Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

loading...

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərZeytunun tibbi əhəmiyyətli xüsusiyyətləri

Peyğəmbər (s): Zeytun ağacı – mübarək bir ağac, nə yaxşı fırçadır! O ağzı xoşiyli edir, dişlərin dibindəki daşları təmizləyir. Zeytun həm mənim, həm də məndən qabaqkı peyğəmbərlərin fırçasıdır.

“Kafi” – İbrahim ibn Məhəmməd Zari Bəsri bir şəxsdən, o da İmam Sadiqdən (ə): Biz həzrətin yanında zeytun haqqında söhbət açdıq. O kişi dedi:

- Zeytun insanda yel yaradır!

Həzrət dedi: - Xeyr, əksinə, yeli qovur.

ZEYTUN YAĞININ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

“Sünənü - Tirmizi” – Zeyd ibn Ərqəmdən: Allahın Rəsulu (s) bizə ağ ciyərin iltihabı zamanı dəniz qustu (dənizdə bitən otlardan biri) və zeytun yağı ilə müalicə olunmağımızı əmr etdi.

İmam Əli (ə): Zeytun yağını bədəninizə çəkin, ondan Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərGülxətmi

Gülxətminin köklərinin sulu dəmləməsindən, adi dərəcədə 30 dəqiqə dəmləməklə, quru öskürəkdə, göy öskürəkdə, bronxial astmada, eləcə də mədə-bağırsaq xəstəliklərində, sidik kisəsinin iltihabında istifadə edilir, habelə bəlğəm gətirici dərman kimi işlədilir.

İstifadəsi: Qurudulmuş və xırdalanmış gülxətmi kökündən 4 çay qaşığı götürüb 2 stəkan qaynadılmış soyuq suda 30-40 dəqiqə dəmləyir, sonra tənzifdən süzürlər. Alınmış dəmləmədən gündə 3-4 dəfə yarım stəkan içilir. Uşaqlara gəldikdə çay qaşığı ilə verilir. Öz təcrübəmə əsaslanaraq onu deyə bilərəm ki, qış fəslində bir az soyuqlayan, öskürən kimi gülxətmi dəmləməsi əvəz olunmaz dəmləmədir. Bronxial astmalara ara bir aşağıda adlarını qeyd etdiyim qarışıqların dəmlənib içilməsini tövsiyə edərdim:

Gülxətmi çiçəyi Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKinkan

Kiçik ölçülü, qeyri-adi dada malik olan bu sitrus meyvəsi çox faydalı xüsusiyyətlərinə malikdir.

Kinkan A, B qrupu, C, E, P vitaminlər, kalsium, kalium, dəmir, fosfor kimi mikroelementlər, pektin maddələr və efir yağları ilə zəngindir.

Bu meyvənin maraqlı xüsusiyyəti ondan ibarətdir ki, onu qabıqlı yemək olar. Kinkan qabığı da çox faydalıdır.

Kinkan immun sistemi möhkəmləndirir, orqanizmin infeksiyalara və mikroblara qarşı davamlılığını artırır, göbələk əleyhinə təsirinə malikdir.

Kinkan soyuqdəymə, öskürək, respirator infeksiyalar zamanı təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə oluna bilər.

Kinkan həzm sisteminə də müsbət təsir edir, mübadilə prosesləri normallaşdırır, mədə şirəsinin ifrazını artırır, mədə-bağırsaq sistemində yaşayan zərərli mikroorqanizmləri məhv edir.

Kinkan az kalorili meyvədir. Bundan əlavə kinkan orqanizmə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərFeyxoa haqda bilmədiklərimiz

Feyxoa — subtropik zonada yetişən ekzotik meyvədir.

Xeyirli və ziyanlı xüsusiyyətləri onun tərkib hissəsindən asılıdır. Onun azkalorili meyvə olduğuna baxmayaraq( təxmini olaraq 100 qr — 50 kkal),bu meyvəni çox yedikdə yodun normasının həddən artıq çoxalmasına gətirə bilər.

Feyxoanın xeyiri haqda:
Bu meyvə — təbii yodun mənbəyidir. Bu element, qalxanvari vəzin disfunksiyası halında ona çox yaxşı təsir göstərir. Dəmirin, feyxoanın tərkibində su ilə qatışıq halda olması, orqanizm tərəfindən çox yaxşı mənimsənilməsinin təmin edir.

Feyxoanın mineral tərkibi də çox zəngindir. Kaliy, maqniy, dəmir, fosfor, və sink elementləri ilə zəngin olan bu meyvə, orqanizm üçün vacib olan mikroelementlər mənbəyidir.

