beyaz.az

Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Praktik meslehetlerJalüz və Pərdələrə Qulluq

[color=#173bd3]Jalüz və qalın pərdələri tez-tez təmizləməyə ehtiyac olmur. Onları yalnız lazım gəldikdə təmizləyirlər. Lakin onlara heç qulluq edilmədikdə onların üzərində səhhətimiz üçün təhlükəli olan toz yığılır. İstənilən tipdə olan jalüzləri (plastikdən, dəmirdən, parçadan, taxtadan olanları) və qalın pərdələri həftədə bir dəfə tozsoranla təmizləmək lazımdır. Onları yığılmış halda deyil, bağlı saxlayın ki, bütün səthi yaxşı təmizlənsin. Jalüzi və pərdələri təmizləmək üçün yuyan tozsoran daha əlverişlidir.
Əgər metaldan və ya plastikdən olan jalüziniz çox çirklənibsə, onları yusanız yaxşı olar. Yumadan əvvəl onları tozsoranla təmizləyin,

sonra bir neçə damcı qablar üçün olan yuyucu vasitə əlavə edilmiş suda isladın. Jalüzləri yuduqdan sonra onları əsgi və ya Ardı »

Praktik meslehetlerŞərab necə saxlanılır?

[color=#fe5e5e]Dekorasiya, müalicə ən əsası isə içki kimi istifadə edilən şərabı uzun müddət saxlamaq istəyirsinizsə ilk növbədə onun üçün doğru yer seçməlisiniz. Ancaq onu uzun müddət saxlamağa qərar vermisinizsə saxlama müddətinə diqqət yetirin.

Şərab üçün doğru mühit yaratmaq üçün ipucları:
Saxlanıldığı yerdə havanın temperaturunun 21 dərəcədən aşağı olması vacibdir.
Hər hansı bir qızdırıcıdan və ya günəş işığından mütləq uzaqda olmalıdır.
Sirkələnən yerdə saxlanılması arzuolunan deyil.

Hətta mebel satılan yerlərdə xüsusi olaraq şərab saxlamaq üçün müasir dillə desək “mini barlar” satılır. Bu “barlar”da 70, 100-ə yaxış şüşə saxlamaq mümkündür.

Bu şkaflarda temperaturu nizamlayıb, şərablarınızı ən uyğun şəkildə illərlə qorumaq olar. Hətta şərab qaldıqda rənglərini belə dəyişir, bu isə çox Ardı »

Praktik meslehetlerLəkəni necə təmizləməli

[color=#f82e00]Paltarları ləkələnməkdən qorumaq çox çətindir. Bəzən çox bahalı paltara düşən kiçik bir ləkə onun tamamilə yararsız hala düşməsilə nəticələnir. Ancaq əksəriyyətiniz yəqin bilmirsiniz ki, hər ləkəni təmizləməyin öz üsulu var.
Üst paltara ləkə əksər hallarda yağ, xörək, konserv, qənd, şərab, meyvə və s. bu kimi yeməli şeylərdən düşür. Qab-qacaqdan diqqətli istifadəniz və yeməyi səliqə ilə yeməyiniz paltarınızı ləkələrdən qoruya bilər. Buna həm özünüz riayət edin, həm də bunu uşaqlarınıza öyrədin.

Paltara ləkə çox vaxt xörək bişirərkən düşür. Buna görə də iş görəndə mütləq önlük taxın. Əxlaq qaydalarına görə, qadın oturarkən paltarını və ya paltosunu qaldırmamalıdır, lakin oturduğu yerin təmiz olub-olmadığını diqqətlə yoxlamaqdan Ardı »

Praktik meslehetlerMebelə qulluq

[color=#173bd3]Cilalanmış mebel
Cilalanmış mebelin tozunu hər gün silmək lazımdır. Cilalanmış mebelə su vurmaq olmaz. Belə mebellə ehtiyatlı olmaq lazımdır, çünki spirt, odekolon, ətir, dırnaq lakından düşmüş ləkələri ev şəraitində təmizləmək olmur.

