Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKakao-Theobroma Cacao

Kakao sterkuliya (Sterculiaceae) fəsiləsindəndir.O,kakao ağacının toxumlarından alınır.Bu ağac dünya ticarətində "şokolad" ağacı da adlanır.
Kakao meyvələri tam yetişəndə yığılır,ağac çənlərə doldurulur,35-50 dərəcə temperaturda qıcqırdılıb (fermentasiya prossesinə) daxil edilir.Nəticədə toxumlarda xoş ətirli iy yaranır və onlar qonur bənövşəyi rəngə çevrilir.Qıcqırma prosesi qurtardıqdan sonra toxumları xüsusi quruducularda qurudub dəmir qablara yerləşdirərək satışa yollanır.


Kakao ağacının əsas vətəni Cənubi Amerikadır.O çox qiymətli olduğu üçün Qərbi Afrikada,eləcə də Mərkəzi Amerika da qədimdən becərilir.
Kakao ağacının ancaq toxumlarından istifadə olunur.Toxumların tərkibində 45-55% əla keyfiyyətli piyli yağ,1-2% teobramin alkaloidi,0-3%-ə qədər kofein vardır.Bunlardan başqa tərkibində çoxlu zülal,şəkər və aşı maddələri olur.



Kakao toxumları ən çox yeyinti sənayesində istifadə olunur.Təbabətdə isə toxumlarından Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərBalqabaq tumynun faydaları

Bir çox dərdə dərman olan balqabaq tumu, xüsusilə qovrulmamış halda yeyilməsi, bağırsaq parazitlərinin salınmasında çox faydalı olaraq bilinir. Bu tammailə doğrudur. Amma balqabaq tumunun faydaları parazit salmaqla məhdud deyil.

Yaxşı bir xolesterol salıcı və zülal qaynağı olduğu deyilir. Tərkibində olan B15 vitamininin, xolesterolu saldığı və zülal istehsalında köməkçi olduğu bilinməkdədir.

Böyrək zəifliyinə faydalıdır.

Balqabaq tumunun saça faydası olduğu da bilinir. Tərkibindəki zülal, sink və minerallar sayəsində, saçlar üçün çox faydalıdır.
Saç tökülmələrinin qarşısını alır, daha sağlam olmalarını təmin edər.

Böyrək və sidik kisəsi iltihablarına qarşı təsirlidir.
Sidikdən qan gəlməsi hallarında faydalıdır.

Çiy balqabaq tumu bağırsaq qurdlarını salır.
Bağırsaqlardakı lent və soxulcanları salmaqda çox təsirlidir.
Prostat xəstəlikləri üzərində təsirlidir. Bir Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərƏncir

Əncir ürək - damar sistemi xəstəliklərində, trombozda (damarlarda qan laxtası əmələ gəlməsi) faydalıdır və qanəmələgətirmə vasitəsidir. Onu tərlədici, sidikqovucu, yüngül işlədici və həzm prosesini yaxşılaşdıran qida kimi yemək məsləhətdir.

Əncir beyin fəaliyyətini gücləndirir, fəhimi artırır. Yaponiya alimləri əncirin meyvələrindən şiş əleyhinə dərman təklif ediblər. Əncirin yarpaqları qurd əleyhinə təsirə malikdir.

Əncir xalq təbabətində qədimdən məlumdur. Meyvələrin süddə həlimi quru və göy öskürəkdə və səs telləri şişində işlədilirdi. Xalq təbabəti mürəbbə və həlimini qastrit və qəbizlikdə məsləhət görür.

Əziyyətverici quru öskürək zamanı ənciri süddə qaynadıb onun həlimini uşağa vermək çox faydalı vasitədir, bu həm də çox dadlıdır.

Qəbizlikdə əncir 100 qr, qaysı–10 Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərKəklikotu.

Soyuqdəymənin ən yaxşı dərmanı kəklikotudur. Müalicəvi bitkilərdən olan kəklikotu faydalı xüsusiyyətləri ilə əsl şəfa mənbəyidir. Kəklikotu hələ qədimdən xalq təbabətində əsasən soyuqdəymənin dərmanı kimi işlədilib. Tərlədici, bəlğəmgətirici və antiseptik xassəyə malik olduğu üçün laringit, bronxit, göy öskürək, pnevmaniya kimi xəstəliklərdə, eləcə də boğaz ağrılarında ondan faydalı vasitə kimi istifadə etmək olar.
Kəklikotu dəmləməsi qarqara şəklində ağız boşluğunun və udlağın iltihabı zamanı, eləcə də mədə-bağırsaq xəstəliklərində əhəmiyyətli sayılır. Onun çiçəklərini çeynəmək diş ağrısına, damaqların möhkəmlənməsinə müsbət təsir edir. Kəklikotu həmçinin iştahı yaxşılaşdırır, həzmə kömək edir, mədəni və ciyəri təmizləyir. Bu bitkinin həlimi qarında köp və spazmı götürür, bağırsaq qurdlarını tökür. Qan təzyiqi yüksək Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərDəfnə yarpağının faydaları

Dəfnə hər zaman yaşıl bir ağacdır. Yazda və qışda yarpağını tökmür. Aromatik bir bitki olan dəfnənin qoxusu xoşdur. Dəfnə yarpağı yeməklərə ləzzət vermək məqsədilə istifadə edildiyi kimi, tibbi təsirləri də var. Dəfnə yarpağından çay və təbii dərman istehsalında istifadə olunur. Həmçinin şorba, balıq, ət kimi yeməklərə ətir vermək məqsədilə də qatılır.

