ifraz etməyə kömək edən bu meyvə su, şəkər və mədən duzları baxımından olduqca zəngindir.

Şaftalının ən mühüm özəlliyi onun məxmər qabığındadır. Ancaq tüklü şaftalını xoşlamayanlar üçün tüksüz şaftalı növləri də var.

Bazardan şaftalı alarkən əsasən ətirlisini almaq lazımdır. Tam yetişmiş şaftalı yumşaq olur. Tam yetişməsə də, bir-iki gün folio sellofanın içində saxlaya bilərsiniz.

Alış-veriş zamanı şaftalını ən sonda almaq əzilməsinin qarşısını alacaq.

Şaftalı çiçəkləri qəbizliyi yox edir və bağırsaq qurdlarını tökür.

Meyvəsi həzmi asanlaşdırır. Sidik yollarını, bədəni zəhərli maddələrdən təmizləyir.

Susuzluğu yox edir, bədənə sərinlik verir.

Babasildən dolayı yaranan şikayətləri ortadan qaldırır.

Öd kisəsi və böyrəklər üçün olduqca faydalıdır.

El arasında «basur, yığın» kimi tanınan hemoroidin Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKəklikotu.

Soyuqdəymənin ən yaxşı dərmanı kəklikotudur. Müalicəvi bitkilərdən olan kəklikotu faydalı xüsusiyyətləri ilə əsl şəfa mənbəyidir. Kəklikotu hələ qədimdən xalq təbabətində əsasən soyuqdəymənin dərmanı kimi işlədilib. Tərlədici, bəlğəmgətirici və antiseptik xassəyə malik olduğu üçün laringit, bronxit, göy öskürək, pnevmaniya kimi xəstəliklərdə, eləcə də boğaz ağrılarında ondan faydalı vasitə kimi istifadə etmək olar.
Kəklikotu dəmləməsi qarqara şəklində ağız boşluğunun və udlağın iltihabı zamanı, eləcə də mədə-bağırsaq xəstəliklərində əhəmiyyətli sayılır. Onun çiçəklərini çeynəmək diş ağrısına, damaqların möhkəmlənməsinə müsbət təsir edir. Kəklikotu həmçinin iştahı yaxşılaşdırır, həzmə kömək edir, mədəni və ciyəri təmizləyir. Bu bitkinin həlimi qarında köp və spazmı götürür, bağırsaq qurdlarını tökür. Qan təzyiqi yüksək Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQırmızı kələmin faydaları

Hər zaman yaşıl kələmdən istifadə edib, ancaq onun faydalarını öyrənməyə çalışmışıq.
Ancaq qırmızı kələmin faydaları yaşıl kələminkindən çoxdur.

Qırmızı kələm demək olar ki, tam bir vitamin kompleksidir. Kələm A, B, E, C və s. vitaminlərlə yanaşı, həm də kalsium, kükürd, maqnezium, mis və dəmirlə də olduqca zəngindir. Həmçinin, qədim zamanlarda bəzi xəstəlikləri qırmızı kələmin vasitəsi ilə sağaldarmışlar.

Qırmızı kələmin şirəsi daxili təmizləyir və dəridə olan bəzi xəstəlikləri aradan qaldırır.
Yarım stəkan — qara kələmin şirəsi, yarım çay qaşığı — bal bunları bir-birinə qarışdırıb, hər səhər yeməkdən yarım saat qabaq içmək orqanizmə çox xeyirlidir.

Bu məlhəm orqanizmi gücləndirir və mikroblarla mübarizə aparır. Bu kələmi həmçinin Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGöyəm

Çiçəklərindən, yarpaqlarından və meyvələrindən istifadə olunur.

Xalq təbabətində göyəmin çiçəkləri yüngül işlədici, sidikqovucu və tərlədici, kökləri və qabıqları hərarət salan, mədə-bağırsaq pozğunluğunda bərkidici kimi işlədilir. Bu bitki təbabətdə böyrək və sidik kisəsi xəstəliklərini, həzm orqanlarının, toxuma və əzələlərin zəifliyini, ağız boşluğunun iltihabını müalicə etmək üçün istifadə edilir.