Hal-hazırda mağazalarda mebeli təmizləmək üçün çoxlu sayda aerozol preparatları var. Onların içərisində ən yaxşıları antistatik effektilə olanlardı, çünki belə preparatlarla təmizlənmiş mebel uzun müddət toz götürmür.

Laklanmış səthdən sudan qalan ləkəni aparmaq üçün onun üstünə bir az un səpib, maşın yağı hopdurulmuş parça ilə ləkə yox olana kimi silib təmizləmək lazımdır.
Əgər hamar stolun üstünə isti ütü, yaxud çaydandan ləkə düşübsə, xörək duzuna batırılmış pambıq götürün, onu bitki yağı ilə isladın və Ardı »

Praktik meslehetlerMətbəx üçün praktik məlumatlar

Şübhəsiz ki ev xalqının ən çox zaman keçirdiyi yer mətbəxlərdir, qaldı ki biz qadınlar az qala ömürümüzün yarısından çoxunu mətbəxdə keçiririk. Evimizdə ən çox çirklənən yerlərdə mətbəxlərdir. İndi sizə praktik mətbəx məlumatlarını təqdim edəcəyik və ümid edirik ki, bu məlumatlar sayəsində mətbəxinizdə daha az zaman xərcləyərsiniz :)



Yemək edərkən və mətbəxdə çalışarkən işlərinizi asanlaşdıracaq praktik mətbəx məlumatlarıyla sevdiklərinizə daha çox zaman ayıra bilərsiniz.



İstifadə edilmiş limon qabıqlarını rəndələyib şəkər ilə qarışdırın. Qabın içərisində soyuducunda uzun bir müddət saxlaya bilərsiniz. Beləcə tort edərkən əlinizin altında hazır olar.



Qabarıq bir omlet etmək istəyirsinizsə, bir şorba qaşığı suyun içərisinə bir çay qaşığı misir unu Ardı »

Praktik meslehetlerMüxtəlif Parçalardan Olan Paltarları Necə Yumaq Lazımdır?

[color=#fe5e5e]Yun
Müasir yun parçalar iki kateqoriyaya bölünür: yun və yarımyun. Birincinin tərkibində 90-100% yun var, ikincilərin tərkibində 20-90% yun və lavsan, kapron, yaxud viskoz var. Əgər tərkibin içində 50% süni saplar varsa, onda parçada parıltı və yumrular əmələ gəlir.

Yaxşı olar ki, yun paltarlar bir çox halda əllə, xüsusi vasitələrdən istifadə etməklə yuyulsun. Yun paltar yığılmasın deyə, onu bir az ilıq suda, eyni temperaturda yuyurlar və suya çəkirlər, heç vaxt islatmırlar və burub sıxmırlar.
Axırıncı dəfə yaxalayanda yun yığılmasın deyə, xüsusi kondisionerlər əlavə edin. Rəngi çıxan yun paltarı yuduqda ilıq suya duz və sirkə tökün. Müasir paltaryuyan maşınlarda yun üçün də rejim nəzərdə Ardı »

Praktik meslehetlerKiçik mətbəx probleminiz var?

[color=#f82e00]Amma çox mənzillər olur ki, kiçik mətbəxə malik olur. Belə mətbəxdə səliqə və rahatlıq yaratmaq mümkündür.

Mətbəxin divarları açıq rəngli olmalıdır, xüsusən mətbəxin pəncərəsi olmayanda. Kiçik mətbəx üçün böyük olmayan qaz sobası sərfəlidir. Parıltılı səthi olan qaz sobası mətbəxə gözəllik gətirir. Belə cilalanmış səthi olan qaz sobası seçdikdə onun üstünün səthinin sürüşkən olub-olmamasını yoxlamaq gərəkdir. Mətbəx nə qədər işıqlı olarsa, o qədər də havalı olar.