Vitaminlərə gəldikdə, bu meyvədə insan orqanizmi üçün lazım olan bütün Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərMöcüzəvi Aloe vera

Təbii şəkildə yetişən Aloe veranın faydaları çoxdur və heç bir qorxusuz rahatlıqla istifadə edilə bilər. Bu bitki faydalarına görə möcüzə də adlandırır. Son zamanlarda kosmetologiyada tez-tez istifadə edilən bitkilər sırasındadır. Tərkibindəki minerallar sayəsində dəriyə çox yaxşı təsir edir.

İltihablara qarşı mübarizə aparırAloe vera
Bədəni qüvvətləndirir
Günəş yanıqları və böcək sancan yerləri tez sağaldır.
Dərini nəmləndirir və qurumuş dərini yaxşılaşdırıb nəmi balanslayır.
Dərinin sağalma prosesini tezləşdirir
Aloe veranı sirkə ilə qarışdırıb saç diblərinə çəkildikdə saç tökülməsinin qarşısını alır.
Yaşlanmanı gecidkirir.
Çox yaxşı təmizləyici olduğu üçün ölü hüceyrələri yox edir və dəridəki məsamələri təmizləyir.
Dəridəki toksin və artıq çirkləri yox edərkən tərkibində olan mineral və amino turşuları Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərAlça və şaftalı qısa vaxt ərzində xərçəng hüceyrələrini öldürür

[color=#fe5e5e]Mütəxəssislər bu iki meyvədə olan birləşmələrin xərçəng hüceyrələrini qısa zamanda öldürdüyünü isbatlayıblar. Texas araşdırma mərkəzində yalnız şaftalı və alçada çox yüksək miqdarda rast gəlinən iki fenol birləşmənin xərçəng hüceyrələrini qısa zaman ərzində öldürdüyü isbatlanıb və əldə olunan nəticələr mətbuatda dərc olunub. Araşdırmanı aparanlaradan doktor David Brayn “kimyaterapiya bütün hüceyrələri öldürdüyü halda, meyvə tərkibli birləşmələr sağlam hüceyrələrə təsir etmir , lakin xərçəng hüceyrələrinə toksiki yəni öldürücü təsir edir’’ deyib. Meyvələrdəki antioksidant miqdarını da araşdıran elm adamları məlum olan meyvələr içərisində bu maddənin alçada olduğunu aşkarlayanda çaş-baş qalıblar. Dünyadakı qadın ölümlərinin 16%-i döş xərçəngindən qaynaqlanır. Bu səbəbdən xüsusilə şaftalı və alçanın Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQarğıdalının faydaları

Qarğıdalı PP, E, D, K, C, B qrupu vitaminlərlə zəngindir.

Bundan əlavə qarğıdalının tərkibində kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir, mis kimi vacib mikroelementlər, çox faydalı əvəzsiz aminoturşular var.

Qarğıdalı orqanizmi şlaklardan, toksinlərdən və digər zərərli maddələrdən təmizləyir, qocalma proseslərini ləngidir, immun sistemini gücləndirir, ürək və onkoloji xəstəliklərin profilaktikası üçün çox yaxşı vasitədir.

Qarğıdalı qanda ateroskleroza səbəb olan pis xolesterinin və şəkərin səviyyəsini aşağı salır, mübadilə proseslərini tənzimləyir.

Qarğıdalı B qrupu vitaminlərlə zəngindir və bu səbəbdən sinir və mədə-bağırsaq sistemləri üçün çox xeyirlidir. Lakin qarğıdalı köpə səbəb olur və bu səbəbdən onun həddən artıq çox yemək olmaz.

Qarğıdalı yağlı və qizarmış qidaların mənimsənilməsini asanlaşdırır, onların orqanizmə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərYox bir, şaftalı dənəsi...

Hər birimiz şaftalını yeyib dənəsini tullayırıq. Lakin heç bilmirik ki, tulladığımız dənənin bizə nə qədər xeyri var.

Təcrübələrə əsasən müəyyən olunub ki, lazımsız hesab etdiyimiz şaftalı dənəsi xərçəng xəstəliyinə qarşı güclü təsirə malik olanlateril maddəsindən ibarətdir. Şaftalı, gavalı, ərik, badam — bütün bunlar dənələrinə görə oxşardılar.

Adını sadaladığımız bu meyvələrin dənələrində B17 və kimyəvi konsentrant olan lateril maddəsi var. Bu da onu göstərir ki, yuxarıda adlarını saydığımız meyvələrin dənələrini atmayıb qida kimi qəbul etsək, xərçəng xəstəliyindən qorunmağımızda çox xeyiri ola bilər Ardı »