Yarpaqlarını tökmədiyindən hər zaman yarpaqlarını toplama imkanı var. Ancaq may və oktyabr ayları arasında toplanan yarpaqlar daha təsirlidir. Dəfnə bitkisinin tibbi və kosmetik məqsədli olaraq istifadə edilən hissəsi yarpaq və yarpağından əldə edilən uçucu esensiyel yağdır. Dəfnə meyvələrindən əldə edilən dəfnə yağı antiseptik xüsusiyyətə malikdir. Dəfnə yağı yağ turşuları və Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərLobyanın faydaları

Tam bir protein qaynağı olan lobyanın tərkibində A, B6, C vitamini, dəmir və maqnezium mineralları var. Bununla yanaşı B5 vitamini və kalsium tərkiblidir.

Lif baxımından olduqca zəngindir.

Tərkibində sink, protein, karbohidrat və E vitamini də var.

Payız fəslində sevərək yediyimiz lobya bədənə güc və enerji verərək, fiziki və zehni yorğunluğu yox edir.

Dəri ləkələri ilə mübarizə aparıb ləkələrin yaranmasını əngəlləyir. Qüsursuz, parlaq bir dəri üçün lobyadan faydalana bilərsiz.

Bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucudur.

Qan şəkərini sürətli yüksəltmədiyi üçün şəkər xəstələrində uzun müddət toxluq hissi yaradar.

İzoflavonla zəngindir. İzoflavonlar xərçəng yaranmasına səbəb olan hüceyrələrin böyüməsinin qarşısını alır.

Sümüklər üçün olduqca faydalıdır.

Revmatizm şikayətlərini azaldır.

Böyrək qumu və daşlarını tökməyə kömək edir.

Sinirləri gücləndirən lobya Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərÜzüm-Vitis Viniferaz

Bu bitki üzüm (Vitaceae) fəsiləsindən olub çox faydalı bə qiymətli bitkidir.Ona görə də o dünyanın bir sıra ölkələrində çox qədimdən becərilir.Üzümdən hazırlanan kişmiş,şərbət , xoş ətirli doşab çox faydalıdır.Müəyyən edilmişdir ki,üzümün şirəsində bir sıra müalicəvi maddələr vardır.Bunlardan şəkəri (qlükoza,fruktoza,saxaroza),üzvi turşular (limon,alma,çaxır,solisil) dəmir duzlarını,kalium permanqanatı,C və B qrupu vitaminləri,karotin,aşı,boyayıcı və pektin maddələrini göstərmək olar.Üzüm tənəyinin yarpağı da çox faydalıdır.Onun tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini,karotin,aşı maddəsi üzvi turşular və s vardır.

üzüm


Üzümün giləsi və şirəsi ürək-qan damar sistemi xəstəliklərində,tənəffüs yolları iltihabında,mədə-bağırsaq,qaraciyər,öd yolları və böyrək xəstəliklərində çox xeyirlidir.

Üzümdən hazırlanan bəkməz və ya doşab qanazlığında ümumi zəiflikdə çox faydalı qüvvətverici vasitədir.Üzüm qorasından hazırlanan "abqora" isə Ardı »

Şəfalı meyvə və TərəvəzlərTutun xeyirli xüsusiyyətləri

Ağ və qara olan tutun tərkibində vitamin və minerallarla yanaşı mikrob öldürücü xüsusiyyəti də var. İstehlak etdiyimiz tutun neyə necə yaxşı təsir göstərdiyini görüncə çox heyrətlənəcəksiniz.

Vücuda qüvvət verir, qansızlığı aradan qaldırır. Ağız, boğaz iltihabı, diş əti xəstəlikləri və öskürəyə qarşı faydalıdır. Hərarəti salır. Qaraciyəri qüvvətləndirir. Mədə və bağırsaqların işini nizamlayır.

Xüsusilə yeməklə birlikdə yeyildikdə həzmi asanlaşdırır. Ac qarınına yeyilən ağ tut bağırsaq qurdlarını salır. Mədə və bağırsaqları rahatlaşdırır. Qara tut isə ağız və boğaz iltihablarına yaxşı təsir göstərir. Rəngindən asılı olmayaraq qana xeyirlidir. Adamın kilo almasını təmin edir və iştah açır.

Ağ tutun 15-20 qram yarpağı üç su stəkanı su ilə qaynadıb içilərsə Ardı »