Mətbəx işıqlarını tavada yerləşdirməklə yanaşı yemək stolunun yanında və mebeldə də işıqlar qoymaq lazımdır. Kiçik ölçülü mətbəxə çox mebel yerləşdirdikdə mətbəx dar görünür. Belə halda ən bahalı və təbii ağacdan hazırlanmış mebel öz dəyərini itirir. Kiçik ölçülü mətbəx Ardı »

Praktik meslehetlerMəişət Texnikasına Qulluq

[color=#a476af]Soyuducuya qulluq
Soyuducunun xidmət müddəti – 15 ildir, amma yaxşı qulluq edəndə, o 20 ildən çox işləyə bilər.
Soyuducunun xidmət müddətini uzadan bir neçə məsləhət verək.
Əgər təzə soyuducunu sizə indicə gətiriblərsə, onu dərhal qoşmaq lazım deyil, gətirəndən sonra o bir az qalmalıdır, yaxşısı budur onu yuyun. Bir neçə saatdan sonra soyuducunu qoşun, amma ərzaqsız. Soyuducuya vaxt tələb olunur ki, lazımi səviyyəyə qədər “soyusun”. Lütfən, istismara dair təminatla diqqətlə tanış olun.
Soyuducunu quru, sərin yerdə, istilik mənbələrindən uzaqda qoymaq lazımdır. Soyuducunun hər tərəfindən havanın azad dövrü təmin edilməlidir. Əhatə edən temperatur şəraiti soyuducunun iqlim dərəcəsinə uyğun olmalıdır. Soyuducu düz durmalıdır.

Soyuducunun rəflərini plyonka Ardı »

Praktik meslehetlerMətbəxdə "Yararsızdır" deyə atdığımız tullantıların faydaları

Mətbəxdə tullantı deyə atdığımız şeylərin bilmədiyiniz istifadə qaydaları:

Zibil deyə atdığımız bir çox şeyin əslində yeni və faydalı istifadələri var.

Qəhvə

Qəhvə hazırladıqdan sonra qalan hissəsindən bir parçanı həftədə bir saç kreminizə qatsanız saçlarınızın parlaqlığı artar.

Bir kasa içərisində soyuducuya qoysanız pis qoxuları yox edər.

Hind qozu yağı ilə qarışdırıldıqda peeling olaraq istifadə edilə bilər.

Cücərən kartof

Cücərən kartofları yenidən torpağa basdırsanız böyüməyə davam edəcək.

Portağal qabığı

Böcəklərə, ziyanvericilərə qarşı olduqca təsirlidir. Parçalar halında evin ətrafına yerləşdirsəniz böcəklərdən xilas ola bilərsiniz.

Pis qoxuları yox etmək üçün zibil qutunuza açıq halda qoya bilərsiniz.

Sarımsaq qabıqları

Sarımsaq qabığında çox bəsləyici elementlər Ardı »

Praktik meslehetlerMətbəxdə silikon qablar

Silikon kvars qumundan hazırlanır. Bir sıra kimyəvi reaksiyalardan sonra plastik, neytral, iysiz silikon əşyalar hazırlanır. Silikondan hazırlanan müxtəlif əşyalardan tikintidə, optikada hətta, qadınlar özlərini daha gözəlləşdirməkdən ötrü ondan istifadə edirlər. Silikonun mətbəxdə rolu da əvəzsizdir.

Yeməkləri hazırlamaq üçün istifadə olunan silikon qablar fantastika yox, həqiqətdir. Belə qablarda yeməkləri isti sobada bişirmək, həmçinin bu qablarda ərzaqları soyuducuda saxlamaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablar çox əlverişlidir. Onlar əldən döşəməyə düşəndə qırılmır.

