Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərFeyxoa haqda bilmədiklərimiz

Feyxoa — subtropik zonada yetişən ekzotik meyvədir.

Xeyirli və ziyanlı xüsusiyyətləri onun tərkib hissəsindən asılıdır. Onun azkalorili meyvə olduğuna baxmayaraq( təxmini olaraq 100 qr — 50 kkal),bu meyvəni çox yedikdə yodun normasının həddən artıq çoxalmasına gətirə bilər.

Feyxoanın xeyiri haqda:
Bu meyvə — təbii yodun mənbəyidir. Bu element, qalxanvari vəzin disfunksiyası halında ona çox yaxşı təsir göstərir. Dəmirin, feyxoanın tərkibində su ilə qatışıq halda olması, orqanizm tərəfindən çox yaxşı mənimsənilməsinin təmin edir.

Feyxoanın mineral tərkibi də çox zəngindir. Kaliy, maqniy, dəmir, fosfor, və sink elementləri ilə zəngin olan bu meyvə, orqanizm üçün vacib olan mikroelementlər mənbəyidir.

Vitaminlərə gəldikdə, bu meyvədə insan orqanizmi üçün lazım olan bütün Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBanan

Bananda C, B1, B2, PP, E vitaminləri, şəkər, karotin və fermentlər vardır. o, üzvi, xüsusilə alma turşuları, efir yağları və mədə - bağırsaq xəstəliyində faydalı, nişasta ilə zəngindir. Kalium bananda xüsusilə çoxdur, belə ki, orta ölçülü bananda onun miqdarı 450 mq-a qədər olur. Banan insan orqanizmində serotonin əmələgətirmə qabiliyyətinə malikdir ki, buna da xoşbəxtlik harmonu deyirlər.
Arterial təzyiqi olan adamlara xeyirlidir. Norveç alimləri müəyyən edib ki, hər gün 2 banan yeyən adamların təzyiqi aşağı salması üçün dərman tələb olunmur.
Qəbizlikdə 150 qr bananın üzərinə küncüt səpip yemək. Bunu 7 gün davam etdirmək.
Latın Amerikasında göyöskürəyi və güclü öskürəyi bananla müalicə edirlər. Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞaftalının faydaları

Bədəndəki zəhərli maddələri ifraz etməyə kömək edən bu meyvə su, şəkər və mədən duzları baxımından olduqca zəngindir.

Şaftalının ən mühüm özəlliyi onun məxmər qabığındadır. Ancaq tüklü şaftalını xoşlamayanlar üçün tüksüz şaftalı növləri də var.

Bazardan şaftalı alarkən əsasən ətirlisini almaq lazımdır. Tam yetişmiş şaftalı yumşaq olur. Tam yetişməsə də, bir-iki gün folio sellofanın içində saxlaya bilərsiniz.

Alış-veriş zamanı şaftalını ən sonda almaq əzilməsinin qarşısını alacaq.

Şaftalı çiçəkləri qəbizliyi yox edir və bağırsaq qurdlarını tökür.

Meyvəsi həzmi asanlaşdırır. Sidik yollarını, bədəni zəhərli maddələrdən təmizləyir.

Susuzluğu yox edir, bədənə sərinlik verir.

Babasildən dolayı yaranan şikayətləri ortadan qaldırır.

Öd kisəsi və böyrəklər üçün olduqca faydalıdır.

El arasında «basur, yığın» kimi tanınan hemoroidin Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərYaşıl lobyanın faydaları

Lobyanın müxtəlif növləri vardır ki, onların bəzisi ağ, bəzisi qırmızı, bəzisi isə yaşıldır. Bunu nəzərə almaq lazımdır ki, yaşıl lobyada olan kalori quru lobyada olandan daha azdır. 100 qr. lobyada cəmi 30 kolori enerji vardır. Halbuki quru qırmızı lobyanın 100 qramında 340 kalori vardır.

Bütün lobyaların tərkibində C, A, B vitaminləri vardır. Bununla yanaşı lobya — dəmir, fosfor, kalsium, kalium deposudur. Yaşıl lobyanın kalorisi az olsa da, qüvvətli qidalardan hesab edilir.

Sümüklərə yardım edir.
Yaşıl lobyanın tərkibində K vitamini olduğu üçün güclü sümüklərə malik olmaq üçün çox faydalıdır. K1 vitamini sümüyün tərkibində olan proteini fəallaşdırır. Bu proteinlər sümüklərdə olan kalisumu qoruyub saxlayırlar. Ona Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBrokolinin faydaları

C və A vitamini, folik turşusu, kalsium və lif tərkiblidir. Haradasa bir stəkan südə bərabər kalsium tərkibli olan brokoli süd məhsulları içməyənlərə üçün əhəmiyyətli bir qidadır. Vacib olan antioksidant qaynağıdır. Ürək xəstəlikləri və xərçəng kimi əhəmiyyətli xəstəliklərə qarşı təsirlidir.