Meyvələri mədə pozğunluğunda (isalda) və sidik yollarının xəstəliyində kömək edir. Çiçəkləri meyvələrindən fərqli olaraq yüngül işlədici, maddələr mübadiləsinə köməkedici və sidikqovucu xassəyə malikdir. Meyvələrinin, çiçəklərinin, qabığının və köklərinin həlimi həzm prosesini yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edilir. Həlimi (1:10 nisbətində) hazırlanır. Hər səhər 100 ml qəbul edilir. Çay hazırlamaq üçün göyəmin çiçəklərinin və yarpaqlarının qatışığından 2 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərZeytunun tibbi əhəmiyyətli xüsusiyyətləri

Peyğəmbər (s): Zeytun ağacı – mübarək bir ağac, nə yaxşı fırçadır! O ağzı xoşiyli edir, dişlərin dibindəki daşları təmizləyir. Zeytun həm mənim, həm də məndən qabaqkı peyğəmbərlərin fırçasıdır.

“Kafi” – İbrahim ibn Məhəmməd Zari Bəsri bir şəxsdən, o da İmam Sadiqdən (ə): Biz həzrətin yanında zeytun haqqında söhbət açdıq. O kişi dedi:

- Zeytun insanda yel yaradır!

Həzrət dedi: - Xeyr, əksinə, yeli qovur.

ZEYTUN YAĞININ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

“Sünənü - Tirmizi” – Zeyd ibn Ərqəmdən: Allahın Rəsulu (s) bizə ağ ciyərin iltihabı zamanı dəniz qustu (dənizdə bitən otlardan biri) və zeytun yağı ilə müalicə olunmağımızı əmr etdi.

İmam Əli (ə): Zeytun yağını bədəninizə çəkin, ondan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGülxətmi

Gülxətminin köklərinin sulu dəmləməsindən, adi dərəcədə 30 dəqiqə dəmləməklə, quru öskürəkdə, göy öskürəkdə, bronxial astmada, eləcə də mədə-bağırsaq xəstəliklərində, sidik kisəsinin iltihabında istifadə edilir, habelə bəlğəm gətirici dərman kimi işlədilir.

İstifadəsi: Qurudulmuş və xırdalanmış gülxətmi kökündən 4 çay qaşığı götürüb 2 stəkan qaynadılmış soyuq suda 30-40 dəqiqə dəmləyir, sonra tənzifdən süzürlər. Alınmış dəmləmədən gündə 3-4 dəfə yarım stəkan içilir. Uşaqlara gəldikdə çay qaşığı ilə verilir. Öz təcrübəmə əsaslanaraq onu deyə bilərəm ki, qış fəslində bir az soyuqlayan, öskürən kimi gülxətmi dəmləməsi əvəz olunmaz dəmləmədir. Bronxial astmalara ara bir aşağıda adlarını qeyd etdiyim qarışıqların dəmlənib içilməsini tövsiyə edərdim:

Gülxətmi çiçəyi Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKinkan

Kiçik ölçülü, qeyri-adi dada malik olan bu sitrus meyvəsi çox faydalı xüsusiyyətlərinə malikdir.

Kinkan A, B qrupu, C, E, P vitaminlər, kalsium, kalium, dəmir, fosfor kimi mikroelementlər, pektin maddələr və efir yağları ilə zəngindir.

Bu meyvənin maraqlı xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, onu qabıqlı yemək olar. Kinkan qabığı da çox faydalıdır.

Kinkan immun sistemi möhkəmləndirir, orqanizmin infeksiyalara və mikroblara qarşı davamlılığını artırır, göbələk əleyhinə təsirinə malikdir.

Kinkan soyuqdəymə, öskürək, respirator infeksiyalar zamanı təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə oluna bilər.

Kinkan həzm sisteminə də müsbət təsir edir, mübadilə prosesləri normallaşdırır, mədə şirəsinin ifrazını artırır, mədə-bağırsaq sistemində yaşayan zərərli mikroorqanizmləri məhv edir.

Kinkan az kalorili meyvədir. Bundan əlavə kinkan orqanizmə Ardı »