Silikondan hazırlanan əşyaları asanlıqla yumaq mümkündür. Belə materialdan hazırlanan qablarda tortlar, kekslər bişirmək olar. Belə qablarda yeməklər metal və şüşədən hazırlanmış qablardan tez bişir. Silikondan hazırlanmış qaşıqlarla tavada asanlıqla yemək bişirmək olar. Bu qaşıqlar Ardı »

Praktik meslehetlerSüd və süd məhsulları

[color=#b53dd2]Pasterizə edilmiş südü çıxmaq şərti ilə, südü qaynadın. Əgər siz pasterizə edilmiş südü bir gündən artıq saxlamaq istəyirsinizsə, onu da qaynatmaq lazımdır.

Südü orta odda alüminium qazanda qaynadın. Əgər güclü odda, minalanmış qabda qaynatsanız, o hökmən yanacaq. Əgər qazanın dibinə bir tikə qənd qoysanız, süd tez qaynayar və yanmaz.

Südü qaynadanda qidalı maddələr qabın dibinə və di-varlarına az çöksün deyə, onu vaxtaşırı qaşıqla qarışdırın. Əgər qaynatma zamanı bir litr südə bir çimdik duz, yaxud 1 çay qaşığı şəkər tozu əlavə etsəniz, o, uzun müddət turşumaz və vitaminləri itməz.

Əgər süd yanıbsa, onu dərhal başqa qaba tökmək lazımdır (qarışdırmayaraq).

Təzə südü işıqda Ardı »

Praktik meslehetlerÇarpayı necə seçilməli?

[color=#c238dd]İndi bizə məlum olan çarpayılar qədim misirlilərə yaxşı tanış idi. Avropada isə çarpayılardan 11-ci əsrdən istifadə etməyə başlayıblar.

Mebel mağazalarına gedəndə diqqətli olmaq gərəkdir, xüsusilə də çarpayı seçimində. Çarpayı seçərkən onun yan tərəflərinə və onun döşəyinə fikir verin. Çarpayının bütün hissələrinə və hətta ən xırda detallarına qədər baxılmalıdır.

Yaxşı çarpayı nə cırıldamalı, nə də yarğalanmalıdır. Çarpayının döşək yerləşən çərçivəsi enli olmalıdır ki, döşək yaxşı yerləşsin. Çarpayı isə ağacdan hazırlanmalıdır. Elit çarpayıların çəriçivəsi isə xüsusi ölçülərdə olur. Belə çarpayıların istənilən hissəsini yuxarı qaldırmaq mümkündür. Çarpayının arxa (baş hissəsi) hissəsi o qədər də əhəmiyyətli olmasa da, o da yaxşı yatmağa kömək edir və Ardı »

Praktik meslehetlerVanna Otağının Yeni Sakinləri

Aralıq dənizinin yaşıl-mavi suyunu, parlaq sarı günəşin istiliyini vanna otağına gətiririk. Sən isə səyahətə getmədən evində rənglərin harmoniyasından zövq alacaqsan.

Korin Miller

Dişlərini Göstər

Adi işləri maraqlı etməyi bu diş pastası qabından başla.

Əllərimiz Sevinsin

Sitrus ekstraktlı sabunlar sənə xüsusi təravət hissi bəxş edəcək.

Palaza Bürün

Ən darıxdırıcı interyerə belə bu dəbli zolaqlarla qeyri-adi və modern görünüş qazandırmaq olar

Ənənələr Kəsişəndə

Qrafik şəkilli qablar sənin zinət əşyalarını qoruya biləcək əsl sənət əsəri təsiri bağışlayır. Biz hələ onların istifadə rahatlığından söz açmırıq.

Novator

Yeni salfetqabı sənin demakiyaj prosesini daha əlvan edəcək.

Əhval Tənzimlənməsi

Bu şamdanla soyuq qış gecəsini həm rəngləndir, həm də bəzə.

