Haqqinda.az

Axtardığın haqqında - Hər gün yeni məlumat öyrən

Qidalanma və DietaMayalı qidalar artıq çəki qazandıra bilər

Artıq çəki problemi yaşayanlara aid daha bir xəbər internetdə yayımlanıb. Xəbərdə bildirilir ki, alergiya testi keçmiş insanlarda mayalı yeməklərə qarşı həssaslıq müşahidə olunur. Mayalı qidalar əsrlərdir istifadə olunmağına baxmayaraq allergiyası olan kəslərdə artıq çəkiyə səbəb olur. Spirtli içkilərin fermentlərində və gündəlik olaraq istifadə etdiyimiz bir çox qidanın içərisində maya olduğu bildirilir. Bu qidalara çörəklər, peçenye unu, pendir, qatıq, kefir, ayran, krem, ət suyu həbləri, hazır salat sousları, tərkibində maya olan içkilər, xəmir məmulatları, peçenye, simit, turşu, sirkə, mayonez, ketçup, üzüm, konserv qidalar, qurudulmuş meyvələr, göbələk və s. məhsulların aid olduğu qeyd olunur.
Mayalı qidalara qarşı həssaslığınız varsa və davamlı olaraq köpmə, Ardı »

Qidalanma və DietaUzunömürlü olmaq istəyənlər balıq yeyin

Gün ərzində mütəxəssislər tərəfindən tərtib olunmuş rejimə riayət etmək, həmin prosedurlarda idmanla məşğul olmağı və qida rasionuna lazimi qaydada əməl etməyi mütləq nəzərə almaq lazımdır. Eyni zamanda həmin qaydalarda müxtəlif fəsillərdə düzgün istirahəti təşkil etmək də vacib şərtlərdən biridir. Bu dörd qayda ömrü uzadan başlıca funksiyalar hesab olunur. Lakin bunların içərisində düzgün qidalanma daha vacib hesab olunur. İnsan orqanizminə və uzun ömürlülüyə yüksək təsiri olan uyğun vitamin və qidalardan əlavə tərəvəzlərdən gülkələminin, turpun, bibərin, kökün, meyvələrdən isə almanın, moruğun, tutun, gilasın, üzümün faydalı olduğunu hamımız bilirik. Həmçinin probiotik bakteriyalarla zəngin olan qatığın və zeytun yağının faydaları haqqında müxtəlif internet mənbələrində olan Ardı »

Qidalanma və DietaQəhvədən düzgün istifadə edin

İçkilərdən qəhvə içkisinin insan sağlamlığı baxımından bəzi faydalarının olduğu bilinsə də, həddindən artıq istifadəsinin zərərli olduğu bildirilir.
Qəhvədən çox, qəhvəyə qoyulan təbii olmayan əlavə məhsulların faydalı olmadığı, süd tozuna qarşı bir sıra mütəxəssislərin isə xəbərdarlıq etdiyi bildirilir.
Qəhvə kremləri və ağardıcılar, südlə uzaqdan yaxından əlaqəsi olmayan qatqı maddələri südə aid dad verməyinə baxmayaraq, həmin məhsullar və ya qatqı maddələri allergiyaya səbəb olur, immunitet sistemini zəiflətdiyi, köklük xəstəliyinə səbəb olduğu, aclıq-toxluq hissi verən hormonlarla təması üzərində iş aparıldığı bildirilir.
Qəhvənin daha çox qadınlara zərər verdiyi, qandakı kalsium miqdarının sidiklə atılmasına səbəb olduğu, xüsusilə qadınlarda sümük əriməsinin sürətləndirdiyi deyilir. Buna görə məsləhət bilinir ki, qəhvəni Ardı »

Qidalanma və DietaNaringinin ağ liflərini atmayın

Xəstələnmədən uzun ömürlü yaşamaq üçün naringi meyvəsindən istifadə məsləhətlidir. Qış ayının müjdəçisi hesab olunan naringi xüsusilə immunitet sistemini gücləndirmək istəyənlər və xəstəliklərlə mübarizə aparanlar üçün əsas meyvələrdən hesab olunur.

Payızın əvvələrində yetişən naringinin C vitamini ilə zəngin olmasını ifadə edən qidalanma və dieta üzrə mütəxəsis Berrin Yigit naringinin insana olan faydalarını izah edib. Naringi C vitamininin qaynağıdır. Naringinin diqqətə çarpan faydası immunitet sistemini gücləndirməsidir. Xüsusilə siqaret çəkənlər, işgüzar və zehni əmək sərf edənlər, yuxusuz qalanlar, çox dərman qəbul edənlər hər gün nizamlı olaraq C vitamini qaynağı hesab olunan sitrus bitkilərindən bol-bol istifadə etməlidirlər.