Tərkibindəki kalium sayəsində sinir sisteminə müsbət təsirə göstərir. Eyni zamanda, beyin funksiyaları və əzələ sistemi üzərində də əhəmiyyətli təsirə malikdir. Brokolini tərkibindəki kalium, kalsium və maqnezium qan təzyiqini tənzimləməyə dəstək olur.

C vitamini soyuqdəyməni yüngülləşdirən təsirə malik olduğuna görə brokolini soyuqdəymə zamanı istifadə etməniz faydalıdır. Osteoporozun (sümük əriməsi) qarşısının alınması və sümük sağlamlığı üçün brokoli əhəmiyyətli bir mənbədir. Həm kalsium, həm də Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərMandarin (naringi)

Bu meyvənin insan səhhəti üçün böyük xeyiri şübhəsizdir. Mandarin C, B1 və B2, P, K, D vitaminləri, A provitamini, efir yağları, orqanik turşular və s. ilə zəngindir.

Bundan əlavə mandarində kalsium, maqnezium, kalium kimi insan orqanizmi üçün çox vacib olan mikroelementləri var. Bütün sitrus meyvələri kimi, mandarin da hətta uzun müddət saxlandıqda belə öz faydalı xüsusiyyətlərini itirmir.

Mandarin maddələr mübadiləsi proseslərini yaxşılaşdırır, iştahanı və immuniteti artırır, qan damarların divarlarını möhkəmləndirir, ateroskleroz xəstəliyi ilə mübarizədə kömək edir.

Mandarində olan xüsusi aminoturşular var ki, bronxları selikdən təmizləməyə kömək edir. Məhz bu xüsusiyyətinə görə mandarin bronxit və astma xəstələri üçün əsl təbii dərmandır.

Mandarin qurdlar, göbələklər və mikroblar Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərŞabalıd, Atşabalıdı

Atşabalıdının qabığından venostazın adlanan (babasil, venaların genişlənməsi, tromboflebit, ateroskleroz və s. xəstəliklərdə) ekstrat hazırlanır.

Atşabalıdı həqiqətən müalicəvidir. Atşabalıdda olan bioloji aktiv maddə qanın özlülüyünü azaldır, tromb əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Onlar sovrulur, kapillyar damarların divarları möhkəmlənir, qan təzyiqini aşağı düşür.

Atşabalıdından hazırlanmış dərmanlar tromboflebitdə venaların genişlənməsində, babasildə, hipertoniyada və insulin profilaktikası üçün tətbiq edilir.

0,5 litr araq və 50 qr üyüdülmüş şabalıd 2 həftə saxlanılır. 30-40 damcını 1 x.qaşığı suya töküb yeməkdən sonra gündə 3-4 dəfə qəbul etmək.

Həlim: 40-50 qr. qabıqları 500 ml suda o vaxta qədər qaynadılır ki, suyun həcmi 80 ml qalsın. ½ stəkan yeməkdən qabaq gündə 3-4 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərQəhvə-Coffea Arabica

Qəhvə boyaqotu Rubiaceae fəsiləsindəndir.Lazımi miqdarda istifadə olunduqda,orqanizmin fəaliyyəti və qüvvəti xeyli artır,eyni zamanda fiziki və zehni yorğunluq götürülür.
Qəhvə poroşok halına salınmış qəhvə ağacının toxumlarıdır.Bu ağacın isə əsl vətəni Həbəşistan və Ərəb ölkələridir.Bu qiymətli bitki çox qədimdən Hindistanda və Yava adalarında becərilir.Lakin hazırda dünya ticarətini qəhvə ilə təmin edən əsas ölkə Braziliyadır.Bu ölkələrdə qəhvə ağaclarının beynəlxalq əhəmiyyətli plantasiyaları vardır.


Maraqlıdır ki,qəhvə bitkisini hər ölkədə yetişdirmək mümkün deyildir.Məsələn bu günə qədər qəhvə ağacını nə Avropa ölkələrində nə də digər ölkələrdə becərmək mümkün olmamışdır.
Qəhvə ağacı xeyli məhsuldar bitkidir.O ildə 3 dəfə meyvə verir.Meyvələri xarici görünüşünə görə gilasa bənzəyir.,hər bir meyvəsində qalın qabıqla örtülmüş,yastı qabarıq şəkildə Ardı »