Zibilyığan

Bu sadə miniatür gözəlliklə vanna otağında həm neytral gözəllik, həm də təmizlik Ardı »

Praktik meslehetlerMəişətin təşkili

[color=#173bd3]Çox vaxt heç ağlımıza da gəlmir ki, özümüzdən asılı olan nə qədər amillər bizim sağlamlığımıza, zahiri görkəmimizə, əhval-ruhiyyəmizə təsir göstərir və bu da şən gəncliyin, fəal kamilliyin və xoşbəxt qocalığın təməlini qoyur. Bu amillərə ilk növbədə şəxsi gigiyena, yuxu və məişətin gigiyenası, düzgün qidalanma, zehni əməyin gigiyenası, iş gününün və istirahətin düzgün təşkili aiddir.

Bəzi qadınlar bizə etiraz edib deyə bilərlər ki, «düzgün həyat tərzini necə qurasan ki, bütün günü iş başımızdan aşır?» Lakin məlumdur ki, məhz işdə və evdə çox məşğul olan qadınlar vaxt tapıb özlərinə baxa bilirlər, bir o qədər çox məşğul olmayanlar isə bunun üçün vaxt tapa bilmirlər. Daha Ardı »

Praktik meslehetlerYataq otağı

Yataq otağı əsasən rahat istirahət, yatmaq üçün nəzərdə tutulmuşdur, bu da mənzildə yataq otağının yerini qabaqcadan müəyyən edir.

Yataq otağını iş kabineti ilə birləşdirmək məsləhət deyil, çünki sakitlik atmosferini yaradan boğuq tonlarda, seyrək işıqda işləmək çətindir. Kabinet üçün ən əlverişlisi neytral rənglər, mebelin aydın konturları və yönəldilmiş işıqdır.

Yataq otağının əsas təyinatı – istirahət və yatmaq yeridir, ona görə də onun əsas atributu çarpayıdır.

Çarpayı mütləq rahat olmalıdır. Döşəyin codluğunu onun üstündə yatan adamın istək və fiziki xüsusiyyətlərinə uyğun tənzimləmək lazımdır.
Məsələn: uşağa və yaşlı adama kifayət qədər möhkəm döşək lazımdır.

Xoşunuza gələn çarpayını almazdan qabaq onu mütləq yoxlamaq – üstündə bir neçə dəqiqə uzanmaq Ardı »

Praktik meslehetlerİnteryerin Dizaynı

[color=#f82e00]İnteryer Dizaynının Əsasları

Dəhliz

Mənzilə daxil olan adam ilk olaraq dəhlizə girir. Çox vaxt qonağın ev sakinləri haqda ilkin təəssüratı məhz elə dəhlizdən yaranır.

Başlıca rollardan birini naxış materiallarının rəngləri oynayır. Balaca və qaranlıq dəhlizdə açıq materiallardan istifadə etmək yaxşı olardı, əksinə, geniş dəhlizdə daha çox tünd rənglər yarayar, məsələn: dolğun qırmızı və qəhvəyi rənglər. Dar dəhlizi zahiri genəltmək üçün divarların bəzəyində soyuq rənglərdən istifadə etmək lazımdır.

Dəhlizi təchiz edəndə onun ölçülərini nəzərə almaq lazımdır və buna müvafiq olaraq, mebel seçmək lazımdır. Dəhlizi həddindən artıq doldurmaq lazım deyil, mebelin miqdarını maksimal məhdudlaşdırmaq lazımdır. Bu, paltarasan, ayaqqabı şkafı və güzgüdür, digərlərinə yer yoxdursa, yaxşısı budur başqa Ardı »

Praktik meslehetlerBunları bilmək vacibdir

[color=#fe5e5e]Təzəcə aldığınız alümin qabları işlətməzdən əvvəl mütləq isti su və qab şampunu ilə yuyub qurulayın. Alümin qabları yuduğunuz suya azca naşatır spirti əlavə etmək də yaxşıdır. Naşatır spirti həm də çoxdan işlədilən, artıq köhnəlib qaralmağa başlayan alümin qabların rəngini açır.
Azca soyuq su ilə qarışdırılışmış çay sodası qab-qacağın çirkini təmizləyir. Qabdakı qaralmış pas ləkəsini sirkədə isladılmış əski ilə silmək yaxşıdır.
Köhnəlib qaralmış alüminum qazana çay sodası qarışdırılmış su (1 litr suya 3-4 çay qaşığı soda hesabından) töküb 20-30 dəqiqə qaynatsanız o əvvəlki kimi parıltılı və təzə olar.
Əgər evinizdə köhnəlib pas ataraq sıradan çıxmış qazan, tava və s. varsa onu təmizləmək üçün belə edin: Ardı »

Praktik meslehetlerKətan paltarları necə yumalı?