Naringi qabığının dərhal altındakı ağ liflər də çox Ardı »

Qidalanma və DietaMeyvələrin insan orqanizmine faydası

Çiyələk

Strese xeyr edir, sakitləşdirici təsiri vardır,siqaret tüstüsün təsirini azaldır.Siqaret çəkilən bir otağdaykən gün boyunca ağıza ən az 2 çiyələk atılması məsləhətdir.Uşaq iflici və ağız-dəri yaralarına yol açan virusları öldürücü təsirə malikdir.


Kivi

Kivi bütünlüklə C vitamini mənbəyidir, bir ədəd kividə bir günlük alınması lazım olan C vitamini ehtiyacindan daha çoxu var. Qandakı şəkərin nəzarətdə saxlanması üçün yararlıdır.Xərçəngin yaranmasına mane olur,Qan təmizləyici xüsusiyyətiylə qan laxtalanması riskini əhəmiyyətli bir şəkildə salmaqda və qanınızdakı yağ miqdarını azaltmaqdadır.


Banan

Ürəyə və əzələ sisteminə yararlıdır,yorgunluğa xeyr edir, yüksək təzyiqin qarşısını alır.Yuxunu rejimə salır,mədə xorasının qarşısını alır və onların müalicəsinə kömək edir.Xolestrolu azaldır və mədə ağrısına faydalıdır .Böyrəkdəki iltihablanmada müalicə edici Ardı »

Qidalanma və DietaÇiy qidalanma ilə gələn sağlamlıq

Çiy qidalarla qidalanma haqqında bir çox mənbələrdə məlumatlar var. Bu məlumatların birində qeyd olunub ki, "Tərəvəzləri az bişirmək, onun qida dəyərinə və keyfiyyətinə təsir göstərdiyi üçün faydalı hesab olunur".
Çiy qidalanmanın insan orqanizmi üçün müsbət təsirlərininin olduğu da bildirilir.
Məlumatlarda oda bildirilir ki, bütün tərəvəzlər, otlar, meyvələr, taxıllar, paxlalılar, meyvə quruları, cücərti və dəniz bitkiləri müxtəlif ferment, vitamin və minerallar baxımından çox zəngin, canlı olduqlarından bədənimiz tərəfindən asan həzm olunur. Çiy qidalanmanın artıq çəki yaratmadığı da məlumatlarda öz əksini tapıb.
Çiy qidalanmanın bədəni rahatlaşdırıb təbii sistemin ən yaxşı şəkildə və tam məhsuldar işini dəstəklədiyi bildirilir.
Məlumatlarda çiy qidalanmanın bədənin həqiqi qida və Ardı »

Qidalanma və DietaDüyü, ürək və damarların dostu hesab olunur

Düyü yüksək təzyiqi aşağı salmağa, həzmi asanlaşdırmağa, bədəni enerji ilə təmin edərək qüvvətləndirməyə kömək edir, böyrəklər üçün isə faydalı hesab olunan bir qidadı.

Qandakı xolesterin nisbətini azaldıcı təsiri ilə ürək və damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucudur. Bədən inkişafını dəstəkləyir.

Zehni qüvvətləndirir. Bədəndə olan artıq suyu çəkərək bədəni toksiki maddələrdən uzaqlaşdırmağa kömək edir və ishalı kəsir.

Tərkibində olan xərçəng önləyici maddələr sayəsində bağırsaq xərçəngi kimi xəstəliklərə qarşı qoruyucu funksiyası ilə bəzi qidalardan fərqlənir.
Doyurucu qida növü hesab olunur. Ardı »

Qidalanma və DietaQurudulmuş meyvə vitamin mənbəyidir

Əncir, qaysı, tut və üzüm kimi qurudulmuş meyvələrdə A vitamini daha çox olur. İnkişaf etməkdə olan uşaq və yeniyetmələrin qurudulmuş meyvələrdən istifadə etmələri məsləhətdir.
Bu meyvələr sinir sistemini gücləndirir, zehni inkişafa müsbət təsir göstərir, dəmirlə zəngin olduğu üçün orqanizmin müqavimətini artırır. Meyvələri təmiz və quru şəraitdə qurutduqda tərkibindəki su 80-90 faizdən 10 faizə düşür. Bu sırada vitamin və minerallar çoxalır.
Tərkibində A vitamini olan bütün meyvələr dərinin sağlamlığında mühüm rola malikdir. Qurudulmuş tərəvəzdə isə vitaminin dəyəri meyvədəki qədər olmur. Ona görə də tərəvəzləri qurutmaq əvəzinə, dərin dondurucularda saxlamaq daha məqsədəuyğundur. Ardı »