[color=#b53dd2]Ağ kətan parçadan olan əşyalar asan yuyulsun deyə onları qabaqcadan sabunlayıb bir saat müddətində ilıq suda saxlamaq lazımdır.
Sonra suya azca paltaryuyan toz və bir xörək qaşığı sirkə qataraq islatdığınız kətan əşyanı yuyub, soyuq su ilə yaxalayın. Suya çəkdikdən sonra yaxşı olar ki, kətan əşyaları günəşli havada ipə sərib quruluyasınız.

Çox çirklənib rəngi bozarmış paltarları və süfrə-dəsmalı skipidarın köməkliyi ilə ağardıb əvvəlki vəziyyətinə qaytara bilərsiniz. Bunun üçün paltar yuduğunuz ləyənə su töküb paltaryuyan toz və stəkanın üçdə biri qədər skipidar əlavə edərək köpükləndirin.

Sonra bozarmış əşyaları həmin suya içərisində iki saatadək saxlayıb axırda adi qayda ilə yuyaraq suya çəkin. Rəngli kətan parçalardan olan Ardı »

Praktik meslehetlerEvdəki balıq qoxusundan qurtulmaq

[color=#173bd3]Soyuq aylar balıq yemək üçün ən gözəl zamandır. Ancaq evə çökəcək qoxuya görə bir çox qadın balıq bişirməkdən imtina edir.

Balıq yeməyi nə qədər çox sevilsə də, bişirildikdən sonra evin hər otağına yayılan, yedikdən sonra isə pərdəni belə yumaq məcburiyyətində qalındığı üçün çoxları balıq yeməklərini hazırlamağı sevmirlər. Halbuki hər şeyin bir yolu olduğu kimi evdəki balıq qoxusunu aradan qaldırmanın də bir çox üsulları var.

Evdəki balıq qoxusundan azad olmaq üçün faydalı olacaq bır sıra məlumatlar var. Bundan faydalana bilərsiniz.
Balıqları qızardarkən digər qazın gözündə su içərisinə paltaryumşaldıcısı əlavə edib qaynadın.
Balığı qızardacağınız tavaya ilk olaraq yağla bərabər tərkibinə bir qədər limon sıxın, Ardı »

Praktik meslehetlerƏrzaqlar Haqqinda Faydalı Məlumat

[color=#173bd3]Qoyun əti


Qoyun çəmdəyinin hissələri: I - kürək (qabaq ayaq); II - boyun; III - bel hissəsi; IV - döş; V - bud (dal ayaq)

Raqu – döş (qabırğa sümükləri ilə birlikdə), yaxud kürək (yastı sümüklə, lakin lülə sümüksüz) hissələrindən bişirilir.

Qovurma (plov üçün) – raqu kimi.

Tikə kabab – qoyun cəmdəyinin bel, yaxud bud hissəsindən, quzu cəmdəyinin isə kürək hissəsindən kəsilir.

Kotlet, tava-kabab, rizə-küftə və s. xörəklər üçün kürəyin yumşaq əti, döş götürülür.

Kəlləpaça, cızbız və digər bu kimi Azərbaycan xörəklərinin hazırlanması üçün kəllə, ayaq, qara ciyər, böyrək və bağırsaq subməhsullarından istifadə edilir.


Mal əti

Qaramalın can əti, bel əti, miyantəng və budun yuxarı və daxili hissələri Ardı »